25 Ocak 2024 Perşembe

SA10548/TG377: Bilderberg 2022: Karantinadan Dönüş. Bölüm 3: Gündem - Kıyametin Habercisi mi?

       Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
 Çevirisini yayınladığımız analiz, Conspiracy Archive (Komplo Arşivi) yazarı Will Banyan'a aittir ve Elitler Topluluğu ya da Seçilmişler Derneği Bilderberg'in haziran 2022'de Washington DC'de Mandarin Oriental Hotel'de gerçekleşen ve gözlerden kaçırılan toplantısına odaklanmaktadır. NATO Genel Sekreteri, istihbarat kuruluşlarının direktörleri, eski-yeni siyasi liderler, eski-yeni başbakanlar, bakanlar, diplomatlar, medya mensupları ve daha birçok 'seçkin' ismin katıldığı toplantıya dair yapılan analizden birkaç alıntı: "Katılımcılar arasında, Bilderberg'in kurucusu Joseph Retinger'in 1956'da diğer Bilderberg'lilere yazdığı gizli bir notta belirttiği gibi, olağan "gerçek uluslararası saygınlığa sahip kişiler" de bulunuyordu. Bunlar, kendi alanlarında otorite konumunda olan ve topluluğun güvenini kazanan, nüfusun en azından önemli bir bölümünde hatırı sayılır bir etkiye sahip olan kişilerdi." ve "Washington konferansı "üst düzey bir savaş konseyi" idi, katılımcı listesi yalnızca NATO ve Ukraynalı aydınları içermiyordu, aynı zamanda "askeri danışmanlarla... ve Washington savaş makinesinin bazı iri dişlileriyle" doluydu." Türkiye medyasından iki ismin de yer aldığı 2022'deki toplantı Bilderberglilerin dünyaya yeniden şekil verme çabasının somut bir örneği olarak değerlendirilebilir. Terör örgütleri PKK ve FETÖ'ye açık destek veren İsveç-Finlandiya ikilisinin NATO üyeliğinin de bu toplantıda kararlaştırıldığı ve Türkiye'ye baskı yapılmasının planlandığı açıkça görülmektedir.
Seçkin Deniz, 25.01.2024, Sonsuz Ark

Bilderberg 2022: Back from Lockdown. Part 3: The Agenda – Harbingers of Doom?

Ana akım medyanın 2022 Bilderberg konferansı süresince büyük ölçüde yer almaması nedeniyle, Bilderberg'in alternatif medya karşıtlarının yorumlarının çoğu, Bilderberg'in resmi olarak yayınlamaya tenezzül ettiği birkaç bilgi kırıntısına odaklandı: katılımcıların listesi ve kilit konuların listesi. Bunlardan oldukça sade olan "tartışılacak ana konular" (Şekil 1), spekülasyonların çoğunu doğurdu.

Örneğin The New American'da (04 Haziran 2022) yazan Steve Byas, bu listenin "esasen [Bilderberg] grubunun küreselci gündemini oluşturduğunu" iddia ederken; ZeroHedge, küresel elitin hem "iki kutuplu bir dünyanın ortaya çıkışını yönetme" hem de muhaliflerini susturma planlarını ortaya koyduğunu savundu. Dr. Rath Sağlık Vakfı İcra Direktörü Paul Taylor'a göre, konu listesi "Bilderberg'in mevcut küresel istikrarsızlık döneminin devam etmesini beklediğini gösteriyor."

Şekil 1: Bilderberg'in Kıyamet Gündemi

American Free Press'ten (AFP) John Friend, listeyi "dünyanın müstakbel yöneticilerinin bilgi ve siyaset üzerindeki ölümcül hakimiyetlerinin azalmakta olduğundan giderek daha fazla endişe duyduklarının" kanıtı olarak yorumladı. AFP'den Mark Anderson, 2022 Bilderberg gündemini "özellikle sert" olarak tanımladı ve "kulağa uğursuz gelen" iki madde içerdiğini gözlemledi: "Hükümetin ve Ekonominin Sürekliliği" ve "Küresel Finans Sisteminin Bozulması" (AFP, 13 ve 20 Haziran 2022, s.22). İngiltere merkezli Bilderberg Toplantıları web sitesi de aynı konulara dikkat çekerek, Bilderberg'in gündeminin "savaş ve 'jeopolitik yeniden düzenlemelerin' ağırlığı altında çatırdadığını" ve bu konuların "oldukça çalkantılı bir döneme girmek üzere olduğumuzun" işareti olduğunu öne sürdü. Nijeryalı analist Meziechi Nwogu, Bilderberg'in 2022 gündeminin "kriz ve kaos koktuğunu" yazdı. The European Conservative'den Tristan Vanhueckelom'a göre (10 Haziran 2022), Bilderberg gündeminin sonuçları açıktı:

"Rusya ve Çin, ABD liderliğindeki dünya düzenine meydan okuyarak Bilderberg grubunu proaktif değil reaktif bir ruh haline sokuyor. Ortaya çıkmakta olan, kendi seçimleri olmayan alternatif bir dünya düzeni gözlerinin önünde durmaktadır."

Bilderberg Gündemini Açığa Çıkarmak: Krizdeki Bir Dünya

Bu tür değerlendirmeler pek de yersiz değildi. Her ne kadar katılımcıların çoğu toplantının herhangi bir yönünü tartışmayı reddetse de, (1) tartışan birkaç kişi Bilderberg'in karanlık ruh halini ve Ukrayna'ya olan saplantısını doğruladı. Örneğin ikinci Bilderberg toplantısına katılan İtalyan gazeteci Stefano Feltri, "dünyanın hala kontrol altında göründüğü" 2019 toplantısı ile "pratikte tek bir konunun olduğu: Ukrayna'daki savaş ve bunun Hint-Pasifik bölgesinden ekolojik geçişe kadar diğer her şey üzerindeki sonuçları" 2022 etkinliği arasında kayda değer bir fark olduğunu gözlemledi. Feltri, "tüm katılımcıların üzerinde mutabık kaldığı tek şeyin, geleceği tahmin etmeyi imkansız kılan radikal bir belirsizlik evresine girdiğimiz olduğunu" iddia etti (Domani, 06 Haziran 2022). İlk Bilderberg toplantısına katılan Danimarkalı gazeteci Martin Krasnik de şunları kaydetti: "Bu yıl her şey Ukrayna ve savaşın diğer tüm konular üzerindeki etkisi ile ilgili: Avrupa, Çin ile ilişkiler, iklim, teknoloji ve ekonomi" (Weekendavisen, 09 Haziran 2022).

Gündemin ve katılımcı listesinin daha derinlemesine incelenmesi ve diğer kaynakların, özellikle de toplantıya katılan ve bu tartışmaların bir kısmını özetleyen Avrupalı gazeteciler Feltri, Krasnik ve Finlandiya gazetesi Helsingin Sanomat'ın Genel Yayın Yönetmeni Kaius Niemi'nin haberleriyle desteklenmesi sayesinde, Washington DC'deki 2022 kongresinde yaşananların bir kısmını yeniden inşa etmek mümkündür. Böylece, Haziran 2022'de dünyanın durumu hakkında elitlerin duyduğu endişenin üzerindeki örtü kısmen kaldırılabilir:

Jeopolitik Yeniden Düzenlemeler: 2022'deki Bilderberg toplantısının saygın katılımcıları arasında, Ukrayna'nın işgalinin katalizör olduğu büyük jeopolitik değişimlerin yaşanmakta olduğu zaten bir gerçekti. Örneğin Bilderberg'in uzun süredir katılımcısı olan 99 yaşındaki Henry Kissinger (Feltri tarafından ilerlemiş yaşına rağmen "çözüm ve analiz önerilerinde hala çok berrak ve aktif" olarak tanımlanıyor) Mayıs 2022'deki WEF toplantısında Klaus Schwab ile yaptığı sanal röportajda dünyanın bir "dönüm noktasında" olduğunu, Avrupa ile Rusya arasındaki ilişkilerin "Rusya'yı izole" bırakacak ve "Çin ile kalıcı bir ittifaka sürükleyecek" şekilde "yeniden şekillendiğini" kabul etmişti.

Diğer potansiyel panelistler de benzer görüşleri dile getirmişlerdi. Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, AB Misyon Başkanlarına hitaben yaptığı konuşmada (10 Şubat 2022), "güç dengesinin nasıl değiştiğini" belirtmiş ve kısmen iklim değişikliği, göç ve aynı zamanda "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana istikrarı destekleyen güç dengesine meydan okuyan Çin ve Rusya gibi ülkeler" tarafından yönlendirilen artan "istikrarsızlık" konusunda uyarıda bulunmuştu. Mart 2022'de Avustralya'da konuşan GCHQ Direktörü Jeremy Fleming, pandemi, teknolojik değişim, Çin, Afganistan harekatının sona ermesi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini "kuşaklar arası bir çalkantı döneminin" işaretleri olarak göstermişti. Biden'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'a göre ise en önemli değişim ABD ve Avrupa arasında yaşandı ve önceki çıkar çatışmalarının yerini "Atlantik ötesinde son derece güçlü... koordinasyon ve işbirliği" aldı (Foreign Policy, 19 Ocak 2022). Sullivan Aralık 2021'de Dış İlişkiler Konseyi'ne verdiği demeçte "Bugün Avrupa ve ABD, karşılaştığımız en büyük zorluklar konusunda temelde aynı çizgidedir" demişti. "Çin'in yarattığı meydan okuma konusunda artan bir uyum" vardı ve ABD ile Avrupa "ticaret, teknoloji ve iklim söz konusu olduğunda aynı sayfadaydı..."

Kamuoyundaki bu değerlendirmeler doğal olarak Bilderberg'de de yankı buldu. Krasnik'e göre Bilderberg'de "yeni keşfedilen transatlantik sevgiye" dair "yaygın bir duygu" vardı. Bazı Amerikalı katılımcıların, özellikle Rusya ve Çin'in "yetkin ve kararlı" göründüğü, ABD-Avrupa ilişkilerinin ise "karmaşa ve beceriksizlikle" tanımlandığı son 10-15 yılla karşılaştırıldığında, son olayların transatlantik ilişkileri geliştirmesinden memnun oldukları bildirildi. Krasnik'in belirttiği gibi:

"Avrupalı bir katılımcı [şunları söyledi]: "Rusya'ya karşı altı yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya vardık! Herkesi, belki de en çok kendimizi şaşırtacak şekilde bir arada duruyoruz."

Bu anlamda Ukrayna'daki savaş, deyim yerindeyse, bir nimettir. Bu felaket hem AB'yi hem de NATO'yu yeniden canlandırdı ve buna ek olarak, sık sık bahsedilen birliktelikleri her zaman biraz taze görünen İskandinav ülkelerini bir araya getirdi. Şimdi sağlam ve önemli görünüyor [vurgu eklenmiştir]."

Ancak Atlantik ötesi uyum Bilderberg'de ele alınan birkaç olumlu gelişmeden biriydi. Krasnik'e göre, küresel durumun geri kalanı çeşitli düzeylerde korkunçtu ya da bir Amerikalı katılımcının dediği gibi: "'Burada her şey SNAFU. SNAFU, Her Şeyin Berbat Olduğu Normal Durum anlamına geliyor."

NATO Zorlukları: Bir diğer olumlu konu da NATO'ydu. Finlandiyalı gazeteci Kaius Niemi'ye göre 2022 Bilderberg toplantısı, "Finlandiya ve İsveç'in sadece birkaç hafta önce NATO'ya başvuruda bulunmuş olmalarından" başka özel bir neden olmaksızın, "son derece ilginç bir zamana" denk gelmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ortak başvuruları nedeniyle 18 Mayıs'ta düzenlenen basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma taleplerini "sıcak" bir şekilde karşılamış ve her iki ülkenin de "en yakın ortaklarımız" olduğunu ve NATO üyeliğinin yalnızca ortak güvenliğe "bağlılığımızı" artıracağını ilan etmişti.  Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki ülkeyi de Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) yataklık etmekle suçlayarak bu başvurulara neredeyse anında karşı çıktı. Her Finlandiyalı gazetecinin böyle bir etkinlikte yapacağı gibi konuyu takip eden Niemi, Bilderberg'de “birkaç düzine uzmanla” “Türkiye'nin yarattığı sorun” hakkında yaptığı tartışmayı aktardı:

"Bunlardan sadece bir tanesi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini engellemek için veto edebileceğini düşünüyordu. Aksine, Türkiye'nin Haziran sonunda Madrid'de yapılacak NATO Zirvesi'ne doğru baskı yaptığı görülüyordu. O zamana kadar durumun çözüleceğini sanmıyorum.

Katılımcılardan biri "Bu haftalar da sürebilir, Kuzey Makedonya'daki NATO sürecinde olduğu gibi on üç ay da sürebilir" diyor.

Mesaj Finlandiya ve İsveç'e yönelik olarak güven vericiydi. Eğer Türkiye gerçekten askeri ittifakın genişlemesini engellemeye çalışsaydı, bu NATO'nun varlığını ve açık kapı politikasını sarsan bir kriz olurdu. Bunun büyük NATO ülkelerinin başına gelmesine izin verilmezdi, özellikle de şu anda. Bu nedenle Erdoğan, gelecek yaz yapılacak seçimler öncesinde zayıflayan desteğini toparlamaya çalıştığı, Türk iç kamuoyuna yönelik bir oyun yazıyor. Durum çözülecektir ama bu zaman alabilir."

Stoltenberg ve bir dizi üst düzey ABD'li yetkilinin yanı sıra Bilderberg'e Finlandiya Başbakanı Sanna Marin (Krasnik'e göre "toplantının büyük yıldızı") ve İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Lena Hellengren de katıldı (İsveç'in pandemiyi yönetme konusundaki benzersiz yaklaşımı göz önüne alındığında, Pandemi Sonrası Sağlık konulu 11. Konu başlığı için seçilmiş olması gerekirdi). (2) Stoltenberg daha sonra Twitter'da Finlandiya'nın NATO üyeliğini ve Türkiye'nin muhalefetini görüşmek üzere Başbakan Marin ile Washington'da bir araya geldiğini paylaştı, ancak ilginç bir şekilde Bilderberg ortamından bahsetmeyi ihmal etti, ancak fotoğrafta Marin ile birlikte Mandarin Oriental'in bahçesinde oldukları açıkça görülüyordu:

"Yakın ortağımız #Finlandiya'nın Başbakanı @MarinSanna ile Washington'da bir araya gelmek harika. Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi ve Finlandiya ile İsveç'in #NATO üyelik başvurusunun ilerletilmesi ihtiyacını görüştük."

Bilderberg toplantılarının resmi katılımcılar tarafından diplomatik faaliyetler yürütmek için kullanıldığına dair uzun bir geçmiş var. (3) Ancak Stoltenberg'in sosyal medya paylaşımı belki de bunun gerçekleştiğine dair ilk gerçek zamanlı kanıttı ve katılımcı tarafından rapor edilmesinin getirdiği bir yenilikti. (4) Ayrıca, Bilderberg açısı genellikle küçümsenmesine veya görmezden gelinmesine rağmen, toplantılarının geniş çapta yer alması da dikkat çekiciydi.(5) Finlandiya'nın NATO'ya katılma çabasına gelince, artık resmi olarak "31. Müttefik" olarak kabul edildi.

Çin/Çin-ABD Teknoloji Rekabeti: Çin, Bilderberg'deki bir dizi gündem maddesinde önemli olumsuz güçlerden biri olarak öne çıktı. Çin odaklı bu konular için potansiyel panelistler ve tartışmacılar arasında şunlar yer aldı: ABD Ticaret Bakanlığı Çin Kıdemli Danışmanı Elizabeth Economy; İngiliz milletvekili ve Avam Kamarası Dış İlişkiler Seçim Komitesi Başkanı Tom Tugendhadt, (6) bir zamanlar Foreign Policy dergisi tarafından "Çin'in En Çok Nefret Ettiği İngiliz Milletvekili" olarak övülmüştü; Yaya J. Center for New American Security'den, çalışmaları Çin'in dijital para birimi geliştirmesine odaklanan Fanusie; yarı iletken endüstrisini destekleme konusunda uzmanlaşmış Hollandalı bir şirket olan AMSL'nin CEO'su Peter Wennick; ve Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Teknoloji ve Ulusal Güvenlik Kıdemli Direktörü Tarun Chhabara, uzmanlığının "Çin'e vurgu yaparak gelişmekte olan teknolojinin jeopolitik etkileri" üzerine olduğu bildiriliyor.

Sadece Krasnik "Çin ile ilişkiler"e odaklanan ilk konu hakkında bilgi verdi ve bir katılımcı "Çin ile aramızda devasa bir alan açıldı..." diyerek endişesini dile getirdi.  Krasnik'in aktardığına göre Çin ile durum oldukça ciddi:

"Belirsizlikler birbiriyle bağlantılıdır. Rusya ile ilgili tartışmalardaki kesinlik eksikliği aynı zamanda Çin ve Tayvan ile de ilgilidir. Çin'in önümüzdeki on yıl içinde Tayvan'a saldırma riskinin yüksek olduğu konusunda yaygın bir mutabakat var. Başkan Biden geçen hafta Çin'in saldırması halinde ABD'nin adayı savunacağını söyledi ve bu açıklama hemen olağan diplomatik açıklamalara konu oldu [vurgu eklenmiştir]."

Bilderbergciler ayrıca Çin'in Tayvan'ı işgal etmesinin, ABD'nin ve aslında dünyanın büyük bir kısmının elektronik cihazlarda temel bir bileşen olan yarı iletkenlerin üretimi için Tayvan'a bağımlı olması nedeniyle Batı için ekonomik bir felaket olabileceğini öğrenirler. Tayvan Yarı İletken Üretim Şirketi (TSMC), çip üretimi için küresel pazardaki yüzde 50'lik payı nedeniyle özel olarak anıldı. Krasnik'e göre:

"Tartışmalardan birinde, Çin'in Tayvan'ı işgal etmesi durumunda Batı'nın ağır bir darbe alacağı hatırlatılıyor: Tayvanlı TSMC şirketi Apple, Amazon ve Google tarafından kullanılan mikroçiplerin yüzde 90'ını üretiyor [vurgu eklenmiştir]."

Feltri ayrıca Bilderberg'de "Tayvan'ın Çin tarafından ilhakının kısa vadede (on yıl) bile son derece gerçekçi bir olasılık olduğu değerlendirmesinde önemli ölçüde oybirliği" olduğunu bildirdi. Feltri ayrıca Bilderberg'in Çin'in Tayvan'ı işgalinin ekonomik bir felakete yol açacağı yönündeki endişelerini de doğruluyor:

"TSMC dünya çip pazarının yüzde 54'üne, Tayvan ise toplamda yüzde 63'üne sahiptir. Covid sonrası dönemde talepte yaşanan artış tüm sektörleri (özellikle otomobil) aylarca felç etti ama Tayvan çipleri olmasaydı tüm Batı ekonomisi felç olurdu. Trilyonlarca dolarlık zarardan söz ediliyor [vurgu eklenmiştir]."

Belki de bu konuda son sözü Krasnik'in raporunda alıntılanan bir Bilderberger söyleyecektir: "Rusya'ya karşı az çok birleşmiş durumdayız ama Çin'e karşı benzer bir koalisyon kuramazsınız. Bu çoğu Asya ülkesi için çok riskli."

Hint-Pasifik Bölgesinin Yeniden Düzenlenmesi: Bilderberg hakkında haber yapan üç Avrupalı gazetecinin bu konu hakkında söyleyecek çok az şeyi vardı; bu durum belki de hem Avrupa sorunlarına olan önyargılarını hem de Ukrayna'daki savaşın Hint-Pasifik bölgesini gölgede bırakmasını yansıtıyordu. Potansiyel panelistler arasında ABD Ulusal Güvenlik Konseyi'nde Hint-Pasifik'ten sorumlu Beyaz Saray Koordinatörü Kurt Campbell ve Carnegie Endowment for International Peace'de Kıdemli Araştırmacı ve ABD dış ve savunma politikasında Asya ve Hint alt kıtası uzmanı olan Ashley J. Tellis yer aldı. Krasnik şöyle diyor: "Demokrasiler ve otokrasiler arasındaki bir hesaplaşma olarak savaştan bahsediyoruz: bu anlamsız. Ne Hintlileri ne de birçok Asyalıyı ikna edecektir."

Kayda değer diğer tek bilgi kırıntısı, The Australian (06 Haziran 2022) tarafından alıntılanan ve Hint-Pasifik Yeniden Düzenlenmesi tartışması sırasında "Avustralya'dan birkaç kez bahsedildiğini söylemek doğru olur" diyen anonim bir Bilderberg organizatörüdür. Bu tartışma büyük olasılıkla ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya arasında ilk kez Eylül 2021'de duyurulan ve yakın zamanda Avustralya'nın nükleer güçle çalışan bir denizaltı kabiliyeti geliştirmesine yardım edilmesine ilişkin Ortak Liderler Bildirisi ile resmileştirilen AUKUS üçlü güvenlik anlaşması ile ilgiliydi; bazı eleştirmenler bu hamlenin tamamen ABD'nin "Doğu Asya'daki stratejik hegemonyasını" sürdürmek için Çin'i çevrelemeyi amaçladığını iddia ediyor.

Rusya: ABD hegemonyasına meydan okuyan bir diğer ülke de Rusya'dır. Feltri'nin de belirttiği gibi, Bilderberg katılımcılarının birçoğu "hükümet liderlerinden şirket liderlerine ve diplomatlara kadar iş dünyasında tanıştıkları" Rusya ve en önemlisi lideri Vladimir Putin hakkında fikir beyan edebilir. Muhtemel panelistler arasında ilk kez katılan Deniz Analiz Merkezi Rusya Çalışmaları Programı Direktörü Michael Kofman da yer alıyor. Kofman, işgalden sadece iki gün önce Foreign Affairs online'da Rusya'nın "Ukrayna'ya karşı büyük bir askeri operasyon başlatmanın eşiğinde" göründüğünü yazmıştı. İşgalin ardından Kofman, New Yorker; Royal United Services Institute; Politico; War on the Rocks; Foreign Policy Research Institute; Radio Free Europe/Radio Liberty; ve PBS gibi çeşitli yayın organlarına görüş bildiren aranan bir yorumcu haline geldi. Kofman'ın yanı sıra Putin ile muhatap olmuş mevcut ve eski dışişleri bakanları, diplomatlar ve istihbarat yetkilileri (Henry Kissinger gibi), Rusya konusunda uzmanlığı olan diğer muhtemel panelistler ve tartışmacılar arasında yer alabilirdi: Financial Times muhabiri Gideon Rachman; The Atlantic yazarı ve Agora Enstitüsü (Johns Hopkins Üniversitesi) Kıdemli Araştırmacısı Anne Applebaum; eski Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve Hudson Enstitüsü Kıdemli Araştırmacısı Nadia Schadlow; ve Avrupa Politika Analiz Merkezi'nden Korgeneral (E) Ben Hodges.

Yine de, Rusya ile ilgili tüm bu kolektif uzmanlık ve deneyime rağmen (ya da belki de bu nedenle), Feltri toplantı katılımcılarının Putin'in "belirsiz olduğu kadar yetenekli olduğu konusunda hemfikir olduklarını bildiriyor: her toplantıda dikkatli çalışıyor, her zaman çok iyi hazırlanmış görünüyor, muhatabını baştan çıkaracak anahtar kelimeleri biliyor... Ancak gerçek niyetleri konusunda hiçbir ipucu vermiyor." Feltri ayrıca şunu da belirtiyor:

"İstihbarat analistleri, diplomatlar ve ordu, Putin'in son yıllarda ve özellikle Covid döneminde güvendiği küçük danışman grubunu giderek azalttığını gözlemliyor. Bu da ona kötü bilgiye ve karar verme netliğinin azalmasına mal oldu."

Putin'in "Batı karşıtı paranoyasının" kökleri 2011'de St. Petersburg'da parlamento seçimlerinden sonra yaşanan protestolara dayanıyor. Görünüşe göre Putin "CIA ve Batı'nın demokrasi adına vatandaşları kendisine karşı kışkırttığına ikna olmuştu. O zamandan beri giderek daha da düşmanca davranmaya başladı." "Putinizm", Amerikalı ve Doğu Avrupalı katılımcıların "başkan ölse bile Putin'in hayatta kalabileceğini düşündükleri" bir "iktidar sistemi". Ancak Feltri, Putin'in sağlığı konusunun Bilderberg'de "neredeyse hiç konuşulmadığını" da belirtiyor.

Küresel Finans Sisteminin Bozulması: Bu konu tartışmalı olmakla birlikte, gazeteci üçlüsünün sadece birkaç kez bahsettiği bir konu. Krasnik, bu ekonomik konularda Bilderberg'deki "herkesin" "dokunaklı bir şekilde hemfikir olduğunu" belirtiyor: Sonbaharda durgunluk en çok Avrupa'yı vuracak. Enerji fiyatları daha da artıyor. Gıda fiyatları da buna dahil. Ve enflasyon, mali kriz ve [pandemi] nedeniyle zaten kutuplaşmış olan batı ülkelerindeki bölünmeyi daha da arttıracak." Çeşitli katılımcılardan, özellikle de mali ve ekonomik konularla ilgili olanlardan gelen yorumlar azdır. Bölüm 2'de belirtildiği üzere, Avusturyalı bankacı Andrew Triechl, Washington DC havaalanında Josh Friedman'ın küresel mali durumla ilgili bir sorusunu yanıtlarken, durumu "oldukça kötü" ve "ciddi bir durum" olarak tanımladı ve "Avrupa'daki insanların... bundan zarar görmemesi" için "son derece dikkatli" olmaları gerektiğini söyledi.

Dezenformasyon: Muhabirlerin hiçbiri bu konu hakkında bir şey söylemedi, ancak Avrupa Komisyonu'nun Adaletten Sorumlu Üyesi Didier Reynders'in bu konunun panelistlerinden biri olduğunu kesin olarak biliyoruz (bkz. Şekil 2). Diğer muhtemel panelistler arasında istihbarat ve ulusal güvenlik camiasının bu gibi konularda uzmanlık sahibi üyeleri de yer almış olabilir: CIA Direktörü Burns, GCHQ Direktörü Fleming, DGSE Başkanı Bernard Émié ve Biden'ın NSC'sinden Tarun Chhabra.

Şekil 2: Didier Reynders Dezenformasyon Panelinde - Resmi takvimden detay.

Enerji Güvenliği ve Sürdürülebilirlik: Krasnik'in bildirdiğine göre, Bilderberg'deki enerji geçişi ya da fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjilere "yeşil dönüşüm" tartışmalarından çıkan mesaj, savaşın artık değişimi zorlamasıyla birlikte bir "umut ve bozgunculuk" mesajıydı. Muhtemel bir dizi panelist ve diğer katılımcılar vardı. Bunlar arasında Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straten ve eski Çevre Bakanı (2011-2014) olan Sosyal Demokrat Parti'den Danimarkalı parlamenter Ida Auken gibi hem enerji hem de çevreyle ilgili politikacılar yer alıyordu. Petrol ve gaz sektörleri Shell plc CEO'su Ben van Beurden, Total Energies SE Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su Patrick Pouyanné, BP plc CEO'su Bernard Looney ve Ukrayna devlet gaz şirketi Naftogaz'ın CEO'su Yuriy Vitrenko tarafından temsil edilmiştir. (7) Yenilenebilir enerji sektörü ise Suncor Energy Inc'in o dönemki Başkanı ve CEO'su (8) Mark Little, İtalyan Enel Group'un CEO'su Francesco Starace ve hem yenilenebilir enerji hem de petrol ve doğal gaz alanında faaliyet gösteren Norveçli yatırım şirketi Aker ASA'nın Başkanı ve CEO'su Øyvind Eriksen tarafından temsil edilmiştir. Taşımacılığı Volvo Group CEO'su ve Başkanı Martin Lundstedt ve Portekizli TMG Automotive şirketinin CEO'su Isabel Furtado temsil etti.

Krasnik, petrol üreticilerinin hükümet müdahalesi olmadan geçişi hızlandırma konusunda isteksiz olduklarını çünkü "piyasanın [enerji dönüşümünü] kendi başına halledemeyeceğini" bildirdi. Çin'in küresel yeşil dönüşüm anlaşmalarının bir parçası olması gerektiği, aksi takdirde "gezegenin sonunun geleceği" önemli bir konuydu. "Üst düzey bir ABD yetkilisi" Mandarin Oriental'in bahçesindeki şarap ve kokteyller sırasında daha açık konuştu: "En az üç ila dört derecelik bir sıcaklık artışı planlıyoruz. Bu tamamen adaptasyon olacak." The Economist (5 Kasım 2022) daha sonra sıcaklık artışını 1.5 derece ile sınırlama hedefinin "inanılmazlar aleminde" olduğunu bildirdi. Dahası, bu çoğu iklimbilimcinin, yetkilinin ve politikacının doğru olduğunu bildiği bir gerçekti, ancak "çok azı bunu kamuoyu önünde ya da kayıtlara geçecek şekilde söylüyordu." Krasnik'in "dolup taşan not defterinden" çıkardığı özet acımasızdır:

"Bizi bir araya getirecek on yılımız var. Kullanacağımız teknolojinin standartlarını geliştirmek ve tanımlamak için Çin ile girdiğimiz yarışı kazanmak için on yıl. "Tek seçeneğimiz Çinlilerden daha hızlı olmak. Çok gerideyiz, ilgili eğitime, doğru yeteneklere sahip değiliz ve bunu değiştirmek için neredeyse hiçbir şey yapmıyoruz. Bu bir intihar gibi geliyor." Ve tüm dünyanın iklim politikasını değiştirmek için on yıl: "Kararları verecek sistemlere sahip değiliz."

"Düzenli bir Bilderberg sanayicisi" olarak tanımlanan bir katılımcının Bilderberg People (2011) kitabının akademik yazarlarına bir keresinde söylediği gibi, böyle bir odaklanma Bilderberg'in dünya görüşüyle tutarlı olacaktır: "Muhtemelen [Bilderberg'de] en az tartışma ve en çok fikir birliği olan alan, elbette küresel ısınma ve çevre sorunlarıdır" (s.105; vurgu eklenmiştir). Bu bağlamda, Bilderberg Yönlendirme Komitesi'ne yeni katılanlardan birinin "yenilenebilir enerji, H2 ve türevleri, ara bağlantılar, enerji depolama ve yeniden kullanım gibi yeşil ve temiz enerji projelerine odaklanmış bir geliştirici" olan zhero'nun kurucusu Marco Alverà olması dikkat çekicidir. Alverà aynı zamanda The Hydrogen Revolution kitabının da yazarıdır: A Blueprint for the Future of Clean Energy (2021) kitabının da yazarı olan Alverà, Financial Times'ın 2021 yılı en iyi kitaplar listesinde (iklim ve çevre başlığı altında) yer almış ve Bilderberg Eş Başkanı Victor Halberstadt tarafından "enerji dönüşümü için uygulanabilir bir yol gösteren [bu] zorlayıcı görüşleri" nedeniyle övülmüştür. "Enerji dönüşümünü" gerçekleştirmeye adanmış küresel bir yeşil-hidrojen şirketi olan TES, 2022 Bilderberg Toplantısının ilk gününde Alverà'nın yeni CEO'su olarak atandığını duyurdu.  Alverà henüz tek bir Bilderberg toplantısına bile katılmadı (Yönlendirme Komitesi'ne atanmasına rağmen) ve bu etkinliği kaçırdı. Hiç şüphesiz bu tartışmaya faydalı bir katkıda bulunabilirdi.

Krasnik ayrıca Avrupa'nın savaş nedeniyle gaz tedarikçilerini Rusya'dan ABD'ye kaydırmasının "özellikle olumlu algılanmadığını" belirtti. İklim değişikliğinden sorumlu ABD'li yetkililerle yaptıkları görüşmeyi değerlendiren Avrupalı bir yetkili şunları söyledi: "Avrupa'nın Amerikan gazına bağımlılığı konusunda yaptıkları spekülasyonlar karşısında şok oldum. Tamamen Amerikalılara bağımlı hale geliyoruz." (9)

Demokratik Toplumların Parçalanması: İspanyol El Confidencial Digital yayınının (07 Haziran 2022) Bilderberg kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, bu konunun odak noktası, Bilderberg'in uzun süredir endişe duyduğu "Avrupa'da aşırı sağın ve popülizmin yükselişi" idi.(10) Bazı katılımcılar "aşırı sağın belirlediği gündemin göç gibi önemli konularda Avrupa kamuoyunu etkilemeyi başardığından" endişe duyuyordu. Dahası:

"Bu, korku mesajı seçmenlere başarıyla ulaşan bir rakiple karşı karşıya olan kıtanın demokratik güçleri tarafından dikkate alınması gereken tehlikeli bir durumdur.

Tartışmalarda hazır bulunan bazı üst düzey yöneticiler İtalya, Macaristan ya da Polonya örneklerine dikkat çekti. Bu ülkelerin belirgin bir şekilde milliyetçi hükümetlere sahip olduklarını ve AB'nin entegrasyon politikalarıyla karşı karşıya kaldıklarını vurguladılar. Bu nedenle de bu ülkeler, göçmenlerin gelişinin tamamen kısıtlanmasından yana olan en büyük nüfusu barındırmaktadır.

Aşırı sağın yaydığı korku söylemi, sınırların kaldırılması gibi kavramların artık pek çok Avrupalı tarafından AB için bir fetih olarak değil, daha ziyade güvensizliğe ve özgürlük kaybına doğru tehlikeli bir kayış olarak görülmesini sağlamıştır."

El Confidencial ayrıca Partido Popular'ın (Halk Partisi) eski Başkanı İspanyol siyasetçi Pablo Casado'nun da Bilderberg'e davet edilerek kendisine bir mesaj iletildiğini bildirdi: popülist İspanyol siyasi partisi Vox'un "İspanyol hükümetlerine girmesi engellenmelidir." Bilderbergciler "bir kez içeri girdiler mi, Podemos gibi onları dışarı çıkarmak zordur" diyerek Podemos'un İspanya'nın mevcut hükümetinde koalisyon ortağı olan kemer sıkma karşıtı bir sol parti olduğunu vurgulamak istediler. Kısacası, Bilderberg'in görüşü popülist barbarların kapıdan içeri alınmaması gerektiği yönünde!

Ana Etkinlik: Ukrayna

Gazeteci üçlümüzün de belirttiği gibi, 2022 Bilderberg toplantısında "Ukrayna'daki savaş" "neredeyse tek konuydu" (Feltri), "her şey Ukrayna ve onun diğer tüm konular üzerindeki etkisiyle ilgiliydi" (Krasnik). Neredeyse her üst düzey Amerikalı veya Avrupalı ulusal güvenlik yetkilisi potansiyel bir panelistti, ancak Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarowa'nın toplananlara kısa bir konuşma yapmak üzere davet edileceği muhtemelen kesindi. Feltri'nin anlattıklarından bazı üst düzey ABD yetkililerinin (muhtemelen Jake Sullivan ya da CIA Direktörü Burns) ABD'nin işgalle ilgili erken uyarılarına ilişkin aşağıdaki açıklamayı yaptıklarını biliyoruz:

"Daha Ekim 2021'in sonunda Amerikan istihbaratı Putin'in işgale hazırlandığından ve bunun acil bir mesele olduğundan emindi: Kremlin, Almanya'da liderliğin Angela Merkel ve Olaf Scholz arasında el değiştirmesi ve Emmanuel Macron'un Fransa'sının cumhurbaşkanlığı seçimlerine saplanmasıyla birlikte bir fırsat penceresi olduğunu gördü.

Kasım ayında CIA, işgal projesinin geri döndürülemez olduğuna ikna olur ve Başkan Joe Biden, çok nadir görülen bazı istihbarat bilgilerini kamuoyuna açıklamaya karar vererek Avrupalı ortaklarına da neler olduğunu bildirmeye çalışır. Ancak 2021'in sonundaki o haftalarda pek çok kişi tehlikeyi hafife alır: hem Avrupa gizli servisleri hem de Washington istihbarat topluluğu.

Hata, paradoksal bir şekilde, doğru bir analizden kaynaklanıyor: Putin'in 2021 sonunda Ukrayna sınırına yığdığı birlikler - 190.000 kişiye kadar - planı gibi görünen şeyi, yani ülkenin işgalinden sonra Zelenskiy hükümetinin Putinci bir kukla rejimle değiştirilmesini gerçekleştirmek için yeterli değil. Washington'da pek çok kişi çok az asker olduğunu ve bunun bir blöf olduğunu düşünüyor. Ancak bu bir blöf değildi, sadece CIA bunu doğru görmüştü, ancak yeterli bir tepki organize etmek için yeterli değildi."

Ukrayna ile ilgili tartışmalar, görünüşte çözülemeyen bir dizi sorunu ve ileriye dönük net bir yol olmadığını ortaya koydu. Feltri'nin anlatımına göre, "Amerikalılar, NATO ve ordu, nükleer güce varacak bir tırmanmanın risklerinin çok farkında olduğu için, aceleci hamleleri değerlendirmek yerine" Rusya'da "rejim değişikliği konusunda kimsenin büyük umutları yok." Ancak ateşkes durumunda bile "Putin liderliğindeki ya da Putinist bir Rusya ile nasıl yaşanacağı belli değil". Rusya, Afganistan ya da Irak benzeri "devasa bir başarısız devlet" haline gelebilir. Ukraynalıların ve Rusya'ya en yakın Avrupalıların görüşü, hile ve aldatma sicili nedeniyle "Putin iktidarıyla bir gelecek olamayacağı" yönündedir. Dahası, "Amerikalılar" Putin'in Zelenskiy hükümetini devirmeye ve bir Rus figüran kurmaya odaklandığını iddia etti.

Putin'in elinin nasıl zorlanacağına dair bir dizi seçenek değerlendirildi. Hem Feltri hem de Krasnik, toplantıda Ukrayna'ya Rusya'nın Karadeniz Filosunu batırmaya yetecek kadar silah vererek Rusya'yı müzakerelere zorlamaya yönelik "somut" bir öneri olduğunu bildiriyor; Ruslar 100.000 adamını kaybettiğinde ve "kırıldığında", ancak o zaman Putinizm yenilebilir. Diğer seçenek ise yaptırımların Rusya'nın iç mutabakatını zayıflatıp zayıflatamayacağını görmek için beklemektir. Daha "kavgacı" bir katılımcı ise "Moskova'nın muhaliflerini sindirmek için nükleer caydırıcılığa başvurmasına izin vermemek için" Ukrayna'ya nükleer silah gönderilmesini öneriyor (Feltri).

Bu tür öneriler, ABD ve Avrupa'nın askeri ve ekonomik desteğine tamamen bağımlı olmasına rağmen, Ukrayna'nın Rusya'nın istilasına ne kadar direneceğini tek başına belirleyeceği yönündeki sahtekarca söylemle bir arada var oldu. Krasnik'in gözlemlediği gibi:

"Perşembe gecesi ilk konuşmacıdan Pazar sabahı son tartışmacıya kadar herkes "Ukraynalılar kendi kaderlerine kendileri karar vermelidir" mantrasını tekrarlıyor, ancak herkes bunun tamamen doğru olmadığını, hatta belki de bir yalan olduğunu çok iyi biliyor. Batı desteği ve parası olmadan hemen kaybedecekler. Bir Amerikalı "40 milyar verdik" diyor. "Bu Ukrayna savunma bütçesinin on katına denk geliyor. Ve dürüst olmak gerekirse, bu Amerikalılar için gerçekten önemli olan bir savaş değil" [vurgu eklenmiştir]."

Feltri de aynı şeyi söyledi: "'Ne kadar savaşılacağına ve ne zaman müzakere edileceğine Ukraynalılar karar verecek' şeklindeki Amerikan retoriğine rağmen, Zelenskiy sadece Batı ve özellikle Amerikan kaynaklarının kendisine tanıdığı özerkliğe sahip." Ancak savaşın üzerinden henüz dört ay geçmişken Putin'in "hala Ukrayna'nın tamamını istediği ya da en azından daha güçlü bir pozisyondan müzakere etmek istediği" de açıktı. Ancak Rusya'nın, kitlesel zorunlu askerlik olmadan Ukrayna'yı işgal etmek için asla yeterli askeri gücü olmayacaktır ve Putin, "enkazı mahvetmek" istemediği için Rusya'nın tüm askeri gücünü Ukrayna'ya karşı odaklamakta isteksizdir. Rusya'nın görünürdeki tereddütü, görünüşe göre "ABD'nin Kiev'i silahlandırmaya devam etmesinin nedenidir."

Çatışmanın müzakere yoluyla sona erdirilmesi konusunda ise Feltri, Bilderberg'in "kesin olan tek şey Putin'in şu anda müzakere etmeye niyeti olmadığıdır" şeklindeki görüş birliğini aktarıyor; İtalyan barış planına tepki vermemesi ya da Zelenskiy'nin işgalden önceki duruma dönülmesinin arzu edilen bir hedef olacağını söylemesi, "Putin'in Kırım'ı hemen geri almak niyetinde olmadığını" gösteriyor. Krasnik, Bilderberg'in Kissinger'ın Bilderberg toplantısından kısa bir süre önce WEF'e ifade ettiği, Ukrayna'nın müzakerelerde Rusya'ya toprak vermesi gerektiği yönündeki tartışmalı görüşünü (11) yeniden gündeme getirdiğini belirtiyor. Kissinger Bilderberg'de "yanlış anlaşıldığını" ve "çözüm için başlangıç noktasının elbette savaş başlamadan önce Ukrayna'nın doğusundaki durum olması gerektiğini" söylüyor. Krasnik de ekliyor:

"Bazıları ise aralarda Kissinger'ın haklı olduğunu, bir son olması gerektiğini söylüyor ancak en gerçekçi olmayanın 24 Şubat'tan önce taraflar arasındaki pozisyonu sağlamlaştıran bir anlaşma olduğu aşikar.

"Ya müzakereler yakında başlar ya da Ukrayna'yı yıllarca istikrarsızlaştıracak bitmek bilmeyen bir yorgunluk savaşı olarak devam eder." Bazıları müzakerelerin savaşı olduğu yerde donduracağını ve Rusya'nın bunu yeni saldırılar için bir çıkış noktası olarak kullanacağını savunuyor."

Bilderberg katılımcılarının birçoğu "hem savaş hem de bunun dünyanın gıda durumu üzerindeki etkisi konusunda çok endişeli" (Niemi). ABD ve NATO müttefikleri Çin'in Rusya'ya verdiği destekten de endişe duyarken, bazı katılımcılar ABD'nin hem Çin'den hem de diğer ülkelerin kendilerini nasıl konumlandıracaklarından endişe ettiği için net bir strateji geliştirmediğini düşünüyor. Sebep ne olursa olsun, Rusya ile başa çıkmak için "tutarlı" veya "organik" bir stratejinin yokluğu bazı katılımcıları hayal kırıklığına uğratıyor:

"Teröre karşı savaş bize, münferit kararlar konusunda tartışsak da, kabaca üzerinde mutabık kaldığımız bir çerçeve sundu. Mali kriz de öyle. Şimdi ise somut, ezici bir tehditle karşı karşıyayız ama kapsayıcı bir strateji yok ve kararları bir hevesle alıyoruz" [Krasnik, vurgu eklenmiştir]."

Ancak Feltri'ye göre Washington DC'deki tüm konuşmalara rağmen, Ukrayna konusunda ne yapılacağı konusunda Bilderberg'de bir fikir birliği yokmuş gibi görünüyor:

"Üç gün süren Bilderberg'in ardından, sorular cevaplardan çok daha fazla: Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'yı silahlandırmak ve yeniden inşa etmek için ne kadar harcama yapmaya hazır? Kazansa da kaybetse de Rusya için nasıl bir rol öngörüyorlar? Ve Avrupa Birliği'nin ağırlığı ne olacak? Rusya'ya yönelik yaptırımların amacı Putin'e karşı halk ayaklanmasını kışkırtmak mı yoksa Rus ekonomisini zayıflatarak Putin'li ya da Putin'siz ülkenin birkaç on yıl daha zarar veremeyecek hale gelmesini sağlamak mı?"

Krasnik, katılımcıların çoğunun "çatışmanın uzun süre devam edeceğini düşündüğünü" belirtiyor. Feltri ise daha kesin konuşuyor: "Kimse Ukrayna'da kısa bir savaş beklemiyor, yaz uzun sürecek. Ve muhtemelen belirleyici olmayacak."

Kıyamet Tapınağı

Bilderberg'i eleştirenler bu toplantıların uğursuz bir amacı olduğundan eminler. "Yeni Dünya Düzeni küresel hükümeti" (Mark Dice, The Bilderberg Group, s.51) ve hatta "Atlantik Okyanusu'nu aşacak bir tür Kutsal Roma İmparatorluğu" (Mezeichi Nwogu) kurmaya adanmış olduğu iddiasına ek olarak; komplocular, alt-medya ve diğer eleştirmenler uzun zamandır Bilderberg'e benzersiz güçler atfetmektedir. Örneğin Gary Allen ve Larry Abraham'a göre, Bilderberg'de "kararlara varılır, kararlar alınır, eylem planları başlatılır, ancak ne olduğundan yalnızca Bilderberg üyeleri emin olabilir" (None Dare Call It Conspiracy, s.96). Daniel Estulin bir keresinde Bilderberg'in "politikalarını dünyadaki herhangi bir ulusa dayatabilecek güce ve etkiye sahip olduğunu" iddia etmiştir (The True Story of the Bilderberg Group, s.43). Cameron Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Görevlisi Stuart J. Hooper'a göre, Bilderberg "resmi olmayan bir kurum olmasına rağmen... aldığı kararlar daha sonra Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü ve ulusal hükümetler gibi resmi kurumlar tarafından onaylanmaktadır" (The Wire, 18 Haziran 2022; vurgu eklenmiştir).

Ancak son dönemdeki akademik çalışmalar Bilderberg'in gücü konusunda daha nüanslı bir bakış açısına sahiptir. Önemli bir örnek olarak, Doçent Thomas Gijswijt son kitabı Informal Alliance: The Bilderberg Group and Transatlantic Relations during the Cold War-Gayri Resmi İttifak: Bilderberg Grubu ve Soğuk Savaş Sırasında Transatlantik İlişkiler' 1952-1968 (2019) adlı kitabında şu tespitte bulunmuştur:

"Tarihsel kayıtlar Grubun karar alma sürecine dahil olmadığını ve herhangi bir spesifik, eyleme geçirilebilir sonuca ulaşılmadığını göstermektedir. Ancak Bilderberg organizatörleri, Bilderberg katılımcılarının aracılığı ile tartışmaların karar alıcılar ve kamuoyu üzerinde bir etkisi olacağını ummuş ve beklemişlerdir (Informal Alliance, s.4; vurgu eklenmiştir)."

Bu örnekte, bazı katılımcıların bölük pörçük yorumlarından ve üç gazeteci katılımcının Chatham House gözlem kayıtlarından derlenen kayıtlar, Bilderberg'in gizli, sıkı bir şekilde organize edilmiş gayriresmi bir transatlantik karar alma forumu olduğu yönündeki eski görüşü pek desteklemiyor. Açık bir karar alma işlevinin bulunmadığı, yazısını bu hüzünlü notla bitiren Krasnik için de aşikârdı:

"Toplantı Pazar günü sezar salata ve peynir tabağı ile sona erer. İnsanlar içtenlikle vedalaşır ve evlerine ya da başka toplantılara giderler. Alışılageldiği üzere, ne kararlar kabul edilir ne de dünyanın geri kalanında uygulanacak gizli kararlar alınır. Gönül isterdi ki öyle olsun [vurgu eklenmiştir]."

Ancak Krasnik, Feltri ve Niemi tarafından Bilderberg'in işleyişine dair sağlanan bilgiler, toplantıların kendi ülkelerinde kilit etki sahibi olarak tanımlanan kişiler aracılığıyla yeni fikirleri tanıtmak, tartışmak ve nihayetinde özel ve kamu politika oluşturma alanına yaymak için kullanıldığı bir şekillendirme ve etkileme operasyonu olarak temel amacıyla tamamen tutarlıdır. Amaç, bu tür forumlar aracılığıyla, özellikle mevcut ve yeni ortaya çıkan sorunlara nasıl yanıt verileceği konusunda bir politika mutabakatı oluşturmaktır. Gündemin büyük bir kısmı Ukrayna'nın gölgesinde kalmış olsa da, Bilderberg birçok konuda, hükümet, çok taraflı kurumlar ve özel sektörden kilit liderleri, konu listesinde belirtilen meseleleri tartışmak ve müzakere etmek üzere başarılı bir şekilde bir araya getirmiştir.

Kovid kaynaklı bir aradan sonra 2022 Bilderberg toplantısının Washington DC'de etkileyici bir katılımcı yelpazesiyle gerçekleşmesi, bu uzun soluklu elit forumun küresel elit için önemli ve ilgili bir fikstür olmaya devam ettiğini, WEF tarafından yerinden edilmediğini ve Mark Anderson'ın bir zamanlar öne sürdüğü gibi "katlanmanın eşiğinde" olmadığını göstermektedir. Bazı uzmanlara göre bir sonraki Bilderberg toplantısı Mayıs 2023'te Portekiz'in Lizbon kentinde gerçekleşecek (bu yazının yazıldığı sırada resmi bir açıklama yapılmamıştı). Ne zaman ve nerede olursa olsun, Bilderberg'in hala yaşadığı açıktır.    

Will Banyan, 6 Nisan 2023, Conspiracyarchive


<<<Önceki 


Tamer Güner, 25.01.2024, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırmalar, Çeviri-Analiz


Dipnotlar:

1- Örneğin Hollanda Başbakanı Rutte, Hollanda Parlamentosu'nda 2022 Bilderberg toplantısında neler konuşulduğuna dair spesifik sorulara cevap vermeyi iki kez reddetmiş ve sessizliğine gerekçe olarak da toplantıda uygulanan Chatham House Kuralını göstermiştir. Hollanda Dışişleri Bakanı Hoekstra da bir parlamento komitesi toplantısı sırasında katılımı hakkında soru sorulduğunda neler konuşulduğunu detaylandırmayı reddetmiştir.

2- Bilderberg'den bu yana hem Marin hem de Hellengren Finlandiya ve İsveç'te yapılan seçimlerin ardından hükümetteki pozisyonlarını kaybetmiş, her iki durumda da partileri ana akım medya tarafından "aşırı sağ" destekli koalisyon (İsveç) ve "muhafazakar ve aşırı sağ" (Finlandiya) olarak nitelendirilen muhalifler tarafından devrilmiştir. Hellengren şu anda İsveç Parlamentosu'nda (Riksdag) Sosyal Demokrat Parti Grup Başkanı olarak görev yaparken, bu satırların yazıldığı sırada Marin hala geleceğini düşünüyordu; ancak Reuters'in haberine göre yeni bir koalisyon hükümetinin parçası olamaması halinde "Avrupa Sosyal Demokratlarının Avrupa Komisyonu başkan adayı 'Spitzenkandidat' gibi Brüksel'de üst düzey bir göreve odaklanabilir."

3- Bu uygulamanın çok sayıda örneği vardır. En eski anlatılardan biri Henry Kissinger'ın biyografisi The White House Years'ın (1979) ilk cildinde bulunabilir; burada Kissinger 1971'de Woodstock'taki Bilderberg toplantısını, Sovyetler Birliği ile ilişkileri görüşmek üzere Batı Alman elçi Egon Bahr ile gizli bir toplantı yapmak için kullandığını anlatır (s.828).

4- Finlandiya'da yayınlanan Ilta-Sanomat gazetesi (03 Haziran 2022) Başbakan Marin'in Instagram hesabından 3 Haziran'da Stoltenberg ile görüştüğüne dair bir fotoğraf paylaştığını ve görüşme için kendisine teşekkür ettiğini yazdı. Marin'in Instagram hesabında bu paylaşıma dair herhangi bir iz bulunmamaktadır.

5- Örneğin First News Channel, Radio Free Europe/Radio Liberty, Tasnim News Agency, Politico, Dagens industri ve Royals Blue'nun toplantıya ilişkin haberlerine bakınız.

6- Eylül 2022'de, Bilderberg'den birkaç ay sonra, Tugendhat dönemin yeni İngiltere Başbakanı Liz Truss tarafından Devlet Bakanı (Güvenlik Bakanı) olarak atandı. Görevlerinin siber suçlar ile havacılık, sınır ve deniz güvenliğinin sağlanmasını kapsadığı bildirildi. Rishi Sunak'ın daha sonra Truss'un yerine geçmesinin ardından Tugendhat bu pozisyonunu korudu.

7- Kasım 2022'de Vitrenko'nun Naftogaz'ın başkanlığından istifa ettiği bildirilmiştir (Reuters, 2 Kasım 2022).

8- 8 Temmuz 2022'de, Bilderberg'den kısa bir süre sonra Suncor, Little'ın Suncor Başkanı ve CEO'su olarak görevinden ayrıldığını ve Yönetim Kurulu'ndan da istifa ettiğini duyurdu. Yerine geçecek olan Rich Kruger (Exxon Mobil iştiraki Imperal Oil'in eski CEO'su) Şubat 2023'te açıklandı.

9- ABD'de bir "İklim Değişikliği Bakanlığı" bulunmadığı ve Bilderberg'e katılan Avrupalı yetkililerin Enerji Bakanlığı ya da Çevre Koruma Ajansı'nı ziyaret ettiklerine dair herhangi bir kayıt bulunmadığı göz önünde bulundurulduğunda, bu iddialar için birkaç belirgin açıklama bulunmaktadır. Bir olasılık, Avrupa'nın ABD gazına artan bağımlılığının Didier Reynders'in Bilderberg toplantısının ikinci günü olan 3 Haziran'da ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo (aynı zamanda bir Bilderberg katılımcısı) ile yaptığı resmi görüşme sırasında gündeme gelmiş olmasıdır. Daha olası diğer seçenek ise Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten'in yine 3 Haziran'da Washington DC'deki Belçika Büyükelçiliği'nde bir grup ABD'li uzmanla bir araya gelerek "ortak iklim ve enerji sorunlarına ilişkin zamanlı bir görüşme" yapmasıdır. Van der Straeten'in görüştüğü uzmanlar arasında Amerikan Arama ve Üretim Konseyi ve Amerikan Petrol Enstitüsü temsilcileri de vardı.

10- Bazı örnekleri not etmek gerekirse: "Popülizm Neden Büyüyor?" (2017); "Milliyetçilik ve Popülizm" (2013); "Ekonomik Vatanseverlik - Gerçek Bir Tehdit" (2006); "Aşırı Sağın Etkisi" (2002); ve "Avrupa Aşırı Sağı - Bir Tehdit Var mı?" (2000).

11- Kissinger'ın Klaus Schwab ile yaptığı röportajdaki yorumları aynen şöyleydi:

"Benim görüşüme göre, savaşın sonucunun ana hatlarıyla belirlenmesi için önümüzdeki iki ay içinde barış görüşmelerine ve müzakerelerine yönelik hareketin başlaması gerekiyor. Ancak bundan önce, özellikle Rusya, Gürcistan ve Ukrayna'nın Avrupa ile olan nihai ilişkileri arasında üstesinden gelinmesi her zamankinden daha zor olacak kargaşa ve gerilimler yaratabilir. İdeal olan, bölünme çizgisinin statüko ante'ye dönmesidir."

Bu açıklama, pek de yanlış olmayan bir şekilde, Kissinger'ın "Ukrayna'nın işgali sona erdirmek için Rusya'ya toprak bırakması gerektiğini" savunduğu şeklinde nitelendirildi (Washington Post) ve bu önerisi nedeniyle geniş çapta eleştirildi. Bilderberg'den bir ay sonra Der Spiegel'e röportaj veren Kissinger, Ukrayna'nın "herhangi bir topraktan vazgeçmesi gerektiğini savunduğunu reddetti. Ateşkes için mantıklı ayrım çizgisinin statüko olduğunu söyledim." Ayrıca Zelensky'nin Financial Times'a "statükoyu yeniden kazanmanın" "büyük bir zafer" olduğu yönündeki yorumlarının "benim pozisyonumla uyumlu" olduğunu iddia etti (Der Spiegel, 15 Temmuz 2022).


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız

Seçkin Deniz Twitter Akışı