12 Ekim 2019 Cumartesi

SA8045/SD1505: CNN Özel Dosyası: Putin'in Özel Ordusu

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız dosyada, CNN ekibinden Tim Lister, Sebastian Shukla, Clarissa Ward Orta Afrika Cumhuriyeti'nde etkin bir güç olan Rus Paralı Askerlerin izini sürüyor ve belgelemeye çalışarak Rusya'nın Afrika'ya yayılma planlarını belirginleştiriyor ve buna karşılık ABD'nin Afrika'daki birlik sayısını azaltmasını eleştiriyor. Konu her zamanki gibi yeraltı zenginlikleri ve sömürge rekabeti: "Moskova'nın şu anda Afrika ülkeleriyle yaklaşık 20 askeri anlaşması var. Fırsatın ortaya çıktığı yerde, Prigozhin Rusya'nın varlığını derinleştirmek için paralı askerlere ve fonlara sahip oluyor ve karşılığında keşfedilmemiş zenginliklere erişim kazanıyor." ABD'nin en etkin yayın kuruluşu olan CNN, paralı Rus Askerleri'nden bahsederken, dünyanın her yerinde yasadışı operasyonlar yapan BlackWater gibi ünlü askeri müteahhitlerin Paralı Askerlerinden ve İsrailli Psy-Group gibi şirketlerden ve bunların operasyonlarından bahsetmiyor. Dünya'nın bu bilgilere ihtiyacı var. Türkiye'nin ve İslam Dünyası'nın başına bela edilen DAEŞ-IŞİD-PKK-YPG gibi terör örgütlerinin de bu özel askeri şirketlerin tedarik ettiği paralı askerlerden oluştuğu iyi bilinmelidir. Türkiye 9 Ekim 2019'da başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı bu paralı katillerden oluşan örgütlere karşı yapmaktadır.
Seçkin Deniz, 12.10.2019

Putin's Private Army
"Rusya Afrika tutkusunu pekiştiriyor, ancak Moskova bunu itiraf etmek istemiyor."

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde sır olan bir şey yok Rusya'nın varlığına dair. Sokaklar “Rusya: ordunla el ele ver!” propaganda afişleri ile kaplanmış durumda. Yerel bir radyo istasyonu Rus baladlarını ve dil derslerini paylaşıyor. Orduya alınan yeni askerler Rus silahları kullanılarak Rusça eğitiliyor.


Ancak bu savaşın yıktığı ülkedeki Rus kampanyası, Moskova'nın etkisini arttırmak, rakiplerini geride bırakmak ve bölgede büyük bir oyuncu olarak tekrar öne çıkarmak için işe alınacak silahlı askerler ve zeki halkla ilişkiler karmasını kullanması ile sınırlı basit bir şey değil.




Bangui'daki posterler, eski Sovyet propagandasını hatırlatıyor. Afişler: “Orta Afrika Cumhuriyeti Rusya ile el ele” ve “biraz konuş, çok çalış.”  Sebastian Shukla / CNN

Bir ay süren CNN soruşturması, Afrika'nın kalbindeki bu iddialı sürecin, Başkan Vladimir Putin'in “şefi” olarak bilinen Kremlin'e çok yakın bir oligark olan Yevgeny Prigozhin tarafından desteklendiğini tespit etti. 2016 Başkanlık seçimlerine karışan İnternet Araştırma Ajansını finanse ettiği ABD tarafından onaylandı. 


Prigozhin’in holdinginde Orta Afrika Cumhuriyeti’deki (CAR) radyo istasyonunu finanse eden Lobaye Invest adında bir şirket var. Aynı zamanda, daha fazlası yolda olmak üzere, yaklaşık 250 Rus paralı askeri tarafından CAR'da ordu askerlerinin eğitimini finanse ediyor. Lobaye Invest'in temettüsü: Mineral zenginliklerle dolu bir ülkede elmas ve altını keşfetmek için cömert tavizler vermek.


Prigozhin, paralı askerlerin dünyasına ya da Rusya'da bilindiği gibi özel askeri yüklenicilere (PMC'ler) yabancı değil. Suriye ve Doğu Ukrayna'da paralı asker rolü oynayan gizli bir müteahhit olan Wagner'in arkasındaki itici güç olduğunu düşünüyor. Emektarlarından biri şirketin başına geçiyor.



Video için lütfen tıklayınız.
Rus paralı askerleri Afrika'da.

CAR'a giden yolumuz, Sovyet döneminden kalma sağlam bir dairede binlerce mil ötedeki bir tanıkla başlıyor.


Bir Rus paralı asker kasvetli bir şekilde oturuyor, art arda sigara içiyor ve ilk kez resmen var olmayan gizli bir ordudaki hayatı hakkında konuşmaya hazırlanıyor.


Çeçenya'da ayrılıkçı isyancılara karşı ve Suriye'de Beşşar Esad rejimini desteklemek için savaştı.


Kimliğinin gizlenmesini istedi, Rus gücünü arttırmaya ve dünyanın dengesiz bölgelerinde nüfuzu arttırmaya yardımcı olan gölgeli kuvvet hakkında konuşmaktan korktu.


Wagner tarafından işe alındığını söyledi.



Suriye çölünde faaliyet gösteren, yüzleri bulanık olan Wagner paralı biriminin üyeleri. - CNN 

“Sadece Putin'in söylediği her şeyi yapacak bir savaş ünitesi” dedi.

Bu, Kremlin'in reddettiği bir suçlama. Haziran ayında, Putin Suriye’deki askeri müteahhitlerden bahsetti: “Bu insanlar hayatlarını tehlikeye atıyorlar ve bu büyük ölçüde terörle mücadelede bir katkıdır… ama bu Rus devleti değil, Rus ordusu değil.”


Ancak analistler, Putin'in onayı olmadan Wagner'in varlığının imkansız olduğunu söylüyor. Nitekim, güney Rusya'daki Molkino eğitim kampı, ziyaretçileri ağırlamayan normal askerler tarafından korunan bir Rus özel kuvvet üssüne bağlı.


Prigozhin daha önce Wagner ile bağlantısı olduğu iddialarını reddetti. Ne o, ne de şirketlerinden biri CNN ile konuşmayacaktı, ancak Ukrayna ve Suriye'deki karışık paralı askerlerden sonra oligarş, Libya, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çeşitli iştirakleri ile dikkatini Afrika'ya yöneltti.



Video için lütfen tıklayınız.
 Sigara içen eski Wagner paralı askeri 'Oleg' ile tanışın.

CAR'da paralı askerlerin merkezi, başkent Bangui'den iki saatlik bir sürüş mesafesinde olan Berengo'da şimdiki harap olmuş eski bir başkanlık sarayı yerleşkesinde kuruludur.


2017 yılında, BM Güvenlik Konseyi bir Rus eğitim misyonunu onayladı, ancak diğer hükümetler Prigozhin'in erkeklerinin boşluğu doldurmasını beklemiyordu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, eğitmenler yüzlerini kapattı ve bizimle konuşmayı reddettiler.


Görüşme yapılan kişi, 1990'larda Çeçenya'da zaman geçiren ve şimdi eğitimden sorumlu neşeli ve bereketli bir eski askeri istihbarat subayı Valery Zakharov'dur.


Rolünü basit görüyor ve CNN'e “Rusya Afrika'ya dönüyor” diyor. “Sovyetler Birliği döneminde birçok ülkede bulunduk ve Rusya aynı konuma geri dönüyor. Hala bağlantılarımız var ve onları yeniden kurmaya çalışıyoruz.”






Paralı askerler
Rus paralı askerleri ilk kez 2014'te Ukrayna'da göründü. O zamandan beri üç kıtaya yayıldı ve çoğu zaman dengesiz ülkeleri hedef aldı. Özel Askeri Şirketler Rusya'da resmen yasa dışıdır. Kaç tane  savaşçının olduğu hakkında kesin bir rakam tahmin etmek zor. Bununla birlikte, CNN bağımsız olarak en az birkaç yüz paralı asker olduğunu onaylamıştır. Kremlin'e bağlı oligark Yevgeny Prigozhin'nin en ünlü grup olan Wagner'in arkasında olduğuna inanılıyor.



Doğal kaynaklar
Rus paralı askerlerinin aktif olduğu ülkelerin çoğunda büyük miktarda doğal kaynak deposu vardır. Sudan ve  Orta Africa Cumhuriyeti, Prigozhin'e bağlı şirketlere altın ve elmas madenlerini araştırma hakları verilmiştir. Suriye'de, Wagner kâr payı karşılığında güvenli petrol yataklarını paralı askerlerle koruyor.


Ulusal etki
Rusya, birçoğu bu haritada gösterilen birden fazla ülkeyle ikili anlaşmalar imzalayarak bir dizi Afrika devletindeki etkisini artırmaya çalışıyor.

Zakharov, eğitmenleri “rezerv” olarak nitelendiriyor. Ve ülkedeki kendi rolü biraz belirsiz. Zakharov, CNN'ye Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) Devlet Başkanı Faustin-Archange Touadéra için güvenlik danışmanı olarak çalıştığını söylüyor: “Bana maaş ödüyor, bu yüzden onun için çalışıyorum.”

Prigozhin ile hiç görüşmediğini ve Wagner'in CAR'da çalışmadığı konusunda ısrar ediyor: “ Eğer bir besteciyi kastediyorsak, Wagner ile ne demek istediğimizi tekrar açıklayalım mı?” diye şaka yapıyor: “Yasal olarak yok ve bu yüzden var olmadığını düşüneceğiz. Şu anda Orta Afrika Cumhuriyeti’ne ilişkin olarak, PMC (Özel Askeri Müteahhit) Wagner yoktur.”


Prigozhin kompleksi şirketler ağı


Ancak CNN, Zakharov'un Temmuz 2018'de bir en az bir kez Prigozhin'in şirketi olan M-Finans tarafından ödendiğini gösteren belgeler elde etti. Lobaye Invest'in merkezinde, başkent Bangui dışında duvarlı bir bileşikte yaşıyor. Yalnız bir Rus bayrağı göze çarpıyor; Kiril yazısı ile bir mühimmat kutusu duvarın üstünde oturuyor.

Zakharov'un işveren Başkanı Touadera, CNN'e, Rusya'nın askeri eğitimde sağladığı destek ile “diğer sektörler” arasında bir bağlantı olmadığını söyledi.

Ancak CNN, Lobaye Invest'in elmas ve altın aramak için yedi alanda keşif hakkı kazandığını gösteren belgelere sahiptir.

 

"Lobaye Invest Sarlu şirketine yarı mekanize zanaatkâr altın ve elmas kullanma izninin verilmesi."

"Yawa bölgesinde, Boda'nın idari bölgesinde, 3 yıl süre ile yenilenebilir."

Ayrıca, Banwa'dan iki günlük zorlu bir yolculuk olan Yawa yakınlarındaki bir madencilik tesisine yapılan seyahat, paralı askerler ve mineraller arasında yakın bir bağlantı olduğunu düşündürtüyor.

Rodriguez adındaki genç bir köylü, CNN'e Rusların 18 ay önce gelmeye başladığını, aynı zamanda askeri eğitmenlerin de gelmeye başladığını, Rusların paralı askerlerin genel merkez Berengo'dan geldiğini söyledi.

Ziyaretimiz sırasında kıymetli bir maden parçası için kumlarda ve taşlarda kazı yapan insanlar yerel gençlerdi. Rodriguez, bölgedeki yüzlerce insanın şimdi Ruslar için çalıştığını açıkladı. Buldukları her şeyin Rusların yerel temsilcilerine teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Lütfen Video için tıklayınız.
Genç erkekler Yawa'da bir maden ocağında çalışıyor.

Yawa'dan ayrıldıktan sonra, plakası olmayan ve içinde dört kişi olan, bu alanda alışılmadık bir manzara olan 4x4 bir araç gördük. Yaklaştığımızda arabanın içindekileri fark ettik ve dört kişiden üçü yüzünü kameramızdan sakladı.

Araba yakındaki bir kasabada tekrar üssümüzün yakınında göründü ve fark ettiğimizde yine aceleyle uzaklaştı. Yerel polis şefi bize adamları sorguladığını ve Rus olduklarını doğruladığını söyledi.

Gördüğümüz bir adamın fotoğraflarından, onu bir Prigozhin firmasında tercüman olarak çalışan biri olarak tanımlayabildik.

Sürgündeki Rus milyarder Mikhail Khodorkovsky tarafından yönetilen Londra merkezli Dosya Merkezi (Dossier Center,) yardımıyla, adamın, ABD’de, Internet Araştırma Ajansı (Internet Research Agency.)'nı yürütmekle suçlanan Prigozhin’in kıdemli yöneticilerinden biriyle temas halinde bulunduğunu tespit ettik.

CNN bu haberi yayınlamaya hazırlanırken, Prigozhin ile bağlantılı bir site, otelimizdeki ekibin gizlice filme alınan ve arabalarla yapılan gezilerin görüntülerinin yer aldığı ve Ruslar hakkında kötü şeyler söylemeleri için yerel halka rüşvet verdiğimiz sahte suçlamaları içeren 15 dakikalık bir propaganda videosu yayınladı.

Dossier Center, geçen yıl üç Rus gazeteci tarafından Rus paralı askerlerin ve özellikle de CAR'daki Wagner'in faaliyetleri hakkında bir araştırma yapmıştı..

 
CNN ekibimizin hareketlerini izleyen plakası olmayan bir araç gördük. Araca yaklaştığımızda içerideki üç adam yüzlerini gizlemeye çalıştı. Polis daha sonra onların Rus olduklarını doğruladı.  CNN

Ülkenin uzak ve yüksek kesiminde bulunan büyük bir altın madenine giden yolda üç erkek pusuya düşürüldü ve öldürüldü. Hiç kimse cinayetle suçlanmadı. Ülkenin adalet bakanı soruşturmaların devam ettiğini söyledi.

Hem ABD hem de eski sömürge ustası Fransa, Afrika’nın bu bölgesindeki Rus faaliyetleri ile ilgili endişelerini dile getiriyor.

ABD Afrika Komutanlığı'nın yeni başkanı General Stephen Townsend, Berengo'daki paralı askerleri “yarı askeri” olarak nitelendiriyor ve Kremlin'le yakından bağlantılı olduğunu söylüyor.

Townsend, Nisan ayında ABD'de düzenlenen bir kongre oturumunda, "Onları bazı yerel silahlı kuvvetleri eğitmek için kullanıyorlar." Dedi. “Bazıları iyi huylu olabilir. Bunların bazıları muhtemelen iyi huylu değil. ”

Lüğtfen video için tıklayınız.

Bununla birlikte, ABD kıtadaki birliklerinin varlığını azaltıyor, Rusya ise Kremlin pelerini ve bir oligarşın etkisini yaymak için kâr peşinde koşan eşsiz bir melezi kullanıyor.

Moskova'nın şu anda Afrika ülkeleriyle yaklaşık 20 askeri anlaşması var. Fırsatın ortaya çıktığı yerde, Prigozhin Rusya'nın varlığını derinleştirmek için paralı askerlere ve fonlara sahip oluyor ve karşılığında keşfedilmemiş zenginliklere erişim kazanıyor.

Tim Lister,  Sebastian Shukla, Clarissa Ward, Orta Afrika Cumhuriyeti, 14 Ağustos 2019,   CNN


Seçkin Deniz, 12.10.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.


Seçkin Deniz Twitter Akışı