4 Mayıs 2022 Çarşamba

SA9653/MT51: Obezite: Sağlıksız Diyet Bağışıklık Hücrelerinin Ölümcül Aktivasyonuna Yol Açıyor

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

"Sağlıksız bir diyet, bağışıklık hücrelerinin ölümcül aktivasyonuna yol açıyor. LMU'dan bir araştırmacı ekibi, Boston'daki Harvard Tıp Okulu ile işbirliği içinde, yeni moleküler etkileri ortaya çıkardı."


Obesity: Unhealthy Diet Leads to Fatal Activation of Immune Cells

Obezite: Tehlikeli Bir Bağışıklık Tepkisi

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre aşırı kilo ve obezite 21. yüzyılın en büyük sağlık sorunları arasında yer alıyor. Almanların yaklaşık yüzde 60'ı aşırı kilolu, yüzde 25'i obez olarak kabul ediliyor. Ayrıca aşırı kilolu olmak genellikle diyabet, damar sertliği veya kalp krizi gibi ciddi ikincil hastalıkları tetikler.

Obez Adam Kalp Krizi Illüstrasyonu

Doktorları rahatsız eden şey, teknik olarak karındaki yağ dokusunun veya viseral yağ dokusunun boyutudur. Bu dokunun güçlü bir şekilde genişlemesi, tüm vücudu kapsayan ve böylece ikincil hastalık riskini artıran inflamatuar bir bağışıklık tepkisi ile ilişkilidir. Viseral yağ dokusu bu süreçlerde önemli bir rol oynar: Burada bağışıklık hücreleri kendilerini lenfoid yapılara yerleştirebilir ve kişinin metabolizmasını rayından çıkaran bağışıklık tepkilerini tetikleyebilir.

"Yüksek yağlı, yüksek kalorili bir diyetten sadece üç hafta sonra, bağışıklık sistemini ve organizmadaki metabolizmayı kontrol eden moleküler süreçlerde değişiklikler görüyoruz." Dr. Susanne Stutte

Diyet anahtardır

LMU'daki bir araştırmacı ekibi, bu sözde immünmetabolizmayı etkileyen moleküler süreçleri araştırdı. Diyetin belirleyici bir rol oynadığını keşfettiler: "Yüksek yağlı, yüksek kalorili diyetten yalnızca üç hafta sonra, bağışıklık sistemini ve organizmadaki metabolizmayı kontrol eden moleküler süreçlerde değişiklikler görüyoruz" diye açıklıyor Münih Biyomedikal Merkezi'nden ve çalışmanın baş yazarı Dr. Susanne Stutte. Fazla gıda enerjisi, karında ve iç organlar arasında bulunan viseral yağ gibi yağ dokusunda depolanır. Bu visseral yağ herkeste bulunsa da, özellikle kalorisi yüksek bir diyet bu yağın genişlemesine neden olur ve sağlık için risk oluşturur.

Viseral yağın sürekli büyümesiyle, araştırmacıların gösterebildiği gibi, immünolojik süreçler dengesiz hale gelir: Plazmasitoid dendritik hücreler (pDC'ler) olarak bilinen belirli bir tür bağışıklık hücresi, iç organ yağ dokusunda birikir. Stutte, bunu, “pDC'lerin bağışıklık sistemini düzenlediği ve metabolizmayı etkilediği üçüncül lenfoid doku oluşmaya başlar” diye açıklıyor.

Murin Viseral Yağ Dokusundaki Damarlar

Murin viseral yağ dokusundaki damar sistemi (kırmızı: kan damarları, yeşil: pDC'ler, mavi: hematopoietik hücreler). Kaynak: LMU

Kronik iltihap

Yağ dokusu genişlediğinde, bu yapılar artan bir oranda oluşur. Şimdi, pDC'ler metabolizmaya akut bir şekilde müdahale ederek, viseral yağdaki pDC'ler sürekli tetikte olduğundan bir metabolik sendrom üretir.

LMU'daki Walter Brendel Deneysel Tıp Merkezi'nden ve İşbirlikçi Araştırma Merkezi SFB 914'ün "İnflamasyon, Gelişim ve Hastalıkta Bağışıklık Hücrelerinin Trafiği" başkanı Profesör Barbara Walzog, "pDC'ler genellikle bir viral enfeksiyon durumunda, bağışıklık sistemine talimat veren bir haberci (tip I interferon) salarak yanıt verdikleri ilk engeli temsil eder" diye açıklıyor. 

İnflamatuar belirteçler arttığında metabolizma raydan çıkar ve metabolik sendrom oluşur. Stutte, "pDC'lerin yağa göçü engellendiğinde, kilo alımı azalır ve metabolik durum iyileşir" diyor.

Moleküler haritalar

Araştırma Harvard Tıp Okulu ile işbirliği içinde gerçekleştirildi ve araştırmacıların görüşüne göre, sonuçlar metabolik hastalıklarda terapötik bir müdahaleye yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesine katkıda bulunabilir. pDC'lerin yağ dokusuna göçü, haritalar olarak düşünülebilecek kesin moleküler kalıpları takip eder. Walzog, "Örneğin, yağa pDC göçünü durdurabilirsek, ortaya çıkan ikincil hastalıkları da önleyebiliriz" diye açıklıyor.

Ludwig Maximilian University Of Munich, 17 Mart 2022, SciTechDaily


Mustafa Tamer, 27.04.2022, Sonsuz Ark, Çeviri, Bilim ve Teknoloji, Aklın Merdivenleri

Mustafa Tamer Yayınları

Aklın Merdivenleri



Referans: “Susanne Stutte, Hellen Ishikawa-Ankerhold, Lydia Lynch, Sarah Eickhoff, Simona Nasiscionyte, Chenglong Guo, Dominic van den Heuvel, Daniel “Yüksek Yağlı Diyet, Adipoz Dokudaki Plazmasitoid Dendritik Hücrelerin Ticaretini, Fenotipini ve İşlevini Hızla Değiştiriyor” Setzensack, Marco Colonna, Daniela Maier-Begandt, Ludwig Weckbach, Thomas Brocker, Christian Schulz, Barbara Walzog ve Ulrich von Andrian, 15 Mart 2022, The Journal of Immunology. DOI: 10.4049/jimmunol.2100022


Sonsuz Ark'tan

  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı