26 Mart 2017 Pazar

SA4140/ÇY4-DB76: ABD'de Su Politikası ve Altyapısı Hakkındaki 10 Gerçek

Sonsuz Ark'ın Notu:
"Dünyanın en gelişmiş ülkesi ve daha doğrusu imparatorluğu olan Amerika Birleşik Devletleri'nde su sorunu çok ciddi boyutlarda. Ulusal Baraj Envanteri'ne göre, ABD federal hükümeti, ülkedeki 90 bin barajın yalnızca yaklaşık yüzde 3,7'sine sahiptir. Birçok içme suyu şirketi, artan su altyapı yatırımını takip etmek için yaygın finansal ve ekonomik zorluklarla yüz yüzedir."
Seçkin Deniz, 26.03.2017


10 facts about water policy and infrastructure in the US

Michigan, Flint'teki su güvenliği krizinden California'da Oroville Barajı'ndaki felakete kadar suyla ilgili birçok olay manşet oluyor ve ABD'nin kritik su sistemlerini güvenli ve işlevsel kılmaya odaklanması sorgulanıyor.

ABD odaklı Su Haftası ve Dünya Su Günü öncesinde, Brookings uzmanları su altyapısının birçok boyutunu araştırdı. Araştırmalarından elde edilen 10 gerçek aşağıda vurgulanmıştır.

1. SU EKONOMİDE ÖNEMLİ BİR ROL OYNUYOR

Metropoliten Politika Programı uzmanları Lynn E. Broaddus ve Joseph Kane'in dediği gibi "Su iş anlamına geliyor". Ülkenin en büyük su kuruluşlarından 30'u, yıllık 52 milyar dolarlık, 289 bin istihdam yaratıyor ve milyonlarca hane halkı, iş yeri ve sanayi her gün su sistemlerine bağlı. 

Broaddus ve Kane su alt yapısına yatırım yapmanın, bu endüstrilerin ayakta kalması ve daha fazla yatırımın genellikle daha fazla iş anlamına geldiğini dile getiriyor.

2. FEDERAL HÜKÜMET SU ALTYAPISINA TOPLAM KAMU HARCAMASININ KÜÇÜK BİR KISMINI AYIRIYOR

Suyun ekonomik önemi ve Trump yönetimi tarafından artan altyapı yatırımları çağrıları yapılmasına rağmen, ulusal olarak her yıl içme suyu ve atık su tesislerine yapılan kamu harcamasının neredeyse yüzde 96'sından sorumlu olan federal hükümet, devletler ve bölgeler için göreceli olarak küçük bir rol oynamaktadır. Kane ve Broaddus'a göre bu, su hizmetleri de dahil olmak üzere bölgesel aktörlerin daha büyük bir mali yük yüklenmesi ve kaynakları daha verimli ve adil bir şekilde hedeflemeleri gerektiği anlamına geliyor.

3. COĞRAFİ VE SİYASİ SINIRLAMALAR SU YATIRIMI İÇİN ZORLAYICI HALE GELEBİLİR

Bununla birlikte, bölgesel eylemi koordine etmek zor olabilir. Kane, ABD'de yaklaşık 52.000 müşterek su sistemi bulunduğuna işaret ediyor ve bu sıklıkla coğrafi ve politik sınırları aşıyor ve birden fazla havza ve kullanıcıyı etkiliyor. Bu hem operasyonel verimsizliklere hem de gelecek yatırımları hızlandıran güçlüklere neden olabilir.

4. SUYUN MALİYETİ BİR ÇOK ŞEHİRDE ARTIYOR

Gerekli güncellemelerin ve diğer onarımların masraflarını karşılamak için, kamu hizmetleri, kullanıcıları hizmetler için daha fazla borçlandırıyor. Kane ve Broaddus'a göre su ücretleri, ABD genelinde pek çok şehirde artmaktadır ve bazı tahminlere göre, aylık ortalama konut faturasının 2010'dan bu yana yüzde 48 oranında arttığını gösteriyor. Ve diğer harcamalara kıyasla hane halkı su fiyatlarının ve kanalizasyon hizmetlerinin son yirmi yılda fırladığını görüyor.


metro_20160912_water_affordabilityblogfigure11 (1)

5. SU YATIRIM TALEBİ İLE KURUMSAL KAPASİTE ARASINDAKİ BİR UYUMSUZLUK VAR

Bir arıza kaydıyla karşı karşıya kalan pek çok uygulama, mevcut tesislerin modernizasyonu için uğraşıyor. Kane, Amerikalıların% 88'inden fazlasının ülkenin su altyapı sorunlarını çözmek için bazı eylemlerin gerekli olduğunu düşünmesine karşılık, kamu hizmetlerinin yalnızca% 17'sinin hizmetlerin maliyetini – güncellemeler şöyle dursun- mevcut oranlar ve ücretler yoluyla karşılayabileceklerinden emin olduğunu söylüyor.

6. BÜYÜK ŞEHİRLERDEKİ SU KURUMLARININ SADECE BİR KAÇI YATIRIMA HASSASİYET GÖSTERİYOR

Birçok içme suyu şirketi, artan su altyapı yatırımını takip etmek için yaygın finansal ve ekonomik zorluklarla yüz yüzedir. Kentlerin suya yatırım performansının altı önemli göstergesinin nasıl değiştiğine ilişkin bir analizde Kane, - operasyonel ve borçla ilgili endişeler ile diğer gelir ve nüfus baskısı dahil - Denver ve San Antonio benzeri yerler de dahil olmak üzere tüm kategorilerde 97 kentin sadece 11 tanesinin yüksek bir sırada yer aldığını tespit etti. 

Aksine, Detroit ve Cleveland gibi şehirlerde büyük içme suyu altyapısı aynı kategorilerin birçoğunda sıkıntı yaşadı. Bununla birlikte, Kane diyor ki; analiz edilen 97 şehrin 55'inde bu altı kategoriden üç veya dördünün iyi puan aldığı karışık bir tablo ile karşılaştı. 


metro_20161213_waterinvestbrief_table-1-13 (1)

7. ÖZEL SEKTÖR, ULUSAL BARAJLARIN ÇOĞUNUN SAHİBİ

Su altyapısı, elbette, içme suyu ve atık su tesisatlarıyla sınırlı değildir, aynı zamanda barajlar gibi çok sayıda başka varlık içerir. Ulusal Baraj Envanteri'ne göre, federal hükümet, ülkedeki 90 bin barajın yalnızca yaklaşık yüzde 3,7'sine sahip. 

Bu arada, Kane eyalet ve yerel yönetimlerin sırasıyla barajların yüzde 7,3'ü ve yüzde 20'sine sahip olduğunu açıklıyor. Ancak baraj denetimi ve yatırımın ülke çapında nasıl belirgin bir şekilde değişebileceğini gösteren özel sektör, bugüne kadar yüzde 64,2 ile en büyük pay sahibi. 

metro_20170216_oroville_piechart (1)

8. ULUSAL BARAJLARIN % 69’U 1970’TEN ÖNCE YAPILDI

Kane ulusal barajların çoğunun 20. yüzyılın başlarında ve ortalarındaki  inşaat patlamasının ürünü olduğunu ve faydalı (ve güvenli) yaşamlarının sonuna yaklaştığını belirtiyor. Ülkedeki 90.000 barajın 62.700’ü veya % 69.3’ü 1970 öncesi yapılmış ve %17.1’i eğer ihmal edilirlerse ekonomi, çevre ve insan hayatı için potansiyel olarak "yüksek tehlike" oluşturuyor. 

metro_20170216_oroville_map_1970

9. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE SU DÖNGÜLERİ BİRBİRLERİYLE BAĞLANTILI 

Su altyapı yatırımları pek çok politik tartışmaya hâkim olsa da, birbiriyle yakından ilişkili iklim endişelerini gözden kaçırmamak çok önemlidir. UNLV'nin Brookings Mountain West iklim adaptasyonu ve çevre politikası için Büyükşehir Politika Programı'nın kıdemli bir üyesi olan Pat Mulroy'un yeni bir kitabı olan The Water Problem (Su Sorunu) birbiriyle yakın ilişkisi olan iklim ve su döngüsü ABD'de büyük etkiye sahip. 

Kar yağışı, yağış, sel baskını, akan suyun mevsimi ve diğer suyla ilgili olaylardaki değişiklikler, ABD su sistemleri ve buna bağımlı topluluklar iklim değişikliğinin gerginliğini hissediyor. Kitabın da dediği gibi, "İklim, su temini koşullarının bir sürücüsü ... ve bu değişiklikler, ekonomik sektörler ve topluluklar arasında dalgalanmalara neden olan çok çeşitli potansiyel risklere yol açabilir."

Su ve iklim hakkında daha fazla bilgi için Pat Mulroy’un aşağıdaki Nevada su kıtlığını anlattığı videoyu izleyin ve yeni kitabı hakkında yaklaşan bir etkinliğe katılmak ya da izlemek için kayıt yaptırın.

10. SU GÜVENLİĞİ VE ALTYAPI ÜZERİNDEKİ ENDİŞELERE RAĞMEN KÜRESEL ÇEVREDE AMERİKALILARIN ÇOĞU İNSANDAN DAHA FAZLA TEMİZ SUYA ERİŞİMİ VAR

Su güvenliği ve kritik su sistemlerimizi destekleyen altyapı konusundaki endişelerimize rağmen, Pat Mulroy Amerikalıların diğer bir çoğundan daha iyi durumda olduğunu açıklıyor. "Bu ülkede ne kadar şanslı olduğumuz hakkında hiçbir fikrimiz yok" diyor. "Aslında 7/24 güvenli suyu olan dünyadaki küçük bir azınlığız." 


Alison Burke  Salı, 21 Mart 2017


Derya Beyaz, 26.03.2017, Sonsuz Ark, Çırak-Çevirmen Yazar, Çeviri


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı