5 Kasım 2014 Çarşamba

SA973/TG69: Operasyonel Bir Anket: “Türk Halkı ABD'ye Olumlu Bakmıyor”


Sonsuz Ark’ın Notu:


Aşağıdaki anket, her türlü küresel saldırıya rağmen siyasî istikrarı, büyüyen ekonomisi, gelişen demokrasi ve İnsan Hakları profili dolayısıyla Dünya’nın diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinden ayrışan Türkiye’nin küresel ölçeklerde bir güç merkezi hâline gelmesini hazmedemeyen bir zihniyetin ürünüdür. Amerikan medyasında Türkiye’nin ABD ve NATO ile ilişkilerinin sorgulandığı bu günlerde, bu anket iki temel amaca binaen yayınlanmıştır. Dünya’daki olumlu Türkiye algısını manipüle etmek ve Hamas-Türkiye İlişkilerini bozmak.

Anket'in neocon yapımcıları ve yayıncıları, Türkiye’de yaşayan insanlar hakkında haksız bir imaj oluşmasını sağlamak ve neredeyse bütün halkıyla Filistin’deki tüm insanlık dışı saldırılara, işkencelere ve soykırıma karşı duran Filistin’in demokratik tek temsilcisi Hamas’ı destekleyen Türkiye ile Hamas arasındaki sıcak ve güçlü ilişkileri tiksinti verici bir müdahale ile bozmak istemektedir. Belki de bu anketin tek amacı da Hamas-Türkiye ilişkilerini bozmaktır, diğer sonuçlar anketin güvenilirlik sorunlarını aşmak için üretilmiştir.  Seçkin Deniz, 05.11.2014, Sonsuz Ark

"The Turkish people don’t look favorably upon the U.S., or any other country, really"

Suriye-Türkiye sınır kasabası Kobane'nin kontrolünü sağlamak için ABD ve Batılı güçler tarafından IŞİD 'e yönelik olarak gerçekleştirilen hava saldırıları devam ederken, ABD ve Türkiye arasındaki 60 yıllık ittifakla ilgili kafalarda soru işaretleri [1] beliriyor.

Fakat IŞİD'in bölgedeki baskısından daha önce bile yıllardan beri Türkler, ABD hakkında kararlı bir şekilde olumsuz görüşlere sahipler, ayrıca diğer dış güçlerden de hoşlanmıyorlar.


2002 yılında, 9/11 saldırılarının hemen sonrasında Türk halkı üzerinde [2] yapmaya başladığımız araştırmaların hiç birinde on kişi içinden üçten fazlasının ABD hakkında olumlu görüş bildirdiği bir durum olmadı. Fakat 2003 Irak Savaşı'nın ardından Amerikan karşıtlığı gerçekten fırladı ve Türklerin %83'ü Amerika hakkında olumsuz görüş belirtti. Bugün Türkiye halkının  dörtte üçü (%73) NATO müttefikleri ABD hakkında hoşnutsuzluğunu ifade ederken sadece %19'u olumlu görüş bildiriyor. (Maalesef Amerikalıların Türkiye hakkındaki görüşlerine dair karşılaştırmalı verilere sahip değiliz.)

Fakat Türklerin yabancı güçlerle ilgili hoşnutsuzluğu sadece ABD ile başlayıp biten bir şey değil.
Hepsini gözönünde bulundurursak, Türklerin üçte ikisi veya daha da fazlası AB, Çin, Brezilya, Rusya, İran ve İsrail hakkında olumsuz görüşlere sahipler. Türkler Suudi Arabistan'dan bile hoşlanmıyorlar (%53 olumsuz görüş belirtirken olumlu düşünenlerin oranı ise dikkat çekecek şekilde araştırma yapılan ülkeler içerisinde en yüksek yüzde ile %26).


Türk halkı belirgin bir biçimde NATO hakkında da olumsuz düşüncelere sahip (%70'lik bir oran, organizasyon hakkında olumsuz düşünüyor). Aslında Türk halkının gerçekten hoşlandığı bir ülke ya da organizasyon bulmak oldukça zor, şüphesiz Türkiye haricinde.

Bahar 2012'de [3] gerçekleştirdiğimiz bir ankete göre Türklerin %78'i ülkeleri hakkında olumlu düşünüyor.

Bununla birlikte, Türkler yabancı müttefiklere karşı duydukları hoşnutsuzluğun yanısıra aşırılıkçı grupları [4] ve yöntemlerini de reddediyor. Türklerin IŞİD hakkındaki görüşleri üzerine ölçümlerimiz olmamasına rağmen %85'i IŞİD'in atası el-Kaide hakkında olumsuz düşünüyor, diğer aşırılıkçı gruplar hakkında da benzeri olumsuz görüşlere sahipler; Hamas  ve Hizbullah hakkında olumsuz düşünenlerin yüzdesi sırasıyla  %80 ve %85.

Bunlara ilaveten nüfusun %98'ini oluşturan [5] Türkiyeli Müslümanların çoğunluğu intihar bombalaması ve sivil hedeflere yönelik diğer şiddet eylemlerine hak vermiyor (%58). Türkiye halkının ulusal koşullar hakkında mutsuzluğu devam ederken 2002'den beri yaşam memnuniyetinde önemli bir artış [6] görülüyor.

Jacop Poushter, 31.10.2014, Pew Research Center

Tamer Güner, 05.11.2014, Sonsuz Ark, Çevirmen Yazar, Çeviri



Orijinal Metin:

REFERANSLAR:


Seçkin Deniz Twitter Akışı