14 Aralık 2023 Perşembe

SA10486/SD2952: Hindistan'ın Batı'daki Tehlikeli 'Söylem Gücü'

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Foreign Affairs, Foreign Policy, New Republic, New York Times ve POLITICO Magazine gibi yayınlara küresel konularda yorum ve analizleriyle katkıda bulunan, Al Jazeera English, BBC World Service, CNN International ve National Public Radio dahil olmak üzere çok sayıda yayın kuruluşunda yer alan Globely News'in editörü Arif Rafiq'e aittir ve Başbakan Modi liderliğindeki Hindistan'ın gittikçe artan faşist uygulamalarına, Hristiyanlara, Müslümanlara ve Sihlere yönelik şiddet politikalarına ve ABD liderliğindeki Batı'nın Hindistan'a yönelik kolaylaştırıcı ve iki yüzlü rolüne odaklanmaktadır. Analistin Hindistan'a alan açan Batı'yı uyaran tespitleri dikkat çekicidir: "Giderek otoriterleşen, Hinduların çoğunlukta olduğu, denizaşırı ülkelerde aktif bir cinayet ve dezenformasyon kampanyası yürüten bir Hindistan'ın Batı'da çok daha fazla mercek altına alınması gerekmektedir.", "BJP Hindistan'ı radikal bir şekilde dönüştürmekte, seküler yapısını yıkmakta ve yerine Hıristiyan ve Müslümanları sürekli nefret, organize şiddet ve devlet baskısı yoluyla boyun eğmeye zorlayan açıkça Hindu bir rejim getirmektedir.", "BJP ve RSS'yi harekete geçiren şey Müslümanlara duydukları nefrettir. Bu onların temel saplantısıdır. Ve güç arayışı da öyle. Müslümanlara karşı nefret ve şiddeti kışkırtmanın gerçek bir siyasi değeri vardır. BJP seçimleri bu şekilde kazanıyor. Hindular kast ve dil temelinde bölünmüştür. Pan-Hindu kimliği ve tek bir Hindu dini kavramı modern icatlardır. Kast, Hindistan'da kiminle evleneceklerini ve kime oy vereceklerini belirleyen temel sosyal tanımlayıcı olmaya devam etmektedir.", "Hinduların kast çizgilerini aşarak tek bir aday ya da parti için oy kullanmalarını sağlamak için birleştirici bir güç gerekir. Hindistan'da bu birleştirici güç, icat edilmiş Müslüman "düşman"dır. Seçimler öncesinde BJP, Hindu oylarını pekiştirmek ve güçlendirmek için düzenli olarak Hindu-Müslüman çatışmalarını kışkırtıyor. Ne yazık ki işe yarıyor."
Seçkin Deniz, 14.12.2023, Sonsuz Ark 

India’s Dangerous ‘Discourse Power’ in the West

"Liberal demokrasilerin, Hindistan'ın Batı'da bölünme tohumları ekme ve dezenformasyon yayma girişimlerine karşı net bir strateji benimsemeleri gerekiyor."

Eğer Çin ya da Rusya, ABD'nin anlaşmalı bir müttefikinin topraklarında bir suikast düzenleseydi, Washington'da ciddi sonuçlar doğuracak çağrıların yapılması beklenirdi. Ve eğer bu iki hükümetten birinin temsilcisi ABD'de kamuya açık bir forumda yer alırsa, sıkı bir sorgulamayla karşı karşıya kalacaktı.


Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar, Başbakan Narendra Modi'nin dünyaya karşı açık sözlü ve kavgacı elçisi. (Görsel: Hindistan Dışişleri Bakanlığı)

Ancak Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun geçtiğimiz ay hükümetinin "Hindistan ajanlarının" Kanada topraklarında bir Kanada vatandaşını öldürdüğüne dair kanıtlara sahip olduğunu açıklamasının ardından Hindistan Washington'da böyle bir muamele görmüyor.

Bunun yerine, ABD'nin müttefiki olmayan ve hiçbir zaman da olmayacak olan önemli bir ortak olan Hindistan, Batı'daki elit söylemi aktif bir şekilde şekillendirmeye ve dezenformasyon içeren taktikler kullanarak Batılı müttefikler arasındaki çatlakları genişletmeye çalışırken bile çocuk eldivenleriyle muamele görüyor.

Giderek otoriterleşen, Hinduların çoğunlukta olduğu, denizaşırı ülkelerde aktif bir cinayet ve dezenformasyon kampanyası yürüten bir Hindistan'ın Batı'da çok daha fazla mercek altına alınması gerekmektedir.

Jaishankar Washington'da

Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar Cuma günü Washington'daki muhafazakar Hudson Enstitüsü'nde bir konuşma yaptı. Hindistan'da iktidardaki Hindu milliyetçisi Bharatiya Janata Partisi'ndeki (BJP) pek çok ismin aksine Jaishankar açık sözlü ve dünyevi bir adam.

Jaishankar, Hindistan'ın en iyi liberal sanatlar üniversitesinden doktora derecesine sahiptir. Ülkenin dışişleri servisindeki kırk yıllık kariyeri Pekin ve Washington'da büyükelçilik ve ardından dışişleri bakanlığı görevleriyle doruğa ulaştı. Çok dillidir ve Japon bir kadınla evlidir.

Bu ve diğer açılardan Jaishankar tipik BJP yasa koyucusunun tam tersidir. BJP üyeleri genellikle partiye aşırılık yanlısı üst örgütü Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) - Nazi Partisi çizgisinde inşa edilmiş bir kadro örgütü - aracılığıyla giren yerel kabadayılardır.

Şiddete teşvik, fiili şiddet ve suç faaliyetleri yoluyla BJP'ye seçim kazandıranlar bu kişilerdir. BJP'nin dünyayı kazanması için Jaishankar'a ihtiyaç var.


Hindistan Dışişleri Bakanı S. Jaishankar (solda) Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşuyor. Mohan Bhagwat (sağda) paramiliter Hindu milliyetçisi grup RSS'nin bir eğitim oturumunu yönetiyor. (Görsel: Dünya Ekonomik Forumu, Vishal Dutta)

Jaishankar'ı iş başında izlediğinizde neden Başbakan Narendra Modi'nin en güçlü diplomatik silahı olduğunu anlayacaksınız. Güçlülerin saygısını kazanmak ve eleştirmenleri susturmak için ağırbaşlılık ve hırçınlık arasında ustalıkla gidip geliyor. Ancak bugünlerde giderek daha az emek harcamak zorunda kalıyor. Batı'da oyun Hindistan'ın lehine dönüyor.

Hudson Enstitüsü Jaishankar için dostane bir bölge. Enstitünün Güney Asya'ya yönelik çalışmaları ve finansmanı göz önüne alındığında, birçok nedenden ötürü Jaishankar'ın burada bir ev sahibi avantajına sahip olduğu söylenebilir. Örneğin BJP'den Rajeev Chandrasekhar, Hindistan parlamentosunda görev yaparken 2018'den 2020'ye kadar Hudson Enstitüsü'nün bağışçısı ve mütevellisiydi.

Washington, daha geniş anlamda Jaishankar için dostane bir zemin. Oğlu Dhruva, devlete bağlı bir Hint düşünce kuruluşu olan Observer Research Foundation'ın (ORF) Washington ofisini yönetiyor.

ORF, Modi döneminde serveti artan Hintli bir oligark olan Mukesh Ambani tarafından finanse edilmektedir. Dünyanın en büyük politika forumlarından biri olan Raisina Diyaloğu'nu düzenlemek için Hindistan Dışişleri Bakanlığı ile ortaklık yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanından üst düzey yetkililer ve uzmanlar geliyor. Bu etkinlik ve ORF bursları, yurtdışında Hindistan dostu sesler geliştirmede kilit araçlardır.


Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Hindistan hükümeti ve Ambani tarafından finanse edilen Observer Research Foundation tarafından ortaklaşa düzenlenen 2022 Raisina Diyaloğu'nun açılış oturumunda (Görsel: Hindistan Dışişleri Bakanlığı)

Hudson etkinliğinin moderatörü Walter Russell Mead, sadece Hindistan'a değil BJP ve RSS'ye de dost bir influencer olarak ortaya çıkıyor. Jaishankar'ı zor sorulardan korumak için alışılmadık bir özen gösterdi ve izleyici etkileşimini e-posta yoluyla önceden taranmış gönderimlerle sınırladı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde ilk soru Kanada'daki cinayetle ilgiliydi.

Mead'in soruyu sorması 35 saniye sürdü. Jaishankar'ın yanıtı ise sadece iki saniye sürdü. Basitçe, "Elbette, sanırım buna cevap verdim" dedi. Uyumlu bir Mead şöyle cevap verdi: "Cevapladınız. Tamam, devam ediyoruz. Devam ediyoruz."

Jaishankar ve Mead birkaç dakika önce suikast konusunu gündeme getirmişlerdi ancak bunu anlamlı ve hatta istekli bir şekilde yapmamışlardı. İki adam Kanada'nın aleyhine birkaç şaka yaptıktan sonra Mead, Jaishankar'a Trudeau'nun suçlamasının ABD-Hindistan ilişkilerini nasıl etkilediğini sorarak dolambaçlı bir şekilde cinayete değindi.

Jaishankar cinayette Hindistan'ın parmağı olduğunu reddetmek yerine Trudeau'nun iddiasının "politikalarıyla tutarlı olmadığını" söylemekle yetindi. (Bu anlambilim Yeni Delhi'ye gelecekte cinayetten haydutları sorumlu tutma fırsatı veriyor).

Jaishankar daha sonra birkaç dakika boyunca Kanada ile ilgili şikâyetlerini sıraladı ve diplomatlarının orada kendilerini güvende hissetmediklerini iddia etti. Bu konuşma sırasında ne o ne de Mead, Hindistan ajanları tarafından vücudu 36 kurşunla delik deşik edilen Kanadalı Sih lider Hindistan doğumlu Hardeep Singh Nijjar'dan bahsetti.

Mead Hindistan'daki insan hakları konusunda da tartışmaya açık değildi ve Jaishankar'a "Konuşmayı nasıl şekillendirmeye çalışırdınız... ya da insanların buradaki bazı endişelerine nasıl cevap verirdiniz?" diye sorarken Freudyen bir dil sürçmesi yaşadı.

Jaishankar'ın cevabı duygusuzdu. Hindistan'daki insan hakları ihlallerine ilişkin iddiaları, kendi ülkesindeki ve Batı'daki güçlü ve aşırı ayrıcalıklı azınlıkların şikayetleri olarak değerlendirdi ve bunları tanımlamak için "oy bankaları" ifadesini kullandı.

Hindistan'ın Batı'daki 'Söylem Gücü'

Hudson olayında olduğu gibi, ABD-Hindistan ilişkileri de giderek Yeni Delhi'nin şartlarına göre yazılıyor. Hindistan'ın artan etkisi, Çin Komünist Partisi (ÇKP) tarafından, diğer şeylerin yanı sıra, Çin hakkındaki küresel konuşmayı şekillendirme kabiliyetine atıfta bulunmak için kullanılan Mandarin terimi "huàyǔ quán "ın yaygın bir çevirisi olan "söylem gücü" terimini akla getiriyor.

Washington'da Hindistan, "söylem gücü" konusunda Çin'den çok daha etkili olmuştur.

BJP Hindistan'ı radikal bir şekilde dönüştürmekte, seküler yapısını yıkmakta ve yerine Hıristiyan ve Müslümanları sürekli nefret, organize şiddet ve devlet baskısı yoluyla boyun eğmeye zorlayan açıkça Hindu bir rejim getirmektedir.

Ancak Washington'daki düşünce kuruluşları - Hindistan odaklı programlara ev sahipliği yapanlar da dahil olmak üzere - Hindutva ideolojisi ve arkasındaki ağlar bir yana BJP'nin insan hakları sicilini bile nadiren tartışıyor. Bazı uzmanlar bu konulardan o kadar uzak duruyorlar ki BJP'nin Hıristiyan ve Müslümanları ikinci sınıf vatandaş haline getirme kampanyasını üstü kapalı bir şekilde "sosyal gündem" olarak adlandırıyorlar.

RSS'nin 1925'teki kuruluşundan bu yana amacı açıktı: Hindistan'ı bir Hindu ulus-devleti haline getirmek. Hıristiyan ve Müslümanların tam vatandaşlık haklarına sahip olabilmeleri için dini inançlarına aykırı olarak Hindu kimliğini ve ritüellerini benimsemeleri gerekiyordu.

1930'larda RSS liderleri Nazi Almanya'sının Yahudilere yaptığı zulmü hayranlıkla izlemiş ve aynı zulmü Müslümanlara da uygulamak istemiştir.

O zamandan bu yana RSS, gençlik militan kanadı, revizyonist tarihçiler derneği ve Batı'daki bağlı kuruluşları da dahil olmak üzere geniş bir grup ağına dönüştü.

Bugün Hindistan'da RSS devlet içinde bir devlettir. Modi de dahil olmak üzere BJP'nin kabine üyelerinin yüzde 70'inden fazlası RSS'den geliyor. Grubun politika oluşturma üzerindeki etkisi o kadar güçlü ki Monsanto ve Walmart gibi küresel devleri karşısına almış durumda.

Yine de karanlık ve güçlü RSS, RSS'ye bağlı düşünce kuruluşlarında konuşan ABD'li uzmanlar tarafından bile Washington'da büyük ölçüde anılmıyor. Nedeni mi? Bunu açık bir ortamda yapmak RSS'nin radikal amaçlarının ve BJP gündemi üzerindeki etkisinin tartışılmasını zorlayacaktır. RSS'yi görmezden gelmek, Hindistan'daki gözlemcilerin BJP'nin sadece merkez sağ bir parti olduğunu ve şiddet yanlısı, aşırılık yanlısı bir hareketin siyasi yüzü olmadığını iddia etmelerine olanak tanıyor.


RSS başkanı Mohan Bhagwat 2009 yılında bir etkinlikte sahnede. (Görsel: Vishal Dutta)

Ancak şimdi RSS'nin soğuktan gelmeye başladığına dair işaretler var. Ve yirmi yılı aşkın bir süredir prestijli düşünce kuruluşlarıyla ilişkili olan Mead gibi Batılı seslerle ilgileniyor - ve bazı durumlarda onları geliştiriyor.

RSS'nin Dışa Açılma Partisi

ABD'nin büyük stratejisi ve ABD-İsrail ilişkileri üzerine çok beğenilen kitapların yazarı olan Mead, şimdi Güney Asya'ya daha yakından ilgi gösteriyor. Bu yıl Hindistan'ı iki kez ziyaret etti ve RSS ve günümüzde Hindistan'a hakim olan diğer Hindu milliyetçisi ağlara bağlı liderler ve ideologlarla bir araya geldi.

Mart ayında Hindistan'a yaptığı bir gezi sırasında Mead'e Hudson Enstitüsü ve diğer muhafazakar gruplara büyük bağışlarda bulunan milyarder Harlan Crow da katıldı. (Crow bugünlerde Yüksek Mahkeme Yargıcı Clarence Thomas'ı cömertçe himaye etmesiyle gündemde).

Crow, Mead ve gruplarındaki diğer kişiler, aralarında aşırılık yanlısı RSS'nin şefi Mohan Bhagwat'ın da bulunduğu önde gelen Hindu milliyetçisi isimlerle bir araya geldi.

ABD'ye döndükten sonra Mead, Wall Street Journal'da Batı'nın sadece "karmaşık ve güçlü bir hareket" olarak değil, aynı zamanda "dünyadaki en güçlü sivil toplum örgütü" olarak tanımladığı RSS ile "çok daha derin bir ilişki kurması gerektiğini" savundu.

RSS'nin medeni bir yanı yoktur. Üç kez yasaklanan örgütün uzun bir şiddet geçmişi vardır. Liderleri açıkça cinayet çağrıları yapmaya devam etmekte ve Mead'in daha sonra Cizvitlere benzettiği pracharak'ları (çalışanları) on yıllardır Hıristiyanların, Müslümanların ve Sihlerin katledilmesinde rol almaktadır.

Mead'in şiddet yanlısı Hindu milliyetçisi gruplara yönelik savunmalarında tekrar eden bir kalıp vardır. Bu grupların kaçınılmaz nefret ve şiddet geçmişlerine üstü kapalı atıflarda bulunmakta, daha sonra da bu kişi ya da grupların iyiye doğru değiştiğini öne süren karşı olgularla -genellikle BJP ya da RSS'nin konuşma noktalarıyla- bunları etkisiz hale getirmektedir.


Hudson Enstitüsü uzmanı Walter Russell Mead, RSS'ye bağlı düşünce kuruluşu India Foundation'a hitap ediyor.

Örneğin Mead, Hindistan'ın en büyük eyaletini yöneten fanatik Hindu rahip ve kanunsuz grup kurucusu Yogi Adityanath ile yaptığı görüşmenin "eyaletine yatırım ve kalkınma getirmekle ilgili olduğunu" yazıyor. Adityanath'ın yabancılara gösterdiği yüz gerçekten de bu olabilir. Ancak basit bir Google araması onun kendi halkına gösterdiği yüzü ortaya çıkaracaktır.

Adityanath, Uttar Pradesh başbakanı olmadan önce Müslüman karşıtı ayaklanmaları kışkırtmaktan hapse atılmış, Müslümanlarla "dini savaş" çağrısında bulunmuş ve Müslüman erkeklerle evlenen Hindu kadınların intikamını almak için Müslüman kadınların kaçırılması gerektiğini söylemiştir. Başbakan olarak, Müslüman erkeklerin Hindu kadınlara kur yaparak onları İslam'a geçmeleri için kandırdığını iddia eden "aşk cihadı" komplo teorisini destekledi. Bugünlerde, hükümetinin Müslümanların evlerini yıkması nedeniyle "Buldozer Baba" olarak tanınıyor.

Adityanath gerçekten de eyaletini bir yatırım merkezi olarak tanıttı. Ancak bu, Müslümanları ötekileştirme kampanyasıyla birlikte geldi - onun yerine değil.

Bu tür bir yeniden markalaşma kampanyasını daha önce de görmüştük. Adityanath'ın yaptığı şey Modi'nin oyun kitabından fırlamış gibi.

Bir Katil Nasıl Sanitize Edilir

2002 yılında Gujarat eyaletinin başbakanı olarak Modi, binden fazla insanın öldüğü Müslüman karşıtı pogromlara başkanlık etti. Müslüman erkekler, kadınlar, çocuklar ve hatta henüz doğmamış olanlar, BJP, RSS ve diğer Hindu milliyetçisi grupların çalışanları tarafından en acımasız ve barbarca şekillerde katledildi. India Today dergisi Modi'yi "Nefret Kahramanı" olarak kınadı. Bir İngiliz hükümeti soruşturması Modi'yi toplu katliamlardan "doğrudan sorumlu" buldu.

Hindistan genelinde ve yurtdışında kınanan Modi, Aralık 2002'de BJP'yi Gujarat'ta zafere taşıdı. Aslında parti o tarihten bu yana sürekli BJP iktidarına tanık oldu. Basitçe söylemek gerekirse, nefret ve şiddet işe yaradı. Modi mevcut Müslüman karşıtı nefreti ele geçirdi ve pogromları Hindu şovenizmini yaygınlaştırmak için kullandı. Bugün eyaletin en büyük şehri, Müslümanların gettolara hapsedildiği, ayrıştırılmış bir şehir olmaya devam ediyor.

Yandaş işadamları Ambani ve Gautam Adani'nin yıldız gücünün de yardımıyla Modi, iki yılda bir düzenlenen Vibrant Gujarat iş forumunu kendisini iş dünyası yanlısı bir reformcu olarak pazarlamak için kullandı. Şiddet olayları için hiçbir zaman özür dilemedi. Hatta Modi, pogromlarda öldürülen Müslümanları araba tarafından ezilen bir köpek yavrusuna benzetti. Daha sonra şiddet yanlısı çetelerin liderlerini hükümet pozisyonlarıyla ödüllendirdi.

Modi kendini bir devlet adamı olarak yeniden şekillendirirken, kirli işleri sağ kolu Amit Shah'a bıraktı. Modi'nin başbakan olma ihtimali arttıkça, aralarında eski Hindistan Büyükelçisi Robert Blackwill'in de bulunduğu Washington'daki önemli isimler Gujarat'a yaptıkları ziyaretlerden dönerek Modi'nin değişmiş bir adam olduğunu bildirdiler.

Gerçekte değişecek olan Hindistan'dır. On yıldan daha uzun bir süre önce Modi'nin destekçileri Gujarat'ı "Hindutva Laboratuarı" ilan etmişti. Modi'nin tahta çıkmasıyla birlikte Gujarat modeli ülke çapında uygulanmaya başlandı.

Mead'in geleceğin potansiyel başbakanı Adityanath'ın imajını sterilize etme çabaları endişe vericidir çünkü Adityanath, rahip gücünü devlet ve mafya vahşetiyle birleştiren daha tehlikeli bir Hindu milliyetçiliğini temsil etmektedir.

Yine de Mead Hindistan'dan "daha umutlu" ayrıldığını yazıyor. Hindu milliyetçilerinin "İslam karşıtlığından ziyade Hindistan'ın geleceğinden korktuklarını" iddia ediyor. RSS'nin Hindu kimliği için bastırdığını çünkü çeşitlilik arz eden Hindistan'ı ancak bu şekilde birleştirebileceğini öne sürüyor.

Bu kesinlikle doğru değildir. Müslüman karşıtı şeytanlaştırma BJP'nin siyasetinin merkezinde yer almaya devam ediyor. Herhangi bir Hint haber kanalını açtığınızda Müslüman karşıtı histeriyi körükleyen bir bölümle karşılaşma ihtimaliniz yüksektir. Her hafta Müslümanların sıradan eylemleri basın ve polis tarafından sözde bir komplonun parçası olarak kriminalize ediliyor. Tek yapılması gereken sıradan bir eyleme "cihat" kelimesinin eklenmesi. Müslümanlar Hinduların çoğunlukta olduğu bir bölgede mülk satın aldıklarında, buna "mülk cihadı" deniyor. Ve Müslüman bir erkek Hindu bir kadına aşık olduğunda, bu "aşk cihadı" olarak kınanıyor.

BJP ve RSS'yi harekete geçiren şey Müslümanlara duydukları nefrettir. Bu onların temel saplantısıdır. Ve güç arayışı da öyle. Müslümanlara karşı nefret ve şiddeti kışkırtmanın gerçek bir siyasi değeri vardır. BJP seçimleri bu şekilde kazanıyor. Hindular kast ve dil temelinde bölünmüştür. Pan-Hindu kimliği ve tek bir Hindu dini kavramı modern icatlardır. Kast, Hindistan'da kiminle evleneceklerini ve kime oy vereceklerini belirleyen temel sosyal tanımlayıcı olmaya devam etmektedir.

Hinduların kast çizgilerini aşarak tek bir aday ya da parti için oy kullanmalarını sağlamak için birleştirici bir güç gerekir. Hindistan'da bu birleştirici güç, icat edilmiş Müslüman "düşman"dır. Seçimler öncesinde BJP, Hindu oylarını pekiştirmek ve güçlendirmek için düzenli olarak Hindu-Müslüman çatışmalarını kışkırtıyor. Ne yazık ki işe yarıyor.

Modi Hindu oylarını konsolide etmede o kadar başarılı oldu ki Müslüman oylarını etkisiz hale getirdi. Hindistan'da Müslümanların siyasi etkisi şu anda dibe vurmuş durumda. Bugün Müslümanlar nüfusun yaklaşık yüzde 15'ini oluşturuyor ancak parlamenterlerin sadece yüzde 5'i Müslüman. 2022 yılı ortaları itibariyle Hindistan genelinde seçimle işbaşına gelen hiçbir mecliste BJP milletvekilleri arasında tek bir Müslüman bulunmuyordu.

Müslümanlar ulusal düzeyde siyaseten önemsiz hale getirilmiştir. Bağnaz hakaretler artık parlamentoda açıkça onlara yöneltilmektedir. Sığır eti taşıdığı iddiasıyla bir Müslümanın dövülmediği ya da öldürülmediği bir hafta nadiren oluyor. Fiziksel güvenlikleri tehlike altında.

Mead Hindistan'dan "daha umutlu" ayrılmış olabilir, ancak ülkede kalan Müslümanların çok azı muhtemelen onun duygularını paylaşıyor.

Masaları Çevirme Zamanı

Yeni Delhi sahip olduğu söylem gücüyle sadece Washington'da kendisi hakkındaki söylemi değil, aynı zamanda ikili ilişkilerin şartlarını da belirliyor. Bu dengesizlik sadece Hindistan'daki azınlıkları tehlikeye atmakla kalmıyor, aynı zamanda Yeni Delhi'ye Batılı liberal demokrasilerin egemenliğini ihlal eden, çıkarlarına meydan okuyan ve vatandaşlarının hayatlarını tehdit eden başka eylemlerde bulunma alanı da veriyor.

Çin ve Rusya gibi Hindistan da Batı'nın üstünlüğüne karşı çıkıyor ve Batı ittifakındaki çatlaklardan faydalanıyor. Bugün Hindistan'daki devlet yanlısı yorumcular, ülkelerinin ABD için Kanada'dan daha önemli olduğunu söyleyerek övünüyorlar.

Benzer şekilde, Jaishankar Kanada ile dalga geçip kabadayılık taslarken, ABD-Hindistan ortaklığını daha coşkulu bir şekilde nitelendirmeye başladı. Açıkça Ottawa ile Washington'un arasını açmaya çalışıyor.

Devlete bağlı aktörler de Batı'ya yönelik dezenformasyonu yönlendiriyor. Eski bir Hintli diplomatın Trudeau'nun uçağında kokain bulunduğuna dair gülünç iddiaları Toronto Sun gazetesinde yer aldı. Kanada Savunma Bakanı bu iddiayı "kategorik olarak yanlış" ve "dezenformasyon" olarak nitelendirdi. Bir BJP yetkilisi Trudeau'yu öldürülen Nijjar ile eşcinsel ilişki yaşamakla suçladı. Hint haber kaynakları da Sih liderin ya da mevkidaşlarının ABD ya da Kanada istihbaratının elemanları olduğunu iddia ederek suyu bulandırmaya çalıştı.

Hindu milliyetçisi dezenformasyon ve nefret söylemi, İngiltere'nin Leicester ve New Jersey'nin Edison kentleri de dahil olmak üzere Batı'daki çok dinli göçmen topluluklarında Hindu-Müslüman çatışmasını da körüklüyor. Yeni göçmenler Modi'nin Hindutva ideolojisini ve Müslümanlara yönelik saldırgan nefretini de beraberlerinde getiriyorlar.

Hindistan hem içeride hem de dışarıda kendi kurallarıyla oynuyor. Bunu içsel gücü sayesinde değil, Batı'nın kendisine tanıdığı alan sayesinde yapabiliyor.

Batılı liberal demokrasiler giderek daha iddialı ve liberal olmayan bir Hindistan'a karşı koymalıdır. Hindistan'ın devlet tarafından yönlendirilen ve devlete bağlı dezenformasyon ve nefret söylemini izleyerek ve bunlara yanıt vererek işe başlayabilirler.

Hindu milliyetçi bilgi savaşının etkileri en çok Hindistan'da derin olacaktır. Ancak Hindistan'da olanlar Hindistan'da kalmayacaktır.

Arif Rafiq, 4 Ekim 2023, Globely News

(Arif Rafiq Globely News'in editörüdür. Rafiq, Foreign Affairs, Foreign Policy, New Republic, New York Times ve POLITICO Magazine gibi yayınlara küresel konularda yorum ve analizleriyle katkıda bulunmuştur. Al Jazeera English, BBC World Service, CNN International ve National Public Radio dahil olmak üzere çok sayıda yayın kuruluşunda yer almıştır.)


Seçkin Deniz, 14.12.2023, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı