23 Temmuz 2014 Çarşamba

SA792/ KY6-SK21: Filistin ve Liderlik Zamanı

“Dünya’da pek çok trajedide uluslararası örgütlerin ve özel elçilerin aczini gördük. Bu sefer büyük liderliğe her zamankinden çok ihtiyaç var.”

 Gazze, 22 Temmuz 2014

Çarşambanın ilk saatleri... Gazze'ye yardım kampanyalarından söz ediliyor... Yedi yıldır kuşatılmış olan, nüfusun yüzde 40'ı işsiz ve yüzde 80'i yardıma muhtaç olan Gazze'ye ...

İsrail önce 'evlerden çıkın' uyarısı yapıyor, sonra bombalıyor... Bugüne kadar Filistin'de silahlı direnişi eleştiren Filistinliler dahi artık silahlı direnişin arkasında... Her seferinde daha fazla Filistinli, İsrail'in Filistin'i bir sonraki yok etme adımının bahanesi olacak girişimlere hazır hale getiriliyor. Bu girişimler, roket saldırıları, intihar bombacıları anlamına geliyor. Yani bu yolla radikalleşmiş oluyorlar. Şiddet şiddeti doğuruyor.

Karşılıklı olarak İsrailliler de, Filistin nefreti kusacak kadar radikalleşiyor. Bu politikalar İsrail'de taban bulmuş oluyor.

Hamas, ateşkes için Gazze ablukasının kalkmasını ve Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını şart koşmakta. Aslında 'yavaş ölüme' direnmekle, hızlı ölüm onları yakalıyor. Batı Şeria'da üç İsrailli genç kaçırılıp katledildikten sonra bu konuyla ilgisiz 500 Hamas üyesi tutuklanmıştı. Bu mahkumların serbest kalması talebi var.

Netanyahu'nun, İsraillilerin intikam için işkence ile öldürdüğü 16 yaşındaki Muhammed Ebu Kadir'in ölümü için, çocuğun babasına verdiği adalet sözü havada kalmış görünüyor...

***

Gerilim ile birlikte İsrail, Filistin hükümetinin 40 bin memurunun maaş transferini durdurmuştu... Bu da ekonomisi zaten eksilerde olan Filistin'de, gerilim ve nefreti arttırıyor. Diğer yandan Mısır'da yönetimin el değiştirmiş olması da, tünellerden gelen ithal ürünlerden vergi alan Filistin yönetimini, bu gelirden mahrum bıraktı.

Haaretz yazarı Gideon Levy'ye göre; “Hamas roket atmadığı sürece Filistinlileri kimse dikkate almıyor.”
İsrail'de yaşayan Filistinlilerin ikinci sınıf insan muamelesi gördüğünden, hak ve özgürlük ihlalleri yaşadığından bahsetmek linç sebebi olmuş durumda.  Direnmeseler kendi topraklarında öyle yaşamayı kabul etmiş olacaklar.

İsrail Hava Kuvvetleri subaylarına, Gazze'yi bombalama talimatlarına direnme çağrısı yapanların, taciz edildiği haberleri geliyor.

***

USA Today gazetesinin haberine göre, İsrail devleti öğrencilere sosyal medyada İsrail yanlısı mesajlar atması için ödeme yapıyor.

New York Times İsrail'in öfkesini roket saldırılarına bağlayarak, Demir Kubbe Hava Savunma Sistemi’nden ve Gazze'ye silah da taşındığı iddia edilen yardım tünellerinden bahsederken, İsrail'in ne tür silahlar kullandığı konusunda haberler yok.

Her tür silah kullanımının meşru olacağını savunan radikal İsraillilerden önceki yazılarımızda bahsetmiştik.

***

Gazze'de görev yapan Norveç'li bir doktor, ateşkes için efor sarf edeceğini söylerken İsrail'i destekleyen mesajlar veren Obama'yı, Şifa hastanesinde bir gece geçirmeye çağırdı. Hamas'ın hastanelerde planlama yaptığı düşüncesi ile İsrail çatışmaların başlamasından itibaren üçüncü kez Wafa hastanesini bombaladı.

Filistin'de birlik hükümetini tanıma kararı verirken yoğun muhalefet ile karşılaşan ABD, birlik hükümetinin bakanlarında Hamas üyesi bulunmamasını, ABD destekli bir hükümet olduğunu gerekçe göstermişti.

Amerika ve Avrupa, Hamas'ın ateşkes koşulları için çaba sarf edecek gibi görünmüyor. ABD'nin Mahmud Abbas'a ısrarla hatırlattığı bazı şartlar da yerine getirilemedi. Bunların içinde yasama organı ile ilgili bazı düzenlemeler yer almakta.

***

Hamas'ın seçimlerdeki oy oranı uluslararası camiaya çok fazla şey ifade etmiyor.  Önemli Batı gazetelerinde, Filistinliler, terörist organizasyon üyelerine oy vermiş olmakla eleştirilebiliyor. Bu nedenle sivillerin vurulması meşru gösterilemez.

Yönetimde halkın oyunu alan bir parti ile uluslararası kabul gören bir hükümet seçme arasında kalan Filistinliler için dışarıdan sağlanan fonlar önemli.

Yine de neden Hamas'a oy veriyorlar?

Amerika Birleşik Devletleri'nin her koşulda İsrail işgalini silah ve teçhizatla desteklediklerine inandıkları için. 

Oysa dünyada Filistin'e destek arayan pek çok kişi de yine ABD başkanı Obama'yı adres biliyor. Ona çağrı yapıyor, onu eleştiriyor.

İsrail'in ise topraklarından vazgeçmeyeceğini biliyorlar.

İsrail'in bugüne kadar zaten giderek daralmış olan Filistin topraklarını kabule yanaşmayıp, Batı Şeria'da yeni yerleşim yerleri inşasını durdurmaması, zaman kazanma metodları, Filistinliyi radikalleştiren bir diğer etken. Hiç umutları yok.

***

Bu trajedi durmalı

Cenevre'de toplanan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde sadece İran, İsrail'in harekatını etnik temizlik olarak niteledi. Cezayir ve BAE de İsrail'i eleştiren ülkeler arasında. Bu ülkeler de, insan hakları noktasında sorgulanan ülkeler. İşine gelmeyen gerçekleri söyleyene yönelik eleştiriler gerçeği değiştirmiyor.  Bu arada batılı pek çok ülke ise Filistinliler'in roket saldırılarına odaklanmış durumda.

Çarşamba akşam, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond Ramallah'ta Mahmud Abbas, ardından da Perşembe Netanyahu ve Lieberman ile görüşecek.

Dünya’da pek çok trajedide uluslararası örgütlerin ve özel elçilerin aczini gördük. Bu sefer büyük liderliğe her zamankinden çok ihtiyaç var.


Serra Karaçam, 23.07.2014, Konuk Yazar, Medya Müfettişi


http://serrakaracam.blogspot.com.tr/2014/07/filistin-ve-liderlik-zaman.html



Sonsuz Ark'ın Notu:

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Kerry, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmesinin ardından, Filistin - İsrail barış müzakerelerinin Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Gazze'de ateşkes sağlanması konusunda bazı ilerlemeler kaydedildi. Bütün taraflarla birlikte çalışarak, ateşkesin sağlanmasına yönelik çabalarımızı sürdüreceğiz" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kerry konuşmasında, barışçıl çözümden yana olduğu ve şiddete başvurmadığı için Abbas'a teşekkür etti.

Öte yandan Saib Ureykat da, "ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İsrail ile Filistinli gruplar arasında ateşkesin sağlanması için ciddi fikirler sundu" ifadesini kullandı.

Ureykat, Kerry'nin, "Gazze'den ambargonun kaldırılması, İsrail tarafından yeniden tutuklanan Filistinliler'in serbest bırakılması, Gazze'de balıkçıların avlanmasına izin verilmesi, sınır kapılarının açılması ve ateşkes için teminatın olması gerektiğine" vurgu yaptığını aktardı.

Kerry'nin bugün Mısırlı yetkililerle görüşmek üzere başkent Kahire'ye döneceğini ifade eden Ureykat, "Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Kerry'e 'İsrail'in Gazze'de Filistin halkına savaş açtığını, hayatını kaybedenlerin yüzde 99'unun kadın ve çocuklardan oluştuğunu ve İsrail'in kendini değil, yerleşim birimlerini ve çaldığı Filistin topraklarını savunduğunu' aktardı" diye konuştu.

Abbas'ın Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması için BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile telefonla görüştüğünü belirten Ureykat, Filistin Devlet Başkanı'nın bu çerçevede, bu akşam Ramallah'a gelmesi beklenen İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'la görüşeceğini ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'yi telefonla arayacağını kaydetti.

Filistinli Başmüzakereci Saib Ureykat tarafından karşılanan Kerry, daha sonra Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti.

http://www.turkishny.com/hot-special-news/93-hot-special-news/157096-ateskes-icin-ilerleme-kaydedildi?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#.U9AHX_l_sXE

Seçkin Deniz Twitter Akışı