21 Eylül 2016 Çarşamba

SA3451/KY36-CK104: "Yenikapı Ruhu" Üzerinde Toplumsal Mutabakat

"Türkiye'de son birkaç yıldır fazlasıyla kullanılan “kutuplaşıyoruz” endişesini bir yerde boşa çıkaran veriler sunuyor bu çalışma."


Araştırma şirketi Pollmark, 15 Temmuz darbe girişimine dair Türkiye genelinde bir araştırma gerçekleştirmiş. Anket 3 bin kişiyle yapılan bir araştırmaya dayanıyor. Anketin sonuçları Türkiye'de darbe sonrası oluşan psikolojiye ve siyasi eğilimlere yönelik önemli bir veri sağlıyor.

Darbe teşebbüsüne ilişkin Türk seçmeninin refleksi ortak. "15 Temmuz darbe girişimini TSK içindeki Fetullah Gülen'e bağlı bir grubun yaptığı söylenmektedir. Siz buna katılıyor musunuz?" sorusuna %88.2 evet cevabı veriliyor.

Bununla beraber Türkiye'ye yönelik en tehlikeli terör kaynağı da FETÖ olarak görülüyor. "Size göre Türkiye'nin şu an karşı karşıya olduğu silahlı veya silahsız en tehlikeli terör örgütleri hangileridir?" sorusuna verilen en yüksek cevap %58.8 oranı ile FETÖ oluyor.

Darbe sonrası oluşan millî birlik ortamına verilen destek ise çarpıcı. “Darbe girişimi sonrası başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar ve muhalefet partileri arasında bir yumuşuma ve müzakere süreci başladı. Siz bu süreci destekliyor musunuz?" sorusu sorulduğunda, katılımcıların %90.1'i "Destekliyorum" diyor.

Bu soruya “destekliyorum” diyenlerin arasında AK Partililerin oranı %97, muhalefet partilerinden olanların oranı ise %84 olarak veriliyor.

Türkiye'de son birkaç yıldır fazlasıyla kullanılan “kutuplaşıyoruz” endişesini bir yerde boşa çıkaran veriler sunuyor bu çalışma.

Hem AK Parti, hem de muhalefet partilerine oy veren seçmen iradesine sahip çıkarken ortak bir tavır alıyor. Demokrasi, meşruiyet ve ulusal güvenlik konusunda aynı kaygıları paylaşıyor.

Siyasetçilerin bu konularda ortak bir tavır benimsemesini destekliyor.

Ortak çıkar siyasi ayrımlara, klikleşmelere, dar mahallelere baskın geliyor...


Ceren Kenar, 21.09.2016, Sonsuz Ark, Konuk Yazar
Ceren Kenar Yazıları








Sonsuz Ark'ın Notu: Ceren Kenar Hanımefendi'den yazılarının yayınlanması için onayı alınmıştır. Seçkin Deniz, 31.08.2015


İlk yayınladığı yer: Türkiye Gazetesi

http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/ceren-kenar/593293.aspx

Seçkin Deniz Twitter Akışı