25 Ekim 2014 Cumartesi

SA950/Sonsuz Ark-YD-9: Moskova ve Tahran Arasında Yeni İstihbarat İşbirliği

"İran Rusya'nın bölgedeki kilit ortaklarından biri olmuştur ve ... gelecekte de öyle kalacaktır."
Nikolay Patruşev, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı 

Sonsuz Ark'ın Notu: 
Aşağıdaki analiz korku dolu bir istihbaratçının sesinden çıkmış gibi görünüyor; muhtemelen Dünya'da ve Türkiye'nin çevresindeki coğrafyada yeni dönemde istihbarat faaliyetleri birçok politik stratejinin temellerinin inşaasında daha fazla kullanılacak... Bu daha çok savaş, daha çok entrika anlamına geliyor. Seçkin Deniz, 24.10.2014
***
Birçok Batılı devlet ve Rusya ve İran arasındaki zor, gerçekten ürkütücü ilişki göz önüne alındığında, Moskova ve Tahran arasındaki herhangi bir işbirliği Batı başkentleri için dikkate değer önemli bir faktördür. İran devrim rejimi ve Kremlin arasındaki ilişkiler genellikle kötü, bazen aktif düşmanlık şeklinde olurken son yıllarda Ruslar ve İranlılar arasında Suriye ve Irak'taki kanlı savaşlarda kendilerini  aynı tarafta buldukları için saptanabilir bir ısınma oluşmuştur.

Moskova ve Tahran arasındaki iyi ilişkilerin göstergesi olarak, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Nikolay Patruşev, İran'a bu hafta yaptığı ziyarette karşılıklı tehditleri tartışmak için İranlı mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi gösterilebilir. Patruşev'in açıkladığı gibi, "İran Rusya'nın bölgedeki kilit ortaklarından biri olmuştur ve ... gelecekte de öyle kalacaktır [biz] birçok önemli bölgesel konularda benzer ve yakın görüşlere sahibiz ve bizim Suriye, Irak ve Libya'daki durumla ilgili görüşlerimizde ciddi bir değişim var."

Ama bu sadece bir diplomatik görüşme değildi. Patruşev, eski bir istihbarat subayıdır ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yakın sırdaşlarından biridir. Putin gibi, A Brejnev dönemi Leningrad KGB karşı istihbarat subayı olan Patruşev Milli Güvenlik Konseyi'ndeki konumuna gelene kadar 1999-2008 yılları arasında Federal Güvenlik Servisi (FSB)'nin güçlü başkanı olarak görev yaptı.


Patruşev, sadık bir Çekacı (Chekist: Gizli Sovyet Polisi, Seçkin Deniz)'dan beklediğiniz tüm radikal Batı karşıtı manzaraya sahiptir. Son röportajında​​, Batı'nın ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin hain diplomatik ve ekonomik araçlar kullanarak, Rusya'yı yıkmak için kapsamlı bir planın arkasında olduğunu açıkladı. 


Patruşev, Rusya ve Amerika'nın yeniden Soğuk Savaş içinde olduklarını açıkça belirterek, uluslararası ekonomik kurumlar aracılığıyla Amerikalılar'ın Yugoslavya'yı yıktığını ve Rusya'ya aynı planı uygulamak istediğini, sözlerine ekledi, Çeçenistan ve Ukrayna'daki savaşlarla "Ülkesinin parçalanması"nı amaçlayan ABD/ NATO planları için Washington, DC'yi suçladı.


Ben Patruşev'le ve İranlılarla pek çok kez sohbet ettim. Bu nedenle pek çok şeyi gözümle gördüm ve eminim. Bu ziyarette en önemli nokta, Patruşev'in yaptığı ziyaret sırasında Moskova ve Tahran arasında yeni istihbarat işbirliği anlaşmasının imzalanmış olması. Bu hafta imzalanan anlaşmanın ana gündem maddesi her iki ülkenin ulusal güvenlik konseyleri arasında işbirliği yapılmasıdır. Orta Doğu ve Orta Asya'da her iki ülkeyi ilgilendiren konular ağırlık oluştururken, bu konular Rusya ve İran arasında artan istihbarat paylaşımı için sadece bir araç ve Rus basınında çıkan haberler, bu anlaşmanın stratejik istihbarat ortaklığının başlangıcı olduğunu açıkça gösteriyor.


Rus ve İran istihbaratı düşman olmalarına rağmen, 2002 yılında her iki ülke arasında terörle mücadeleye odaklanan geri sınırlı Mutabakat Zaptı imzalandı. Suriye ve Irak'taki savaşlarla bir şeyler değişti. Geçen yıl, iki ülkenin içişleri bakanlıkları polis istihbarat konularında işbirliği yaptılar, şimdi ise, bu anlaşmayla tam bir istihbarat ittifakı kabul edilmiştir. 


Patruşev ziyareti sırasında bir Rus raporu açıkladı :


Suriye ve Irak'taki olaylar, Rus ve İran özel servisleri arasındaki teması yeniden başlatmakla kalmadı, ayrıca karşılıklı menfaatlerini ortaya koyarak özellikle hem seküler hem de İslamcı yerel haydut oluşumların Suriye Tartus'ta bulunan Rus tesislerine yönelik plan ve tehditlerini değerlendirme noktasında Moskova ve Tahran'ı bu temasların kalıcı bir operasyon mekanizması şeklinde düzenlenmesi gerektiği fikrine sevk etti. Ayrıca Rus özel hizmetleri, geçen senenin yazında olayların iyice şiddetlendiği zaman sürecinde İsrail Hava Kuvvetleri'nin Rusya'dan Suriye'ye giden insani konvoylara karşı potansiyel aktiviteleri konusunda İran'dan gönüllü olarak uzmanlarımıza aktarılan enformasyonu değerlendirdi. 


Bu yeni casusluk ittifakı Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'i doğrudan hedefliyor hiç şüphem yok.


Rapor devam ediyor: "İranlılar Basra Körfezi'ndeki kendi teknik istihbarat tesislerinden elde edilen Amerikan askeri faaliyetleri ile ilgili bilgileri sürekli olarak Rusya'ya sağlamak için hazır." 

Diğer bir deyişle, Ruslar ve İranlılar, SIGINT paylaşımı olacak olan istihbarat toplamanın tüm biçimlerine çok duyarlılar.

Putin'in Rusya'sı ve Devrimci İran arasındaki diplomatik, ekonomik ve askeri ilişkilerde son yıllarda bir ısınma vardı ve şimdi bu işbirliğinin önemli bir istihbarat boyutu da var. İran ve Rusya istihbarat servisleri arasındaki uzun erişim ve işbirliği göz önüne alındığında, bu Orta Doğu'da ve Batı başkentlerinde ciddi endişe gerektiren bir gelişmedir.


The XX Committee: İntelligence, strategy, and security in a dangerous world, 24 Ekim 2014




Seçkin Deniz, 24.10.2014, Sonsuz Ark, Çeviri, Yayın Dünyası'ndan


Seçkin Deniz Yazıları



Not: Çeviri için Google Translate kullanılmıştır. Patruşev ile ilgili haberler için bakınız: http://www.haberler.com/patrusev/



Metnin orijinali:

http://20committee.com/2014/10/24/new-intelligence-cooperation-between-moscow-and-tehran/

Seçkin Deniz Twitter Akışı