24 Haziran 2022 Cuma

SA9720/KY29-YA115: Medyada Gördüğünüz Hiçbir Şey Tesadüf Değil

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Biliyorsunuz güç, kamuoyuna dayanır. Kamuoyu da bilinçli ve örgütlü ikna çabalarından etkilenir. Politik aktörlerin ürettikleri enformasyon, kitle iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulduğundan, kamuoyunun dikkatini çektiği oranda olumlu ya da olumsuz propaganda etkisi yapar."

Devlet uyumaz!

Bugün biraz medya okuryazarlığı dersi yapalım. Konu ilginizi çekmedi biliyorum, ama bir dakika bekleyin esas konuya geleceğim.

Öncelikle sadece terör eylemi gerçekleştirmekle terörist olunmadığını, terör örgütlerine açık veya dolaylı destek vermenin de teröristlik olarak nitelendirilebileceğini söyleyeyim. Nasıl mı? 

Biliyorsunuz güç, kamuoyuna dayanır. Kamuoyu da bilinçli ve örgütlü ikna çabalarından etkilenir. Politik aktörlerin ürettikleri enformasyon, kitle iletişim araçları ile kamuoyuna duyurulduğundan, kamuoyunun dikkatini çektiği oranda olumlu ya da olumsuz propaganda etkisi yapar.

Şimdi gelelim bunun nasıl yapıldığına; 

İkna etmenin merkezi ve çevresel olmak üzere iki yolu var. Ben söylemiyorum, Jamieson söylüyor. Merkezi yol, direk yol. Yani alıcı mesajı dinleme ve mesaj hakkında düşünme yolunu tercih ederse; mesajın akılcılığını, gücünü ve kendi düşüncesiyle uyup uymadığını gözden geçirebiliyor.

Çevresel yolda ise alıcı mesaj üzerinde fazla düşünülmüyor. Çok az bir bilişsel çaba sarf edilerek tutum değişikliğinin gerçekleşmesi sağlanıyor. Yani mesajın kaynağının güvenilirliği, nasıl sunduğu ve mesajın verildiği zaman gibi unsurlarla bilinçaltına giriliyor. 

Kaynak, mesaj olarak iletilecek düşünceleri geliştiriyor ve bunları kelime, rakam, şekil gibi farklı sembollere dönüştürerek aktarıyor. Kaynağın cana yakın ve sempatik bulunması ve kaynağa sevgi duyulması gibi etkenler alıcıda özdeşleşme eğilimine yol açabiliyor.

Alıcıya doğrudan yöneltilmeyen, tesadüfen bu mesaja maruz kalıyormuş izlenimi vermek, mesajın ikna etkisini arttırıyor.

Örnek Yunanistan şeysinin ABD Parlamentosunda alkışlattırılması, bazı siyasilerin terörizmle özdeşleşen isimlerle fotoğraf çektirip medyada yayınlaması vb…

Tabi bir de subliminal mesajlar var. Siz anlayana kadar mesaj yerine ulaşmış, atı alan Üsküdar’ı geçmiş oluyor. Bu mesaj bazen bir giyside, bazen de bir pasta üzerindeki mumda veriliyor.

Siz, medyadaki her şeye kayıtsız şartsız inanıyor, “tesadüf”lere yoruyorsunuz ya, yapmayın.

Medyada gördüğünüz hiçbir şey tesadüf değil.

Her şey bilinçaltınızı ele geçirmek için…

Ekteki görsel, bir öğretim görevlisinin sosyal medyasından. Kişileri kırptım, pastaya odaklandım. 

Siz de  öyle yapın, mumlara bakın.


İpucu: Mumların Renkleri

Şunu bilin yeter: Devlet uyumuyor ve inanın sizden çok fazla şey biliyor.


Dr. Yurdagül Atun, 24.06.2022, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Medya, 

Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı