29 Mayıs 2014 Perşembe

SA702/ KY11-TG22: Amerikan Ateşli Silahlar Sendromu; İsla Vista Cinayetleri - Elliot Rodger ve Kurbanları

Amerikan Ulusal Tüfek Derneği, Ateşli Silah Kurbanı Katiller ve Maktuller
Richard Martinez, 
(Elliot Rodger’ın geçirdiği cinnet sonucunda, kendisi dâhil, öldürdüğü 7 kişiden biri olan Christopher Ross Michaels-Martinez’in babası ve şiddet yanlısı gençleri temsil eden bir ceza savunma avukatı.)

GOLETA, Kaliforniya

Richard Martinez, ailesinin çiftliğinin etrafında silahlarla meyve ağaçlarındaki kuşları avlayarak büyüdü. Daha sonra şiddet yanlısı gençleri temsil eden bir ceza savunma avukatı olmadan önce ABD ordusunda askeri polis olarak hizmet verdi.

Şu anda Martinez kederli bir baba.

Kongre üyelerinden, kendisini Cuma günü Kaliforniya-Santa Barbara’da gerçekleşen saldırıda öldürülen tek çocuğu, Christopher Michaels-Martinez için taziye maksadıyla artık boşuna aramamalarını istiyor.

Richard Martinez, gözyaşları içinde verdiği uzun röportajda: “Gösterdiğiniz ilginin bir anlamı yok. Benim için üzülmeniz umurumda değil. İşinizin başına geçin ve bir şeyler yapın. Eğer Başkan beni ararsa ona da aynı şeyi söyleyeceğim. Bir politikacının araması beni etkilemiyor” diyor.


Christopher Michaels-Martinez

Martinez, 20 yaşında ölen oğlu hakkında “Hepimiz suçluyuz” diyor ve Kongre üyelerinden ve Başkan Obama’dan sıkı silah-kontrol kanunlarını geçirerek silahlardan kaynaklanan şiddeti ortadan kaldırmaları noktasında “acil eylem” talebinde bulunurken insanların kendisine bu konuda destek vermelerini istiyor.
 
Martinez salı günü yaptığı konuşmada,“Bugün gördüğüm her insandan aklına gelen her politikacıya üzerinde üç kelime olan bir kart atmaları ricasında bulunacağım: ‘Bir daha asla’. İnsanlar bir şeyler yapmak istiyor. Ben de onlardan bir tepki vermelerini istiyorum. Artık yeter!” diyor.

Martinez, silah kontrolü konusunun tekrar gündeme gelmesine neden olan son trajik örnektir. Daha önceki katliamlar ve şiddet eylemleri yeni kısıtlamalara yönelik acil eylem talebini gündeme getirmişti. Fakat bu konuda -2011’de gerçekleşen suikast girişiminden sağ kurtulan eski Arizona kongre üyesi Gabrielle Giffords ve 2012 sonlarında Newtown, Connecticut’daki ilkokulda gerçekleşen saldırıda 20 çocuğu kurban veren Sandy Hook aileleri tarafından- gerçekleştirilen teşebbüsler, Washington tarafından akamete uğratılmış ve ateşli silahlar konusunda yapılacak düzenlemeler noktasında kamu bilincinde önemli bir değişim gerçekleştirilememiştir.

Martinez vazgeçmeyeceğine dair söz verirken bu tür trajedilerin ardından çoğu ailenin yaptığı gibi sessiz kalmamasını kısmen avukatlık eğitimi almasına bağlıyor.

Martinez, kendisi ve San Luis Obispo’da bölge savcısı vekili olan, Christopher’ın annesi Caryn Johnson Michaels için “Biz zorlu insanlarız” diyor. “Caryn cinsel suçlar biriminde görev yapmıştır. Biz savaşırız.”
Diğer kurbanların aileleri Santa Barbara Kaliforniya Üniversitesi’nde salı günü gerçekleştirilen cenaze töreni dışında genelde gözlerden uzak kaldılar. 

UCSB’nin Tri Delta sosyal kulübüne üye olanVeronika Weiss ve Katie Cooper isimli iki kurban için kulüp tarafından bir bildiri yayınlandı:

“Kalplerimizdeki güzel kardeşlerimizi kaybetmekten kaynaklanan acı ve üzüntüyü ifade etmek için kelimeler asla yeterli olamayacaktır. Bu trajedinin ardından hayatın değeri ve Veronika ile Katie tarafından bizimle cömertçe paylaştıkları güzel nitelikleri için minnetlerimizi ifade ediyoruz. Olaydan sağ kurtulanlara şükranlarımızı sunarken her zaman yanlarında olduğumuzu bildiriyoruz.”  

Martinez, Cumartesi günü Santa Barbara Bölge Şerifi’nin ofisinde, intihar etmeden önce 6 kişiyi vuran 22 yaşındaki Elliot Rodger tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve silahlı saldırının detayları hakkında basın açıklaması yapıldığı sırada ofisi basarak dikkatleri bir kez daha üzerine çekti.

Elliot Rodgers

Basın açıklamasının ardından Martinez gazetecilerden kameraları kendisine çevirmelerini isteyerek, “ödlek” politikacıları ve Ulusal Tüfek Birliği’ni hedef alan kısa bir konuşma yaptı.

Martinez konuşmasında, kitlesel öldürmelerin halk tarafından Amerika’daki yaşam tarzı olarak kabullenilmesi yönünde tepkisini dile getirirken, Rodger’ın ailesine yönelik herhangi bir kızgınlığı olmadığını belirtti:

“Bu konuda ne kadar kötü hissedersem hissedeyim, en azından insanlar gelerek bana ‘senin için üzgünüm’ diyor. Onlara bunu kim söyleyecek? Hiç kimse söylemez.”

Martinez, bir Hollywood yönetmeni ve fotoğrafçı olan Elliot Rodger’ın babası Peter Rodger ile tanışmak ve onu da silah kanunlarının değişmesi için yaptığı mücadelede yanında görmek istediğini ifade etti. Peter Rodger ve vekili ise röportaj isteklerine yanıt vermedi.

Martinez, “Bana, saldırganın babasının hayatını bunun gibi bir olayın bir daha olmaması için mücadele etmeye adayacağını söylediği iletildi. Ben de aynı görüşteyim. O bir baba, ben de bir babayım. O oğlunu seviyordu, ben de seviyordum. Onun oğlu öldü, benimkisi de öldü” diyor.

Martinez ayrıca, ruh sağlığı sistemine ve Eliot Rodger’ın ailesi tarafından oğullarının YouTube’a yüklediği karanlık videolar hakkında yaptıkları uyarı üzerine, evlerini Nisan ayında ziyarete gelen şerif yardımcılarına kızgın olmadığını belirtti.

Videolar, şiddete yönelik bir işaret taşımıyordu ve Rodger, depresyonda olduğu fakat intihar veya öldürme eğilimi taşımadığı konusunda görevlileri ikna etmeyi başarmıştı. Bu yüzden o sırada evde gizli bulunan, içlerinde yarı otomatik 3 silahın da bulunduğu gizli cephaneliği arama ihtiyacı hissetmediler.

Martinez, bir savunma avukatı olarak sistemi içinden gördüğünü ve ailelerin ruhsal hastalıkları olan yetişkin çocukları için yardım alma konusunda ne kadar zorlandıklarını bildiğini söylüyor.  

Ayrıca, ruhsal hastalığı bulunanlara, kendilerine ve etrafındaki insanlara yönelik açık bir tehdit oluşturmadıkları takdirde, rızaları olmadan müdahale etme güçleri bulunmadığı için polise de hak verdiğini belirtiyor.

Martinez,“Polisin elinde ihtiyaç duyduğu yetkiler yok. Ne yapılacağını bilmiyorum, ama onlara neye ihtiyaçları olduğunu sormalıyız. Çözüme yönelik bir irade eksikliği var. Üzüldüğüm nokta budur. Bu çözülebilecek bir problem” diyor.

Martinez, NRA (Ulusal Tüfek Birliği)  konusunda ise öfkeli. Otomatik ve yarı otomatik silahlar konusunda, bu tür silahlar birçok kitlesel katliamda kullanılmış olmasına rağmen, grubun takındığı tutuma anlam veremediğini ifade ediyor;

“Bu tür olayları, ‘yalnız bir adamın çılgın eylemi’ olarak nitelendirmekte ısrar eden ve bunu tolere edilmesi geren doğal bir olaymış gibi gören NRA’nın üst yönetimine öfkeliyim. Bu durumu normalleştirmek için nasıl uğraştıklarını gördükçe öfkeleniyorum.”

Bu konu hakkında bilgi almak istediğimiz NRA ise konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.

“Bunun karmaşık bir problem olduğunu biliyorum. NRA’da arkadaşlarım var. Bir çiftlikte büyüdüm, avlandım, hayvanları öldürdüm. Silahları tanıyorum. Fakat saldırı için kullanılan tüfekler ve yarı otomatik silahlar? Bunlara savaş haricinde ihtiyaç yok.”


Oğlunu, cesur, hırslı ve olağanüstü kibar olarak tanımlayan Martinez, onun da silahlara meraklı olduğunu ama bir silahının bulunmadığını söylüyor.

“Paintball oynardı ve atış poligonuna gitmek istediğini söylemişti ve üniversiteden önce Ordu’ya girerek babasının izinden gitmeyi düşünüyordu. Mezuniyetinden sonra Londra’ya giderek hukuk eğitimi almayı planlıyordu. Çok maceracı birisiydi, tartışmayı severdi. Muhtemelen bu yüzden ailesi gibi avukat olmayı istiyordu.”

Martinez, gelecekte bu tür trajedilerin tekrarlanmamasına yönelik halka açık bir mesaj verilmesi ve özel bir kurs düzenlenmesi amacıyla uzmanlarla temas halinde bulunduğunu ifade ediyor.

“Elimizde bu konu ile ilgili bir rehber yok. Tam olarak ne yaptığımızı bilmiyoruz. Sadece şunu biliyorum ki, bir şeyler değişine kadar mücadeleye devam etmem gerekiyor. Hayatımdaki en değerli şey benden alındı. Başka ne yapabilirim ki?”



Tamer Güner, 29.05.2014, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Çeviri




Not: 

FBI kayıtları 2006 ve 2012 yılları arasında ateşli silahlarla yapılan toplu katliamlar sonucu ölenlerin sayısını 900 olarak verirken sadece 2010 yılında ateşli silahlarla işlenen cinayetlerle öldürülenlerin sayısı 11 bini aşıyor. (http://www.turkishny.com/headline-news/2-headline-news/152733-bir-hafta-icinde-80-kisi-atesli-silahlarla-olduruldu?#.U4d5IXJ_uqg)




Seçkin Deniz Twitter Akışı