30 Mayıs 2015 Cumartesi

SA1374/KY29-YA6: THY’ye Neler Oluyor?

"THY, son dönemlerde rötarlarıyla çok mağdur ediyor. Yöneticiler, bizim gibi, “illaki THY” diyenlere dahi gına getirtmişse oturup iyice düşünmeliler..."


Türkiye’nin milli havayolu olmasından öte, dünya markası özelliklerini haiz olduğu için tercih ettiğim bir havayolu THY. Özellikle uzun uçuşlarımızın vazgeçilmezi, turla gidiyorsak, şartların en başındaki talebimiz. Servisiyle olsun, hizmet kalitesiyle olsun, çalışanların güler yüzlülüğüyle olsun, öve öve bitiremediğimiz bu havayoluna son zamanlarda bir şeyler oldu.

Nazar desem yeri var, zira her binişimde yabancı yolcuların övgülerinden az gururlanmadım. İki hafta üst üste ve aktarmalı yaptığımız seyahatlerin hepsinde rötar yaptı. Sadece bizim uçağımız değil, Atatürk Havalimanı'ndaki neredeyse tüm THY uçuşları rötarlıydı.

Rötar az buz değil. En kısası 40 dakika. Ayrıca alan trafiğinden kaynaklı bir gecikmede oluyor, o da en az yarım saat. Yani gideceğiniz yere en az iki saat gecikmeli gidiyorsunuz. İki saat gecikince de aktarma yapacağınız uçağı kaçırmanız büyük olasılık, ki yanımızdaki yolculardan biri kaçırdı.

Kabin amiri gecikmeyi Atatürk Havalimanındaki yetersizliğe bağlasa da bunu kabul etmek mümkün değil, zira bizden 10 dakika sonra kalkması gereken bir başka firmaya ait uçak tam saatinde havalandı. Yetersizlik gerekçeyse onların da aynı sorunu yaşaması gerekiyor, yaşamadığına göre THY’de bir şey var.

Aldığımız bir duyuma göre, THY çok fazla yere uçuş başlattığı için uçaklar yetersiz. Araya bir başka uçuş sokuşturuyor, geç kalktığı için geç iniyor, dolayısıyla tüm uçuşlar aksıyor. Sebep her neyse gecikmeler o denli kanıksanmış ki, adamakıllı açıklama bile yapılmıyor. Yolcu hakları görmezden geliniyor, çünkü -devlet havayolu olmasından ötürü olsa gerek- yolcu kaybetme kaygısı yok.

Oysa biz yolcuların da hakları var. Hava koşullarından, tabi afetlerden, siyasi nedenlerden kaynaklı bir rötar yoksa, Avrupa Birliği kurallarına göre, rötar ve iptaller nedeniyle yolcu tazminat hakkına sahip. Ayrıca bekleme süresine uygun yiyecek içecek ikramı, gerektiğinde bir veya daha fazla gece, otelde konaklama imkanı, 2 telefon görüşmesi yapma, faks/teleks/e-mail çekme imkanı veriliyor.

2011 yılında gündeme gelen bir yasaya göre, rötar ve uçuş iptali halinde yolcunun 100 Euro tazminat hakkı vardı, ancak bu yasanın geçip geçmediğinden emin olmadığım için bir şey söyleyemiyorum.

Özetle THY, son dönemlerde rötarlarıyla çok mağdur ediyor. Yöneticiler, bizim gibi, “illaki THY” diyenlere dahi gına getirtmişse oturup iyice düşünmeliler. Devlet Havayolu olmanın iltimasını dibine kadar kullanmanın kuruma ciddi zarar verdiği kanaatindeyim.


Yurdagül Atun, 30.05.2015, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, 

Not: Ben THY’yi Hamdi Topçu’dan önce, Hamdi Topçu’dan sonra diye ayırdım. Topçu’yu tanımasam da, üst üste gelen aksiliklerin zamanlaması bağlantı kurmama sebep.

Seçkin Deniz Twitter Akışı