19 Ocak 2018 Cuma

SA5505/KY1-CÇ457: Erich von Däniken Başka Bir Kılıkta Ortaya Çıkınca...

"Erich von Däniken ilerici-aydın düşünceliydi ne oldu?" 


Erich von Däniken.. 1970'li yıllar.. birileri bu adamın kitaplarının peynir ekmek gibi satılması için çabalayıp duruyordu.. hele özellikle 'Tanrıların Arabaları'.. 'Tanrıların Dönüşü'.. 

Tanrıların Arabaları adlı kitabı ortaokul sıralarında dağıtan Türkçe öğretmenleri bilirim.. karşı çıkanları 'yobaz-gerici' diye damgalayanlar bilirim.. ne ilerici, ne bilimsel biri (ki kanımca bilimle uzaktan yakından ilgisizdi) diye reklamını yapan mevkuteler bilirim..


Piramitleri uzaylılar yapmıştı.. piramitler içinde piller bulunmuştu... ampül vardı.. inka uygarlığı.. ışınlama.. bütün bunları ilericilik adına 70'li yıllarda pazarlayanların bugün Von Daniken'in savlarına dinsel temelle sahiplenen birine 'gerici-yobaz ' demesini anlamıyorum.. 

Erich von Däniken ilerici-aydın düşünceliydi ne oldu? 

Erich von Däniken başka bir kılıkta ortaya çıkınca bilimsellikten de mi çıkıyor?

Yapmayın.. ben o gün de gülerek okudum Daniken'in kitaplarını, bugün de farklı kılıkta çıkan adamın sözlerini gülerek duydum.. senin tepkini anlamıyorum.. benim tepkim anlaşılır da senin ki pek tuhaf.. Ne yani adam adını mı değiştirsin şimdi senin celallenmenden kurtulman için...

Not: Erich von Däniken'in 'Tevrattaki Konuşan Ateş' yorumunu bulursanız okuyun.. Günümüzde bile Däniken, "Uzaylılarla 10 yıl içinde temas kuracağız" diyor. Ama DW röportajı yayınladıktan sonra altına şöyle bir not düşüyor: "1968 tarihli Tanrının Arabaları adlı kitabı ile üne kavuşan Erich von Däniken'in ortaya attığı iddialar bilim insanları tarafından desteklenmemektedir. İsviçre'nin Zofingen kentinde 1935 yılında dünyaya gelen Erich von Däniken, 30'dan fazla kitap yazmıştır."

***

İlerlemeci Din'in müritleri bu bilgi hakkında ne düşünüyorlar merak ediyorum.

"Bağdat pili olarak isimlendirilen ve 1938 yılında Bağdat ulusal Müzesi müdürü William Konig tarafından keşfedilen Bakır, demir ve asfalt karışımdan yapılan Çömleğin tarihin ilk pili olduğu ve elektrik üretmesi sonucu tarihe geçmesi insanlığı bir anda heyecanlandıran bir olay olmuştur.

Bağdat pili olarak isimlendirilen bu düzenek 13 santimetre boyunda bir kil kap içerisinde bulunmakta Ve Demir bir çubuğun etrafına sarılmış altı kapalı bakır bir rulodan oluşmaktaydı.

Bu pil yaklaşık iki volta kadar elektrik akımı üretilmekteydi. Pilin Tarihi ömrü 2000 yıl kadar olup çok büyük bir Gizem barındırmaktadır."



Not: Sayın İlerlemeci Din'in müritleri, arkeolojik kazılarla ilgili araştırmalar yapmanız şiddetle öneririm..

***

Ben insanlığın düz bir çizgi değil kopuşlu bir süreç geçirdiğine inanıyorum.. hem sosyal yaşam biçiminde hem alet edavat bağlamında...

"Halbuki Biz onlardan önce de nice uygarlıkları helake uğrattık; onlar varlık ve görkem açısından daha öndeydiler." (Meryem 74)

Not: Arkeolojik kazılarda bulunan bazı ilginç nesneler

Alüminyumdan Kemer Tokası

M.S. 300'lü yıllarda ölen Çinli general Çou Çou'nun mezarında 1956 yılında bulunan kemerin tokası, yüzde 85 oranında alüminyumdan yapılmış. Ama doğada sadece bileşik olarak bulunan alüminyumun diğer maddelerden ayrıştırılarak tek bir madde olarak kullanılabilmesi ilk kez 19. yüzyılda mümkün olmuştu.

Concorde'un Atası

M.Ö 200'de yapıldığı sanılan bu nesne, 1898 yılında Mısır’da bir lahitte bulundu. Ancak gerçek uçaklar icat edilene kadar ne olduğu konusunda kimse bir fikir beyan edememişti. 1972'de arkeolog Halil Mesiha bunun bir model uçak olduğunu, mükemmel bir aerodinamiğinin bulunduğunu ve kanatlarının Concorde'u andırdığını iddia etti.

Çekicin Sırrı

Tahta sap ve demir tokmaktan oluşan bu çekiç, 1936'da Teksas'ta 400-500 milyon yıllık bir kayanın içine gömülü olarak bulundu. Modern bir aletin tarih öncesi bir kaya kütlesinin içine nasıl girdiği bir yana, çekiçte kullanılan demirin günümüz demirlerinden bile saf olması bilim adamlarını hayrete düşürdü.


Not Bu yazı, TRT’de Gündem Ötesi programına katılan İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Yavuz Örnek'in, “Hz. Nuh, oğlu ile cep telefonuyla konuştu, gemiden insansız hava aracı gönderdi” demesine yöneltilen eleştirilere(!) atfen yazılmış gibi görünebilir:)


Cemal Çalık, 19.01.2018,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli







Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı