18 Eylül 2014 Perşembe

SA892/TG52: IŞİD-ISIS İnfazlarının Arkasında Kim Var? SITE Nedir, Rita Katz Kimdir?

“ISIS sosyal medya hesabı, videoyu kısa bir süre içinde yayınlayacaklarını duyurdu, videoyu daha önceden ele geçiren sadece bizdik ve onları videoyu (daha önce) yayınlayarak alt ettik.”
Rita Katz
The Search for International Terrorist Entities Intelligence Group (SITE
[Uluslar arası Terörist Oluşumları Araştırma İstihbarat Grubu]

 Şüphesiz bu, kamuoyunu savaşa yönlendirme faaliyetlerine sıklıkla dâhil olan bir haber kuruluşundan beklenemeyecek bir şeydi ve aynı yönlendirme bir kez daha SITE yardımıyla gerçekleştirilmiş oluyordu. 

Ağustos ayının ortalarından beri büyük haber kuruluşları SITE İstihbarat Grubu tarafından internet üzerinde bulunduğu iddia edilen videoları naklediyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde aynı medya bu özel şirketin mahiyetini ve dağıttığı malzemenin orijinalliğini sorgulama gereği duymuyor.

The Search for International Terrorist Entities Intelligence Group (SITE) [Uluslar arası Terörist Oluşumları Araştırma İstihbarat Grubu] Rita Katz tarafından 2001 senesinde kurulmuştur. 2003 senesinde Katz, “Anonymous” müstear ismini kullanarak “Terörist Avcısı: Amerika’da Faaliyet Gösteren Köktendinci İslami Gruplar İçerisine Gizlice Sızan bir Kadının Hikâyesi” adını taşıyan bir kitap yazdı.


Kitabında Katz, radikal Müslüman teröristlerin toplantılarına sızmak için nasıl Müslüman bir kadın görünümüne girdiğini anlatıyor. Hikâye pek inandırıcı değil, özellikle de bu tür gizli köktendinci toplantılarda oturma bölümleri cinsiyete göre ayrıldığı ve kıyafeti ne kadar özenli olsa da birinin kimliği sıkıca denetlenmeden girişine izin verilmeyeceği düşünüldüğünde.

SITE İstihbarat Grubu bünyesinde Katz ve iki üst “düzey danışman” barındırmaktadır. 

Danışmanlardan biri RAND Corporation Kontrterörizm ve Kontrgerilla birimi kurumsal başkanı ve RAND Washington DC şubesi eski direktörü olan Bruce Hoffman’dır.

Şirketin web sitesinde şu ibare yer alır:

“SITE İstihbarat Grubu, cihatçı gruplar ve sponsorları tarafından yayılan materyal ve propagandaya yönelik olarak sürekli internet ve geleneksel medya gözlemi yapar.”

“SITE, materyali elde eder etmez derhal çevirisini yaparak, malzemenin kaynağını açıklayan bağlamsal analizi de içeren istihbaratı abonelerine sunar.” [1]

2003 ve 2004 yıllarında SITE, ABD hükümetinden finansal destek almıştır. Aynı zamanda 2000’lerin başlarında SITE’ın FBI ile arasında danışmanlık hizmeti sağlamak üzere anlaşması bulunuyordu. [2]

Görünen odur ki SITE, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olma statüsünü terk etmiştir ve şu anda gelirini kurumsal ve ferdi aboneliklerden sağlamaktadır. 2005 senesinde özel paralı asker yüklenicisi Blackwater, SITE için “çok değerli bir kaynak” nitelendirmesinde bulunup takdirlerini ifade etmiştir. [3] (Sonsuz Ak’ın Notu: Blackwater grubu 2003 işgalinde Irak’taki suikastlerin taşeronları ve tetikçileridir)

SITE web sitesinde yapılan açıklamaya göre “cihatçı gruplar” “grubun multimedyasını ve bazı durumlarda bildiri ve dergilerini üretmek ve yayınlamak üzere” bir veya daha fazla medya kuruluşu ile çalışmaktadır.

“Bu medya birimleri, yapım ekibine ve savaş sahasından doğrudan rapor gönderen muhabirlere sahiptir ve yeni savaşçıların grup saflarına katılmasını sağlamak ve beyin yıkamaya yönelik propaganda gerçekleştirirler.” SITE, cihatçı gruplara ait web sitelerine ve multimedya prodüksiyonlarına kendi platformundan doğrudan erişim sağlamıyor. [4]

Katz, SITE’ı dişlileri uluslar arası İslami cihat tarafından döndürülen bir yapı olarak tanımlıyor: “ Biz SITE’da on yıldan fazladır online cihatçıları gözlemliyor, üzerlerinde araştırma ve çalışma yapıyoruz.”

“Biz, online cihatçılar üzerinde çalışıyor ve onları gözlemliyoruz, onlar tecrübe kazandıkça biz de onların tekniklerini takip edip bu teknikler üzerinde çalışıyoruz. Ve buna bağlı olarak videolarını nereye yükleyeceklerini öngörebiliyoruz.

Sonuçta yaptıkları propagandanın büyük bölümünün internet üzerinden gönderildiğini hatırlamamız gerekir. Eylemlerini internet üzerinden yayınlıyorlar. Dolayısıyla bu eylemleri yayınlamak için yükleme yapabilecekleri belirli yerleri olması gerekir”. [5]


Kurumsal medya tarafından ön sayfadan haberi verilen -son olarak İskoç yardım çalışanı David Cawthorne Haines’in öne çıktığı- üç adet kafa kesme videosunun heyecanlı atmosferinde sürekli gözden kaçan bir durum var. O da, SITE tarafından esrarengiz bir biçimde, terörist bildirilerinin ve videolarının ABD’nin müsrifçe fonladığı her çeşit istihbarat servislerinden daha önce elde edildiği gerçeğidir.

Örneğin Washington Post’un 2007’de bildirdiği gibi:

“Küçük bir istihbarat şirketi, geçen ay, 7 Eylül’de saat 10 sularında resmi olarak yayınlanmasından önce, yeni bir Usame bin Ladin videosunu ele geçirdi…(şirket tarafından) Video’ya erişim imkânı sağlanan üst düzey iki yetkili video el-Kaide tarafından yayınlanana kadar bu durumu açıklamadı. Bir dizi istihbarat servisi 20 dakika içerisinde şirketin web sitesinden videoyu indirmeye başlamıştı. Aynı günün öğleden sonrası, video ve ses kaydının metni Bush yönetimi içerisinden kablolu televizyon haberlerine sızdırılarak tüm dünyaya yayıldı.” [6]

Daha sonra bu videonun hileli olduğu ispatlandı.

Yukarıdaki bilgiye dayanarak biri şunu sorabilir; Eğer ABD başkanlık yönetimi içerisindeki partiler veya Birleşik Devletler, bu tür meselelerle ilgili geniş bir istihbarat toplulukları potansiyel taramasını atlıyor ve genişletilmiş bir amaca binaen aynı anda Amerikan halkını etkin anlamda yönlendirmek amacıyla kendini donatıyorsa, SITE gibi bir oluşuma sahip servislerle temas kurmaktan başka bir yol kalır mı?

Eğer yukarıdaki değerlendirmede bir haklılık payı varsa o zaman şu anki düzenleme ile Obama yönetimi tarafından uzun süredir peşinde olunan hedefe doğru yol alınıyor demektir:

"Suriye’nin Beşşar Esed rejimi ile savaş. Gerçektende geçtiğimiz haftalardan beri gündemde olan İslam Devleti’ne (ID) karşı askeri operasyon konusuyla ilgili durumda olduğu gibi, SITE gibi servisler halkın görüşlerini yönlendirme anlamında etkili ve değerli bir niteliğe sahiptir. Benzer bir şekilde on yıl öncesinde hem John Kerry hem de George W.Bush, Bush’un yeniden seçilmesini, seçimden birkaç gün öncesinde Usame bin Ladin’in bir videodaki gizli görüntülerine dayandırdılar." [7]

SITE ile benzer bir role sahip olan IntelCenter, El-Kaide’nin silahlı kanadı olarak bilinen eş-Şebab ile ana medya arasında aracı işlevi görüyor gibi hareket etmektedir. Diğer bir deyişle, Paul Joseph Watson’un ifade ettiği gibi; “tapeleri elde ederek bunları basına aktarmakta ve hatta bazen tapelerin ne zaman yayınlanacağı konusunda öngörüde bulunmaktadırlar.”

“IntelCenter, daha önce Verisign’a bağlı IDEFENSE ismindeki bir şirkette istihbarat direktörü olarak çalışmış Ben Venzke tarafından yürütülmektedir. IDEFENSE, Orta Doğu’daki sorunlar hakkında istihbari tarama yapan bir web güvenliği firmasıdır ve diğer konuların yanında siber tehditler üzerine yoğunlaşmıştır. Bünyesinde oldukça fazla sayıda, uzun dönem orduda hizmet etmiş, eski askeri istihbarat yetkilisini barındırmaktadır.” [8]

Belirtildiği gibi, SITE veya Katz tarafından gerçekleştirilen araştırmaları ve onların terörist propaganda kanalı olarak gördükleri işlevi haber kaynakları analiz etmeye pek istekli görünmemektedir. Amerikan gazetelerinin ve dünyadaki önemli yayınların makale içeriklerinde son iki yıl için SITE istihbaratı üzerine gerçekleştirilecek bir LexisNexis taraması 317 sonuç vermektedir ki bu SITE’ın yakın zamandaki icraatlarına bakıldığında şüphesiz düşük bir rakamdır.

Benzer bir tarama yalnız “Steven Sotloff” için yapıldığında, SITE tarafından sağlanan verinin sansasyonel bir şekilde kullanımını ve etkilerini ortaya koyan ve ne SITE ne de Katz’dan özel metot ve bulguları üzerine açıklama talebinde bulunulmadığını gösteren 1000’in üzerinde gazete haberi ve 600 yayın metnine ulaşılıyor.

Gerçekten aynı arama “SITE İstihbarat” ve “Rita Katz” için yapıldığında 2 yıllık süreç için ulaşılan sonuç sayısı sadece 26. Bunlardan 14 tanesi Amerikan istihbaratı ile iyi yapılandırılmış bağlantıları bulunan Washington Post’ta yer alırken 4 tanesi New York Times makalelerinde bulunuyor.

CNN’de yer alan Sotloff’un infaz görüntülerinin hemen ardından Katz, Sotloff’un görüntülerini ele geçirerek SITE’ın nasıl bir kez daha bütün Amerikan istihbarat toplumunun birleşik imkânlarına karşı üstün geldiğini açıklıyor.

Videonun güvenirliği sorulduğunda, Katz ihtiyatlı bir şekilde soruyu yanıtlamaya başlıyor: “Video Steven Sotloff’un kafasının kesilmesini göstermektedir.” (Katz’ın açıklamalarının yer aldığı video : https://www.youtube.com/watch?v=5aNUm0Z_lXs )

“Videonun elde edildiği yer ISIS’ın (IŞİD) genellikle orijinal videolarını yüklemiş olduğu yerdir.  Video, ISIS tarafından daha önceden verilmiş olan mesajı takip eden açık bir mesajı göstermektedir. Ve aslında bizim videoyu yayınlamamızdan kısa bir süre sonra ISIS sosyal medya hesabı, videoyu kısa bir süre içinde yayınlayacaklarını duyurdu, videoyu daha önceden ele geçiren sadece bizdik ve onları videoyu (daha önce) yayınlayarak alt ettik.” 

SITE’ın sahip olduğu dikkat çekici yeteneklerin yanı sıra verilen bu sıra dışı beyanat SITE kaynaklı bilgilerin güvenirliği noktasında haber kaynaklarını alarma geçirmeliydi. Şüphesiz bu, kamuoyunu savaşa yönlendirme faaliyetlerine sıklıkla dâhil olan bir haber kuruluşundan beklenemeyecek bir şeydi ve aynı yönlendirme bir kez daha SITE yardımıyla gerçekleştirilmiş oluyordu.

Bu tür medyaya sahip olan ülkeler arası kuruluşların çıkarları ve yaptıkları ittifaklar, onları SITE’ın kurumsal ve hükümet müşterileri, özellikle de bunların arasında Orta Doğu’daki çatışma alanlarını genişletme istediğinde olanlar tarafından çizilen jeopolitik tasarımlardan elde edecekleri çıkarlar noktasında hazır hale getirir. 

Şüphe yok ki bu tür propagandanın geniş ölçekli kabulü, aynı zamanda birkaç on yıldır uygulamada olan yaygın kamusal alandaki kritik kapasitelerin oldukça azaltılmasından kaynaklanmaktadır. 

(Sonsuz Ark'ın Notu: Analizin son cümlesi, hedefteki halkları tasarlanan operasyonlara/savaşlara hazırlamak  için çalışan kamu kurumlarının azaltılması dolayısıyla  SITE tarafından yapılan propagandaların daha etkili olduğunu anlatmaktadır.)


James F.Tracy -15 Eylül 2014

Tamer Güner, 18.09.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Makalenin Orijinali:

Referanslar
[1] “Services,” SITE Intelligence Group, , accessed September 15, 2014,
[2] Berni McCoy, “So, a ‘Charitable Organization’ Released the bin Laden Video,” Democratic Underground, September 10, 2007, http://journals.democraticunderground.com/berni_
[3] “SITE Institute,” Sourcewatch.org, Center for Media and Democracy, n.d.
[4] “Media Groups,” SITE Intelligence Group, n.d., accessed September 15, 2014.
[5] Karl Penhaul, Pamela Brown, Alisyn Camerota, Don Lemon, Paul Cruickshank, “Joan Rivers on Life Support; Chilling Words From ISIS Terrorist; How to Fight Radical Recruitment” (transcript), CNN, September 2, 2014.
[6] Joby Warrick, “Leak Severed a Link to Al Qaeda Secrets,” Washington Post, October 9, 2007.
[7] Paul Joseph Watson, “Another Dubious Osama Tape Appears When the Neo-Cons Need It Most,”Prisonplanet.com, July 16, 2007.
[8] Ibid. See also, Kurt Nimmo, “Sotloff Video Found by Group Responsible For Releasing Fake Osama Bin Laden Video,” Infowars.com, September 3, 2014.



Seçkin Deniz Twitter Akışı