26 Şubat 2018 Pazartesi

SA5708/KY13-AO163: Seçim İttifakları Partizanlık Tartışmalarını Azaltabilir

"İttifak çatısı altında seçime girmek ve partilerin oylarının ayrı ayrı değerlendirilecek olması tek parti ağının da gevşemesine yol açacak ve böylece partizanlık tartışmaları azalacak ve hükümetler adeta bir koalisyon genişliğiyle hareket edecek."


Ak Parti'nin ittifak çatısı altındaki partilerin Ak Parti oylarını ciddi şekilde düşüreceğini tahmin ediyorum. BBP'nin bu ittifaktan ne derece yarar sağlayacağını kestirmem zor ancak MHP Ak parti'den büyük oranda oy çalacak. Zira Bahçeli'nin son politikaları nedeniyle Ak parti içerisindeki bir çok seçmenin MHP'ye sempatisi arttı. 

İttifak öncesi "bu dönem oyumu MHP'ye vereceğim" diyen çok sayıda Ak parti seçmeni vardı ki, şimdi bunlar gönül rahatlığıyla ittifak hanesinde MHP'ye mühür basacak.

Kiminle seçim ittifakı yapacağı belli olmayan SP'nin de aynı çatı altında seçime girmesi halinde Ak partiden bu partiye de oy kayması yaşanabilir. 

Seçimde kiminle ittifak edeceği belirsiz olan SP en çok bu çatıda bulunmakla oy alır. 

SP'nin sol çatı altında seçime girmesi halinde git gide azalan oylarının hızla dibe doğru inmesi muhtemel. O nedenle Karamollaoğlu her ne kadar Ak Parti'ye ağır eleştirilerde bulunsa da parti yönetiminin Ak Partili ittifak çatısı altında bulunma kararı vereceğini düşünüyorum.

İttifak çatısı altında seçime girmek ve partilerin oylarının ayrı ayrı değerlendirilecek olması tek parti ağının da gevşemesine yol açacak ve böylece partizanlık tartışmaları azalacak ve hükümetler adeta bir koalisyon genişliğiyle hareket edecek.

Öte yandan ittifak nedeniyle CHP'de işler iyice karışacak. CHP kiminle ittifak yaparsa yapsın ittifak halinde sorunları daha da artacak. Zira geride kalan partilerle yapılabilecek ittifak halinde oy dağılımlarının nasıl olacağını kestirebilmek oldukça zor. 

Zira bu partilerin benzeşen ve ayrışan yönleri oldukça fazla...




Adnan ONAY, 26.02.2018, Sonsuz Ark, Konuk Yazar






Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı