28 Aralık 2021 Salı

SA9499/SD2280: Rusya'nın Paralı Askerleri Afrika'ya Zarar Veriyor

    Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, kıdemli uluslararası savunma araştırmacısı John V. Parachini ile RAND Corporation savunma analisti Ryan Bauer'in ortak çalışmasıdır ve Putin'in Rus Paralı Asker Şirketi Wagner'in Afrika'daki faaliyetlerine odaklanmaktadır.  Putin'in stratejik hedeflerine ulaşması için uygun kaotik ülke ortamı hazırlamakla görevli Wagner paralı askerleri, Ukrayna ve Suriye'de olduğu gibi, Mali, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola gibi konuşlandıkları ülkelerde ABD ile ortak çalışarak yerel orduları bölüyor, askerî darbeler yapıyor, terör örgütlerini eğitiyor, kendilerince önemli isimleri koruyor, vatansever gruplarla savaşıyor ve sıcak noktalarda altın, elmas ve uranyum madenlerinin ABD-Rusya için güvenliğini sağlıyor. Avrupa Parlamentosunun 25 Kasım 2021'deki bir oturumda, söz konusu grubun Suriye, Libya, Ukrayna, Sudan, Mozambik, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde işkence, tecavüz ve öldürme gibi pek çok suç işlediği, hukuken var olmayan bu şirketin hiçbir mensubunun yargılanamadığı ve Rusya'nın vekil gücü niteliğindeki bir suç örgütü olduğu yönündeki bulgular gündeme getirilmiş ve AB'nin Mali'nin istikrarını tehdit eden kişi ve kuruluşlara, Wagner'e, özerk olarak yaptırım uygulamasını sağlayacak değişikliği kabul ettiği 13 Aralık 2021'den sonra, Rus paralı asker gücü Wagner grubunun 500 askeri 23 Aralık 2021'de, ABD-Rus ortaklığı ile önce 18 Ağustos 2020'de, sonra 24 Mayıs 2021'de askeri darbe yapılan Mali’nin başkenti Bamako’ya gönderilmiştir. Analistin, temel kaygısı Afrika ve güvenliğine değil, ABD AFRICOM Komutanı Stephen J. Townsend'in, kongrede ifade ettiği gibi, “Afrika'daki Rus stratejisi, uzun zamandır ekonomik fırsatları kolaylaştırmak, Rus girişimleri için siyasi destek elde etmek ve NATO'nun güney kanadındaki askeri varlığını arttırmak için nüfuz oluşturmaya odaklanıyor” şeklindeki çerçeveye hizmet etmektedir. Mali'deki askeri darbe BAE-Suud-İsrail-ABD-AB-Rusya rekabetinin ve işbirliğinin ortak yansıması olsa da, Türkiye'nin dikkatle izlediği Mali'deki değişim sonrası Mali Başbakanı olan Choguel Kokalla Maiga, 8 Aralık 2021'deki Cenevre ziyaretinde "Türkiye gibi dost ülke gerekiyor." derken önemli bir olguya işaret etmektedir. Türkiye, 16-18 Aralık 2021'de İstanbul'da düzenlediği III. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi ile de vurguladığı gibi, Afrika'ya barış ve refah temelli işbirliği ile yaklaşma stratejisini dikkatle ve özenle sürdürmeye devam etmektedir.
Seçkin Deniz, 28.12.2021


Russia's Mercenaries Are Hurting Africa

Afrika geleneksel olarak silah ihracatı için yüksek değerli bir pazar olmadı, ancak Rusya kıtada çok aktif. Moskova oradaki silah satışlarını siyasi ve askeri liderleri etkilemek için kullanıyor.

Rusya, Sahra Altı Afrika'ya silah satan en büyük silah ihracatçısı. Afrika'ya silah ihracatı, önceki dört yıllık dönem olan 2011-2015 ile karşılaştırıldığında, son dört yılda %23 arttı. Afrika'nın kayda değer ekonomik potansiyeli göz önüne alındığında, Kovid-19 pandemisinin ürettiği ihtiyaçlar da dahil olmak üzere diğer ihtiyaçların bu kadar büyük olduğu bir zamanda, Rusya'nın bölgeye yaptığı ana ihracat neden gelişmiş konvansiyonel silahlardır?

Rus savunma üreticisi Military Industrial Company'nin CEO'su Alexander Krasovitsy, "Afrika pazarını fethetmenin nedeni, geçen yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle ticari faaliyetlerde önemli bir düşüş yaşanmış olması, bu yüzden yetişmeye çalışıyoruz." Bir analistin yakın zamanda gözlemlediği gibi, "Moskova Afrika silah ticaretine büyük ölçüde girdi ve yakın zamanda hakim pazar konumundan vazgeçeceğine dair bir işaret yok."

ABD AFRICOM Komutanı Stephen J. Townsend, kongre ifadesinde, “Afrika'daki Rus stratejisi, uzun zamandır ekonomik fırsatları kolaylaştırmak, Rus girişimleri için siyasi destek elde etmek ve NATO'nun güney kanadındaki askeri varlığını arttırmak için nüfuz oluşturmaya odaklanıyor” dedi. Rusya, silah satışlarından elde ettiği ikili faydaların yanı sıra, bu işlemlerin uluslararası forumlarda kurduğu ilişkilerden de yararlanıyor.

Son zamanlarda Moskova, BM Genel Sekreteri'nin Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Güney Sudan ve Libya'daki yaptırımların uygulanmasını izleyen panellere yeni yetkililer atamasını engellemeye çalıştı. Buna karşılık Rusya, bu hükümetleri BM Genel Kurulu'ndaki girişimlerini desteklemeye çağırıyor ve dünya meselelerinde büyük bir güç olarak imajını ilerletmeye yardımcı oluyor. Trajik bir şekilde, yukarıda bahsedilen ülkelerin paylaştığı bir diğer özellik, nüfusun %8'inden azı ile %1'inden azı arasında değişen aşılama oranlarıdır. Hiçbiri, DSÖ'nün nüfuslarının en az %10'unu aşılatma hedefini karşılamadı. Rusya'nın Sputnik V aşısını çerçevesinde koparılan bütün tantanaya rağmen, Afrika'ya vaat edilen aşılar gereğinden az teslim edildi.

Rusya'nın bölgede, özellikle istikrarsız ülkelerde etkisini göstermesinin bir başka yolu, devletin Wagner Grubu gibi Rus paramiliter gruplarla ilişkilerini kolaylaştırmasıdır. Bu gruplara bazen özel askeri müteahhitler deniyor, ancak başka yerlerdeki eşdeğerlerine göre devletle daha uyumlular. Bu tür gruplar, ücretler veya maden imtiyazları karşılığında askeri eğitim veya liderlik koruması sağlamak için devreye giriyorlar. Ayrıca, ağır insan hakları ihlalleri ve faaliyet gösterdikleri yerlerde çatışmayı yoğunlaştırmakla suçlandılar. OAC'de faaliyet gösteren özel askeri müteahhitlerle ilgili endişelerini dile getiren BM açıklaması, bu kuruluşların kanunsuz ve rahatsız edici şekilde faaliyet gösterdiğini gösteriyor. Aynı bölgedeki BM barış gücü askerleri, PMC'ler ve CAR silahlı kuvvetlerinin çatışmalara girdiğine dair, "kitlesel yargısız infazlar, keyfi gözaltılar, sorgulamalar sırasında işkence, zorla kaybetmeler, sivil nüfusun zorla yerinden edilmesi, sivil tesislerin ayrım gözetilmeden hedef alınması, sağlık hakkının ihlali ve insani aktörlere yönelik saldırıların artması”yla ilgili raporlar aldılar. Rus özel askeri şirketleri, yardım için para aldıkları ülkelerde şiddeti daha da kötüleştiriyor.

Özel askeri şirketler söz konusu olduğunda, Putin, kendisine yakın insanlarla veya Rus hükümetiyle olan bağlantılarını kabul etmemeyi tercih ediyor. BM'nin paralı askerler olarak tanımladığı Rus PMC'lerine tehlikeli görevleri devrederek, kâr amacıyla yaptıkları her türlü tatsız şeyi reddedebilirler. Putin rejimi, bu rejimler üzerinde nüfuzunu kullanmanın faydasını görüyor ve yakın çevresinde bulunan insanların bunlardan yararlanabileceği koşullar oluşturuyor.

Birçok Afrika ülkesinin karşı karşıya olduğu sağlık ve ekonomik zorluklar göz önüne alındığında, Rusya'nın silah ve paralı asker ihracatı, muhtemelen bu ülkelerdeki nüfusun güvenliği ve refahı için iyi değil.

Yakın tarihli bir IMF raporuna göre, Sahra Altı Afrika “dünyanın en yavaş büyüyen bölgesi” ve “COVID-19 krizinin yıllarca süren ekonomik ve sosyal ilerlemeyi geri alması ve bölge ekonomilerinde kalıcı izler bırakması bekleniyor.” Aşılara daha düşük erişim ve düşük aşılama oranları, birçok Afrika ülkesinin pandemi sonrası ekonomik toparlanmasını engelliyor.

Bu karanlık koşullara rağmen, kıtada ilerleme için muazzam bir potansiyel var. Her gün 90.000'den fazla yeni kullanıcı ilk kez internete bağlanıyor. 2020'de başlatılan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (AfCFTA), kıtayı dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesi yapıyor. Sadece kıta içindeki ticaret bile Afrika'nın küresel bozulmalara karşı savunmasızlığını azaltmak için muazzam bir potansiyel sunuyor ve bölgesel rekabeti, üretkenliği artırabilir, yabancı yatırımları çekebilir ve gıda güvenliğini teşvik edebilir. Dünya Bankası, anlaşmanın bölgesel geliri %7 arttıracağını, kadınların ücret artışını iyileştireceğini ve 2035 yılına kadar 30 milyon insanı yoksulluktan kurtaracağını tahmin ediyor.

Sınırlı ulusal kaynakları silahlara ve Rus özel askeri şirketlerine harcamak, Afrika halkının karşı karşıya olduğu temel güvenlik sorunlarına çözüm getirmiyor. Pandemi ve ekonomik düşüş, kıtadaki bireylerin ve toplulukların güvenliğini tehdit etmek için birleşiyor. Afrikalı liderler, saldırgan Rus silah sahaları ve paralı askerlerin çatışması hakkında iki kez düşünebilirler. Bunun yerine, pandemiyi durdurmak ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için önlemlere öncelik vererek daha iyi olabilirler.

John Parachini ve Ryan Bauer, 16 Kasım 2021, Real Clear World

(John V. Parachini, kıdemli bir uluslararası savunma araştırmacısıdır ve Ryan Bauer, kâr amacı gütmeyen, partiler üstü RAND Corporation'da savunma analistidir. İfade edilen görüşler yazarlara aittir.)


Seçkin Deniz, 28.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı