11 Aralık 2021 Cumartesi

SA9479/SD2264: Almanya'nın Rusya'ya Yeni-Eski Yaklaşımı: Retorikte Güçlü Ama Özde Zayıf mı?

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Alman dış politikası, Rusya ve Doğu Avrupa ile Avrupa güvenliğine odaklanan tarihçi ve siyaset bilimci Liana Fix'e aittir ve Merkel sonrası Almanya'nın  Olaf Scholz başkanlığındaki Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Liberaller'den oluşan koalisyon hükümetinin Rusya politikasına odaklanmaktadır. "Yeni Alman hükümeti için, yaptırımlar veya Rusya'ya yönelik yeni siyasi erişim açısından Rusya politikasını değiştirmek için çok az alan var. Moskova'nın geçmişteki davranışı, yakınlaşma eğilimi meyve vermeden önce yeni bir baş ağrısı yaratmasının muhtemel olduğunu gösteriyor." diyen analist, temel ihracat ve ithalat kalemleri açısından Rusya'ya bağımlı olan Almanya'nın yeni hükümetine Transatlantik-NATO'cu bakışa yakın bir uyarıda bulunmaktadır: "Retorikte güçlü ama içerikte zayıf yeni bir Rusya politikası, Almanya'nın komşuları ve ortakları için hayal kırıklığı yaratan bir sonuç olacaktır." Türkiye'nin de benzer bir değerlendirmeye tabi tutulabileceği açıktır; yeni koalisyon hükümeti ile Almanya, Türkiye ve Erdoğan'a yönelik çelişkili ve karanlık politikalarını sürdürmeye devam edecek, ancak çıkarlarını korumak için de zorunlu işbirliği alanlarında aktif olarak çalışacaktır.
Seçkin Deniz, 11.12.2021


Germany’s New-Old Approach to Russia: Strong in Rhetoric But Weak in Substance?

Sonbahar kışa yaklaşırken, Almanya 26 Eylül parlamento seçimlerinin ardından koalisyon müzakerelerinin ortasında ve önümüzdeki hafta bir taslak anlaşma bekleniyor. Büyük olasılıkla, mevcut Maliye Bakanı Olaf Scholz başkanlığındaki Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Liberallerden oluşan bir trafik ışığı koalisyonu yeni bir hükümet kuracak. Üç partinin çalışma gruplarından beklenen koalisyon anlaşması, Scholz'un şansölye seçilmesinin ön şartıdır.

Dış politika çalışma grubundaki müzakereler sadece Washington ve Avrupa başkentlerinde değil, Moskova'da da yakından izleniyor. Kamuoyuna çok az bilgi verilmiş olsa da, tarafların şimdiye kadar ortaya koyduğu inceleme belgeleri ve müzakereler ile önceden ortaya konan parti tutumları, Berlin'in yeni-eski Rusya politikasının yönü hakkında bazı ön sonuçlara varmamızı sağlıyor. En önemli çıkarım: Almanya'nın Rusya'ya gelecekteki yaklaşımını anlamak için ötesine bakmak. Güvenlik ve enerji politikası, tek başına dış politikadan daha önemli bir rol oynayacak ve bu alanlardaki kararların yansımaları, Rusya'nın AB ve doğu komşularına yönelik baskısını etkileyecek.

İlk olarak, Angela Merkel'in ayrılışından korkanlar için iyi haber: Scholz, hem dış politikada hem de diğer konularda kendisini onun mirasının halefi olarak konumlandırdı. Sosyal Demokrat Parti'nin pragmatist kanadını temsil ediyor. 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinden ve doğu Ukrayna'da savaşın patlak vermesinden bu yana, SPD'nin bu kısmı Moskova ile hayal kırıklığı yaşadı ve Willy Brandt'ın Doğusu'ndan ilham alan SPD'nin Moskova'ya yönelik geleneksel Politika yaklaşımı olan “yakınlaşma yoluyla değişim” umutlarından vazgeçti. Frank-Walter Steinmeier'in dışişleri bakanı olduğu SPD, Rusya'ya ve Minsk anlaşmalarına karşı yaptırımları destekledi. Bu yaklaşımdan bir kopuş beklemek için çok az neden var. 

Scholz, (partisinin beklentilerini karşılamak için) görüşmelerde “yeni bir Doğu Politikası” için çağrıda bulunmasına ve Doğu Avrupa'ya Merkel'den daha az aşina olmasına rağmen, onun politikalarını sürdüreceğini ve Rusya'nın doğru davranmadığını göstermek için Avrupa'da kurallara dayalı düzeni savunmanın gerekliliğini vurgulamıştır. Bununla birlikte, özellikle doğu Ukrayna'daki çatışmalarda yeni girişimler veya atılımlar beklemek için çok az umut var. Minsk anlaşmaları, çatışma çözümü için değil, geçici çatışma yönetimi için (zayıf) bir araç haline geldi. Bu Scholz yönetiminde değişmeyecek.

Aynı zamanda, SPD son iki yılda genel olarak sola kayarak pragmatistlerin parti içindeki konumlarını zayıflattı. Scholz, 2019'da parti lideri olma rekabetini solcu adaylara kaptırdı ve partisi üzerinde tam kontrole sahip olmayan bir müstakbel başbakan olacak. Güvenlik politikasında, Rolf Mützenich liderliğindeki SPD'nin meclis grubu, Almanya'nın nükleer paylaşıma katılımını, yani Almanya'nın topraklarında ABD nükleer silahlarını barındırmaya devam edip etmeyeceğini ve bunların teslimatı için uçak sağlayıp sağlamayacağını sorguladı. 

SPD'nin sol kanadında, savunmaya daha fazla harcama yapmak için çok az istek var ve genellikle Moskova'nın karşılıklı olarak yanıt vereceği umutlarıyla birlikte silahsızlanma girişimlerine büyük ilgi var; ki bu tür umutları naif bulan doğu komşuları tarafından endişeyle karşılanıyor. Özetle, Rusya politikasında tek başına beklenebilecek birkaç değişiklik olsa da, Almanya'nın güvenlik politikasındaki, özellikle nükleer paylaşım ve silahsızlanmadaki değişiklikler, Moskova'ya zayıflamış ittifak dayanışması ve muhtemelen caydırıcılık güvenilirliği olarak yorumlanabilecek mesajlar gönderecektir.

Koalisyonun en büyük ikinci ortağı olan Yeşiller Partisi, Rusya'ya karşı daha sert bir duruş çağrısında bulunsa da, güvenlik politikasına yaklaşımı, Moskova'ya yönelik şahinlik olasılığını puslu hale getiren solcu Sosyal Demokratlarınkine benziyor. Yeşiller genel olarak Scholz'un süreklilik yaklaşımının aksine bir değişim bileti için kampanya yürüttüler. Almanya'nın özellikle Çin ve Rusya gibi otokratik ülkelere yönelik dış politikası, Yeşillerin görüşüne göre insan haklarına daha fazla odaklanmalı ve genellikle daha normatif bir yaklaşımı yansıtmalıdır. 

Parti lideri Robert Habeck, partisinin bazı kesimleri ve halk tarafından şiddetle eleştirilen bir pozisyon olan Ukrayna'ya silah teslimatını bile destekledi. Bu, Yeşillerin merkeze doğru hareket ettiğini ve ilkeli pasifist konumlarından vazgeçtiklerini gösteriyor, ancak özellikle Yeşillerin -özellikle doğu komşuları için-geleneksel caydırıcılık kavramına yönelik şüpheciliği göz önüne alındığında, normatif konumların güvenilir güvenlik politikasıyla nasıl destekleneceği belirsizliğini koruyor.

Gelecekteki koalisyon üyelerinin aynı fikirde olmadığı Rusya ile ilgili bir diğer önemli politika alanı, Almanya'nın düzenleyicisi tarafından bu hafta ertelenen Nord Stream 2 boru hattıdır. Ancak şimdilik, projenin sonunda planlandığı gibi devam etmesi muhtemel görünüyor. SPD, eski şansölye Gerhard Schröder'in mirası olan boru hattına verdiği destekte neredeyse birleşti ve yaz boyunca Washington ile bir anlaşmaya varıldığından beri bu yaklaşımı değiştirmek için çok az neden görüyor. 

Ayrıca, önde gelen bölgesel SPD temsilcileri, ekonomik faydalardan yararlanmaya ve boru hattı yoluyla taşınan hidrojen konusunda Rusya ile işbirliği yapmak için gelecekteki fırsatları görmeye istekli. Sosyal Demokratların aksine Yeşiller, Rusya'nın jeopolitik emellerindeki rolüne ve olumsuz iklim etkisine odaklanarak projeye kesinlikle karşı çıkıyor. 

Bununla birlikte, Yeşiller'in meseleye öncelik vermesi ve siyasi sermayelerini boru hattının açılmasını durdurmak için kullanmaları pek olası değil, çünkü hem iç hem de dış politika gündemlerinde onlar için daha önemli konular var. Aynı şey, aynı zamanda projeye şüpheyle bakan üçüncü, en küçük koalisyon ortağı olan Hür Liberallerin öncelikleri için de söylenebilir. Koalisyon görüşmelerinde, Kuzey Akım 2'nin dış politika çalışma grubu tarafından değil, enerji politikası çalışma grubu müzakerecileri tarafından jeopolitik boyutu vurgulanmadan tartışılması manidardır. (Genel olarak, Hür Demokrat Parti ikiye ayrılır: Ekonomi dostu bir kanat ve güvenilir bir güvenlik ve savunma politikasını destekleyen liberal, insan hakları odaklı bir kanat. Rusya'ya yönelik politika söz konusu olduğunda, ikisi arasındaki gerilimler özellikle belirginleşecek.)

Almanya'nın enerjinin ötesindeki ekonomik çıkarları da Berlin'in Rusya politikasında bir dereceye kadar süreklilik ve ihtiyat sağlıyor. Alman istatistik ajansına göre, 2020 yılında Rusya 23,1 milyar avro değerinde Alman malı ithal ederek ithalat destinasyonları arasında 15. sırada ve genel ticaret ortakları arasında 14. sırada yer aldı. (Almanya'nın Rusya'ya en çok ihraç ettiği ürünler arasında otomobiller ve otomobil parçaları, ilaçlar ve makineler yer alıyor.) Dış politika çevrelerindeki bir anekdot, Merkel'in Rusya'ya karşı sertleşme niyetiyle iktidara geldiğini, ancak bazı Alman iş liderleriyle görüştükten sonra yolunu değiştirdiğini gösteriyor.

Koalisyon müzakerecileri başarılı olursa, Moskova Berlin'de yeni bir trafik ışığı hükümetiyle uğraşmak zorunda kalacak ve genel olarak bu süreklilik ile sonuçlanacak: Yeni Alman hükümeti için, yaptırımlar veya Rusya'ya yönelik yeni siyasi erişim açısından Rusya politikasını değiştirmek için çok az alan var. Moskova'nın geçmişteki davranışı, yakınlaşma eğilimi meyve vermeden önce yeni bir baş ağrısı yaratmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, Rusya politikası, Almanya'nın yeni koalisyonunun öncelik listesinde, önemli bir yeniden düşünmeyi teşvik edecek kadar yüksek değil. Bununla birlikte, geleneksel Rusya dosyasının ötesinde, gelecekteki Rusya politikası için önemli etkileri olabilecek ve potansiyel olarak Moskova'nın Avrupa'ya yönelik etkisini güçlendirebilecek olan güvenlik ve enerji politikasıdır (nükleer paylaşımın ve silahsızlanmanın geleceğinden, daha fazla gaz krizi durumunda Berlin'in tepkisine kadar), ancak bu olasılık henüz tam olarak tanınmamıştır.

Retorikte güçlü ama içerikte zayıf yeni bir Rusya politikası, Almanya'nın komşuları ve ortakları için hayal kırıklığı yaratan bir sonuç olacaktır; özellikle de Moskova'nın yeni, henüz göreve başlamayan Alman hükümetini Ukrayna sınırındaki asker hareketleriyle ve Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun Polonya sınırındaki politikalarını zımnen onaylayarak test ettiği bir zamanda. Önümüzdeki bahar Fransa seçimleri yaklaşırken, Transatlantik ittifakının Rusya'ya yönelik liderlik boşluğunu göze alamayacağı bir durum.

Liana Fix, 18 Kasım 2021, Russia Matters

(Liana Fix, Alman dış politikası, Rusya ve Doğu Avrupa ile Avrupa güvenliğine odaklanan bir tarihçi ve siyaset bilimcidir.)


Seçkin Deniz, 11.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı