4 Ağustos 2014 Pazartesi

SA813/KY4-FM14: Aldatılmamış Saf’a Davet-Saf Berraklığı

Dedi- Yazık.. çok fena aldatılmışsın!
Dedim- Why?
Dedi- I don’t know.


Dedi- Uzun zamandır bu fırsatı kolluyor, bekliyordum. Kısmet bugüne imiş. Bize, safımıza katılır mısın?

Dedim- Siz kimsiniz?

Dedi- Lütfen dostum. Kim olduğumu bilmiyor musun? Bu ülkede yaşamıyor musun? İkiye bölünmüş durumda ülke. Bu bölünmüşlükte yanımızda dursan? Nedenli kalabalık bir safımız olduğunu cümle alem biliyor. Ancak sayısal bir kalabalık değil bu. Dünya görüşü, bakış açısı birbirinden farklı bir düzine.

Dedim- Kim olduğunu biliyorum. Bu ülkede yaşıyorum. Fakat safınızı anlayamıyorum. Safınızı bir yere koyamıyorum. Öylesine zıtsınız ki..  temelden öylesine farklısınız ki.

Dedi- Ayrılıklarda değil, müştereklerde bir birleşmişlik bu.

Dedim- Sizin müşterekleriniz de mi var?


Dedi- İktidar karşıtlığı.

Dedim- İktidar karşıtlığı mı mevcut iktidarın karşıtlığı mı?

Dedi- Mevcut iktidarın karşıtlığı.

Dedim- Olmadı işte. Sizinle bun da bile müşterek olamıyorum. Hani iktidar karşıtlığında birleşmiş olsanız yanınıza gelirdim. Ve fakat her biriniz diğerinin iktidarında yok edileceksiniz, zapturapt altına alınacaksınız. Öyle ise niye yanınıza geleyim?

Dedi- Olur mu öyle şey! O eskidendi. Artık birbirimizle dostuz. Birbirimizle aynı şeyleri düşünüyoruz.

Dedim- Anlamadığım da burası. Aranızda kendisini Selefi Müslüman diye tanımlayan var. Aranızda bunlara bir zamanlar sabah akşam “Mollalar İran’a!” diye bağıranlar var. Aranızda laikperestler var. Laik olmayanı insandan saymıyorlar. Aranızda devletsiz toplum düzeni arzulayanlar var. Aranızda şiddetle devleti kutsayanlar var. Irkçılar var herkesi terk bir ırk sayan, diğerlerini insandan saymayan. Diyelim mevcut iktidardan kurtulduk. İktidara kim gelecek? Gelince ne yapacak? Irkçılar iktidara gelirse işin zor. Onların olman gerektiğine inandığı ırktan değilsin. Laikuslar iktidara gelse, -ki bir zamanlar iktidarda idiler orda da halin perişan idi. Okuduğun gazete yüzünden günlerce cezaevinde yatmıştın. Bebelerin baş örtülü olduğu için cop yemişlerdi.- yine aynı şeylerin olmayacağını söyleyebiliyor musun? Olmayacak ise onlar mı değişti, sen mi? Onların nazarında artık başörtüsü laikliğe bir başkaldırı değil mi? Yoksa başörtüsü senin için teferruat mı oldu? Sen iktidara gelirsen ne yapacaksın diğerlerine?

Dedi- Herkes kendi inancında hürdür. Kimse kimseye dayatamaz.

Dedim- Mevcut iktidar dayatıyor mu?

Dedi- İçkiyi yasakladı açık alanlarda.

Dedim- Yani sen iktidarda olursa dünyanın en laik ülkelerinde bile açık alanlarda içilmeyen içkinin açık alanlarda içilmesini mi sağlayacaksın?

Dedi- Anlaşıldı, sen mevcut iktidardan yanasın. Boşuna nefes tüketiyorum.

Dedim- Değil. Ben var olan iktidarı bir başkasının iktidarı için alt etmeyi anlamıyorum. Ha toplayın safınızdakilerin hepsini, sonra bir manifesto yayınlayın deyin ki “Devlet aygıtına kökten karşıyız. Devletin olmadığı bir toplum düzeninin inşası için yol çıktık. Ve devlet aygıtı bütün kötülüklerin anasıdır. Devletsiz toplumda hiç kimse adaletten sapamaz. Hiçbir inanç bir başkasına dayatılamaz. Her bir inanç kendini anlatma ve taraftar edinme ameliyesinde özgürdür. Hiçbir cins, hiçbir ırk aşağılanamaz. Herkes toplumsal kurallar önünde eşittir.”

Dedi- Bunları safımızda bulunup söyleyen anarşist arkadaşlar var. Onların bu düşünceleri bizimle aynı yerde durmaya engel değilken sana niye engel?

Dedim- Sanırım ya kendisi saf ya da sizleri saf görüyorlar. Sanırım her bir grup, klik, mezhep, meşrep “Hele bu gitsin de nasılsa bunları hallederim diyor!” birinizden biri iktidara geldiğinde bu kere geri kalanlar  -belki gönderilen mevcut iktidar yeni iktidar karşısında, yeni iktidarın daha önce bulunduğu safta gidenin yerini alır, bilemiyorum- bir olup iktidar mücadelesi mi verecek? Kendi iktidarı için, kendisi olarak mücadele etmeyenin mücadelesinde olmak için ya çok saf olmalı ya da çok kurnaz olmalı.

Dedi- Yazık.. çok fena aldatılmışsın!

Dedim- Why?

Dedi- I don’t know.


Fikri Muhayyer, 04.08.2014, Sonsuz Ark, Konuk Yazar



Seçkin Deniz Twitter Akışı