10 Nisan 2024 Çarşamba

SA10684/MT253: Fasulye Yemek Kanserin Önlenmesine ve Tedavisine Yardımcı Olabilir

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Yeni bir araştırma, kolorektal kanserden kurtulanların diyetine lacivert fasulyenin dahil edilmesinin bağırsak mikrobiyom sağlığını önemli ölçüde iyileştirebileceğini ortaya koyarak, diyetin kanser tedavisi ve önlenmesindeki potansiyel rolünü vurguladı."

Eating Beans Could Aid in Cancer Prevention and Treatment

Lacivert fasulyenin diyete entegre edilmesi, bağırsak mikrobiyomunun çeşitliliğini artırarak kanserin önlenmesine ve tedavisine yardımcı olabilir.

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nin yeni araştırmasına göre, lacivert fasulye yemek bağırsak sağlığını iyileştirerek ve obezite ve hastalıkla ilgili faktörleri etkileyerek kolorektal kanserden kurtulanlara fayda sağlayabilir.

The Lancet dergi ailesinin bir parçası olan eBIOMedicine'de yayınlanan bulgular, düzenli öğünlerine her gün bir fincan lacivert fasulye ekleyen BE GONE deneyi katılımcılarının bağırsak mikrobiyomlarında kanserin önlenmesi ve tedavi sonuçlarının iyileştirilmesiyle ilişkili olumlu değişiklikler gördüğünü ortaya koydu. Değişiklikler arasında alfa çeşitliliğinde ya da faydalı bakterilerde (Faecalibacterium, Eubacterium ve Bifidobacterium) artış ve patojenik ya da fırsatçı bakterilerde azalma yer almaktadır.

Mikrobiyom Çeşitliliği ve Diyet Müdahalesi

Epidemiyoloji doçenti olan yazar Carrie Daniel-MacDougall, "Tek başına diyet müdahalesi ile mikrobiyom çeşitliliğinde bir değişim gözlemlemek nadirdir ve bu çalışma, kolayca bulunabilen prebiyotik bir gıdanın bu tür değişikliklere yol açma yeteneğinin altını çizmektedir" diyor. "Sekiz hafta boyunca, katılımcıların bağırsak sağlığında, zararlı bakterileri uzaklaştıran yararlı bakterilerdeki artışla belirgin bir iyileşme oldu."


Carrie Daniel-MacDougall, Ph.D. Credit: The University of Texas MD Anderson Cancer Center

Obezite, kötü beslenme veya gastrointestinal sorunlar bir kişinin normal mikrobiyal dengesinde bozulmalara neden olabilir. KRK geçirmiş veya geçirmekte olan kişiler için bu değişiklikler iltihaplanmaya neden olur ve hayatta kalmayı etkileyebilir. Kanser tedavisi veya kanser öncesi poliplerin çıkarılmasından sonra bile, kötü beslenme ve dengesiz bağırsak mikrobiyomu hem kardiyovasküler hastalık hem de kanser için önleme çabaları üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir.

Lacivert Fasulyenin Besinsel Faydaları

Daniel-MacDougall, fasulyenin, özellikle de küçük beyaz lacivert fasulyenin, bağırsakları destekleyen lifler, amino asitler ve diğer besinlerle dolu olduğunu, bunların kolonunuzdaki faydalı bakterilerin gelişmesine yardımcı olarak bağışıklık sağlığını desteklediğini ve iltihaplanmayı düzenlediğini belirtiyor. Erişilebilir ve uygun maliyetli olmasına rağmen, baklagiller hafif veya akut gastrointestinal yan etkiler nedeniyle Amerikalılar tarafından sıklıkla kaçınılmaktadır, ancak bu etkiler uygun hazırlık ve tutarlı tüketimle azaltılabilir.

Daniel-MacDougall, uygun rehberlik olmadan olumsuz etkileri olabileceğinden, bireylerin bir doktorla konuşmadan bu diyeti denememesi gerektiği konusunda uyarıyor. Diyet değişikliklerinin kanser riskini azaltmak veya tedavi sonuçlarını iyileştirmek için nasıl kullanılabileceğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

BE GONE Deneme Metodolojisi

Randomize BE GONE çalışması, vücut kitle indeksi (BMI) veya bel ölçüsü yoluyla obezite kriterlerini karşılayan ve bağırsak lezyonu öyküsü olan 30 yaş üstü 48 erkek ve kadını takip etmiştir. Bu hastalar arasında KRK öyküsü olan (%75) ve/veya kolonoskopide kolon veya rektumda yüksek riskli, prekanseröz polipler tespit edilen hastalar yer almıştır. Sekiz hafta boyunca katılımcılar ya normal diyetlerini uyguladılar ya da günlük bir fincan organik, konserve basınçla pişirilmiş beyaz lacivert fasulye eklediler.

Hastalar, çalışma diyetisyeninin yakın takibi ve danışmanlığı ile kendi yemeklerini seçip hazırlayabilmişlerdir. Her dört haftada bir katılımcılar, bağırsak mikrobiyomundaki değişimlerin yanı sıra konakçı metabolitleri ve belirteçlerini değerlendirmek için dışkı ve açlık kan örnekleri vermiştir. Katılımcılar, müdahale dönemi boyunca fasulyelerin en az %80'ini tükettikleri ve haftada en az beş gün reçete edilen rejimi takip ettikleri takdirde uyumlu olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmanın sınırlılıkları arasında katılımcıların sürekli olarak kuru fasulye tüketmekten kaçınmaları yer almaktadır. Ciddi bir yan etki bildirilmemiştir.

Bulgular ve Gelecekteki Araştırma Yönelimleri

Daniel-MacDougall, "Fasulyeler bağırsak iltihabına neden olmamış ya da CRC'den kurtulanlar ve hastalar için çok önemli olan bağırsak alışkanlıklarını ciddi şekilde etkilememiş gibi görünüyor" diyor. "Bununla birlikte, katılımcılar fasulye yemeyi bıraktığında, olumlu etkiler hızla kayboldu ve hastaları sağlıklı alışkanlıkların nasıl sürdürüleceği konusunda eğitme ihtiyacını vurguladı."

Çalışma, doğal olarak prebiyotik bakımından zengin gıdaların tedavi edici rolünü vurgularken, yüksek riskli kanser hastaları için tutarlı ve sürdürülebilir diyet ayarlamalarına duyulan ihtiyacı da daha fazla vurgulamaktadır. Sonraki adımlarda araştırmacılar, daha geniş çeşitlilikte prebiyotik gıdalara ve mikrobiyomdaki değişikliklerin immünoterapi gören hastaları nasıl etkilediğine odaklanacak.

Bu araştırma Amerikan Kanser Derneği tarafından finanse edilmiş ve MD Anderson Kurumsal Araştırma Bursu ile desteklenmiştir. Ulusal Kanser Enstitüsü (NCI) (P30 CA016672), Andrew Sabin Aile Burs Programı, Teksas Kanser Önleme ve Araştırma Enstitüsü (CPRIT) (RP160097) ve MD Anderson'ın Moon Shots Programı® tarafından ek finansman desteği sağlanmıştır. Çalışma fasulyeleri, Northarvest Fasulye Yetiştiricileri Birliği, Communique Inc. tarafından fasulye ve insan sağlığı ile ilgili çalışmaları desteklemek için NIH fonuna başvuran araştırmacıları belirlemek ve teşvik etmek amacıyla oluşturulan hakemli bir teşvik ödülü olan Kuru Fasulye Sağlık Araştırma Programı'ndan bağımsız olarak satın alınmıştır. Ortak yazarların ve açıklamaların tam listesine buradan ulaşabilirsiniz.

TEXAS ÜNİVERSİTESİ M. D. ANDERSON KANSER MERKEZİ, 30 OCAK 2024, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 10.04.2024, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri


Referans: Xiaotao Zhang, Ehsan Irajizad, Kristi L. Hoffman, Johannes F. "Prebiyotik bir gıda kaynağının modüle edilmesi enflamasyonu ve bağışıklık düzenleyici bağırsak mikroplarını ve metabolitlerini etkiler: BE GONE çalışmasından elde edilen bilgiler" Fahrmann, Fangyu Li, Yongwoo David Seo, Gladys J. Browman, Jennifer B. Dennison, Jody Vykoukal, Pamela N. Luna, Wesley Siu, Ranran Wu, Eunice Murage, Nadim J. Ajami, Jennifer L. McQuade, Jennifer A. Wargo, James P. Long, Kim-Anh Do, Johanna W. Lampe, Karen M. Basen-Engquist, Pablo C. Okhuysen, Scott Kopetz, Samir M. Hanash, Joseph F. Petrosino, Paul Scheet ve Carrie R. Daniel, 30 Kasım 2023, eBioMedicine. DOI: 10.1016/j.ebiom.2023.104873


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.



Seçkin Deniz Twitter Akışı