3 Mayıs 2019 Cuma

SA7635/TG256: Blackwater'in Kurucusu Eric Prince’in Yeni Şirketi FSG Irak’ta

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin BuzzFeed'den Rosalind Adams'a aittir ve Suriye, Irak, Pakistan, Afganistan gibi yerlerde illegal işlerde kullanılmak üzere ABD'nin ve Avrupa ülkelerinin proxy (vekil) savaşçılarını, paralı askerleri bulup eğiten ve istikrarsızlık, terör dahil her türlü amaca matuf operasyonları gerçekleştiren Blackwater şirketi'nin kurucusu Eric Prince'in kovulduğu Irak'ta yeni şirketi FSG ile yeniden aktif bir şekilde çalışmaya başladığını anlatmaktadır. Eric Prince kurduğu terör şirketleri ile Myanmar, Laos ve Kamboçya, Hong Kong, Çin dahil dünyanın hemen her yerinde küresel satanist gücün verdiği görevleri yerine getirmektedir. En son Venezuela lideri Nicolas Maduro'yu açıkça devirmek için çalıştığını söyleyen Trump'un son darbe girişiminin yaşandığı 30 Nisan 2019'da, aynı tarihli Amerikan National Post haberinin referans verdiği Reuters'a göre Tartışmalı özel güvenlik firması Blackwater'ın ve ABD Başkanı Donald Trump'ın önde gelen destekçisi Erik Prince, Venezüela’nın sosyalist cumhurbaşkanı Nicholas Maduro’yu devirmek için özel bir ordu kurmayı planladığına dair bir haber yayınlandı. Venezuela’nın muhalefet lideri Juan Guaido adına işe alınacak 5.000 asker için yapılan plana göre, Prince Nisan ortasına kadar konuyla ilgili toplantılar yaptı. Prince'in özel sermaye şirketi Frontier Resource Group'ta yatırımcı ilişkileri yöneticisi Lital Leshem, Prince'in Venezuela güvenlik operasyonlarına olan ilgisini daha önce doğruladı. “Venezüella için bir çözümü var, tıpkı diğer birçok yer için bir çözüm olduğu gibi” dedi. Prince, istihbarat operasyonlarıyla başlamaya ve daha sonra savaş ve stabilizasyon operasyonlarını yürütmek için Kolombiya ve diğer Latin Amerika ülkelerinden kiralanacak 4.000 ila 5.000 asker konuşlandırmaya çalışıyor. Yeni Dünya Düzeni'nin efendileri adına tetikçilik yapan şirketler kuran Eric Prince UCM'de yargılanmak zorundadır... Dünya bu teröriste karşı ortak tavır geliştirmelidir...
Seçkin Deniz, 03.05.2019

Blackwater Founder Erik Prince’s New Company Is Operating In Iraq

"BuzzFeed News tarafından elde edilen belgelere göre, Erik Prince tarafından kurulan bir Hong Kong merkezli güvenlik ve lojistik şirketi, Irak'ın güneyinde çalışmaktadır."

Eski bir ABD deniz komandosu ve ABD Eğitim Bakanı Betsy Davos’un kardeşi olan Eric Prince, Bağdat’ta silahsız sivillerin üzerine ateş açmasının ardından Irak’tan çıkarılan özel paralı asker şirketi Blackwater ile tanınıyor. 



Eric Prince
Tim Sloan / AFP / Getty Images

Çin tarafından finanse edilen Sınır Hizmet Grubu [Frontier Services Group (FSG)], lojistik şirket tanımlamasıyla 2014 yılında Hong Kong’ta Prince tarafından kuruldu. Şirket o zamandan itibaren Afrika’ya yönelik projelerden, Çin tarafından yürütülen küresel altyapı stratejisi Bir Kuşak- Bir Yol projesine yönelik lojistik ve güvenlik hizmetlerine uzanan geniş bir faaliyet yelpazesine sahip. FSG ayrıca anakara Çin;  Güneydoğu Asya ve Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yerleşik farklı ofislere sahip bulunuyor. 

Şirketin (FSG), Sınır Lojistik Danışmanlık [Frontier Logistics Consultancy (DMMC)] adını taşıyan ve BAE’de bulunan bir şubesi, 2018 Şubat tarihli bir belgeye göre Irak Ticaret Bakanlığı’na bağlı yabancı bir şirket olarak kayıtlara geçmiş. Bir kaynağın ifadesine göre Şube Ofisi ülkenin Güneyinde yer alan petrol zengini Basra’da bulunuyor. FSG, Irak’ta yürütmekte olduğu işler hakkında bilgi vermeyi reddediyor.



BuzzFeed News tarafından elde edilmiştir.

Uzun süreden beri Prince ve şirketi Blackwater’ı eleştiren Illinois milletvekili Demokrat Jan Schakowsky, belgenin “rahatsız edici” olduğunu ifade etti.

Schakowsky, “Bunun (belgenin) ölümcül eylemin ardından Blackwater’ı Irak’tan kovmuş olan Irak Hükümeti için alarm çanlarını çaldırması gerekmektedir” diyor.


FSG, Irak’ta yürütmüş olduğu faaliyetler hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmış değil. Şirketin son yıllık raporunda Orta Doğu’da açılan yeni şubelerden bahsedilse de bunların hangi ülkelerde yer aldıkları belirtilmiyor.


Prince, Mart ayında Al Jazeera’ya yapmış olduğu açıklamada “şirketin, Afrika’nın Güneyinde market malzemesi dağıtımı ve sıhhi tahliye işlerinin yanı sıra, kamyon taşımacılığı ve ulaşım işleri yaptığını açıkladı. Prince ayrıca şirketin Irak veya Pakistan gibi ülkelerdeki petrol operasyonları ve barajlara yönelik işlerde de faydalı olacağını ümit ettiğini” söylüyor.



ABD'li bir asker 17 Eylül 2007'de Bağdat'ta bir bombalı araç saldırısı sahasında nöbet tutuyor.
Wissam Al-okaili / AFP / Getty Images

Prince daha önce 11 Eylül saldırıları sonrasında Amerikan ordusu ile yapmış olduğu sözleşmeler sayesinde milyonlarca dolar kazanmış olan Blackwater adını taşıyan şirketin başındaydı. 2007 yılında Irak Savaşı sırasında yaşanan zalimce bir olayda şirkete bağlı askerler tarafından şehir meydanında 14 silahsız sivil katledilmişti

Bu olaydan sonra şirket Irak hükümeti tarafından ülkeden kovuldu. Blackwater ismini değiştirdi ve Prince tarafından satıldı. Bunun arkasından suçlamalar ve davalar geldi.


Yıllar sonra, Prince FSG'yi kurdu. Devlete ait Çinli CITIC şirketi FSG’nin en büyük yatırımcısı. Aralık ayında CITIC’in başkanı Chang Zhenming, FSG’nin yönetim kurulu başkanlığına atandı. Kendi pozisyonundan çekilen Prince ise başkan yardımcısı oldu.

Özel askeri sanayi hakkında bir kitaba sahip olan Peter Singer, Irak'ta faaliyet gösteren FSG hakkında soru sorulduğunda gülüyor ve şirketin (FSG) durumunun, Prince’in Blackwater sicili nedeniyle tartışmalı olduğunu, diğer bir sorunun ise Çin projelerini desteklemekte olan şirketin kimin menfaatine çalıştığı meselesi olduğunu söylüyor.  


Singer, “Prince’’in ABD ulusal güvenliğinin yanında olduğunu söylemek zor” diyor.


Prens’in geçmişteki sicili, şirket için bir gerginlik noktası oluşturmaya devam ediyor. BuzzFeed tarafından daha önceden belirtildiği gibi FSG, birkaç yıl önce sadece lojistik işleri yapmaktan güvenlik projelerine geçtiğini açıkladığında, iki kurul üyesi görevinden istifa etmişti. 


Emekli bir Amerikan Donanması amirali ve istifa eden yönetim kurulu üyelerinden biri olan William Fallon, “artık bu adamlarla hiçbir işi olmadığını” söyleyerek Irak’taki faaliyetler hakkında yorum yapmadı.


Prince, 2017'de Financial Times gazetesine verdiği mülakatta FSG'nin Blackwater'ın Çin versiyonu olmadığını söyleyerek şöyle diyor: 


“Elemanlarımızdan hiçbiri silahlı değil ve silahlandırılmayacak ancak güvenlik yönetimi kesinlikle lojistik sürecin bir parçasıdır.” 


Ancak, şirketin web sitesinde, güvenlik hizmetlerinin bir parçası olarak şirket tarafından “silahlı ve silahsız koruma” sağlanabileceği belirtiliyor.


Web sitesinde yer alan 2017 tarihli, 50 kişilik denizaşırı pozisyona yönelik Çince yazılmış bir işe alım ilanında, başvuru sahiplerinin en az beş yıllık askeri deneyime ya da kolluk kuvveti olarak üç yıldan fazla deneyime sahip olmaları gerektiği ifade ediliyor.



3 Mart 2005’te, Bağdat’taki bir bölgede yangından çıkan siyah dumanların arasında bir Blackwater helikopteri uçuyor.
Marwan Naamani / AFP / Getty Images

Duyuruya göre adaylar, FSG 'nin % 25 hissesine sahip olduğu özel bir anti-terör eğitim okulu olan Pekin 'deki 'Uluslararası Güvenlik Savunma Koleji' nde eğitilecek. Okulun öğretmenlerinden ve kurucularından olan John Shi Yi, FSG’nin Myanmar, Laos ve Kamboçya’daki operasyonlarını içeren Güneybatı bölümünün başkanlığını yürütüyor.

Şubat ayında FSG, Çin’in uzak batı bölgesinde bulunan ve Müslüman Uygur halkına yönelik ağır gözetim ve tutuklama uygulamaları nedeniyle dünya tarafından kınandığı Sincan’da bir eğitim merkezi planladığını duyurduğunda büyük bir tepki aldı. Daha sonra ilan web sitesinden kaldırıldı. Prince, konu hakkında herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi.


Irak'taki yabancı özel güvenlik şirketlerinin faaliyet göstermek için bir lisans almaları gerekiyor. Irak’ın özel güvenlik şirketlerini düzenleyen İçişleri Bakanlığı, şirketin işletme lisansı için başvuruda bulunup bulunmadığına dair sorulara ise cevap vermedi.


Irak'ta çalışan diğer özel güvenlik şirketleri ise BuzzFeed News'e grubun faaliyetlerinden habersiz olduklarını söyledi. Virginia merkezli Reed Inc. Başkanı Grant Brigden “Bu konuyu ilk kez duyuyorum ancak kesinlikle ilgileneceğim” dedi.


Rosalind Adams, Hong Kong, 26 Nisan 2019, BuzzFeed



Tamer Güner, 03.05.2019, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı