23 Nisan 2018 Pazartesi

SA6008/ÇY11-HK5: Beni Yetiştiren Muhalif Yaklaşımlar

 "Yapılan işlere bir müddet muhalif gözüyle bakmak (sadece siyasi anlamda değil) kaliteyi artırıyor. Otokontrolü elden bırakmamayı sağlıyor."


Muhalif olanlardan her zaman korkarız. Bu korku iki şeyden kaynaklanıyor bence; ya kendi fikirlerimize güvenmediğimizden ya da karşımızdakinin bizim inandığımız fikirleri alt üst edeceğinden… Ben hayatıma sürekli benden aykırı düşünenleri çektim. Etrafımdaki arkadaşlarımı bile iki türe ayırabiliriz. Benim gibi düşünenler ve muhalifler... 

Gerçi muhalif derken, muhalif olmakla neyi kastediyorum bunu da anlatmam gerekir. Bana karşı muhalif olmak, temel kabullere göre ayrı görüşlere sahip olmak demek. Ortak buluşabildiğimiz nadir noktanın olduğu kişileri ben görüşlerime muhalif olarak nitelerim. Muhalif dedim, ama olumsuz görüşler yazacağımı düşünmeyin. Muhalif görüşlerin, düşünce hayatımı geliştirme konusunda çok etkisi var. Bugün biraz bu süreçten bahsetmek istiyorum.

Aslında karşıt görüşlerin birçok kişinin düşünce hayatında değişiklikler oluşturduğu ve katkılarda bulunduğu bir gerçek. Kimisi karşıt fikirlerin etkisiyle fikrilerini baştan aşağıya değiştirirken, kimileri düşün dünyasını yeniden kurar farklı fikirlerle. Ben de erken gençlik çağlarımda tüm karşıt görüşlere karşı savunma konumundayken yıllar sonra etrafımdaki farklı fikir sayısı arttı; okuma alanlarımı genişlettim. Ve farklılığa saygı duymayı öğrenip onlardan beslenerek kendi düşün dünyamı oluşturmaya başladım. Bu süreç bitmedi, hala devam ediyor. 

Muhalif arkadaşlarımın çoğalması, üniversite birinci sınıfın sonuna denk geliyor. Üniversite birinci sınıfta, liseden kalma taraftarlığımla olaylara sürekli tek boyuttan bakıyordum. Geniş aile içerisinde pek farklı sesin olmaması da değişik bir görüşle karşılaştığımda büyük bir reaksiyon vermeme neden oluyordu.

Üniversite ortamına alışıp arkadaş çevremi çeşitlendirdikçe farklı görüşlerden arkadaş sayım artmaya başladı haliyle. Görüşlerini öğrenmeden önce (ki dostluk alışverişimize binaen) kendilerine saygısızlık etmemek adına spekülatif konularda yorum yapmıyor, düşüncelerini araştırıp olayın gerçeğini öğrenmeye çalışıyordum. Tartışmalarda iyi bir dinleyici moduna geçiyordum. İyi bir dinleyici olma özelliğimi de o zamanlarda kazanmış oldum sanırım. Bir kısmında da kendi görüşümü içimden savunuyor, o konuları onunla beraber olunca açmıyor, gereksiz bir tartışma ortamından kaçıyorduk.

Daha sonra okumalar yapıp, alternatif yayın yapan siteleri ve televizyonları takip etmeye başladım. Tabi bu kolay olmadı. Önce kitap okuyarak bir temel oluşturmam gerekiyordu. Okudum, birçok muhalif arkadaşla oturup kalktım. Kendi kendime olaylara eleştirel bakmaya çalıştım. Düşün dünyamı bu sayede geliştirdim. Benim gibi düşünmeyen insanların bakış açılarından yararlandım ve her yaptığım işte bir fark ortaya koydum. Yanlışa yanlış diyebilmeyi öğrendim. Bunu da saygı çerçevesinde yapmaktan geri durmadım. 

İnsanların görüşlerine saygı çerçevesinde yaklaşmak, insanı birçok anlamda besliyor. Kaliteli içerik üretmek, olaylara geniş açıdan bakıp, iyi kötü sonuçları hesap etmek adına iyi bir bakış açısı yakaladığımı düşünüyorum.

Benim gelişmeme destek veren arkadaşlarıma karşı minnet borcu taşıyorum. Onlarla olan muhabbetim ve onların sevdiği kişileri bilmem sayesinde farklı birçok fikri takip etme fırsatı yakaladım. Onların fikirleriyle kendi fikirlerimi çarpıştırıp hakikatimin sentezini ortaya koymaya çalıştım. 

Daha bu yolun çok başındayım ve faydalarını şimdiden gördüm. Sabır ve tahammül seviyemde ciddi değişiklikler oldu. Yapılan işlere bir müddet muhalif gözüyle bakmak (sadece siyasi anlamda değil) kaliteyi artırıyor. Otokontrolü elden bırakmamayı sağlıyor. 

Benim bugüne gelmeme farkında olmadan destek olan farklı görüşteki arkadaşlarım, büyüklerim ve küçüklerim hepinizin görüşleri benim için çok kıymetli. Sizler benim gibi koyu bir fikir taraftarına sabrettiniz. İtidalli ve farklı görüşler karşısında orta yolcu olabildiysem sizin sayenizde. 



Halime Kirazlı, 23.04.2018, Sonsuz Ark, Çırak Yazar, Serbest Yazılar

Serbest Yazılar


Halime Kirazlı Yazıları






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı