9 Eylül 2016 Cuma

SA3406/KY50-FER10: 2011: Türkiye'nin Yeni Politikası

"Geleceği göremeyen beyinler, değiştirmek için kanlı oyunlarını ortaya sürebilir. Elinden sahip olduklarının alınmasına kim kızmaz ki?"


Ortadoğu debisi yüksek bir nehir. Ve Türkiye yıllardır şiddet ile akan bu nehri dışardan izlemek ile yetindi. Korkularımız nedeni ile hep uzak durduğumuz bize ait çoğrafyada şimdi kendimizi azgın sulara bıraktık. En uygun yatağı bulana kadar kayalara vura vura ilerleyeceğiz. Türkiyenin istediği en ön safta yer almak ve bunun içinde mücadele etmek gerekecek.

İlk sorun ''Arap baharı'' ile patlak verdi. Ortadoğu'da Türkiye için zamansız başlayan değişim hareketleri dış politikamıza şekil verenlerin işinide zorlaştırdı. Aniden ters yönden esen rüzgar komşular ile sıfır politikasının önüne geniş bir set çekti. Şimdi engelleri aşmaya çalışıyoruz. 

Libya'da batıya rağmen başardık. Devrimin başladığı ilk günlerde Dışişleri bakanımız Ahmet Davutoğlu geleceği gördü. Kaddafi'nin tüm ülkede kontrolu ele geçirmesi an meselesiydi ancak bazen geleceği görmek bir şey ifade etmiyor çünkü batı oyunu kurallarına göre oynamıyor. Gözü sürekli masum halkların topraklarında olan sözde medeniyetlerin muhaliflere verdiği askeri destek ile ibre farklı yöne kaydırıldı ve gelecek değiştirildi... Buna rağmen yeniden şekillenen Libya'da yerimizi aldık. Mısır gibi Libya'da da insanlar Türkiye modeli bir oluşum istiyor.

Suriye'de de durum farklı değil. Esad ne kadar direnirse dirensin gücünü ve topraklarını halkına vermek zorunda kalacak ve Suriye'de üzerine ''Türkiye gömleğini'' geçirecek. Bu değişim ile birlikte Türkiye'nin '' komşular ile sıfır sorun'' politikası kaldığı yerden işlemeye devam edecek.


A Palestinian woman argues with an Israeli border policeman during a protest
Filistinli bir kadın Nabi Saleh Batı Şeria köyünde Yahudi yerleşim karşı bir protesto sırasında bir İsrail sınır polisi ile savunuyor. 08.09.2016 (Fotoğraf REUTERS)

İşin şimdiye kadar hesap edilen en zor kısmı İsrail. Kimine göre Türkiye ''Arap Halklarının'' gönlünü kazanmak için İsrail'i kullanıyor kimine göre ise dış politikayı içerisi için malzeme yapma peşinde. Ancak yaşananlar bu kadar basit ve sığ bir şekilde açıklanamaz. 

Türkiye İsrail ile başta bahsettiğim azgın nehirde 'yatak' mücadelesi veriyor. Bölgenin en güçlü ve doyumsuz ülkesi ile başa çıkmak için sert oynamak gerektiğini çok iyi biliyor ve oyunun kurallarını kendisi koymaya çalışıyor. Dünyanın gündeminden düşmeyen Gazze İsrail'in yumuşak karnı. 

Daha düne kadar İsrail Gazze'yi dünyadan soyutlamaya çalışıyordu, ancak şimdilerde Türkiye'nin politikaları ile Gazze İsrail'i bölgeden soyutlamaya başladı. MaviMarmara katliamı Gazze dramını dünyanın farklı açıdan görmesine neden oldu. Türkiye İsrail'in ne özrüne ne de parasına ihtiyaç duyuyor. İstenen, sürekli karnından düşünen, egoları ile hareket edip, narsist bir kişilik ortaya koyan İsrail'e bölgenin tek kontrolcüsü olmadığını göstermek. 

Gazze ve Batı-Şeria'ya verilen destek ile artık "Ben de buradayım" diyen Türkiye şimdi de İsrail'in Mısır ile arasında yaşanan husûmetini değerlendiriyor. 

Başbakan Erdoğan'ın Mısır'ın kaderini belirleyen ''Tahrir Meydanı!nda' yapacağı konuşma Amerika Birleşik Devletleri başkanı Obama'nın Kahire üniversitesinde yaptığı konuşmadan daha fazla önem taşıyor. 

İsrail şimdilik ziyarete karşı sessizmiş gibi davransa da Mısır'da başlayan “Türkiye sevdasından” çok daha rahatsız. Türkiye modeli Mısır, Siyonist Rejimin Ortadoğu nehrinde önemli bir bent olacak. İsrail ile yarış daha uzun süre devam edecek. 

Tek dileğimiz Amerika Birleşik Devletleri'nin de pek kısa zamanda müdahil olacağı bu soğuk savaşın, yerini istenmeyen gelişmelere bırakmaması. 

Geleceği göremeyen beyinler, değiştirmek için kanlı oyunlarını ortaya sürebilir. Elinden sahip olduklarının alınmasına kim kızmaz ki ?



Fatih Er, 09.09.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Haber'in Değeri

Fatih Er Yazıları




Sonsuz Ark'ın Notu: Fatih Er Beyefendi'ye çalışmalarını bizimle paylaştığı için teşekkür ederiz. Seçkin Deniz, 01.07.2016


İlk Yayınlandığı  Tarih:  12 Eylül
 2011

İlk yayınlandığı Yer: Fatih Er
http://erfatiher.blogspot.com.tr/2011/09/turkiyenin-yeni-politikas.html

Seçkin Deniz Twitter Akışı