2 Kasım 2014 Pazar

SA967/TG68: Ülkelerindeki Müslüman Nüfus Artışı Batılıları Korkutuyor

 Avustralyalılar, ülkedeki Müslüman oranının gerçekte var olandan dokuz kat daha fazla olduğunu düşünüyor.

Avustralyalılar ülkelerindeki Müslüman Nüfus'ün %18 olduğuna inanıyor, %2'nin gerçek olmadığını düşünüyor. Fotoğraf: Michele Mossop / Getty Images

Halkın algısı ile gerçek veriler arasında kıyaslama yapan bir Uluslar arası araştırmaya göre Avustralyalılar, ülkedeki Müslüman oranının gerçekte var olandan dokuz kat daha fazla olduğunu düşünüyor.

Ipsos Mori araştırma şirketi tarafından gerçekleştirilen çalışma, Avustralyalıların ayrıca hamile ergenler, işsiz insanlar, göçmenler ve ülkede bulunan Hıristiyanlar hakkında da oldukça yanlış düşündüklerini ortaya koyuyor.

Avustralyalılar cinayet oranının arttığını söylerken gerçek veriler genelde bu oranın düşmekte olduğunu gösteriyor.


[Müslümanların oranının yüzde kaç olduğunu düşünüyorsunuz
Açık Mavi: Gerçek Oran, Koyu Mavi:Gerçek oranla tahmin arasındaki fark, Gri: Ortalama tahmin oranı]

İsveçliler'in Almanya, Japonya, İspanya ve İngiltere halklarına göre kendi toplumlarını çok daha doğru algıladığı belirlendi.  Araştırmanın bilgi eksikliği endeksine göre Avustralya altıncı sırada yer alırken İtalyanlar, Amerikanlar ve Güney Koreliler en alt sıralarda yer alıyor.

Avustralyalılar gerçekte %2 olan toplumdaki Müslüman oranını çok daha yüksek bir oranda, %18 olarak olarak tahmin etti.  

Amerikalılar, Kanadalılar, Belçikalılar ve Fransızlar da benzer abartılı tahminlerde bulundular. Fransızlar yurttaşlarının neredeyse üçte birinin Müslüman olduğuna inanırken gerçek oran %8'di.

İpsos Mori'nin idari müdürü Bobby Duffy; yanlış algılamalar, “bilinçli toplumsal tartışmalar ve politika oluşturma açısından belirgin sorunlar olduğuna işaret ediyor.

Örneğin, göçmen ölçeği ve genç annelerin gerçek oranı hakkında daha açık bir görüşe sahip olmuş olsaydık kamusal öncelikler de oldukça farklı olabilirdi” diyor.

Bu arada Avustralyalılar ülkedeki Hıristiyanları var olandan daha az tahmin ederek insanların %67'sinin kendini inançla tanımladığını söyledi oysa gerçek oran %85'ti.

Diğer bir önemli mesele olan göçmenlik konusunda ise algılarımız biraz daha az çarpık görünüyor. Avustralyalılar ülkenin %35'inin göçmenlerden oluştuğuna inanıyor, bu gerçek oran olan %28'den daha yüksek ancak araştırmanın gerçekleştiği 14 ülke içerisinde en doğru tahmin.

[Göçmenlerin oranının yüzde kaç olduğunu düşünüyorsunuz?
Açık Mavi:Gerçek Oran, Koyu Mavi:Gerçek oranla tahmin arasındaki fark, Gri: Ortalama tahmin oranı]

İtalyanlar ve Amerikalılar nüfuslarının üçte birinin göçmenlerden oluştuğunu söyledi gerçek oranlar ise sırasıyla %7 ve %13'tür.

Avustralyalılar  nüfuslarındaki işsizliğin %23 gibi büyük bir oranda olduğuna inanırken veriler bu oranın %6 olduğunu gösteriyor. İtalyanlar bu konuda daha kötümser bir tahminle nüfuslarının yarısının iş bulamadığını düşünüyor, gerçek oran yine yüksek olmasına rağmen %12.

[Çalışma çağında işi olmayan ve iş bulmaya çalışanların yüzde kaç olduğunu düşünüyorsunuz?
Açık Mavi:Gerçek Oran, Koyu Mavi:Gerçek oranla tahmin arasındaki fark, Gri: Ortalama tahmin oranı]

Her yıl 15 ve 19 yaş aralığındaki kızların doğum yapma oranı nedir? Avustralyalılar bu soruyu %2 olan gerçek oranın yedi katı ile, %15 olarak yanıtladılar. Bu oran, Amerikalılar ve  Britanyalılar için gerçekte %3'tür, yapılan tahminler ise sırasıyla %24 ve %16'dır.

Avustralyalıların son federal seçimlerdeki seçmen sayısı hakkındaki algıları gerçek olandan düşük, 65 yaş üzeri insan sayısı hakkında ise gerçek sayıdan yüksek çıkmış; Avustralyalılar, ortalama yaşam beklentisinde ise gerçek olan 82'de tam isabet sağlamışlardır.

Dünya çapında belirlenen tahminler ve gerçek veriler arasındaki büyük farklar hakkındaki sebepler konusunda yorum yapan Duffy “duygusal hesap yapamama” faktörünün bunda rol oynadığını ifade etmiştir. Duffy'e göre sosyal çevremiz hakkındaki sorulara cevap verirken “ doğruları bulma gayretinin yanı sıra endişelerimiz hakkında da bir mesaj yolluyoruz”.

Diğer yandan insanların bilgiyi hatırlaması anlamında çeşitli kusurlar rol oynuyor, yine Duffy' göre; “çok nadir bir şeyi tanımlamaktan bağımsız olarak etkileyici anılar kalıcı oluyor”.


Michael Safi, 30.10.2014, The Guardian 



Tamer Güner, 02.11.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Sonsuz Ark'ın Notu:

Batılılar ülkelerindeki müslüman nüfus oranını elbette net rakamlarla biliyorlar; ancak bunu açıklamaları BM İnsan Hakları Beyannamesine aykırı, bu tür perde konularla PR çalışması yapmaya devam ediyorlar. Seçkin Deniz, 02.11.2014, Sonsuz Ark

Orijinal Metin:



Seçkin Deniz Twitter Akışı