6 Mart 2015 Cuma

SA1199/TG101: BAE’de İsrailli Kitlesel Sivil Güvenlik Sistemi: Falcon Eye

"İki ülke arasındaki ilişkiler alenen gerçekleşmese de AGT, AIS ve ATS işbirliği gittikçe gelişmekte ve BAE iç güvenlik pazarını elinde tutmaktadır."

Falcon Eye: The Israeli-installed mass civil surveillance system of Abu Dhabi 

İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında güvenlikle ilgili gizli bir ilişkinin detayları ortaya çıktı. Bu detaylara göre bir İsraillinin sahibi bulunduğu güvenlik şirketi, Abu Dabi’deki kritik bir yapının güvenlikle ilgili işlerini yapıyor.

Emirlik yetkilileri ile İsraillinin sahip olduğu güvenlik şirketi arasında, BAE’de yer alan petrol ve gaz tesislerinin güvenliğinin sağlanması ve Abu Dabi’de bulunan herkesi izleyecek bir sivil gözetim sisteminin kurulması üzerine bir anlaşma yapıldı. Bu şekilde bir kişinin evinin kapısından çıkıp tekrar geri dönünceye kadar gerçekleştirdiği tüm eylemler izlenebilecek.

İsrail işgali altında yaşayan Filistinlilerle dayanışma bağlamında BAE tarafından İsrail bir devlet olarak tanınmıyor ve iki ülke arasında resmi olarak diplomatik ve ekonomik ilişkiler bulunmuyor. Uzmanlar, güvenlikle ilgili böyle bir anlaşmanın gerçekleşmesi için her iki ülke liderlerinin özel izninin gerektiğini ifade ediyor. 

Aralık ayında MEE tarafından Tel Aviv ve Abu Dabi arasında uçan gizli bir uçakla ilgili detaylar ortaya çıkarılmıştı (1). O zamanlar İsviçre merkezli bir özel havayolu şirketi olan PrivatAir uçağını kimin kiraladığı bilinmese de Haaretz bu kişinin BAE’de iş yapan güvenlik şirketi Asia Global Technology (AGT) International sahibi Mati Kochavi olabileceği ile alakalı ipuçlarını vermişti (2). 

Abu Dabi iş dünyasındaki bir kaynak tarafından Kochavi’nin BAE’deki güvenlik işlerinin merkezinde yer aldığı ve özel uçağı kiralayan kişinin de Kochavi olduğu teyit edildi. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Kochavi’nin sürekli Abu Dabi’ye gidip geldiğini ifade ediyor.


Haaretz’in verdiği habere göre Kochavi ABD’de yaşıyor ve 11 Eylül saldırılarının ardından yurt içi güvenlik işlerine girmeden önce emlak işinden bir servet edinmiş. İsrail ordusuyla bağlantıları bulunan Kochavi’nin AGT güvenlik şirketi, 2013 itibarıyla beş kıtada 8 milyar $ değerindeki anlaşmaya imza atmış. 

İsviçre merkezli AGT’nin 2007’de kurulmasının ardından Kochawi, Abu Dabi hükümeti ile 2008’de ilk temasını gerçekleştirmiş. Şirket, gerçekleştirilen 816 milyon $ değerindeki anlaşmayla Abu Dabi emirliği sınırları içerisinde yer alan ve hayati öneme sahip tesislerin korunması görevini üslenmiş. Son derece karlı olan bu işi yapabilmek için AGT’nin BAE kanunlarına uyum sağlaması gerekiyordu ve bu nedenle yerel iş ortaklarına ihtiyacı vardı. 

Bu ortaklar, İleri Entegre Sistemler (AIS) ve İleri Teknik Çözümler (ATS) isimli şirketlerdi. 2008’de yapılan anlaşmayla bu üç şirket tarafından stratejik altyapı ve petrol sahalarının izlenmesi için; izleme kameraları, elektronik geçitler ve sensörler sağlandı. Ayrıca Abu Dabi’nin Kritik Ulusal Altyapı Yönetimi (CNIA) için BAE sınırlarının güvenliğinin sağlanması da bu işe dâhildi.


Büyük Veri Diyagramı

Bu üçlü iş ortaklığı gizli tutuluyordu. AGT’nin web sitesinde BAE’de iş yaptığına dair bir ibare bulunmamasına ve AIS’in bir online platformu olmamasına rağmen yerel BAE basınında bu ortaklık hakkında haberler yer almıştı. BAE şirketleri AIS ve ATS’nin ofisleri Abu Dabi’deki Sky Tower’ın aynı katında yer almaktaydı. Üç şirketle de yakın iş ilişkisi içinde bulunan bir kaynaktan elde edilen bilgiye göre AGT, BAE’deki işlerini AIS’a ait olan ofisten yürütmekteydi. 

İsrail ve BAE liderleri iki ülke arasında gerçekleşen ticaret konusunda herhangi bir beyanda bulunmadılar ancak geçen sene BAE Başbakanı ve Dubai yöneticisi Şeyh Muhammed bin Raşid el-Maktum, Filistinlilerle barış gerçekleştirmeleri halinde İsrail ile ticaret yapmak istediğini ifade etmişti. İki ülkenin hâlihazırda olmasa bile ileride bölgesel müttefik olacaklarına yönelik düşünceler gittikçe güç kazanmaktadır.

İki ülke arasındaki ilişkiler alenen gerçekleşmese de AGT, AIS ve ATS işbirliği gittikçe gelişmekte ve BAE iç güvenlik pazarını elinde tutmaktadır. 

AIS genel müdürü Khalfan al-Shamsi, “Sadece BAE’de ulusal güvenlik pazarının %80’ini elimizde bulunduruyoruz” diyor. 

Güvenlik pazarındaki bu hâkimiyet Arap Baharı’nın ortaya çıkışı ile aynı zamana denk gelmiş ve BAE ayaklanmaları engellemek için online aktiviteler üzerinde kısıtlamalara giderek izleme faaliyetlerini daha önce hiç görülmediği kadar artırmıştır.



Tamer Güner, 28.02.2015, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri 



Orijinal Metin:
 http://www.middleeasteye.net/news/uae-israel-surveillance-2104952769

(1) http://www.middleeasteye.net/news/secret-jet-flying-between-israel-and-uae-567607953
(2) http://www.haaretz.com/news/middle-east/1.629457

Seçkin Deniz Twitter Akışı