12 Aralık 2021 Pazar

SA9480/SD2265: ABD'nin Çin ve Rusya ile Ayrı Ayrı Savaşacağını Sanmayın

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Neocon- saldırgan Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) Askeri ve Siyasi Güç Merkezi'nin kıdemli direktörü Bradley Bowman, Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) araştırma yöneticisi John Hardie ve Demokrasileri Savunma Vakfı (FDD) Çin Programı ve Askeri ve Siyasi Güç Merkezi'nde araştırma analisti Zane Zovak'ın ortak çalışmasıdır ve Rusya-Çin arasındaki işbirliğine odaklanmakta ve ABD'nin büyük güç rekabetinde karşısında güç birliği yapmış Rusya ve Çin'i aynı anda bulabileceğini ileri sürmekte ve ortak tatbikatlarla somut olarak görülen bu ihtimalin planlamalara dahil edilmesi zorunluluğunu gerekçelendirmektedir. Ekonomik olarak gücünü kaybeden ve askerî hazırlık durumundaki zayıflıkları gideremeyen ABD ve Avrupa arasındaki stratejik işbirliklerini de zayıflatan ve Avrupa'yı herhangi bir ABD çağrısında tarafsız kalmaya zorlayan Rusya ve Çin Türkiye'yi denge merkezi olarak görmelerine rağmen, Türkiye'nin NATO'daki müttefikleri olan ABD ve Avrupa ülkeleri, PKK-YPG-FETÖ gibi terör örgütlerine ve CHP-HDP-İP-SP-GEP-DAP gibi partilere verdikleri destekle birlikte finansal saldırılarla da Türkiye'ye yönelik düşmanca politikalarını ağırlaştırarak sürdürmektedirler.
Seçkin Deniz, 12.12.2021


Don’t Assume the US Will Fight China and Russia One at a Time
"Pekin ve Moskova, ordularıyla birlikte stratejik koordinasyonlarını arttırıyor."

Geçen hafta Çin ve Rusya, Japonya Denizi'nde ortak bir tatbikatın ardından Batı Pasifik'te ilk ortak deniz devriyesini gerçekleştirdi ve Amerika'nın önde gelen rakipleri arasındaki derinleşen savunma işbirliğini vurguladı. ABD askeri planlamacıları uzun zamandır Çin ve Rusya ile herhangi bir çatışmanın ayrı ayrı gelebileceğini ummuş ve sıklıkla varsaymış olsa da, bu varsayım giderek daha sorgulanabilir hale gelmiştir ve hatta tehlikelidir.

Biden yönetimi etkili bir 2022 Ulusal Savunma Stratejisi geliştirecek ve Amerikan çıkarlarının gerektirdiği ABD savunma kapasitesini ve kabiliyetini inşa edecekse, modası geçmiş varsayımları bir kenara bırakmalı ve ABD'nin Çin ve Rus askeri güçleriyle aynı anda karşı karşıya kalabileceğini kabul etmelidir.

Bu iddiaya şüpheyle bakan herkes, Çin ve Rusya'nın 14-17 Ekim'de gerçekleştirdiği yıllık birleşik deniz tatbikatı olan Ortak Deniz 2021'i değerlendirmelidir. Ruslar bir Udaloy sınıfı denizaltı savar muhrip, iki Steregushchy sınıfı korvet, iki kıyı tipi mayın tarama gemisi, bir Kilo sınıfı dizel-elektrik saldırı denizaltısı ve bir füze botuyla tatbikata katkıda bulundu. Çin, komuta gemisi olarak hizmet ettiği bildirilen bir Type 055 büyük muhrip, ayrıca bir Type 052D muhrip, iki Type 054A fırkateyn, bir dizel denizaltı ve bir tedarik gemisi gönderdi. 12 Çin ve Rus sabit kanatlı uçak ve helikopterden oluşan bir deniz havacılık birliği de katıldı. Tatbikat, görünüşe göre, bir Çin ağır muhrip ve denizaltı karşıtı savaş uçağının yurtdışındaki bir tatbikata ilk kez katıldığını gösteriyor.

Tatbikatın ilk aşamasında, Rus mayın tarama gemileri, Japon Denizi'ndeki Rus ve Çin savaş gemilerine eşlik etti. Savaş gemileri daha sonra sahte yüzen mayınlara ve bir yüzey savaş gemisini simüle eden çekilen bir hedefe topçu ateşi açtı. Rus Su-30SM çok maksatlı avcı uçakları ve deniz helikopterleri tarafından oynanan karşı kuvvetle hava savunması da yaptılar. Her iki ordunun da Amerikan denizaltı yeteneklerini önde gelen bir endişe kaynağı olarak gördüğünün açık bir göstergesi olarak, denizaltı karşıtı uçaklarla desteklenen Rus ve Çin gemileri de simüle edilmiş bir düşman denizaltısını avladı ve tuzağa düşürdü.

Tatbikat sona erdikten sonra, Çin ve Rus savaş gemileri, Japonya'nın doğu kıyılarından aşağı inip Osumi Boğazı üzerinden Çin'e geri dönmeden önce, Tsugaru Boğazı'ndan birlikte geçtiler; bir başka ilk daha. Bunlara, Moskova'nın günler önce Ortak Deniz 2021 için kapatılan Rus sularını ihlal ettiği iddiasıyla Arleigh Burke sınıfı destroyer USS Chafee'yi kovaladığını iddia ettiği Udaloy sınıfı destroyer Admiral Tributs da katıldı (ABD Donanması'nın itiraz ettiği bir iddia). Çin devlet medyası, birleşik devriyenin "Çin ve Rusya'ya karşı müttefikleri bir araya getiren ABD'nin yanı sıra Japonya'ya da bir uyarı gönderdiğini" söyledi.

Bu gelişmeler, bu yaz Çin ve Rusya'nın artan güvenini ve  birlikte askeri olarak çalışabilirliğini vurgulayan bir başka birleşik tatbikatı takip ediyor. Ağustos ayında kuzey-orta Çin'de düzenlenen bu tatbikat, Sibu/Interaction-2021, 10.000'den fazla askeri içeriyordu ve Rus kuvvetlerinin ilk kez bir Çin stratejik tatbikatına katıldığını işaret etmişti.

Çin ve Rus kuvvetlerinin, özel olarak tasarlanmış bir "ortak komuta bilgi sistemi" kullanarak ilk kez ortak bir komuta altında faaliyet gösterdiği bildiriliyor. Çin savunma bakanlığına göre, Rus Su-30SM çok maksatlı avcı uçakları, motorlu tüfek birlikleri ve Çin oluşumlarına entegre edilmiş özel kuvvetler birimi, “ortak keşif, arama ve erken uyarı, elektronik bilgi saldırısı ve ortak saldırı” yeteneklerini geliştirmek için eğitim aldı. Çin'in beşinci nesil J-20 gizli avcı uçağının ilk kez uluslararası bir tatbikatta ortaya çıktığı bildirildi.

Geçen yıl Rusya'nın Kavkaz-2020 tatbikatında Çin kuvvetlerinin Rus teçhizatıyla aynı şeyi yaptığı bildirildikten sonra, Rus ve Çin savunma bakanlıklarına göre Rus kuvvetleri ilk kez modern Çin teçhizatı (ZTL-11 piyade destek araçları ve ZBL-08 zırhlı personel taşıyıcıları) kullandı.

Sibu/Etkileşim-2021, operasyonel ve taktik birlikte çalışabilirlik oluşturmanın yanı sıra, iki ordunun değerli dersleri paylaşmasına olanak sağladı. Pekin'in nispeten denenmemiş ordusu, Rusya'nın Suriye'deki ve başka yerlerdeki muharebe deneyimlerinden bir şeyler öğrenme fırsatı buldu. Rusya Savunma Bakanlığı, Çinli ve Rus subayların tatbikatın sahte terörle mücadele operasyonunu ortaklaşa planlarken “modern silahlı çatışmalardan edinilen deneyimlerden” yararlandığını kaydetti.

Çin ve Rus ordularının yetenek ve birleşik operasyonlar açısından yapacak daha çok işi olsa bile, askeri tatbikatların artan sıklığı, Amerika'nın büyük rekabet düşmanları arasında rahatsız edici bir stratejik koordinasyon düzeyine işaret ediyor. Bazı bilim adamları ve politika yapıcıların Çin ve Rusya'nın ilişkisinin doğası gereği yalnızca yüzeysel veya taktiksel olduğuna dair iddialarının aksine, stratejik uyumları derinleşiyor gibi görünüyor. Bu, özellikle her iki ordunun ABD avantajını aşındıran muazzam modernizasyon çabalarıyla ilgilidir.

Pekin, 2035'e kadar askeri modernizasyonu tamamlamak ve Xi Jinping'in "dünya çapında güçler" olarak adlandırdığı, Asya-Pasifik'e hükmedebilecek ve 2049'a kadar küresel savaşlarda "savaş ve kazan"ı mümkün kılacak güçlere sahip olmak için yarışırken, Çin savunma harcamaları patladı. Çin en azından inşa ediyor. 12 nükleer enerjili denizaltı ve ilk yerli uçak gemisini 2019'da devreye aldı ve ikincisinin 2023'e kadar hizmete girmesi bekleniyor.

Bu arada Rusya ordusu, on yıllardır olduğundan daha yetenekli, hazır ve hareketli. Moskova, uzun menzilli konvansiyonel füzeler gibi alanlarda ilerleme kaydetti. Her iki ülke de çeşitli hipersonik, karşı uzay ve insansız yeteneklere büyük yatırım yapıyor. Ayrıca, her iki ülke de agresif bir şekilde Amerikan anavatanını hedef alabilecek modernize edilmiş bir nükleer üçlüyü harekete geçiriyor.

Resmi bir ittifak olası olmasa da, Pekin ve Moskova birçok ortak güvenlik çıkarlarını, gelişen enerji ve ekonomik bağları ve ABD liderliğindeki kurallara dayalı uluslararası düzeni uzun süredir küçümseyen bir ülkeyi paylaşıyor.

Rusya'nın 2014'te Ukrayna'ya yönelik saldırganlığının ardından Batı ile yaşanan dalgalanma, Moskova'nın Pekin'e doğru dönüşünü hızlandırmasına neden oldu. Çin, 2018, 2019 ve 2020'de Rusya'nın stratejik stratejik tatbikatlarına katıldı ve 2019 ve 2020'de Kuzeydoğu Asya'da ortak stratejik hava devriyeleri gerçekleştirdi.

Hükümetler ayrıca silah satışlarını arttırmaya çalışıyor. 2016'dan 2020'ye kadar Rusya, Su-35 gelişmiş dördüncü nesil avcı uçakları ve S-400 SAM sistemleri gibi ekipmanlar da dahil olmak üzere Çin'in toplam silah ithalatının yüzde 77'sini sağladı. Çin'in savunma sanayisi ilerledikçe, Pekin ve Moskova belirli sistemlerin birlikte geliştirilmesine doğru ilerleyebilir. 2019'da Putin, Rusya'nın Çin'e bir füze erken uyarı sistemi inşa etmesine yardım ettiğini söyledi.

Aslında, ABD istihbarat topluluğu 2019'da “Çin ve Rusya, 1950'lerin ortalarından bu yana herhangi bir noktada daha uyumlu ve bu ilişkinin güçlenmesi muhtemel” şeklinde değerlendirdi.

Peki, ne yapılmalı?

Büyük stratejik düzeyde Amerikalılar, Pekin ve Moskova'nın askeri ortaklara değer verdiğini not etmelidir. ABD de yapmalı. Çin ve Rusya daha uyumlu hale geldikçe, Amerika'nın müttefiklerine ve ortaklarına her zamankinden daha fazla ihtiyacı olacak.

Stratejik ve operasyonel seviyelerde, Pentagon ilgili savaş ve acil durum planlarını acilen değerlendirmelidir. Önceden koordinasyon olmadan bile, Pekin veya Moskova'nın sırasıyla Tayvan Boğazı veya Doğu Avrupa'da kendi amaçlarını sürdürmek için diğer gücü içeren bir askeri krizden yararlanmaları tamamen makul.

Amerika Birleşik Devletleri'nin aynı anda yalnızca tek bir büyük güç düşmanıyla karşı karşıya kalacağını varsayan herhangi bir plan, gecikmeden gözden geçirilmeli ve güncellenmelidir. Belirlenen herhangi bir ek kapasite ve ileriye dayalı gereksinimler, devam eden program ve bütçe tartışmalarını bilgilendirmelidir.

Böyle bir değerlendirme, savunma bütçesinde en az yüzde 3 ila 5 yıllık reel büyüme gerektiren daha fazla ABD askeri kapasitesine duyulan ihtiyacı neredeyse kesin olarak gösterecektir. Bunun tam da iki partili 2018 Ulusal Savunma Stratejisi Komisyonu'nun önerdiği şey olduğunu belirtmekte fayda var.

Pentagon'un güncellenmiş savaş planlarını finanse etmek için parayı gerçekten alıp almayacağı hususu, elbette, nihayetinde Kongre'nin bir kararıdır. Ne olursa olsun, savaş planları gerçeklikten giderek daha fazla kopar ve şüpheli varsayımlara dayanırsa, bu noktada Pentagon'un siyasi liderleri ve karar vericileri bilgilendirme sorumluluğu var.

Gelişen gerçekler, yalnızca ABD savaş planlarını değil, Biden yönetiminin 2022 Ulusal Savunma Stratejisini, yönetimin 2023 mali yılı savunma bütçesi talebini, Hint-Pasifik ve Avrupa'da ileri konumlanmış ABD askeri duruşunu ve ABD ordusunun ihtiyaç duyduğu kapasite değerlendirmelerini de bilgilendirmelidir.

Ne de olsa, Çin ve Rusya'nın artan erişim önleme ve alan reddetme yeteneklerinin ışığında, ABD ordusunun ABD kıtasından Baltık veya Tayvan Boğazı'na tartışmasız ve hızlı bir şekilde kuvvet gönderebileceğini varsaymak zaten güvenli değildi. ABD merkezli bu aşırı kuvvetlere her iki yerde de aynı anda ihtiyaç duyulduysa, ABD ordusunun daha büyük bir sorunu var demektir.

Böyle bir potansiyel senaryo, hem Doğu Avrupa'da hem de Hint-Pasifik'te ileri konumlanmış ilave ABD ve müttefik askeri yetenek ve kapasite inşa etmeye öncelik veriyor.

Pekin ve Moskova, askeri güçlerinin yanı sıra stratejik koordinasyonlarını da çarpıcı biçimde arttırıyor. Amerikalıların ve müttefiklerimizin buna dikkat etmeleri ve buna göre hareket etmeleri akıllıca olacaktır.

Bradley Bowman, John Hardie, Zane Zovak, 28 Ekim 2021, Defense One

(Bradley Bowman, Demokrasileri Savunma Vakfı'ndaki (FDD) Askeri ve Siyasi Güç Merkezi'nin kıdemli direktörüdür. John Hardie, Demokrasileri Savunma Vakfı'nda (FDD) araştırma yöneticisidir. Zane Zovak, Demokrasileri Savunma Vakfı'nın (FDD) Çin Programı ve Askeri ve Siyasi Güç Merkezi'nde araştırma analistidir.)

Seçkin Deniz, 12.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı