7 Eylül 2014 Pazar

SA876/KY1-CÇ73: Firak

“Sebepsiz durup dururken, belki uyurken.. fırlarsın.. yüreğin öyle tatlı çarpmaktadır ki Leyla’dan olduğunu anlarsın..”

 
Damdan düşer gibi sormuştu:

“Sen hiç âşık oldun mu?”

Doğrusu şaşırdım bile diyemem. Biraz edepsizce bir tavır gibi gelmişti. Daha belki yarım saati bile doldurmamıştı tanışıklığımız; bu ne cüretti? Kalkıp gitme cesaretini bulamadım kendimde. Böyle patavatsız insanlar çokça mıdır? Hep de bana denk gelir. Piyangodan çıkar gibi. Elbet büyük ikramiye değil. Amorti. İnsanın canını yakan yani.

 Kurduğunuz hayaller çocukların kumdan kaleleri kadar bile dayanıklı çıkmamıştır. Sinirlenirsiniz, belli etmezsiniz. Arsız bir umut usulca ilişir yakanıza. Baka kalırsınız.. gözleriniz biletçi arar. Değiştirseniz mi, paranızı mı alsanız?

Evden para gelmemiştir henüz. Aileniz havale parasından kaçmak için normal yoldan gönderir. Bir öğrenci.. gurbette bir öğrenci için parasızlık ne kötüdür. Hele bir de yurtta kalmıyorsanız.. yemek bir sorundur.. okula gidip gelmek sorundur.. yakacak sorundur..

“Ulan ne bahtsız adamsın.. okulu kazanamamış olsan daha iyiydi. Nerden yetiştireceğiz? İstersen kayıt yaptırma!”

Böyle demişti babam. Dinlemedim. Üstüne üstlük tuttuğum eve ortakçı da bulamadım. Böyle mezbele bir yerde kim kalmak ister. Tuvaleti bile dışarıda. Daha güzel evlerde kalanlar var. Onların da kontenjanı dolu..

“ Sen hiç aşık oldun mu?” diye soran zat bizim bölümden. Bizim sınıftan. İki ay oldu. Uzun bir ömür gibi geldi. Alıştık. Bu çocuğun iki ayda sesini iki defa ya duydum ya duymadım. En arkaya geçer oturur. Kimseyle ne konuştuğunu gördüm, ne kimsenin onunla konuştuğunu. Sen felsefe bölümünde oku tek bir kelam çıkmasın ağzından. Oysa herkes bir biriyle yarışıyor görüş belirtmek için. Adını da yeni öğrendim:“ Şakir.”

Kaldığım tek gözlü evin bir sokak üstünde bir kır kahvesi var. Ethem Bey Parkı’nın içinde. İkindiye doğru evden çıktım, üniversite öğrencilerinin çoğunun takıldığı bu yere gittim. Arkadaşlardan kimse yoktu. Diplerde bir masa bulup oturdum. Oturmaz olaydım. Bir sürü boş masa var..sen tut gel benim masama otur.

Hani tanış olsak neyse! Dedim ya adını bile bilmiyordum. Geldi, selam verdi ve oturdu. Peki, ne yapılır böyle bir durumda? Zahir beni burada görünce, masa da duvara yakın olunca kendini sınıfta sanmış olmalı.

Üstü başı benden berbat. Lime, lime dökülen bir ceket. Yoksulluk ikimizin de ortak yanı olmalı. Ama övünmek için demiyorum ben daha bir derli topluyum. Onun ise her şeyi berbat. Saçları karma karışık. Sakal öyle.. bıyıklar biçimsiz. Ayakkabılar boyasız.. her bir tarafı çamur. Bir öğrenciden çok rençpere benziyor. İki elinin parmakları da sigaradan sapsarı. Elinden sigarayı düşürdüğü yok ki.. masaya oturduğundan beri kaçıncı bilmiyorum. Sönmüyor. Ucu ucuna. Ve filtresiz.. sıkıntıdan patlayacak gibiydim. Sartre “ Cehennem başkalarıdır” sözünü böylesi bir durumda söylemiş olmalı. Tam bir cehennem.. ev sahibi olmanın gereğini yapmalıydım:

“Çay alır mısın?” diye sordum.

“İyi olur!” dedi. Sustu. Garsonu beklesem benim boşalan bardağı almaya geldiğinde nasılsa soracaktı ona da.. utana sıkıla sigara paketini çıkardım, masanın üstüne koydum. Ev sahibi psikozu işte. Yok! İkramlara canımın sıkıldığı falan yok. Çocuğun iticiliği.. adeta bana:

“Kalkıp gitsene!” diyor. Sırıtarak;

“Adım Çetin.. Erzurumluyum.. tuhaf değil mi aynı sınıftayız, ama adınızı bilmiyorum!” dedim.

İnsan bu sözler üzerine şöyle bir toparlanır yalan da olsa bir el uzatır..yok; hiç istifini bozmadan başı ayakkabılarının burnuna doğru eğik:

“Ben de Yusufeliliyim.. adım Şakir!” dedi.

Yine sükut. Ben büsbütün pişkinliğe vurdum:

“Ya demek Yusufeli.. hemşeri sayılırız.”

Başını sallar gibi yaptı..güldü mü? Kızdı mı? İyi de arkadaş ben senin masana oturmadım ki..avurtlar çökük.. dişler sararmış. Gözler göz yuvasında küçülmüş.. acıdım doğrusu. Çayı şekersiz götürüyor. Ben ikinci bardağı içmeden arkadaş dört-beş bardak götürdü. Garsona:

“Sen bize bir semaver yap!” demez mi? Buyur. Sigara tuttum.. ikiletmedi.. aldı yaktı. Pervasız dediydim ya! Pervasız.. kelimenin bütün anlamıyla.. bunu söylerken ödenecek paranın aklımın ucuna bile gelmediğini söylemeliyim.. semaver geldi. Bir de sigara aldırttı garsona. Benden daha iyi tanıyorlar..

“Tesadüfe bakın.. buraya hemen her gün gelirim ve hep bu masada otururum. Kimseyi görmedim buraya otururken. Önce başka masaya geçeyim dedim seni görünce.. sonra aynı sınıftayız.. belki canı sıkılıyordur Çetin’in diye düşündüm. Geldim. Oturdum.” dedi.

Dedim ya benim bahtsızlığım. Bu adam alışkanlıklarından vazgeçemeyen biri. İlk geldiğinde bu masayı boş bulmuş oturmuştur buraya, bir daha da başka yeri aklından bile geçirmemiştir. Ve ben de onca boş masa dururken gelip buraya oturdum. Biraz yabaniliğim üzerimdeydi. Sanki kalabalıktan uzak durmak istiyor gibiydim. Her ne kadar bir iki yaren bulmayı ummuş idiysem de. Bunu değil. Adımı da biliyormuş. Hale bak. Buraya oturmaya niyetlendiğimde bu yoktu ki. Güldüm. Ve:

“Demek destursuz evinize girmişim!” diye komiklik yaptım. A evet güldü. Hayret. Adamın ağzında teneke var.. çayı bardağına doldurmasıyla bitirmesi bir oluyor.

“Evde mi kalıyorsun yurtta mı Şakir Ağa?” İsimleri sade söyleyemem. Ya bir “ağa”, ya bir “usta”, ya bir “mirim” diye eklemeler yaparım. Bu da benim tikim. Yalın söyleyince kendimi bir tuhaf hissediyorum. Şakir filtreli sigaranın filtresini kırıp yere tükürdü:

“İkisinde de değil Çetin bey! Çarşıda İstasyon otelinde kalıyorum.” diye cevapladı. Aman Allah’ım. Hem de İstasyon oteli.. vay! Vay! Vay! İyi ki bu haliyle o otele alıyorlar. Ben de yoksullukta birliğiz sanmıştım. Pejmürdeliğinin altında başka şeyler var. Lümpenlik. Züppelik. Vay beyim! Demek istasyon oteli.. debdebe içinde perişanlık.. soylu hastalığı. Beyimiz soylu olmalı. Lime lime diye bellediğim ceketin kim bilir markası ne? Soylu utanmazlığı..

“Pahalı değil mi?” diyorum. Öylesine soruyormuş gibi..

“Bilmem.. başka otellerin fiyatını sormadım.. burası güzel. Güzelliği eski oluşu..”

“Eski mi? Hangi istasyon oteli bu? Turistik otel biliyordum..”

“Eski ya! Evet turistik..Anadolu da turistik bir otel..1915’ten bu yana otel olarak kullanılmış.. düşünebiliyor musun?”

Düşünmez miyim? Düşünmez miyim Şakir Bey.. ne kadar eski bir otel. Ne kadar eski bir bina..nerdeyse acıyacağım.. Geceliği kim bilsin kaç liradır?  Helal sana züppe! Allah’tan fazla geveze değil. Biraz biraz kanım ısınmıştı ki:

“Sen hiç aşık oldun mu?” diye sordu. Ve yeniden soğudum. Arkadaş biz Erzurumluyuz.. sevdamızı kendimizden bile saklarız.. ulu orta falanın filanın adını söyler miyiz? Dile düşürür müyüz? Senin gibi bir züppe bunu nereden anlasın.. anlar mı? Hem sen aşktan ne anlarsın?

“Biliyor musun usta?..”

Tıpkı ben! Ne tuhaf.. o da benim gibi adları yalın söyleyemiyor.. beni taklit ediyordur belki de. Kim bilir!

“Biliyor musun usta.. aşık olmayan hiç var olamamıştır.”

İyi de birader bu nerden çıktı? Bir şey mi biliyor.. bir şey mi sezmiş.. yoksa.. bakışlarımı falan mı yakaladı.. arada bir dalıp gittiğim oluyor.. pencereden dışarı bakıyorum.. bu zevzek pencere kenarında oturan Züleyha’yı seyrettiğimi mi sandı acaba? Dünya-ahret bacım Züleyha. Ağzımdan laf almaya çalıştığı besbelli. Ama işte söylüyorum Züleyha dünya ahret bacım.. bir sevdiğimiz, bir sevdalandığımız var elbet.. ama ben de bile gizlidir. Öyle kolaydı!

“Bak Şakir..yanlış anlama..ama ben pek sevmem aşk üzerine konuşmayı..”

İşte şaşırdı. işte böyle şaşırtırlar adamı.. ya!

“Kimsenin adını yad etmiyoruz ki.. sevgiliyi yad etmiyoruz ki.. gerçi aşk üzerine konuşmak ta hamlıktır ama.. ama sen şiirden hoşlandığın ve hep neredeyse her an şiir okuduğun için..neyse..”

Sanırım darıldı. Alındı. Bu adam, bu sünepe, bu züppe benimle bayağı ilgilenmiş. Vay seni yere bakan vay.. okuduğumuz şiirlerden bile haberdar beyimiz. Sinsi biri olduğu her halinden belli. Sakınmalı bundan. Bundan korkulur. Bir de çekip gitse.. ama hiç niyeti yok. Benim şu canı tezliğim.. ah benim şu canı tezliğim yok mu? Yine depreşti..

“Demek şiir seviyorsunuz.. hangi türü?”

“Şiirin türü olur mu?”

Buyurun! Alın öyle soruya böyle cevap..

“Olmaz mı?”

Onu sınadığım sanısıyla baktı. Sanki “Niye benimle eğleniyorsun?” der gibi.

“Ya şiirdir ya değil..Leyla ve Mecnun toplumsal mı, bireysel mi? Aşk şiiri mi? Nedir? Sen ya benimle dalga geçiyorsun.. ya da.. ya da..”

“Ya da?”

“Ya da papağan gibi ezberlemişsin birader..bir papağan.. ”

Küstahlığın böylesi.. haddini bildirmem gerekmez mi? Şuna da bakın! Daha fazla dinleyemezdim. Düpedüz incinmiştim. Ve terbiyem müsait olsa açacak ağzımı yumacaktım gözümü. Beyefendilik şimdilik ben de kalsın..sinirlendiğimi görmüştü davetsiz misafir. Hiç istifini bozmamıştı yinede. Küstahlığı daha da artıracaktı beklide! Kalktım. Elimi cebime attım çaylar için.

“İkramımız olsun!” dedi. duymadım.. cebimden çıkardığım paraya bakmadan masaya fırlatıp gittim. Yüzüne bakmadan. O:

“Güle güle beyim!” diye seslendi ardım sıra. Beyim sözcüğü “papağan” gibi çalındı kulağıma. Yumruklarımı sıktım. “la havle!” dedim çıktım parktan.

Pazar nasıl geçti bilemedim. Pazartesi, Salı okulda sarhoş gibiydim. Çarşamba günü öğleden sonra okuldan çıkıp eve vardım. Daha fazla dayanamadım. Evet, ondan kaçtım.. belki o da benden kaçtı. Ama öyle bir an geliyordu ki bütün sınıf, bütün dünya onun nefes alışverişleriyle kaplanıyor gibi oluyordu. Sınıfta pencereden dışarı bile bakamıyordum onun yüzünden. Arkadaydı yine. Yine en arkaya oturmuş küstahça izliyordu bütün sınıfı.. Bakışları ense kökümden içime uzanıyordu..

Perşembe, Cuma evden hiç çıkmadım. Cumartesi kararımı vermiştim. Parktaki kır kahvesinde yakalayacaktım. Ve aşağılamasının, küstahlığının.. haddini bildirecektim işte. İkindiye kadar bekledim. İkindi ezanlarıyla çıktım evden. Parka vardım. Aynı masaya oturdum. Yoktu. Bekledim. Epey bekledim. Demek yalanmış.. demek her gün buraya geldiği falan yokmuş.

Kalktım. Parktan çıkmadan piyangocu elinde listeyle karşıma çıktı. Listeyi aldım. Baktım. Yine amorti. Hem listeyi hem bileti yırtıp çöpe attım. Çıktım. Hepsi hepsi bir sözdü:

“Ya da papağan..”

Bir söz bu kadar can yakar mı? Yaktı işte.

Domuz, kurşun yediği yöne gidermiş. Beni de ayaklarım İstasyon Oteli’nin bulunduğu yöne doğru sürükledi. Şuursuzca yürümüştüm. Otelin önündeydim. Bir sigara içimi kadar vakit geçirdim. Bütün cesaretimi toplayıp içeri girdim. Dairesindeydi bizim zengin züppe. Bir kat görevlisiyle sekizinci kata çıktık. Telefonla sorduklarında:

“Buyursun gelsin!” demiş.. yanıma kat görevlisinin verilmesi adetten miydi, kılık kıyafetimden ötürü müydü, bilemem. Kata vardık. Kullanılmayan, yeni kullanıma açılan bir bölüm olduğu açıktı. Zira merdivenlerin başında kalmıştı kırmızı halı. Kapıyı tıklattık. Açtı. Girdim.

“Geciktin!” dedi kapıyı kaparken. Bekliyormuş. Ayakta duruyordum. Tam sırasıydı. Çelimsiz biriydi üstüne üstlük. Oracıkta üzerine çullanmalıydım. Elim ayağım tutmuyordu. Dövme isteği bütün benliğimi kaplamıştı..

“Buyur!” dedi önüme düşüp.. küçük salonumsu bir yerdi buyur ettiği. Sade döşeli minik bir salon. Güneye açılan bir penceresi vardı salonun. Pencerenin hemen sağında üç raflı kitaplık duruyordu. Raflar bomboş denecek kadar az kitaba sahipti.

“Sen geç.. ben yeni çay demleyeyim. Ocağım var.. mutfağımsı.. burası müşterilere verilen bir mekan değilmiş. Babamı kırmadılar. Babam da hep burada kalırmış.. severler babamı..” diye sesi geliyordu mutfaktan.

“Bir felsefe öğrencisi için epey yüklü bir kitaplık” diye alay ediyordum kendi kendime.. toplasan on belki on iki kitap.. “Sistematik Felsefe Tarihi” ,“Metalib ve Mezahib”, “Tuhaf-ul Ukul –Akıllara Hediye-”, “Leyla vü Mecnun; Fuzuli”, “Beyaz Geceler”, “Aynadaki Yalan”, “Sırr-ı Salat”, “Celal ve Cemal Aynasında Kadın” “Şiirler I, II, III, IV, V, IV; Sezai Karakoç” hepsi bu. Adamın yükü bu kadar. Ben burada ne arıyordum?

Dövmeye bile değmez, diye iç geçirdim. İnce tül perdeden dışarı baktım. Çekip gitmeliydim. Çay demlemişti. Çayın hatırı vardı. Oturup kaldım. Bir papağan olmadığımı kanıtlamak için açmıştım ağzımı. Üniversitedeki seviyeden.. içinde bulunduğumuz kentin yaşam biçiminden, felsefi ekollerden.. Albert Camus’tan, Sartre’den, Wittgenstein’den, Kıerkegaard’dan, Feyerabend’in anarşist bilgi kuramından.. Marx’tan, Hegel’den.. oradan oraya atlıyordum..

“Ya gördün mü? Ben bir papağan mıymışım? Bu çözümlemelerin hepsi bana ait..” der gibiydim.

Züppe Şakir biten çayımı dolduruyor bir de sigara tazeliyordu. Ne sözümü kesti.. ne bir fikir yürüttü.. nasıl yürütsündü ki.. kitaplığından belliydi zır cahil olduğu.. kitaplığında “Beyaz Geceler” i görünce Dostoyevski hakkında bir-iki söz söyledim. Hayır. Aynı duyarsızlık. Sustum. Başka çarem yoktu.

Belki üç-dört saat konuşmuştuk. Ben konuşmuştum. Bir birimize bakıyorduk. Titriyordum açıkçası. İntikamımı alamamıştım. Sönmeyen sigarasından derin bir nefes çekip halka halka çıkardı dumanı..duman halkaları tavana doğru bir süre gitmiş..dağılmıştı. alay ediyordu züppe. Belliydi.

“Bana Leyla’nı anlatır mısın?” dedi..sevecen.. acımaklı.. içten.. yürekten derler ya..işte öyle.

Anlamamış gibi yaptım..

“Efendim!” dedim güya şaşırmış gibi.

Kalktı.. pencereye gitti.. bir kanadını açtı pencerenin. Serin hoş bir hava doldu içeriye.. derin bir nefes çekti. Yerine geldi. Çaya baktı. Üçüncü mü, dördüncü mü demlik de bitmişti.

“Ben artık içmeyeceğim!” dedim. Oturdu. Gözlerimin içine baktı. Dik dik baktı gözlerime..

“Çetin Ağa bana ne Kafka’nın nasıl yazdığından.. Milena’sını biliyor musun?  Milena’sı olmasa Kafka nedir? Bir hiç. Dostoyevski bütün ömrünce “Beyaz Geceler”i yazmak için uğraştı. Ve Beyaz Geceler’de “Sana çaresizlik içinde ne kadar ileriye gittiğimi söyleyeyim mi Nastenka?”dan ibarettir.. bunu anlamıyor olamazsın. Anlamamış olamazsın. Aragon belki elli okka şiir yazmış.. bir ‘Elsa’nın Gözleri’ vardır..diğerleri o kitabın etrafında çırpınışlardır. Ve Elsa’nın gözleri şiiri de sadece “Elsa’nın Gözleri” demek için..gerisi çaresizlik.”

Bu adama ne söyleyebilirdim ki.. ne söylenebilir ki. Cehaletini nasıl da ustalıkla örtmesini öğrenmiş.. nasıl da kolayca beceriyor kıvırmayı.. ters yüz etmeyi..

“Biraz küçümsemek olmaz mı?” diyorum.. bönlük maskesi takarak.. o duymuyor bile.

“Dinle.. dinle..Leyla’nı bulduğunda anlarsın. Ben senin aşık olduğunu sanmıştım. Leyla’nı görmüş, bulmuşsun sanmıştım ve gıpta etmiştim. Bak Çetin Ağa.. bir herkesin sevgilisi vardır, bir de Leyla. Herkesin sevgilisi ortadadır. Herkes tarafından bilinir. Herkes tarafından görülür. Görülen bilinendir. Leyla da ortadadır. Leyla bilinmez. Leyla görünmez. Herkesin sevgilisi vitrinliktir. Çoluğu-çocuğu, kadını erkeği, canı sıkılanı, vakit geçireni, tren kaçıranı vitrin önlerinde bekleşirler.. herkesin sevgilisi bir elbise, bir giyecek, bir çiğnemlik çiklettir.. Leyla. Leyla öyle mi ya? Leyla görülse de görüldüğünü bilmez çoğu kez. Sevilir sevildiğini bilmez. O seni bilmez Çetin Usta. Seni onu bilirsin o seni bilmez çoğu kere. Birinin onu göreceğini, gördüğünü, bildiğini bileceğini bilmez. Umsa da kabul etmez. Belli edemez, etmez.

Herkesin sevgilisi meydanlarda kasım, kasım kasılırken.. Leyla gizlide söyler sevda türküsünü, sevda şiirini.. kendisinin yazdığı, kendisine yazılanı en kuytu köşesinde okur çölün.

Bak sana bir öykü anlatayım; can-ı gönülden üç arkadaş varmış.. yedikleri içtikleri birmiş.. sabahı-akşamı birlikte ederlermiş. Gün gelmiş içlerinden biri değişmiş. Sabah akşam düşünceli. Belki içlerinde en neşelileri oymuş halbuki. Yediğinden içtiğinden zevk almaz olmuş. Derken bir gevezelik.. bir gevezelik. Sabah akşam bir su perisi konusu almış başını yürümüş. Diğer iki arkadaş illallah demiş.

“Yeter be birader.. göster bize şu su perisini!” diye yalvarmışlar..yakarmışlar. tehdit, rüşvet.. razı olmuş aşık.. almış onları..götürmüş. su perisine rastladığı çeşmenin beş on adım ötesinde beklemeye başlamışlar. Aşığın rengi kül. Aşık perişan. İki arkadaş da işittiklerinden ötürü heyecan içindeler. Aşık gözleriyle işaret etmiş geleni. Düşmüş. Yerde çırpınmaya başlamış. Diğer iki yaren kol kola girmişler.. bir birlerinden güç almışlar ki düşmeyeler. Ama ne görsünler.. çeşmeye doğru ceylan gibi seke seke gelen kişinin bir ayağı diğerinden kısa olduğu için topallamaktadır. Saçlar süpürge. Bir omuz diğerinden düşük. Yanağında bildikleri benin yerinde koca kırmızı bir kabarıklık.. gözün biri batıya biri doğuya bakar. Şaşırır günlerce su perisi masalı dinleyenler.

Yerde çırpınan aşığı tutup kaldırırlar öfkeyle.. sarsarlar.. gözlerindeki kin, öfke ve kudurgan bir sesle:

“Ulan namert.. sabah akşam kafamızı bu ucube için şişirdin demek.. kırk katır mı kırk satır mı?”

Aşık güçlükle açar gözlerini kurumuş boğazını ıslatmaya çalışır yutkunarak ve:

“Siz.. siz onu bir de benim gözlerimle görseniz..” der.. kayar düşer elleri arasından yere. Aşığın o iki arkadaşı herkesin sevgililerinden birini görmeyi ummuşlardır. Oysa gördükleri aşığın Leyla’sıdır. Yakub’un Leyla’sı yaralarıdır. Yaralarını sevip okşayandır Yakub. Yaralarını besleyendir.. kim ister yarayı.. kim sevip okşayabilir mecnundan başka yarasını. Sen Leyla’nı gördün mü usta? Leyla seni bildi mi? Bilmez ki.

Balkona çıkar balkonda bir kitap bulur.. ne kitabın adı “ Beyaz Geceler” ilgisini çeker ne de altı çizili satırlar. Nereden geldiği umurunda bile değildir Leyla’nın. Umurunda olsa bile umurunda değildir. Kırk belki otuz adım arkasında başı öne eğik yürür arkasında mecnun.. Leyla bilmez. Yo bilir.. ama bilmez.. bilir de bilmez.

Ben Leyla’mı hiç görmedim.. bölük pörçük.. kah sesiyle karşılaştım kah bakışlarıyla.. dikkat et gözleriyle demedim.. bakışlarıyla..

Ben tam üç yıl bir “Ne!” sesinin peşinde dolaştım. Üç yıl.. nedir ki üç yıl? Bir hiç! Bir bakışın peşinden tam altı yıl koştum.. ilk okul dördüncü sınıftan  lise sona kadar.. öyle bir bakmıştı ki.. gökler kadar derin.. ama Leyla başka türlü bakamaz ki. Leyla başka türlü bakabilir mi? Diyebilirsin ya Mecnun.. Mecnun Leyla’nın aynasıdır.. Leyla mecnunun.. işte aşk budur.. var olmak dememin sebebi budur.. sana seni buldurur..ya da temelli kaybettirir.. sen Leyla’nı buldun mu Çetin usta? Gördün mü?

Belki ilk günüydü okulun.. salonda bir iki bayan bir iki erkek  salonun en ucundaki pencere önündeydiniz.. sen onlara kar şiirini okuyordun.. “kar içinde yanan kar’ı anlayacaksın” mısraını öyle içten.. öyle duyarak okumuştun ki..

“İşte, demiştim..işte ya Leyla’sını görmüş ya Leyla’sını bulmuş.. mesut insan.. seni kıskandım bile o an.. işte böyle Çetin Ağa.. sen papağan mısın? Mecnun mu? Beyaz Geceler’in hangi sayfasını işaretledin de fırlattın günün ilk ışıklarıyla bir balkona? Ya Elsa’nın Gözleri’ni.. ya Leyla vü Mecnun’u.. hangi birini sayayım.. sen tüccar mısın aşık mı birader?.. bana ne akıldan.. bana ne neyin bilinip neyin bilinemeyeceğinden, şeylerin nasıl bilinip bilinemeyeceğinden.. sen çaresizlik içinde ne kadar ileri gittin.. âşık âşığın merhemidir.. o yüzdendi gelip yanına oturuşum.. gerçi ben aşık olamadım.. dedim ya ben Leyla’mla bölük-pörçük karşılaştım.. kah sese aşık oldum, kah bir bakışa, kah bir elin ışıltısına, kah bir saç teline.. bir tek olan bir tek saç teline..Leyla hep bir parçasını gösterdi bana.. tümünü görsem çoktan mecnun olmuştum.. bu şehirden, bu yığınlardan çok uzakta kendi şiirimi, kendi türkümü terennüm ediyor olurdum..ya yıldızlara ya ceylan yavrularına.. senin anlayacağın benim hamlığımdır beni böyle bağırtan.. böyle saldırgan yapan.. özür dilerim.. seni kendime yakın hissettiğim için demiştim, “Ya da papağan mısın?” diye. Ne haddime aşağılamak birini.. birilerini.. belki kıskançlıktı.. hayal kırıklığı.. bir gönül arkadaşı bulmak o kadar zor ki.. o kadar zordur ki “kar içinde yanan kar”dan söz etmek.. ya artistik bir buluş nazarıyla bakılır..ya “İşte tipik bir züppelik” diye değerlendirilir.. çünkü herkesin sevgilisinden başka yar görmemişlerdir ki.. Leyla’nın varlığından haberdar bile olmayan biri nasıl bilsin “kar içinde yanan kar’ı”.. belki çoğu insan “Mona Roza” borazanlığı yapar.. hatta yapıyor.. kar şiirini bilen kaç kişi vardır? Bunu seni övmek için, sana iltifat için demiyorum.. hayır.. ya unut o şiiri ya da bundan böyle Leyla’nı anlat..ayak seslerinden bilirsin.. gelişinden bilirsin..dönüp bakmazsın..niye bakacaksın ki. O dur! Hangi kuşku yüreğine düşebilir ki? Ayak sesini dünyanın öbür ucundan duyarsın.. sen üçüncü kattasındır o binadan içeri yeni girmiştir..hatta kapıyı açmak üzeredir..bilirsin. Leyla geliyor işte! Dersin. Evet Leyla’nın yürüyüşüdür gelen. Sebepsiz durup dururken, belki uyurken.. fırlarsın.. yüreğin öyle tatlı çarpmaktadır ki Leyla’dan olduğunu anlarsın.. Leyla belki iki sokak ötede bir otomobil içinde gidiyordur.. koşarsın..karlara bata çıka koşarsın peşinden.. O’dur.. sevinçten, neşeden  karlar içinde yuvarlanırsın..gölgesini görmüşsündür.. bir gölgeye neyin var neyin yok bağışlaya bilir misin? Leyla’nın gölgesine.. evet ya kar şiirini unut.. ya da Leyla’nı anlat..”


Cemal Çalık, 07.09.2014,  Konuk Yazarlar,  Sonsuz Ark, Öykü





Seçkin Deniz Twitter Akışı