15 Temmuz 2014 Salı

SA778/ KY12-TG32: İsrail'in Facebook'da Kurduğu Savaş Odası’ndaki Yalan Makineleri

İsrail Öğrenci Birliği Gazze Katliamına Yönelik Facebook’da Gerçekleştirdiği Dezenformasyon İçin “Savaş Odası” Kurdu

Ynet’te yer alan videodan alınmış bu görüntüde daha önceki propaganda faaliyetlerinin bir devamı olan IDC Herzliya “Savaş Odası”  görülüyor.

Resimde IDC Herzliya “savaş odasındaki” öğrenciler, İsrail’in Gazze saldırılarını meşrulaştırmak amacıyla Facebook üzerinden mesaj atarken görülüyor.

İsrail’in vahşi Gazze bombardımanı dolayısıyla kayıplar artarken, İsrail bir kez daha katliamı internet üzerinden pazarlamak için öğrencilere yöneldi.

Ynet’in İbranice versiyonunda, prestijli özel bir üniversite olan Interdisciplinary Center Herzliya (IDC Herzliya) öğrenci birliği tarafından organize edilen büyük bir girişimden bahsediliyor: “Henüz askere çağrılmamış olmalarına rağmen bundan daha önemsiz olmayan, sivil misyon özelliği taşıyan İsrail propagandasına [hasbara] katılmaya karar verdiler”


Hasbara Savaş Odası

“Açıklama” anlamına gelen “Hasbara” terimi, İsrail’de deniz aşırı kitleyi hedef alan hükümet propagandası anlamında kullanılmaktadır. Lidor Bar David Ynet’e verdiği beyanatta şöyle demiştir; “Hedef, İsrail dışında bulunan insanlara şu çok açık mesajı vermektir: İsrail kendini savunma hakkına sahiptir”. Bir öğrenci ve “savaş odası” organizatörlerinden birisi olan Bar David devamla şöyle diyor: ”Bizim gerçekliğimizden haberdar olmayan yurtdışındaki insanların tam olarak burada ne olup bittiğini anlamalarını istiyoruz”.

İsrail’in Gazze’ye 7 Haziran itibarıyla başlatmış olduğu büyük saldırı sonucunda en az 168* Filistinli hayatını kaybetmiş bulunuyor. Birleşmiş Milletler tarafından verilen bilgiye göre kayıpların %80’i sivillerden oluşuyor.

Ölen Filistinli çocukların sayısı 36 ve yaralı sayısı 1200’ü geçmiş durumda. İsrail saldırıları sonucunda 940 evin yıkılması ya da ağır hasar görmesi ve bunun yanında yine cami, okul, işyerleri ve sivil kuruluşların hedef alınması üzerine binlerce insan evlerini terk ederek kaçıyor.

IDC Herzliya, “Hasbara savaş odasında” çalışan öğrenciler yaptıkları işi askeri hizmetin sivil bir eşdeğeri olarak görüyor.

Ynet’in haberinde yer alan videoda, kapısında İngilizce“Advocacy Room” (savunma odası) ifadesi yer alan bir salonda sıralar halinde yerlerini almış öğrencilerin harıl harıl bilgisayar üzerinde çalıştıkları görülüyor. Aynı kapıda İbranice olarak “Hasbara savaş odası” ifadesi görülüyor. Ynet bu girişimin hükümetle özel bir bağlantısı olduğuna dair bir açıklamaya yer vermese de IDC Herzliya öğrenci birliğinin üyesi bulunduğu İsrailli Öğrenciler Ulusal Birliği’nin, hükümet tarafından finanse edilen ve öğrencilerin ülkenin sevimli yüzü olarak lanse edildiği propaganda projelerinde yer aldığı biliniyor.

“Organize Yalancılık”

Geçen yıl internet üzerinden propaganda yapmaları için öğrencilere ücret ödenen, İsrail hükümeti tarafından gerçekleştirilmiş “gizli” bir girişim ortaya çıktı. İsrailli uzman Dena Shunra’nın The Electronic Intifada’ya verdiği beyanata göre; “Bu tür işlerdeki esas nokta, kendini her gün olduğu gibi online olarak chat yapan, resmi bir yapıya dahil olmayan insanlar gibi göstermektir. Fakat gerçekte bunlar, organize bir şekilde yalan söyleyen, hükümet tarafından belirlenmiş konularda konuşmak üzere yönlendirilmiş, gönüllü kitlesel kaynaklar veya ödeme yapılan alıcılardan oluşan bir kampanyanın ürünüdür.” 

Ynet tarafından verilen bilgiye göre: “Savaş odası, Koruyucu Hat Operasyonu’nun başladığı günün öğleden sonrasında” IDC Herzliya öğrenci birliği tarafından açıldı ve şu anda enstitüde yer alan 400 öğrenci, gönüllü olarak ve aktif bir şekilde bu organizasyonda yer alıyor.

Ynet’te yer alan videodan alınmış bu görüntüde daha önceki propaganda faaliyetlerinin bir devamı olan IDC Herzliya “Savaş Odası”  görülüyor.

Savaş odasındaki öğrenciler, online forum’lar, Facebook’ta yer alan “İsrail karşıtı” sayfalar ve online medyanın yorumlar kısmı üzerinde çalışıyor ve 30 dil üzerinden bunu gerçekleştiriyor.


İkinci sınıf psikoloji öğrencisi olan ve savaş odasının grafik tasarımcısı olarak hizmet veren Tomer Amsalem, Ynet’e verdiği beyanatta şöyle diyor:

“Filistinli liderlerin ailelerine bile ne kadar insancıl davrandığımızı göstermek için tasarımlarımızdan birinde Hamas lideri İsmail Haniye ve Ebu Mazen (Filistin otoritesi lideri Mahmut Abbas) aile üyelerinin İsrail’de tedavi edildiğini gösterdik. Diğer bir çalışmada Gazze çevresinde yaşayan çocukların çizdikleri Kassam roketleri ile yaşadıkları travmayı ifade edişlerini yansıttık. Bir diğer çalışma ise dünyanın çeşitli yerlerinde saldırıya uğrayan şehirler hakkındaydı. Örneğin Berlin-arka fonda saldırıya uğrayan Berlin görüntüsü üzerine Almanca “Ne yapardınız?” diye yazdık.”



Aynı haberde Amsalem’in, “savaş odasında” verdiği hizmeti askeri görevin sivil bir eşdeğeri olarak gördüğü belirtiliyor.

Bir diğer psikoloji öğrencisi olan ve İsrail’e dört yıl önce yerleşmiş bulunan Inbal Deutsch, yorumlara cevap yazıyor. Odaklandığı konu yanlış atıf yapılmış fotoğraflar-internet üzerinde nadiren görülen ve güncel olmayan veya Gazze’ye ait olmayan görüntüleri içeren fotoğraflar. İsrail propagandacıları, bu tür fotoğrafları ortaya koyarak Gazze’de şu anda yaşanan zulme ait çok miktarda bulunan gerçek fotoğraflar hakkında şüphe tohumları ekebileceklerini ümit ediyor.

 Resimde IDC Herzliya “savaş odasındaki” öğrenciler, İsrail’in Gazze saldırılarını meşrulaştırmak amacıyla Facebook üzerinden mesaj atarken görülüyor.

Facebook

 IDC Herzliya, “Hasbara savaş odasında” çalışan öğrenciler yaptıkları işi askeri hizmetin sivil bir eşdeğeri olarak görüyor.

IDC öğrenci birliği başkanı Yarden Ben Yosef, savaş odasını kuran kişi olarak tanımlanıyor. Ben Yosef şöyle diyor: “Dün İsrail karşıtı olduğu ve Yahudileri öldürme çağrısı yaptığı için bir Facebook sayfasının tamamen icabına baktık.120.000 takipçisi vardı ve Facebook, tarafımızdan gerçekleştirilen birçok girişim sonucunda onu kapattı.”

Eğer doğru ise bu durum,  Filistinlilerin katledilmesini destekleyen ve ırkçılığa yönelik yayılmacı ve öfkeli bir kışkırtma sergileyen İsrailli Facebook kullanıcılarının kontrolü noktasında tüm şikâyetlere rağmen Facebook’un zafiyet gösterdiğinin bir delilidir.

Hükümet propagandasında öğrencilerin rolü

Bar David savaş odasının İsrail’in Kasım 2012’de Gazze’ye gerçekleştirdiği ve çoğu yine sivil olmak üzere 170 kişinin ölümü ile sonuçlanan Bulut Sütunu Operasyonu’nun bir devamı olarak kurulduğunu ifade etmiştir.

Öğrencilerin hükümet propagandasında kullanılması The Electronic Intifada tarafından aşağıda verilen linklerden de ulaşılabilecek şekilde belgelenmiştir.

             • “Hasbara” courses at Israeliuniversities exposed in new report (15 Temmuz 2013)
             •  Israeli students to get $2,000to spread state propaganda on Facebook (4 Ocak 2012)

Ali Abunimah , 14/07/2014



Tamer Güner, 15.07.2014, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri



Çevirenin Notu:

*15.07.2014 tarihinde ulaşılabilen son rakamlara göre İsrail’in saldırıları sonucunda Gazze’de  şehit düşenlerin sayısı: 39’u çocuk ve 25’i kadın olmak üzere 194’tür. Yaralı sayısı ise 1400 kişi civarıdır.



Seçkin Deniz Twitter Akışı