5 Haziran 2013 Çarşamba

SA251/KY1-CÇ6: Mecrâsı Yitiklerin Serencâmı

“Mecrâsı yitiklerin ise hiçbir değer yargısı yoktur. Küfretmekten başka dövizleri olmaz.”


 Mecrâsı yitik bir kuşağın serencâmıdır gezi parkı olayı. Değil diyen “devrim” diyen bana bu devrimi özetleyecek bir sloganlarını söylesin.  Göstersin.

“Faşizme Karşı” pankartı dışında hiçbir şey yok. O da 70’lerin moda söylemi. Bitmez. Bitmeyecek de. Tabi burada faşizmin tanımı önem arz ediyor. Nedir faşizm? Damarlarındaki kana kutsallık atfeden birinin takipçileri olduğunu söyleyenler ne denli faşizme karşı olabilir ki? Ya da nasıl bir faşizme karşı olabilir ki?

Dersim katliamı için “O günün şartları altında normaldi” anlamına gelen sözler sarf edenler ve takipçileri nasıl faşizme karşı olduklarını söyleyebilirler ki?

“Faşizme Karşı Direniş” sloganı martavaldan öte bir şey değil burada kullanılan bağlamı açısından. Yoksa elbette sonsuza dek “Faşizme Karşı Direniş”

Sakın kapitalizme karşı sloganlar olduğunu söylemeyin. Zira bir banka ceosu bile eylemi desteklediğini söylemiş. Yani kapitalizmin mabedinin zangocu. Eğer bu eylemi yapanların mecrası belli olsa o kişiye demeleri gerekmez miydi:  “Mevcut titrinle yanımda olamazsın. İstifa et. Gel destekle!”

Başka var mı, ‘Gezi Parkı’ eylemlerinin mecrasını derli toplu belirleyen slogan. Bira şişeleriyle yazılar yazmak. Gitmesini istedikleri kişinin ailesine, ölmüş annesine ağza alınmayacak küfürler yazan pankartları kameralara tutanların ne için ayağa kalktığını size anlatıyor mu? Bana bir şey anlatmıyor.

Bu nasıl bir toplumsal kalkışma olabilir ki toplumsal hiçbir talebi yok. Var diyen somut bir biçimde gösterecek.

Trajikomik bir şeydir; sloganlarını bile gitmesini istifa etmesini istedikleri kişiden devşiriyorlar. “Anamızı da aldık geldik. Anam da Çapulcu..”

Budur mecrası yitiklik. Bu mecrası yitikleri organize eden de profesyonellerdir. İçten dıştan kaos çıkartma uzmanları kullanmışlardır. Kullandıklarının resmini meydanlarda görmek mümkündür. Yoksa ambulans taşlanır mı? Savaşta bile ambulansların zımnen de olsa dokunulmazlığı vardır. Çünkü savaşanların da beğenin beğenmeyin bir değerler skalası vardır.

Mecrâsı yitiklerin ise hiçbir değer yargısı yoktur. Küfretmekten başka dövizleri olmaz. Sizi mecrası belli bilindik üç devrimin meşhur sloganlarıyla baş başa bırakayım:

FRANSIZ DEVRİMİ:   ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, KARDEŞLİK

17 EKİM RUS DEVRİMİ : YAŞASIN HALKLARIN KARDEŞLİĞİ, YAŞASIN HALK İKTİDAR

İRAN İSLAM DEVRİMİ : LA ŞARKİYYE, LA GARBİYYE İLLA İSLAMİYYE





Cemal Çalık, 05.06.2013, Sonsuz Ark

Seçkin Deniz Twitter Akışı