28 Şubat 2015 Cumartesi

SA1187/KY1-CÇ105: Öldürülenlere Ağlayalım Kimliklere Değil

"Kimlikler düştüklerinde dizleri acımaz, çünkü kimlik düşecek bir nesne değildir, dizleri kanamaz, elleri soyulmaz, çünkü kimlik bir can değildir."


Öldürülenlere ağlayın, kimliklere değil. Kimliklere ağladıkça sayısı artar öldürülenlerin. Sayısı artacaktır öldürülenlerin. Sana, bana, ona, bize, hepimize kimliklere ağlatmayı öğrettiler, öldürülenlere değil. 

Gelin yıkalım bu öğretiyi. Gelin yakalım bu öğrendiğimizi. Gelin kurutalım bu bilgiyi. Gelin yokluğa mahkûm edelim bu bilişi. Gelin yeryüzünden silelim bu lanetli bilinci. Gelin söküp atalım tarlamızdan, bağımızdan, bahçemizden bu zehirli ayrık otunu. Gelin hep birlikte bozalım bu efsunu. Öldürülenlere ağlayalım, kimliklerine değil.

Öldürenin kimliğini ya yüceltip kahraman ilan etmeyi, ya lanetleyip aşağılamayı öğrettiler. Öldürenin kendisini lanetlemediler. Bir cana kıymanın ne denli canavarlık olduğunu, canavarca olduğunu gizlediler. Her şeyi kimlik üzerinden sürdürdüler. Her şeyi kimliklerden bilelim istediler.Bilinçlerimizi iğdiş ettiler. Düşünme yetimizi ifsat ettiler. Merhametimizi, şefkatimizi yok ettiler. 

Böylece caniliği, canileri gizleyebildiler. Böylece gizlenebilirdi. Böylece kurbanları, kurbanlığı gizlediler. Yeni kurbanlar için elzemdi bu saklayış. Yeni kurbanlar için gerekliydi bu perde. Bu perdeleme olmazsa olmazdı. Gelin yakalım bu perdeyi. Gelin söküp atalım bilinçlerimize gerilmiş bu perdeyi. Öldürülenlerin kendilerine ağlayalım kimliklerine değil.

Öldürülenlere ağlayın. Öldürülenlere ağlayalım. Öldürülenlere ağlasın herkes. Öldürülenin de senin, benim, onun, bizim gibi bir can olduğunu bilelim. Öldürülen de bir candır. Can en kutsal olandır. Bu yüzdendir bir cana kıyan tüm insanlığa kıymış gibidir, buyruğu. Bu yüzdendir Kabil’in lanetlenişi. Bu yüzdendir Kabil’in mahkûm edilişi. 

Bu mahkûmiyetin nesnesi olmak istemiyorsak öldürülene ağlayalım, kimliklere değil. Kimliklere ağladıkça katili aklarız, kendimizi aklarız, Kabil’i aklarız. Kabil’i aklamamız istendi bizden, isteniyor bizden. Katilin kimliği olmaz, maktulün kimliği olmaz. Katile katil kimliğinden başkası yakışmaz, maktule maktul kimliğinden başkası uymaz. Katilin tarafı olmaz, maktulün tarafı olmaz. 

Öldürülen bir yanındır, bir yanın olmalıdır. Böyle bilmeliyiz. Böyle görmeliyiz. Böyle algılamalıyız. Böyle duymalıyız. Ta içten, yürekten böyle duymalı böyle yanmalıyız. Kimliklere değil, öldürülene ağlamalıyız.

Kimliğin, kimliklerin canı yanmaz. Kimliğin kanı yoktur. Kimliğin bir görmesi, duyması, gözyaşı yoktur. Gören, damarlarında kanı olan, duyan, ağlayan insandır. Kimliklerin ağlaması yalandır.

Kimlikler düştüklerinde dizleri acımaz, çünkü kimlik düşecek bir nesne değildir, dizleri kanamaz, elleri soyulmaz, çünkü kimlik bir can değildir. Kimliğin can olduğunu söyleyen kandan beslenenlerdir. Kimliğin azizliğinden bahseden kan sevicilerdir. 

Kimlikler bizi birbirimize tanıtmaktan başkaca bir özelliğe sahip değildir. Kimliklere tanımaktan, tanış olmaktan öte yüklenen her bir özellik, her bir anlam can almak için yüklenmiştir. Kan dökmeleri aklamak için yüklenmiştir. Öldürmeleri aklamak için yüklenmiştir. Öldürülenleri görmezden gelmek için yüklenmiştir. Öldürülenlere ağlamayalım diye icat edilmiştir. Öldürenleri kınamayalım diye icat edilmiştir. Melun bir icattır bu. Habis bir icattır bu. Kötü bir icattır bu. Gözyaşını katleden bir icattır bu. Bu melun icattan, bu habis icattan, bu kötü icattan kurtulmalıyız. Gözyaşlarının namusunu kurtarmalıyız. Kimliklere değil, öldürülenlere ağlamalıyız.

Öldürüş eylemlerini kutsayan törenlere inat, diriliş türküsü söyleyenlere katılmalıyız. Diriliş türküleri çağırmalıyız. Diriliş türkülerinden öte seslere kulaklarımızı tıkamalıyız. Habil’in sesine kulak vermeliyiz. Kahraman olan Habil’dir Kabil değil. Kahramanlık türküleri Habil’i anlatmalı Kabil’i değil. 

Ne yazıktır ki, kahramanlık öykülerimizde içkin olan Kabil’dir, Habil değil. Habil’e değil de kimliğine ağlarsak ki ağlıyoruz, öyleyse Kabil’i tutuyoruz demektir. Kabil’in yanındayız demektir. Bilmeden Kabil’i övüyoruz demektir. Habil için değil de kimliği içinse gözyaşımız bilelim ki anlamı yoktur o dökülen gözyaşlarının. Bilelim ki bir kez daha öldürülmüş demektir Habil. Bir kez daha kanı toprağa akıtılmıştır Habil’in. Habil için olsun gözyaşımız, kimliği için değil. Gözyaşlarımız kendisi için olsun, kimliği için değil. Öldürülenlerin kendisine ağlamalıyız, kimliklerine değil.

Gelin öldürülenlerin kimliğine değil de kendisine ağlayıp bitirelim yaşadığımız bu kâbusu. Bu uğursuz karabasandan sıyrılalım. Kimlik yüceltenlerin oyununu bozalım. Kimlik sevicilerin nefretini boğalım. Kimlik sevicilerin öfkesini yakalım. Gelin öldürülenlerin kendisine ağlayarak yeryüzünden silelim öfkeyi, nefreti, kini. 



Cemal Çalık, 28.02.2015,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, 




Seçkin Deniz Twitter Akışı