4 Kasım 2021 Perşembe

SA9428/SD2226: Sudan'daki Darbenin Arkasında Ne Var?

  Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız 4 analiz, Sudan'da 25 Ekim 2021 günü, zaten askerin kontrolünde olan sivil yönetime yapılan son askerî müdahalenin arka planına dört farklı açıdan bakan bir konsept sunmaktadır: I- The Atlantic Council'in, 25 Ekim 2021 tarihli, Hızlı Düşünce; Sudan'daki Darbenin Arkasında Ne Var? başlıklı analizi, II- World Crunch'un 27 Ekim 2021 tarihli, David E. Kiwuwa imzalı, Bu Sudan Darbesi Neden Farklı? başlıklı analizi, III. The American Conservative'in 27 Ekim 2021 tarihli, Bradley Devlin imzalı, Sudan'ın Sorunları Demokrasiden Daha Derine İşliyor başlıklı analizi ve IV.  Al Monitor'ün  28 Ekim 2021 tarihli, Kirill Semenov imzalı, Sudan Darbesi Moskova İçin Nimet Olabilir başlıklı analizi. Türkiye'nin, 25 Ekim 2021 tarihli "Sudan'da 25 Ekim günü darbe teşebbüsünde bulunulduğu yönündeki haberleri derin endişeyle karşılıyoruz. Sudan'da tüm taraflarca Anayasal Bildiri kapsamındaki taahhütlere bağlı kalınması ve geçiş sürecinin sekteye uğratılmaması yönündeki güçlü beklentimizi vurguluyoruz." açıklamasıyla karşıladığı, Avrupa Birliği'nin derin endişe yansıttığı, ABD'nin öfkeyle tepki verdiği, Dünya Bankası'nın Sudan`daki operasyonlarına yönelik ödemeleri durdurma sebebi saydığı askerî müdahalenin kim için kime karşı yapıldığı, acilen toplanan BMGK'da 'kınama' kararının Rusya ve Çin'in itirazına takılmasıyla daha anlaşılır hale gelmiştir. Sudan yaşadığı derin yönetim travmaları ile ABD-İngiltere- AB-BAE-İsrail ekseni ile Rusya-Çin ekseninin çıkarlarının çatıştığı Afrika kıtasının sembol ülkesi olarak gerçek bir cehennemi temsil etmektedir. Türkiye'nin soğukkanlılıkla izlediği Sudan'da her zaman ve şartta etkili olabilme potansiyelini koruması ve dengelerin bozulduğu bu Müslüman ülkeye stratejik destek vermeye devam etmesi gerekmektedir.
Seçkin Deniz, 04.11.2021

I- Hızlı Düşünce; Sudan'daki Darbenin Arkasında Ne Var?

-FAST THINKING: What’s behind the coup in Sudan?-

The Atlantic Council, 25 Ekim 2021

Pazartesi günü (25 Ekim 2021), Sudan ordusu, ülkenin siyasi reform yolunda zaten yavaş olan ilerlemesini engellemesi muhtemel görünen bir darbeyle ülkenin sivil liderlerini (Başbakan Abdalla Hamdok da dahil) tutukladı. Hareket, eski diktatör Ömer El Beşir'e sadık yanlıların başarısız bir devralma girişiminden sadece haftalar sonra ve Sudan'ın sivil ve askeri liderleri arasındaki gerilimlerin kırılma noktasına ulaştığına dair tekrarlanan uyarılar arasında geldi. Devlet kurma projesinde Sudan ve küresel ortaklar için sırada ne var? Atlantik Konseyi Uzmanları tartışıyor.

BUGÜNÜN UZMAN REAKSİYONU

Cameron Hudson: Afrika Merkezi'nde yerleşik olmayan kıdemli üye ve ABD'nin Sudan özel elçisinin eski genel sekreteri.

Rama Yade: Afrika Merkezi Direktörü

Will Wechsler: Rafik Hariri Merkezi ve Orta Doğu Programları Direktörü

Dengesizlik

Cameron bize, Sudan'ın siyasi geçişinin hassas dengeleme eyleminin son zamanlarda “duvara çarptığını” söylüyor. Ve o duvarda darbe yazısı vardı. 2019'da Beşir'in devrilmesine yardım eden sivil liderler ile Sudan'ın güçlü güvenlik servisleri arasında bölünmüş olan geçiş yönetim yapısı aylardır çözülüyor ve ordu özellikle iktidarını kaybetmekten korkuyordu.

Cameron, "Sivil liderler, askerler bir adım bile atmadan siyasi ve ekonomik alanda reform yapma yeteneklerinin sınırlarına ulaşmışlardı" diye ekliyor.

Şimdi, General Abdel Fattah al-Burhan, bu yapıyı dağıtarak ve olağanüstü hal ilan ederek görevi üstlendi. Ordu, ülke Temmuz 2023'te seçim yapana kadar yeni bir teknokratik hükümet kuracağını söylüyor. Bu da Rama'yı meraklandırıyor: “Kim yarışacak? Bir asker? Sudanlı bir Sisi mi?” diyerek Mısırlı diktatör Abdel Fattah al-Sisi'ye atıfta bulunuyor.

Para Önemlidir

  • Sudan'ın ekonomisi son haftalarda sarsılırken (örneğin enflasyon yüzde 400'ü aştı) ordu, “hükümeti halkın ihtiyaçlarını görmezden gelmekle suçlamak” için bu anı değerlendirdi.
  • Cameron, dış yardımın Sudan'ın yoluna girmesine yardımcı olmasına rağmen, liman operasyonlarından altın madenciliğine ve hayvancılık ihracatına kadar, "askeri ekonominin ana gelir getiren kısımları üzerindeki kontrolünden vazgeçmeden tam teşekküllü bir toparlanmanın asla sağlanamayacağını" ekliyor. 
  • Sudan'daki ayaklanma karşısında şok ve dehşet ifade eden Batılı ülkelere gelince, Rama, son yıllarda Sudan'ın Uluslararası Para Fonu kredileriyle gelen darlıkları göz önünde bulundurarak aynaya bakmalarını tavsiye ediyor. “Ekonomik cephede, halkı umutsuzluğa sürükleyen ve orduya bu darbeyi gerçekleştirmek için istedikleri ideal bahaneyi sunan sert kemer sıkma önlemleriyle boğmak yerine, belki de bu hükümeti desteklemeliydiler” diyor.
  • Cameron, darbenin bir sonucu olarak muhtemelen daha da zorlu ekonomik dönemlerin geleceğini tahmin ediyor, çünkü “Sudan'ın IMF ile olan borçlarını hafifletme süreci de dahil olmak üzere uluslararası yardım hızla askıya alınacak”.

Bölgesel gümbürtüler

  • Will, ordunun iktidarı ele geçirmesinin1956'dan beri darbe girişimleri yaşanan Sudan'ın çok ötesine yansıyacağını söylüyor. “Sudan'da çıkarları olan çoğu bölgesel güç, Washington'un demokratik geçiş taahhüdünü hiçbir zaman tam olarak paylaşmadı” ve “bazı komşular, şu anda yaklaşık on altı acı çeken bir ülkede kuşkusuz darbeyi ve sözde daha fazla istikrar vaadini sessizce memnuniyetle karşılayacaktır”. 
  • Will, ayrıca, ülke İsrail ile çok övülen normalleşmesini de sorguluyor, diye ekliyor. Sudan Adalet Bakanı Nasredeen Abdulbari, bu ayın başlarında N7 Konferansımızın marjlarında İsrailli yetkililerle bir araya geldi, “İsrail ile normalleşmeleri açıklayan altı Arap ülkesi arasındaki ilk çok taraflı toplantı” diye belirtiyor Will.
  • Ancak Will, Biden yönetiminin Sudan için önemli bir ABD yardım paketi üzerinde müzakere ettiği resmi bir normalleşme töreninin, zamanlama sorunları nedeniyle engellendiğini söylüyor. Ve şimdi bunun “yakında” olmayacağını düşünüyor, özellikle de ABD yasaları darbe sonrasındaki çoğu tür dış yardımı engellediği için. Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 750 milyon dolarlık yardımı durdurduğunu duyurdu.
  • Bu arada Cameron, Batı'nın darbeye karşı geri adım atabileceği beklentilerine karşı tavsiyede bulunuyor. Aslında, darbeden birkaç saat önce Burhan, ABD'nin Afrika Boynuzu özel elçisi Jeffrey Feltman'a sivil yönetime bağlı kalacağını söyledi. Cameron, “Ordu, eylemlerinin olası sonuçlarını çok iyi bilerek bu kararı aldı” diye açıklıyor. Dolayısıyla [uluslararası] kınama hızlı ve oybirliği ile olacak olsa da, bu gerilemeyi tersine çevirmek pek mümkün değil.”
***

II- Bu Sudan Darbesi Neden Farklı?

-Why This Sudan Coup Is Different-

David E. Kiwuwa, 27 Ekim 2021, World Crunch

"Ordu, Afrika'nın en büyük ülkelerinden birinde kontrolü ele geçirdi ve yakın zamana kadar yıllarca güçlü adam yönetiminden sonra demokrasiye geçiş yolunda önemli ilerlemeler kaydetti. Ancak halk ve uluslararası toplum geri dönmeye istekli olmayabilir."

Bu hafta Sudan Egemen Konseyi başkanı General Abdel Fattah El Burhan, 2019'da eski cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in devrilmesinden bu yana yürürlükte olan geçiş yol haritasının bir parçası olarak kurulan geçiş konseyinin feshedildiğini duyurdu ve olağanüstü hal ilan etti. Özünde, başkanlığını yaptığı geçiş otoritesine karşı bir saray darbesi düzenledi.

Generalin, Başbakan Abdalla Hamdok'un tutuklanmasını da içeren eylemleri, konseyin sivil ve askeri kanatları arasında uzun bir gerilim döneminin doruk noktası.

Halk ayaklanması kaçınılmaz olabilir

Gerginlikler, yalnızca haftalar önce yapılacağı iddia edilen bir darbe girişimiyle noktalandı. Saray darbesine giden günler, ordunun lehine ve aleyhine sokak protestolarıyla damgalandı. Bu, protesto hareketinin öngördüğü geçişin sonunu mu işaret ediyor?

Beşir hükümetine karşı halk ayaklanması Sudan Profesyoneller Birliği tarafından yönetilmişti. Siviller ile askeri yapı siyasi geçiş birliğini başlattı. Geçici düzenleme, sivil yönetime dönüşe yol açacaktı.

Ancak geçişte ordunun aşırı büyük rolü göz önüne alındığında, bu birlikte yaşama başlangıçtan itibaren zayıftı. Üstelik ordu, sivil liderliği, geçiş boyunca çobanlık etmede eşit bir ortak olarak görmek konusunda isteksiz görünüyordu.

Bununla birlikte, yakın zamana kadar geçiş için kurumsal mimarinin oluşturulmasına yönelik ilerleme kaydedilmiştir. Anlaşmayı imzalayanlar arasındaki zorluklara ve kayda değer gerilime rağmen, işlevsizliğin geçiş dönemi otoritesinin çöküşünü müjdeleyecek kadar büyük olduğu hiçbir zaman belli olmadı.

Şimdilik, geçiş kesintiye uğrayabilir ve aslında geçici olarak alt üst olabilir. Ancak Sudan'dan alınacak ders, kitleleri asla denklemden çıkarmamaktır. Karşı devrimci güçleri seferber etme ve onlara karşı koyma yetenekleri küçümsenemez.

Güç paylaşımı

Geçiş paktı, zorlu bir şekilde müzakere edilen sekiz protokol tarafından sabitlenmişti. Bunlar arasında bölgesel özerklik, ulusal ordunun entegrasyonu, gelir paylaşımı ve iç mültecilerin geri dönüşü vardı. Yasama ve yürütme gibi ulusal siyasi kurumlardaki pozisyonların paylaşılması konusunda da bir anlaşma vardı.

Bu hedeflere yönelik ilerleme, uygulamanın farklı aşamalarında olmuştur. Geçişin sona ermesinden sonra daha önemli ilerlemeler bekleniyordu. 2022'de egemenlik konseyi başkanlığının sivil bir lidere devredilmesi gerekiyordu. Bu askeri müdahale açıkça kendi kendine hizmet ediyor ve fırsatçı bir güç gaspı...

Kasım ayında, geçiş konseyinin dönüşümlü başkanlığı ordudan konseyin sivil kanadına geçecekti. Bu, ordunun sivillere güçlü bir baskı uygulayacağı anlamına geliyordu. Bunun yerine darbeyle birlikte Burhan, hem meclisin feshedildiğini hem de valilerin görevden alındığını duyurdu. Tek taraflı olarak Temmuz 2023'te ulusal seçimler yoluyla sivil yönetime dönüş sözü verdi.

Bundan önce, ordu sistematik olarak sivil otoritenin üstünlüğüne meydan okuyordu. Onların altını oydu ve onları hükümetin başarısızlıkları ve zayıflıkları nedeniyle alenen azarladı. Son birkaç aydır, sivil konseyin parçalanmış, beceriksiz ve devlet istikrarını baltalayan bir yapıda olduğu keskin bir şekilde eleştirmek için kasıtlı girişimlerde bulunuldu.

Takım elbiseli generaller

Beşir hükümetine karşı yapılan devrimden bu yana ordu, kendilerini takım elbiseli generaller olarak görüyor. Neredeyse başbakanla gerilim içinde paralel bir hükümet yönetecek kadar güce sahip olmaya devam ettiler. Bu, ordunun güvenlik ve dış ilişkiler konusunda söz sahibi olmaya devam etmesiyle ortaya çıktı.

Sivil yetkililer ise ekonomiyi canlandırmaya ve geçiş konseyi için uluslararası desteği harekete geçirmeye odaklandılar.

Bu, ordunun sivil liderliği ülkenin kötü durumdaki ekonomisini canlandıramamakla suçlamasını engellemedi. Doğru, ekonomi yüksek enflasyon, düşük sanayi üretimi ve azalan doğrudan yabancı yatırımla mücadele etmeye devam etti. Tüm ekonomilerde olduğu gibi, COVID-19'un etkileriyle koşullar daha da kötüleşti.

Ancak Sudan'ın zayıflayan ekonomisi askeri müdahale için yeterli bir neden değil. Açıkçası bu sadece bir bahane.

Devrimin talepleri

Bu darbenin başarısı veya başarısızlığı bir dizi faktöre bağlı olacaktır.

Birincisi, ordunun güç kullanma yeteneğidir. Buna, darbe karşıtı güçlerle olası şiddetli çatışma da dahildir. Bu durum ordunun geçiş şartlarını değiştirme kapasitesini belirleyecektir.

İkincisi, ordunun halk desteğini Gine veya Mısır ordularının yaptığı gibi kullanıp kullanamayacağı. Halk desteğinin çok daha az gelecek gibi göründüğü göz önüne alındığında, bu uzun bir sipariş gibi görünüyor.

Üçüncüsü, Sudanlı kitlelerin askeri otoritelere karşı harekete geçme yeteneği göz ardı edilemez. 1964, 1985 ve 2019 yıllarında hükümetleri, yeraltı örgütsel yetenekleriyle desteklenen kitlesel sokak protestoları ve meydan okuma kampanyaları devirdi. Bir kez daha orduya karşı sert bir sınav verebilirler.

Son olarak, uluslararası toplumun askeri darbelere karşı iştahı azalmaktadır. Sakat ekonomiyi desteklemek için gereken uluslararası destek göz önüne alındığında, ordunun bölgesel ve uluslararası aktörlerden gelen statükoya dönme baskısının üstesinden gelme yeteneği belirleyici olabilir.

Sudanlılar, sivil otoritenin devrimin taleplerini yerine getirme yeteneğinden dolayı hayal kırıklığına uğramış olabilir. Ancak, askeri yönetimi yeniden tesis etmek için başka bir darbenin, protestocuların karşılaştıkları zorlukları çözeceğine inandıkları bir şey olmadığı da doğru.

Sudan, zorlu bir geçişi gerçekleştirmek için uzlaşmaya ve ilkeli siyasi iyi niyete ihtiyaç duymuştur ve koşullar bunu gerektirecektir. Bu, kuşkusuz, protesto hareketinin özlemlerine muazzam bir şekilde ters düşen askeri müdahale ne kılıkta olursa olsun aksiliklere yol açacaktır.

(David E. Kiwuwa, Nottingham Üniversitesi'nde Uluslararası Çalışmalar Doçentidir. Bu makale, Creative Commons lisansı altında The Conversation'dan yeniden yayınlanmıştır.)

***

III. Sudan'ın Sorunları Demokrasiden Daha Derine İşliyor

-Sudan’s Problems Run Deeper Than Democracy-

Bradley Devlin, 27 Ekim 2021, The American Conservative

"Sudan'ın sorunları, hükümet yapısındaki değişikliğin çözebileceği bir şeyin ötesinde."

Aynı gün ABD özel temsilcisi Sudan'dan ayrılmıştı, Sudan ordusu ülkenin uzun süredir iç çatışmalara karışmış sivil liderlerine karşı başarılı bir darbe gibi görünen bir darbe gerçekleştirdi.

Sudan'ın üst düzey generali General Abdel Fattah al-Burhan'ın, Sudan hükümetinin görünüşte başka bir darbe girişimini savuşturmasından bir aydan biraz fazla bir süre sonra darbe girişimine öncülük ettiği bildirildi. Bir zamanlar Sudan silahlı kuvvetlerinin genel müfettişi olan 61 yaşındaki general, Ömer El Beşir 2019'da iktidardan indirildiğinde Egemen Konsey'in başkanı oldu. Egemen Konsey başkanı olarak Burhan, esasen devletin başı olarak görev yaptı. Bununla birlikte, Sudan hükümeti daha fazla sivil kontrole geçmeye hazır olduğundan, Burhan yönetiminin yakında sona ermesi planlanmıştı.

O hafta sonu, Amerika Birleşik Devletleri Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman, daha fazla krizden kaçınmak ve Sudan'ı liberal demokrasi yolunda tutmak amacıyla Hartum'da Başbakan Abdalla Hamdok, Burhan ve diğer Sudanlı liderlerle bir araya geldi. Önemli toplantı sırasında Burhan ve diğer askeri liderlerin Feltman'a Hamdok'tan geçiş hükümetinin kabinesini dağıtmasını ve yeni bakanlar atamasını istediklerini söylediği bildirildi.

Feltman, Foreign Policy'ye verdiği demeçte yanıt olarak, “Yardımımızın ve ilişkimizin normalleşmesinin [yaptırımların kaldırılması gibi şeylerin kısaltması] geçişteki ileri ivmeden kaynaklandığını, geçiş kesintiye uğrarsa veya anayasal belgeler ihlal edilirse, bu taahhütlerimiz ciddi şekilde sorgulanır” dediğini açıkladı: "Bu diplomatik bir konuşmaydı, ama kesinlikle generaller bile bunu anlıyordu."

Burhan ve generaller anlamış olabilirler, ama kesinlikle bu tavsiyelere uymadılar. Feltman'ın uçağı (25 Ekim 2021) Pazartesi günü havaalanının asfaltından ayrıldıktan sadece saatler sonra, askeri darbe başlamıştı.

Darbe, 2019'da Beşir'in devrilmesinden sonra kurulan ve Ağustos 2019 Anayasa Bildirgesi Taslağı kapsamında askeri ve sivil liderlerin “modern, demokratik bir ulus devlet inşa etmek” için güç paylaştığı Egemenlik Konseyi ve geçiş hükümetini dağıttı. Askeri güçler, Pazartesi günü diğer  bakanlarıyla birlikte Hamdok ve eşini darbe girişimine direndikleri gerekçesiyle gözaltına aldı. Hamdok'un tutuklanmasını savunan Burhan, başbakanı gözaltına alırken "kimse tutuklanmadı, kimse saldırmadı" dedi. Gözaltı sırasında Hamdok ve eşi, Burhan'ın evinde tutuldu; general ikilinin buluştuğunu ve Hamdok'un “durum istikrara kavuştuğunda” ve “kendini güvende hissettiğinde” gitmekte özgür olduğunu söyledi. Hamdok ve eşi Salı günü eve döndüler.

Beşir 2019 darbesiyle iktidardan indirilmeden önce, otuz yıllık iktidarı iç savaş, ekonomik kargaşa, yolsuzluk ve Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soykırım ve savaş suçları işlemekle suçlandı ve bu suçlamalar dolayısıyla halen yargılanmak isteniyor. Beşir'in devrilmesi ABD tarafından memnuniyetle karşılandı. Beşir'in Sudan'ını, Kuzey Kore'nin Kimleri gibi uluslararası bir parya olarak göstermeye çalışmak, devleti terörün sponsoru olarak etiketlemek ve ülkeye karşı sakatlayıcı yaptırımlar uygulamak için onlarca yıl harcadı. Bir noktada, diplomat Princeton Lyman da dahil olmak üzere ABD'li yetkililer, Sudan'ın CIA ile daha önce ilişkisi olan eski ulusal güvenlik direktörü Salah Gosh'un da aralarında bulunduğu Beşir'i devirme planının üyeleriyle 2012'de Kahire'deki bir otelde görüşmeye bile çalıştılar. Ortak komplocular hiç tartışılmadılar.

Ancak, Beşir'in iktidardan uzak olduğu iki yılda, ülke bir bütün olarak daha iyi görünmüyor. Sudan'ın Egemenlik Konseyi, liberal demokrasi vaatleri ile gelmişti: kadınların daha fazla katılımı, ayrımcılık ve yolsuzlukla mücadele uygulamaları ve insan haklarının korunması. Bu vaatlerden bazılarının yerine getirilmesi uzun vadede Sudan'ın istikrarı için muhtemelen faydalı olacaktır ve Beşir'in devrilmesinden bu yana bu yönde bazı hareketler olmuştur, bu da Trump yönetimi sırasında Sudan ile ilişkilerin neden iyileştiğini kısmen açıklamaktadır. Bununla birlikte, Sudan'ın sorunları çok daha temel ve hükümet yapısındaki değişikliğin düzeltebileceği bir şeyin ötesinde. Aslında, Beşir'in görevden alınmasına ve geniş çaplı reform çağrılarına yol açan baskılar – yani yoksulluk, işsizlik, enflasyon ve yolsuzluktan kaynaklanan huzursuzluk – bugüne kadar devam etti.

Geçen yılın Nisan ayında enflasyon %99'a yükseldi ve Sudan ekonomisinden gelen çok az bilgi göz önüne alındığında bu oran çok daha yüksek olabilir. Kısmen Covid-19 salgını nedeniyle gıda ve diğer temel malların fiyatı fırladı. Temmuz ayında Sudan, ekonomik krizle karşı karşıya kaldığı için para birimini devalüe etmek zorunda kaldı ve karaborsa işlemlerini dizginlemeye çalıştı.

Darbeye yanıt olarak Biden yönetimi, Sudan'ın askeri liderlerini restorasyona teşvik etmek için Sudan'ın geçiş hükümetine yönelik yapılması planlanan 700 milyon dolarlık yardımı dondurdu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price Pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, Biden yönetiminin "Sudan'ın demokrasi yolunu rayından çıkarmaktan sorumlu olabilecekleri" eylemlerinden sorumlu tutacağını söyledi. Price, "Muhtemelen, tabii ki, Sudan'daki bu varlıkla olan tüm ilişkimiz, Sudan geçiş yoluna geri dönmedikçe, yaşananların ışığında değerlendirilecek" diye ekledi ve yaptırımların yeniden uygulanma olasılığını dışlamadı.

Uzun zamandır TAC yayınlarını okuyanlar için, İslamcı güçlü adamların egemenliği altında iç savaşlar, etnik ve dini çatışmalarla gölgelenen bir ülkenin demokrasi için ideal bir beşik olmaması şok edici olmamalı. 1958'den bu yana Sudan'da 35 komplo veya darbe girişimi oldu. Hükümeti değiştirme girişimlerinde sadece beşi başarılı oldu; başarısı henüz tam olarak belirlenmediği için mevcut hükümet buna dahil değil. Bununla birlikte, dış politika kurumu, Batı Avrupa'ya benzeyen bir MENA bölgesi hayalleri kurmaya devam ediyor. Artık bu proje Sudan'da, Güney Sudan'da, Irak'ta, Afganistan'da ve diğer birçok ülkede başarısız olduğuna göre, belki dış politika seçkinlerimiz uyanır. Muhtemelen, uyanmayacaklar.

(Bradley Devlin, The American Conservative'in Personel Muhabiridir. Daha önce Daily Caller için Analiz Muhabirliği yaptı ve Daily Wire ve Daily Signal'de ve "Daily" kelimesini içermeyen diğer yayınlarda çalışmaları yayınlandı. Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Politik Ekonomi bölümünden mezun oldu.)

***

IV. Sudan Darbesi Moskova İçin Nimet Olabilir

-Sudan coup could offer boon for Moscow-

Kirill Semenov, 28 Ekim 2021, Al Monitor

"Sudan'ın askeri darbesi, Rusya'nın ülkeye daha derin askeri müdahale sürecini hızlandırabilir."

Sudan ordusu, Pazartesi günü ülkenin başbakanı Abdalla Hamdok'u hükümetin diğer bazı üyeleriyle birlikte gözaltına aldı. Darbeyi yöneten ve Hamdok ile birlikte geçici askeri-sivil hükümete başkanlık eden Korgeneral Abdel Fattah al-Burhan, devlet televizyonunda ülkede olağanüstü hal ilan edildiğini ve ülkenin sözde Geçiş Konseyinin ve hükümetin feshedildiğini duyurdu. Hartum'da protestolar patlak verdiğinde ve dünya başkentleri darbeyi kınarken, Sudan'daki olaylar Moskova'da ölçülü bir iyimserlikle karşılandı. Rus yetkililer bu noktaya kadar Hartum'daki iktidar değişikliğini askeri darbe olarak tanımaktan kaçındılar.

2 Mayıs 2021'de çekilen bu fotoğraf, Sudan'ın Port Sudan kentinin limanına demirleyen Amur sınıfı Rus donanma onarım gemisi PM-138'in bir görünümünü gösteriyor. - Getty Images aracılığıyla İBRAHİM İSHAK/AFP

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Birinci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy Salı günü BM Güvenlik Konseyi'nin Sudan'daki duruma ilişkin görüşmesinden önce gazetecilere verdiği demeçte, “Bunun bir darbe olup olmadığını söylemek zor. 'Darbe' teriminin belirli bir tanımı vardır. Dünyanın birçok yerinde darbe olarak adlandırılmayan [Sudan'daki gibi] durumlar var. Buna bazen güç değişikliği denir. Bunun bir darbe olup olmadığına karar vermek Sudan halkına kalmış" dedi.

Polyanskiy, Sudan güvenlik güçlerinin ülkedeki protestoları bastırmak için güç kullanmasını haklı gösterecek kadar ileri gitti ve iktidar değişikliğini protesto edenlerin şiddet kullandığını iddia etti. "Gördüğüm kadarıyla sadece barışçıl protestolar değil, şiddet içeren protestolar da var" dedi.

Buna karşılık Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hartum'daki iktidar değişikliğinin Sudanlıların ABD ve Batı ülkeleri tarafından Sudan'a “empoze edilen” siyasi rotaya katılmamalarından kaynaklandığını ima etti.

“Sudanlıların Batı anlayışında demokrasiyi nasıl inşa etmesi gerektiğine dair yaklaşımlar dayatıldı; şok reformlar uygulandı. Tepki tam tersi oldu. Nüfusun sosyoekonomik durumu keskin bir şekilde kötüleşti, [yaygın bir işsizlik var] ve Sudan toplumunun geleneksel yapısı ciddi stres altında" dedi.

Bu tepkilerden, Moskova'nın, Rusya Federasyonu ile işbirliğini geliştirmeye önceki hükümetten çok daha fazla ilgi göstermesi muhtemel, ülkede iktidardaki askeri rejimi sürdürmekle ilgilendiği açıkça ortaya çıkıyor. İkincisi, Moskova'ya göre, Burhan, orduyu desteklemeyen Washington ve Batılı ülkeleri göz önünde bulundurarak hareket etmişti.

Askeri rejim, özellikle Sudan'da yıllardır üzerinde çalışılan bir Rus deniz üssü oluşturma sürecini hızlandırabilir. Rusya ve Sudan arasında askeri işbirliği anlaşması, aynı yılın Nisan ayında ordunun Devlet Başkanı Ömer El Beşir'i devirmesinin ardından Mayıs 2019'da imzalanmıştı. Ardından, 2020'de geçici askeri hükümetle bir Rus üssünün oluşturulmasına ilişkin bir anlaşma imzalandı.

Ordu tarafından devrilen ülkenin eski hükümeti, Moskova'ya yeni şartlar ileri sürerek, Rus deniz üssünün açılıp açılamayacağı sorusunu gündeme getirmişti. Moskova, Hartum'un yaklaşımlarındaki böyle bir değişikliği, diğer şeylerin yanı sıra, Washington'un bu Afrika devletindeki Rus askeri tesislerini görmekteki isteksizliğinden kaynaklandığını düşündü. Şimdi, durum dramatik bir şekilde değişti.

Ülkenin askeri hükümeti, kendisini ABD'nin yaptırım baskısı altında bularak, Rusya ve Çin gibi yeni dayanaklar arayacak. Ve Rus askeri üssü her zamankinden daha fazla işe yarayacak ve askeri rejimin iktidarda kalmasını önlemek için Sudan'a varsayımsal bir dış müdahaleyi önleyecek bir faktör olarak kullanılabilir.

Rusya dışişleri bakanı, “Bu ülkenin iç işlerine herhangi bir müdahalenin durdurulması gerektiği gerçeğinden hareket ediyoruz. Sudan halkı kendi kaderini belirlemelidir. Bu ilkeye direnmeye çalışan herkesin, uzun süredir acı çeken Afrika kıtasında yeni bir istikrarsızlık yatağını önlemek için sorumluluklarını gerçekleştirmesini umuyoruz" dedi.

Ayrıca, askeri darbe zemininde Hartum ve Washington arasındaki ilişkilerin bozulması, Rus devlet dışı aktörlerin Sudan'da çalışması için ek olasılıklar ortaya çıkarabilir. Bu senaryoda potansiyel bir kazanan, faaliyetleri Hartum'daki askeri hükümet için yeniden talep görebilecek olan Rus özel askeri şirketleridir (PMC'ler).

Wagner Grubu olarak bilinen bir Rus PMC'nin Sudan'da ortaya çıkışı, Aralık 2018'deki Sudan Devrimi'nden önceki döneme kadar uzanıyor. Beşir'e karşı bu büyük protestoların patlak verdiği sıralarda, Wagner müteahhitleri ilk olarak Hartum sokaklarında görüldü. Ocak 2019'da The Times, Rus ordusu ve Rus PMC'leri tarafından yaygın olarak kullanılan bir Ural-4320 kamyonuyla Hartum üzerinden nakledilen, muhtemelen Rus paralı askerleri olan erkeklerin fotoğraflarını yayınladı. Temmuz 2018'in sonlarında, Sudan'ın Güney Darfur eyaletinde, Um Dafug'un yaklaşık 15 kilometre güneyinde, Orta Afrika Cumhuriyeti (CAR) sınırına yakın bir kampta faaliyet gösteren bir grup 500 Rus özel askeri müteahhit hakkında raporlar vardı.

Rus PMC savaşçılarının bölgede sadece Sudanlı askerleri değil, aynı zamanda komşu CAR'dan gelen savaşçıları da eğitmek için beş ay harcadıkları bildiriliyor. Belki de Wagner Group'un Sudan'da ortaya çıkışı, bazı kaynaklara göre Rus PMC'lerinin faaliyetlerinin küratörü olan Yevgeny Prigozhin ile bağlantılı olan M Invest ile Sudan hükümeti arasında altın madenciliği için 2017 yılında yapılan bir anlaşmanın imzalanmasından hemen sonra gerçekleşti. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın resmi temsilcileri de özel Rus askeri müteahhitlerinin Sudan'da faaliyet gösterdiğini doğruladı

Aynı zamanda Rusya'nın Sudan'daki çıkarları bu yapıların faaliyetleriyle sınırlı değil. Özellikle Rus şirketi Rosgeologia, Sudan'da altın yatakları aramak için Eylül 2021'de bir sözleşme imzaladı. Ayrıca, 2017'de Rusya ve Sudan, atom enerjisinin barışçıl amaçlarla kullanılması konusunda işbirliği anlaşması ve Sudan'da bir nükleer santral inşası için bir projenin geliştirilmesine ilişkin bir anlaşma imzaladı. Sudan'da yüzen bir nükleer santral ve 1,2 bin megavat kapasiteli büyük bir nükleer santral de dahil olmak üzere Rusya'nın inşaat anlaşmaları var. Hartum'un da Rusya'dan yeni silah grupları satın almakla ilgilendiği bildiriliyor.

Aynı zamanda, Afrika odaklı siyaset bilimci ve Moskova Devlet Üniversitesi'nden doçent Natalia Piskunova, Rus gazetesi Gazeta.ru'ya verdiği demeçte, Sudan'ın bir bütün olarak askeri yollarla güç  kazanan liderlerin ve sonra hızla güç kaybettikleri bir durumla karakterize edildiğinden, askeri darbeyi başlatanların iktidarda kalması gerektiğini söyledi. Ancak askeri hükümetin iktidarı elinde tutabileceği netleştiğinde, Moskova'nın bazı anlaşmaları yeniden müzakere edebileceğini söyledi ve ekledi:

“Uranyum yataklarının geliştirilmesi veya bir deniz üssü inşası da dahil olmak üzere Rus projelerinin kaderi en az altı ay içinde belirlenecek. Bu, Moskova'nın ordunun şimdi iktidarda kalıp kalmayacağını anlaması için asgari bir süre. Zamanın dolmasını beklememiz gerektiğini söyleyebilirim.” 

(Kirill Semenov, Suriye, Yemen ve Libya'daki çatışmalara güçlü bir şekilde odaklanan Ortadoğu'daki siyasi ve askeri konularda uzun bir profesyonel çalışma kaydına sahip bağımsız bir analisttir. Aynı zamanda Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi'nde yerleşik olmayan bir uzmandır.)


Seçkin Deniz, 04.11.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.





Seçkin Deniz Twitter Akışı