9 Mart 2017 Perşembe

SA4073/SD626: Türkiye, ABD'li Yardım Kuruluşu Mercy Corps'un Faaliyetlerini Neden Durdurdu?

Sonsuz Ark'ın Notu:
"Türkiye ABD'li yardım kuruluşu Mercy Corps'un faaliyetlerini durdurmuş. Batı medyası kara propaganda kaynıyor. 3 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapan Türkiye'yi "Suriyelilere yardım eden kuruluşu kapattı" diye haber yapıyorlar. Washington Post'un haberinden anlaşıldığına göre Mercy Corps, bir insani yardım kuruluşu olmaktan çok daha fazlası. Mercy Corps'la ilgili sadece Sabah gazetesinden Ersin Ramoğlu'nun casusluk konusunu işlediği "Hatay’daki yabancı yardım örgütleri casus kaynıyor" başlıklı yazısı var. Mercy Corps'un kapatılma gerekçeleri ne ise acilen yerli ve yabancı basına açıklamayla duyurulmalıdır. Manipülasyona izin verilmemelidir."
09.03.2017



Türkiye'nin başında çok büyük belalar var; BMGK üyeleri ile birlikte Almanya, İsrail ve İran gibi ülkelerin Irak ve Suriye'de ürettiği kaos yıllar geçtikçe kronik bir hale geliyor; bu kaosu besleyen unsurlar sınır bölgelerinde her türlü insan unsuru ve lojistik destek faaliyetleri açısından Türkiye aleyhine artık tehdit boyutunu aşmış durumda. 

Türkiye sınırlarına duvar çekerek kaos olgusunun maddi adımlarını atıyordu ve dış politik sınırlılıklarla elini kolunu bağlayan yabancı STK'ların Suriyelilere 'yardım maskesi altında' Türkiye aleyhine çalışmalarını arttırdığı bir ortamda Türkiye'nin hiçbir şey yapmaması düşünülemezdi. Ve Türkiye 14 yardım kuruluşu içinde en etkili olan ABD'li International Medical Corps (IMC), IRC, İrlanda merkezli GOA, Hollanda'lı vakıf ve dernekler, Çocukların eğitimi için çalışan bir kuruluş olarak tanınan Save The Children International (SCI), yine ABD merkezli Catholic Relief Services (CRS), Mercy Corps ve diğerleri arasından Mercy Corps'un tüm izinlerini iptal etti.


Suriye'de iç savaşı organize eden bu yapılar artık, Türkiye'nin sınır illerini birer operasyon sahasına çevirdikleri için sosyal medya da yetkilileri sürekli uyarıyorduk. Çok uzun süredir, Suriye sınır bölgesinde serbest gazeteci olarak çalışan Memet Aksakal, Suriye sınırındaki illerimizde (Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Şırnak) çok sayıda yabancı sivil toplum kuruluşunun bulunduğunu, bunların kontrolsüz bir ortamda çalıştıklarını, çoğunun da casusluk, vb faaliyetlerde bulunduğunu yazıyor ve Türkiye Cumhuriyeti devletini acil tedbir almaya davet ediyordu. 


Sabah Gazetesi'nden Ersin Ramoğlu'nun casusluk konusunu işlediği "Hatay’daki yabancı yardım örgütleri casus kaynıyor" başlıklı yazısında ilginç detaylar var: "Güney illeri casus cenneti oldu. Yabancı yardım kuruluşları casus kaynıyor. Başı da ABD ve Alman vakıfları çekiyor… Gaziantepli bir okurum bunu, "Yaşadığım semt itibarı ile etrafımızda çokça yabancı kuruluş ve çalışanlarını görmek, İngiliz ve Fransız zulmünü görmüş bir Gaziantepli için çok acı" olarak niteledi.Çok sinsiler.
'İnsani yardım' kılıfıyla daldılar aramıza. ..(...)... Hatay, Suriye'ye en yakın kentimiz. Burada 'insani yardım' adı altında faaliyet gösteren yabancı STK'lar, kuryeler aracılığıyla Suriye PKK'sına 1 milyar dolar aktardı."

Aşağıda , "Türkiye, Suriyelilere yardım eden yardım örgütünün faaliyetlerini durdurdu" başlıklı bir Washington Post haberin çevirisini göreceksiniz. Haberin akışını takip ettiğinizde başlığın tamamen kara propaganda eseri olduğunu anlayacaksınız. 

Haber akışında yardım(!) kuruluşunun neden kapatıldığı değil, ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph F. Dunford, Rusya Genel Kurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Türkiye Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar arasında Türkiye’nin daveti üzerine 7 Mart 2017 tarihinde Antalya'da gerçekleşen toplantı ve toplantının konusuydu. Yapılan açıklamada, üç generalin “Suriye ve Irak’taki bölgesel güvenlik meselelerini, özellikle Suriye’deki tüm terör örgütleriyle mücadeleyi ve gelecekte bütün terör örgütleriyle çok daha etkili mücadele yürütmeye yönelik çabanın yanı operasyonların çakışmaması için alınacak ilave tedbirlerin önemini” ele almak için bir araya geldiği ilan edilmişti.
Seçkin Deniz, 09.03.2017




Turkey shuts down a U.S. aid group that helped Syrians
Türkiye, Suriyelilere yardım eden yardım örgütünün faaliyetlerini durdurdu

Türkiye, kuşatma altındaki binlerce Suriyeli sivil ve mülteciye düzenli yardım sağlayan programı sona erdirerek Suriye’ye yardım götüren en büyük insani yardım kuruluşlarından biri olan Oregon merkezli Mercy Corps’un Türkiye faaliyetlerinin acilen durdurulması için talimat verdi.


(Mercy Corps) sözcüsü Christine Bragale, Türkiye saatiyle Çarşamba sabahı yaptığı açıklamada, “Türkiye hükümeti ve diğer ortaklarla yaptığımız beş yıllık işbirliğinden sonra olayın böylesine beklenmedik yönde gelişmesi kalbimizi kırdı” şeklinde konuştu.


Diğer yardım örgütlerinin de benzer şekilde etkilenip etkilenmediği belli değil. Diğer yandan değerlendirmeleri için Türk hükümet yetkililerine hemen ulaşılamadı. Bragele, elle tutulur hiç bir gerekçe verilmediğini söyledi ve “Türk yetkililerle diyalog çabamızı sürdürüyoruz ayrıca Türkiye hükümetinin kritik ihtiyaç sahiplerine yeniden hizmet etmemiz için bize izin vereceklerine dair umudumuzu koruyoruz” diye konuştu.


Türkiye, Suriye’deki şiddetten kaçan 3 milyondan fazla mülteciyi kabul etti. Türkiye’nin güney sınırında bulunan ilçeler ve şehirler, savaşta zarar gören ülkeye insani yardım tedariki için merkez haline geldi.


(ABD) Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vekili Mark Toner, ihtiyaç sahibi Suriyeli mültecilere insani yardım götüren ve “değerli bir ortak” olarak nitelediği Mercy Corps ile ilgili durumun farkında oluklarını ifade etti. Toner, “Türkiye hükümetini Mercy Corps’un kapatılmasına ilişkin kaygılarımız ve savunmasız nüfusa kritik insani yardım sağlayabilmelerine yönelik oluşturacağı etki konusunda bilgilendirdik.” dedi.


Mercy Corps’un tard edilmesi, on binlerce askeri kuvvetin bir sivil savaşa müdahil olduğu ve çelişen hedefler peşinde olunsa da İslam Devletine karşı ayrı bir savaşta birleşildiği Suriye’nin kuzey sınırı boyunca gittikçe artan gerginliğin tırmanmasına neden olacak gibi duruyor.


Türk kuvvetleri, Suriyeli isyancı müttefikleriyle beraber DAEŞ savaşçılarının olduğu bölgeleri temizlemek için geçen sonbaharda sınırı geçmişti. Türkiye’nin daha kapsamlı hedefi, terörist olarak gördüğü ABD destekli Suriye Kürtlerin sınır bölgesinde kontrolünün yayılmasını önlemekti.


Türkiye, Suriye sınırı boyunca içeride 96 km uzunluğunda ve 45 km derinliğinde bir güvenli bölge oluşturmak istediğini söyledi. Ancak bu bölge, geçen yaz ABD desteğiyle Kürt ve Arapların yer aldığı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından İslam Devletinden alınan Münbiç kasabasını da içeriyor.


ABD ordusundan eratlarla desteklenen SDG’yi, bu yıl için planlanan bir harekatla DAEŞ'in Suriye başkenti Rakka’yı ele geçirmek için kullanmayı umuyor. Türkiye (bu plana) karşı çıkıyor ve (Türk) kuvvetleri Münbiç’e doğru yol almaya başlamış durumda. Rusya ve Suriye hükümeti birlikleri (Türkiye’nin) önünü kesmek için (Münbiç’in) batısındaki köylere hareket etti. ABD Özel Kuvvetleri ise geçen hafta Münbiç’e vardı.


Artan ihtilaf Türkiye, ABD ve Rusya’nın üst düzey askeri yetkililerini Salı günü Türkiye’nin Antalya ilinde bir araya getirdi. Görüşme, Suriye’deki gittikçe gerginleşen cephelerde bu üç ülkenin askeri operasyonlarının nasıl yürütüleceğinin tetkik edilmesi açısından yeni bir adım niteliğinde.


ABD Genel Kurmay Başkanı Joseph F. Dunford, Rusya Genel Kurmay Başkanı Valery Gerasimov ve Türkiye Genel Kurmay Başkanı Hulusi Akar arasındaki toplantı Türkiye’nin daveti üzerine gerçekleşti.


ABD ordusundan üst düzey yetkililerin Suriye’deki operasyonlarda “çatışma ihtimalini azaltmak” için daha ileri seviyede görüşmeler yapılması ile ABD ve Rusya savaş uçakları arasında çakışma olmamasının temin edilmesi için yaptığı çağrı üzerine gerçekleşen bu toplantı, Dunford ve Gerasimov’un bir ay içinde yaptığı ikinci toplantıydı.


2015’te belirlenen çerçeve kapsamında Katar’daki bir Amerikan Albay ve Suriye’deki bir mevkidaşı istihbarat paylaşımına girmeden kendi ülkelerinin Suriye’de düzenlediği operasyonların konumlarını istişare etti. Rusya, Suriye’de işbirliğinin genişletilmesi için çaba gösterdi ki bu Başkan Trump’ın da DAEŞ ile mücadelede uygun gördüğü bir husustu.


ABD ve Rusya Türkiye’nin desteğini almak için yarışsalar da Suriye Kürtleri Halk Koruma Birlikleri (YPG) ile müşterek çalışma sürdürüyor. Türkiye Washington ve Moskova’nın terör örgütü olarak tanıdığı YPG’yi, ayrılıkçı Türkiye Kürdistan’ı İşçi Partisi’nin bir kolu olarak sınıflandırıyor.


Yapılan açıklamada, üç generalin “Suriye ve Irak’taki bölgesel güvenlik meselelerini, özellikle Suriye’deki tüm terör örgütleriyle mücadeleyi ve gelecekte bütün terör örgütleriyle çok daha etkili mücadele yürütmeye yönelik çabanın yanı operasyonların çakışmaması için alınacak ilave tedbirlerin önemini” ele almak için bir araya geldiği kaydedildi.


Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım bir basın toplantısında bu üç ülkenin daha fazla eşgüdümle hareket etmeye ihtiyacı olduğunu söyledi.



Karen DeYoung ve Dan Lamothe, Washington Post – 8 Mart 2017 | Ankara, Türkiye 



Anadolu Ajansı, Güncel Haber, 15.03.2017:




İçişleri Bakanlığı tarafından, uluslararası yardım kuruluşu olarak bilinen Mercy Corps'un Türkiye temsilciliğinin izni iptal edildi. Edinilen bilgiye göre, yabancı sivil toplum kuruluşlarıyla ilgili ihbarlar, bilgiler ve basında çıkan haberler üzerine, Mercy Corps Türkiye Temsilciliği, İçişleri Bakanlığı müfettişlerince denetlendi. Denetleme sonucunda, kuruluşun Türkiye temsilciliğinin izni kaldırıldı.

İptal gerekçesinde, temsilciliğin, İçişleri Bakanlığınca verilen iznin dışına çıkarak amacı dışında faaliyette bulunduğu, yurt dışına para çıkarılmasına dair usul ve esasları düzenleyen mevzuat hükümlerine uyulmaksızın, herhangi bir yetkili makama bilgi verilmeksizin para çıkardığı belirtildi.

Yabancıların çalıştırılabilmesi için gerekli çalışma iznini almayan ve çalışanların bazılarına sigorta yaptırmayan temsilciliğin, izin almadan, eğitim, kurs faaliyetlerinde bulunduğu ifade edilerek, Dernekler Kanunu'na göre tutulması zorunlu defter kayıtlarının tutulmadığına, defter ve kayıtların Türkçe tutulma zorunluluğuna, belge düzenine uyulmadığına, bazı ödemelerde vergi kesintisi yapılmadığına dikkat çekildi. 



Seçkin Deniz,  09.03.2017, Sistematik Analizler 139
Sistematik Analizler

Seçkin Deniz Yazıları






Sonsuz Ark'ın notu: Çeviri için Esra Öztürk Hanımefendi'ye teşekkür ederiz.


Orijinal Metin:

https://www.washingtonpost.com/world/turkey-shuts-down-a-us-aid-group-that-helped-syrians/2017/03/07/e510d272-0374-11e7-9d14-9724d48f5666_story.html?utm_term=.1b47f35509e5




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı