11 Aralık 2021 Cumartesi

SA9478/MT25: 2022 ABD Askeri Güç Endeksi Yönetici Özeti

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Washington DC merkezli The Heritage Foundation'un yayınladığı 2022 ABD Askeri Güç Endeksi Yönetici Özetidir ve "Amerika'nın hayati ulusal çıkarlarını savunma taleplerini ancak marjinal olarak karşılayabiliyor." demektedir. Bu özet dikkat çekici bir şekilde Amerika Birleşik Devletleri'nin küresel hegemonyasını neden kaybettiğini de içermektedir. Türkiye'nin bu özette yer alan veya almayan birçok temel parametreyi doğru okuması ve ABD'nin Türkiye'ye (düşman) bakışını sağlıklı bir şekilde değerlendirmesi gerekmektedir.
Seçkin Deniz, 11.12.2021, Sonsuz Ark


Executive Summary of the 2022 Index of U.S. Military Strength
"Şu anda savunulduğu gibi, ABD ordusu Amerika'nın hayati ulusal çıkarlarını savunma taleplerini ancak marjinal olarak karşılayabiliyor. "

Amerika Birleşik Devletleri, öncelikle anavatanını saldırılara karşı korumak ve yurtdışındaki çıkarlarını korumak için askeri bir güç bulunduruyor. Elbette başka kullanımlar da var - örneğin, acil durumlarda sivil yetkililere yardım etmek veya düşmanları caydırmak - ancak bu gücün birincil amacı, ABD'nin gerektiğinde bir düşmana iradesini fiziksel olarak dayatmasını mümkün kılmaktır.

Bu nedenle, Amerika'nın hayati ulusal güvenlik çıkarları, bu çıkarlara yönelik tehditler ve ABD'nin "sert güç" kullanmak zorunda kalabileceği bağlam açısından Birleşik Devletler ordusunun durumunun anlaşılması kritik önem taşımaktadır. Bu tür değişikliklerin savunma politikaları ve yatırım üzerinde önemli etkileri olabileceğinden, bu üç alanın zaman içinde nasıl değiştiğini bilmek de aynı şekilde önemlidir.

Bir B-2 Spirit gökyüzünde süzülüyor. Getty Images

Her yıl, The Heritage Foundation'ın ABD Askeri Gücü Endeksi, ABD ordusunun bugünün dünyasında görevlerini yerine getirme kabiliyetini ölçmek için hem hükümet yetkililerinin hem de Amerikan halkının erişebileceği standart, tutarlı bir kriter seti kullanır. İlk 2015 baskısı, her bir yıllık baskının üzerine inşa edildiği, hem ilgili yıl için işlerin durumunu değerlendiren hem de bir önceki yıl boyunca önemli faktörlerin nasıl değiştiğini ölçen bir temel değerlendirme oluşturdu.

Endeks, ne olabileceğine dair bir değerlendirme değildir, ancak yakaladığı eğilimler, Amerika'nın güvenliğiyle ilgili kararlara rehberlik edebilecek hem endişeleri hem de fırsatları ima edebilir. Aksine, Endeks, değerlendirilen yıl boyunca koşulların, ülkelerin ve ABD ordusunun ne kadar iyi veya kötü geliştiğine dair bir rapor kartı olarak görülmelidir. Geçmiş değiştirilemez ama bilgi verebilir, tıpkı geleceğin tahmin edilemediği gibi şekillendirilebileceği gibi.

Endeks Neyi Değerlendirir?

ABD Askeri Gücü Endeksi, mevcut ittifaklara, bölgesel siyasi istikrara, ABD askeri güçlerinin mevcudiyetine ve temel altyapının durumuna dayalı olarak kilit bölgelerde faaliyet göstermenin kolaylığını veya zorluğunu değerlendirir. Tehditler, hayati ABD ulusal çıkarlarına meydan okuyan aktörlerin davranışlarına ve fiziksel yeteneklerine göre değerlendirilir. Amerika'nın askeri gücünün durumu, kapasitesi veya modernliği, operasyon kapasitesi ve verilen görevleri yerine getirmeye hazır olması açısından ölçülür. Bu çerçeve, ordumuzun ulusal çıkarlarımızı savunma görevine uygun olup olmadığını bilmek isteyen politika yapıcılar ve diğer Amerikalılar için tek kaynaklı bir referans sağlar.

ABD güvenlik çıkarlarını korumak için gereken askeri gücün toplam kapasitesi ve genişliğine ilişkin herhangi bir tartışma, hangi çıkarların savunulması gerektiğinin tam olarak anlaşılmasını gerektirir. Son birkaç on yılda bir dizi yönetim tarafından tutarlı bir şekilde (farklı dillerde de olsa) üç hayati çıkar belirtilmiştir:

  • Vatan savunması;
  • ABD için kritik öneme sahip bir bölgeyi istikrarsızlaştırma potansiyeline sahip büyük bir savaşın başarıyla sonuçlanması; ve
  • Dünyanın işlerini yürüttüğü küresel ortak alanlarda (deniz, hava, dış uzay ve siber uzay alanları) hareket özgürlüğünün korunması.

Bu çıkarları küresel ölçekte etkili bir şekilde savunmak için ABD'nin yeterli büyüklükte veya Pentagon'da kapasite olarak bilinen bir askeri güce ihtiyacı var. Dahil edilen birçok faktör, ordunun ne kadar büyük bir tatbikat olması gerektiğini belirlemeyi sağlar, ancak birbirini takip eden Yönetimler, Kongreler, Savunma Bakanlığı kurmayları ve bağımsız komisyonlar, şaşırtıcı derecede tutarlı bir kuvvet boyutlandırma mantığına ulaşmayı başardılar: aynı anda veya yakından örtüşen zaman dilimlerinde iki büyük çatışmayı idare etme yeteneği. 

Kökünde, mevcut Ulusal Savunma Stratejisi (NDS) aynı kuvvet gereksinimini ima etmektedir. (1) Çin ve Rusya'yı açıkça birincil rakipler olarak adlandırarak, büyük güçlerle uzun vadeli rekabete geri dönüşü vurgulaması, (2)

 ABD'nin aşağıdakilere sahip olması gerektiğini yeniden vurgular:

  • Coğrafi olarak uzak bölgelerdeki büyük konvansiyonel güçleri caydırmak veya kazanmak için yeterli askeri kapasite,
  • Daha az tehditlere karşı sürekli operasyonlar yürütme yeteneği ve
  • Müttefiklerle çalışma ve ABD çıkarlarını tehdit eden davranışları caydırmak için yeterli olan kilit öneme sahip bölgelerde ABD varlığını sürdürme yeteneği.

Amerika, dünyanın şiddet yüklü sürtüşmelerden ziyade faydalı ekonomik etkileşimlere daha meyilli, daha basit, daha az tehdit edici bir yer olmasını ne kadar istese de, tarihin kalıpları, rekabet halindeki güçlerin sürekli olarak ortaya çıktığını ve ABD'nin kendi varlığını savunabilmesi gerektiğini gösteriyor. Aynı anda birden fazla bölgeye ilgi sonuç olarak, bu Endeks iki savaş veya iki beklenmedik durum şartını benimser.

ABD, kuruluşundan bu yana her 15-20 yılda bir büyük bir “sıcak” savaşa dahil olmuştur. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ABD, Avrupa'da ve diğer bölgelerde önemli muharebe kuvvetleri bulundururken, aynı zamanda koşulların gerektirdiği büyük savaşlarda da bulundu. Toplam gücün büyüklüğü, ABD'nin kendisini modernize ederken, eğitirken, geliştirirken ve sürdürürken taahhüt ettiği çoklu güvenlik yükümlülüklerini yerine getirme kabiliyetine sahip olan iki acil durum modeline kabaca yaklaştı. Buna göre, bugünün ABD ordusunun yeterliliğine ilişkin değerlendirmemiz, Amerika'nın silahlı kuvvetlerinin kabaca aynı anda iki büyük rakiple çarpışma ve yenilgiye uğratma yeteneğine dayanmaktadır.

Büyük bir çatışmanın başlangıcı gibi koşullarda dramatik bir değişiklik olmamasının, uzun barış ve refah dönemlerinde gelişen çok sayıda çatışan çıkarların, Yönetimlerin ve Kongrelerin savunmaya yatırım yapmak yerine yerel programlara harcamayı tercih etmesine neden olacağını kabul ediyoruz. Sonuç olarak, savunma harcamalarını iki savaş kapasitesine sahip bir gücün ihtiyaç duyduğu düzeye çıkarmak için gereken desteği kazanmak kuşkusuz siyasi olarak zordur. Ancak bu, tarihin kalıplarını, rakiplerin davranışlarını veya gerçek bir savaşta Amerika'nın çıkarlarını savunmak için gerekenlerin gerçekliğini değiştirmez.

Bu Endeksin iki savaş gücü için ölçütü, ABD'nin II. Daimi (Aktif bileşen) iki savaş yeteneğine sahip bir kuvvetin şunlardan oluşacağı sonucuna vardık:

  • Ordu: 50 tugay muharebe ekibi (BCT'ler);
  • Donanma: 400 savaş gücü gemisi ve 624 saldırı uçağı;
  • Hava Kuvvetleri: 1.200 savaş/kara saldırı uçağı;
  • Deniz Piyadeleri: 30 tabur; ve
  • Uzay Gücü: uydu platformları, yer istasyonları ve savaş gereksinimlerini desteklemek için yeterli personel.

Bu önerilen kuvvet, büyük bir çatışma dönemine eşlik edecek ve genellikle Yedek ve Ulusal Muhafız kuvvetleri tarafından idare edilen anayurt savunma görevlerini hesaba katmaz. Ayrıca, herhangi bir askeri operasyonun yürütülmesi için gerekli olan destek ve muharebeyi mümkün kılan işlevleri içeren Müşterek Kuvvet'in bütününü de oluşturmaz: lojistik; ulaşım (kara, deniz ve hava); sağlık hizmetleri; iletişim ve veri işleme; ve üretimi (işe alma, eğitim ve öğretim) sadece bunlarda birkaçıdır. Aksine, bunlar Amerika'nın sert gücünün en çok tanınan unsurları olan ama aynı zamanda daha büyük Müşterek Kuvvetin büyüklüğü ve kabiliyeti için vekil önlemler olarak da görülebilen muharebe kuvvetleridir.

Küresel Çalışma Ortamı

Dünyaya, ABD güçlerinin Amerika'nın çıkarlarını korumak için faaliyet göstereceği bir ortam olarak bakan Endeks, hayati çıkarlarımızın kesişimi ve onlara meydan okuyabilecek aktörler nedeniyle üç bölgeye (Avrupa, Orta Doğu ve Asya) odaklandı.

Avrupa. Genel olarak, Avrupa bölgesi istikrarlı, olgun ve dostane bir çalışma ortamı olmaya devam etmektedir. Rusya, hem konvansiyonel hem de konvansiyonel olmayan olarak bölgeye yönelik önde gelen askeri tehdit olmaya devam ediyor, ancak Çin, propagandası, nüfuz operasyonları ve kilit sektörlerdeki yatırımlarıyla önemli bir varlık haline geldi. Hem NATO üyesi olan hem de NATO üyesi olmayan birçok Avrupa ülkesi, hem Rusya'nın hem de Çin'in davranışları ve hırsları konusunda giderek daha fazla endişe duymak için gereken sebeplere sahipler, ancak bu zorluklara toplu bir yanıt üzerinde anlaşmaya varmak hala zor.

Geçen yıl, Avrupa müttefiklerinin savunma bütçelerinde ve yetenek yatırımlarında gerçekleşen mütevazı artışların yanı sıra ABD'nin kıtayla askeri ve siyasi yeniden angajmanı devam etti. ABD'nin Avrupa'daki askeri konumu, birkaç yıldan beri en güçlü durumdadır. Ortak tatbikatlar devam etti ve Almanya'dan büyük geri çekilme iptal edildi. COVID-19 pandemisinin ekonomik, politik ve toplumsal etkileri daha yeni hissedilmeye başlıyor ve özellikle Avrupa'nın Çin ile ilişkisi açısından önümüzdeki yıllarda hiç şüphesiz hesaba katılması gerekecek.

NATO, pandemi boyunca toplu savunma duruşunu sürdürdü. Toplu savunmaya yenilenen vurgusu, lojistiğe odaklanmaya neden oldu. İttifakın önündeki en büyük zorluklar, birçok Avrupa ülkesi arasındaki yetenek ve hazırlık boşluklarından, lojistik alanında sürekli iyileştirme ve tatbikatların öneminden, fırtınalı bir Türkiye'den, ittifak içindeki farklı tehdit algılamalarından ve saldırganlığın hem doğrusal hem de doğrusal olmayan biçimlerine sağlam bir yanıt vermeyi gerektirdi.

Avrupa için, bu yıl puanlar, 2020'de olduğu gibi (2021 Endeksinde değerlendirildi) sabit kaldı ve herhangi bir bireysel kategoride veya ortalama puanda önemli bir değişiklik olmadı. 2022 Endeksi, Avrupa çalışma ortamını bir kez daha “olumlu” olarak değerlendiriyor.

Orta Doğu. Orta Doğu bölgesi, büyük ölçüde otoriter rejimlerin aşınması nedeniyle oldukça istikrarsız ve terörizm için bir üreme alanı olmaya devam ediyor. Irak, IŞİD'in yenilgisinden bu yana toprak bütünlüğünü geri kazanmış olsa da, İran'a sempati duyan bir hükümet iktidarda olduğu sürece, Bağdat ile ABD arasındaki siyasi durum ve gelecekteki ilişkiler zor olmaya devam edecek. Bölgedeki ABD ilişkileri karmaşık olmaya devam edecek, ancak bu ABD ordusunun gerektiği gibi faaliyet göstermesini engellemedi.

Ulus-devletin üstünlüğüne, pek çok ülkede, küçük devletlerle kıyaslanabilir nüfuz ve güce sahip olan devlet dışı aktörler tarafından meydan okunmaktadır. Bölgenin başlıca sorunları -İran'ın sürekli müdahalesi ve artan ulusötesi terörizm- Sünni-Şii mezhep ayrılıkları, İran'ın İslamcı devrimci milliyetçiliğinin daha saldırgan doğası ve Sünni İslamcı devrimci grupların çoğalmasıyla daha da zorlaşıyor. COVID-19, 2020 boyunca bu ekonomik, siyasi ve bölgesel krizleri şiddetlendirdi ve 2021 boyunca da bunu yapmaya devam etti ve sonuç, ABD kuvvetleri için pandemi sonrası operasyonel ortamın daha fazla istikrarsızlaşması olabilir.

ABD, bölgedeki üsleri ve altyapıyı güçlendiren operasyonel olarak kanıtlanmış prosedürlerden ve anavatandan binlerce mil uzakta konuşlanmış büyük bir kuvveti sürdürmek için ihtiyaç duyulan lojistik süreçlerden yararlanıyor. Müttefik silahlı kuvvetler arasındaki kişisel bağlantılar da mevcuttur ve ortak eğitim tatbikatları birlikte çalışabilirliği geliştirir ve ABD'ye bölgenin gelecekteki liderlerinden bazılarını etkileme fırsatı verir.

Amerika'nın bölgedeki ilişkileri, ortak güvenlik ve ekonomik kaygılara dayalı olarak pragmatiktir. Bu meseleler her iki taraf için de geçerli olduğu sürece, ABD'nin ulusal çıkarları gerektirdiğinde Orta Doğu'da faaliyet göstermek için açık bir kapısı olması muhtemeldir.

Yıl boyunca ölçülen tüm alanlarda koşullar değişse de, genel olarak 2022 Endeksi Orta Doğu çalışma ortamını “ılımlı” olarak değerlendiriyor, ancak bölgenin siyasi istikrarı “olumsuz” olmaya devam ediyor ve her şeyin üzerinde kara bir bulut olmaya devam edecek.

Asya. Asya'nın stratejik ortamı, dünyanın yarısını içeriyor ve çılgınca değişen yeteneklere sahip devletler arasındaki çeşitli siyasi ilişkilerle karakterize ediliyor. Bu, Asya'yı Avrupa'dan çok farklı kılıyor ve bu da Amerika'nın bölge ile ilişkilerini Avrupa ile olan ilişkilerinden farklı kılıyor. Amerika'nın Asya anlayışları, mesafe tiranlığının dayattığı fiziksel sınırlamaları ve Çin ve Kuzey Kore'den gelen meydan okumalara yanıt vermek için gerektiğinde kuvvetleri hareket ettirme ihtiyacını kabul etmelidir.

Asya içi ilişkilerin karmaşık doğası ve NATO çizgisinde entegre, bölgesel bir güvenlik mimarisinin olmaması, ABD güvenlik çıkarlarının savunmasını birçok Amerikalının takdir ettiğinden daha zorlu hale getiriyor. Bununla birlikte, ABD'nin bölgedeki müttefikleri ile güçlü ilişkileri var ve üslere ev sahipliği yapma istekleri, kat edilmesi gereken geniş mesafeleri dengelemeye yardımcı oluyor. Japonya ve Kore Cumhuriyeti orduları, Avrupa ordularından daha büyük ve daha yetenekli ve her iki ülke de Kuzey Kore'nin oluşturduğu bölgesel tehditle mücadelede gerekli olacak füze savunma yeteneklerini geliştirmeye daha fazla ilgi duyuyor.

Asya bölgesini ittifaklar, genel siyasi istikrar, askeri açıdan ilgili altyapı ve ABD askeri güçlerinin varlığı açısından ABD çıkarları için “olumlu” olarak değerlendirmeye devam ediyoruz.

Her bölgenin durumunu özetlemek, ABD askeri gücünü planlamanın ve her birinde muharebe operasyonlarını sürdürmenin getireceği zorluklar açısından nasıl karşılaştırıldıklarını anlamamızı sağlıyor. Bir bütün olarak, küresel operasyon ortamı şu anda “olumlu” bir puan tutuyor; bu, ABD'nin çıkarlarını ciddi bir muhalefet veya yüksek düzeyde risk olmaksızın savunmak için dünyanın herhangi bir yerindeki askeri gücünü yansıtabilmesi gerektiği anlamına geliyor.


ABD Çıkarlarına Yönelik Tehditler

Amerika, ülke içindeki güvenliğine ve yurtdışındaki çıkarlarına yönelik şu sorunlarla karşı karşıyadır:
  • Amerika Birleşik Devletleri'nin çıkarlarıyla çatışan çıkarlar;
  • Bazen ABD'ye yönelik düşmanca niyetler; ve
  • Bazı durumlarda, komşu ülkeleri zorlama veya korkutma yoluyla bir düşmanın iradesini dayatmak için kullanılan artan askeri yetenekler, böylece bölgesel istikrarsızlıklar üretiyor.
ABD hükümeti, ABD çıkarlarını korumak ve ilerletmek için diplomatik, ekonomik, kamuya açık bilgi, istihbarat ve askeri yeteneklerin doğru karışımını - bazen tek başına, ancak daha sık müttefiklerle birlikte - istihdam etme zorluğuyla sürekli olarak karşı karşıyadır. Bu Endeks, ulusal gücün askeri bileşenine odaklandığından, tehdit değerlendirmesi, buna uygun olarak, bu bölümde ele alınan her bir varlığın oluşturduğu askeri veya fiziksel tehdidin bir değerlendirmesidir.

Tehdit aktörlerinden oluşan seçimimiz, hayati ABD güvenlik çıkarları için anlamlı bir tehdit oluşturacak fiziksel yetenekten yoksun olan sorunlu devletleri ve devlet dışı varlıkları göz ardı etti. Bu, tüm potansiyel tehditlerin nüfusunu, ABD'nin hayati çıkarlarını tehdit etme araçlarına sahip olan ve ABD savunma planlamasının odağını çekmesi gereken bir kışkırtıcı davranış modeli sergileyen bir avuç kişiye indirdi. Bu Endeks, davranışlarını ve askeri yeteneklerini beş puanlık azalan ölçeklerde karakterize ediyor.

Seçilen tüm tehdit aktörleri - Rusya, Çin, İran, Kuzey Kore ve Orta Doğu ve Afganistan'daki terörist gruplar - geçen yıl boyunca ABD çıkarlarına yönelik fiili veya potansiyel tehditler olarak kaldı. Hepsi, ABD'nin çıkarlarına doğrudan meydan okuyan kendi çıkarlarını sürdürmek için yeteneklerini genişletme taahhüdünü fazlasıyla gösterdi.

Bu Endekste yer almayan Amerikan çıkarları olduğu gibi, burada tanımlanmayan Amerikan çıkarlarına yönelik ek tehditler de olabilir. Endeks, daha belirgin risk kaynaklarına ve en büyük tehdidi oluşturuyor gibi görünenlere odaklanıyor.

Rusya, Avrupa'daki Amerikan çıkarlarına yönelik birincil tehdit ve aynı zamanda ABD için en acil tehdit olmaya devam ediyor. Moskova, Ukrayna ve diğer Doğu Avrupa ülkelerinde büyük Rusya yanlısı propaganda kampanyalarına bağlı kalmaya devam ediyor, Ukrayna'daki ayrılıkçı güçlere aktif desteğini sürdürüyor, düzenli olarak kışkırtıcı askeri tatbikatlar ve eğitim misyonları gerçekleştiriyor ve 2021'de Ukrayna'ya büyük bir güç birikimi ile baskı yapıyor, olası bir saldırı hakkındaki spekülasyonları arttırıyor. Ayrıca ordusunun modernizasyonuna yönelik yatırımları arttırmayı sürdürdü ve Suriye ve Ukrayna'da ABD ve Batı politikasını sabote etmeye devam ederken önemli bir savaş deneyimi kazandı. Ekonomisi COVID-19 pandemisinin ilk aşamalarında etkilendi ancak sonraki aşamalarda toparlandı ve 2021'de büyüdü. 2022 Endeksi, Rusya'nın davranışını tekrar “agresif” ve artan yeteneklerini “zorlu” (en yüksek kategori ölçeği) olarak değerlendiriyor..

Çin, ABD'nin karşı karşıya olduğu en kapsamlı tehdit. Kışkırtıcı davranışları kapsamında “agresif” olmaya devam ediyor ve ordusunun modernizasyonuna ve genişletilmesine devam eden yatırımları ve uzay, siber ve özel dikkati, yapay zeka yetenekleri kabiliyeti nedeniyle “korkunç” puan alıyor. Aralık 2019'da hizmete giren ilk yerli uçak gemisinin tatbikatına devam edilmiş olup, ikincisinin inşası da devam etmektedir. Halk Kurtuluş Ordusu, menzilini ve askeri faaliyetlerini yakın bölgesinin ötesine taşımaya devam ediyor ve Tayvan yakınlarındaki Doğu Çin Denizi'nde gerçek zamanlı atış tatbikatları ve Güney Çin Denizi'nde agresif deniz ve hava devriyeleri de dahil olmak üzere daha büyük ve daha kapsamlı tatbikatlar yapıyor. Güney Kore ve Japon hava savunma kimlik bölgelerini araştırmaya devam etti, hem Seul hem de Tokyo tarafından eleştirildi ve özellikle Tayvan çevresindeki denizlerde ve hava sahasında yelken açma ve uçma konusunda agresif davrandı.

İran, Amerika Birleşik Devletleri, müttefikleri ve daha geniş Orta Doğu'daki çıkarları için açık ara en önemli güvenlik sorununu temsil ediyor. Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'e açık düşmanlığı, Hizbullah gibi terörist grupların sponsorluğu, müşterekleri tehdit etme geçmişi ve nükleer programıyla bağlantılı artan faaliyeti bunun altını çiziyor. İran, bölgedeki diğerlerine karşı düzensiz (siyasi dahil) savaşa büyük ölçüde güveniyor ve herhangi bir komşusunun fırlattığından daha fazla balistik füzeye sahip. Balistik füze geliştirmesi ve potansiyel nükleer kapasitesi, onu ABD anavatanının güvenliği için uzun vadeli bir tehdit haline getiriyor. Ayrıca İran, Irak'taki iç siyasi manzarayı şekillendirmek için agresif çabalarını sürdürerek bölgenin genel istikrarsızlığını artırdı. 2022 Endeksi, 2021 Endeksinin İran'ın davranışını “agresif” ve kabiliyetini “toplayıcı” olarak değerlendirmesini genişletiyor.

Kuzey Kore'nin ordusu, Amerikan müttefikleri Güney Kore ve Japonya'nın yanı sıra bu ülkelerdeki ve Guam'daki ABD üsleri için bir güvenlik sorunu teşkil ediyor. Kuzey Koreli yetkililer, genellikle askeri ve diplomatik tehditler savurarak ABD'ye karşı saldırgandır. Pyongyang, 2021 yılında nükleer testlerden kaçınmış olsa da, füze testleri de dahil olmak üzere bir dizi kışkırtıcı davranışta bulundu.

Kuzey Kore, füze ve nükleer denemelerini yurt içinde, bölgesel ve küresel düzeyde prestijini ve önemini arttırmak ve nükleer programı ve çeşitli yardım paketleri ile ilgili müzakerelerde ABD'den çeşitli tavizler almak için kullandı. Bu tür gelişmeler, Kuzey Kore'nin askeri duruşunu da iyileştiriyor. ABD ve müttefik istihbarat teşkilatları, Pyongyang'ın nükleer savaş başlığı minyatürleştirmesini, orta menzilli füzelerine nükleer silah yerleştirme kabiliyetini ve Amerika kıtasına bir füze ile ulaşma kabiliyetini zaten başardığını değerlendiriyor. Kuzey Kore ayrıca siber savaşı, rakiplerine ve uluslararası finans kuruluşlarına karşı bir gerilla savaşı aracı olarak kullanıyor. Bu nedenle, bu Endeks, Kuzey Kore'den gelen genel tehdidi, davranış provokasyon seviyesi için “test” ve yetenek seviyesi için “toplama” olarak beklenmedik durumların çeşitliliğini göz önünde bulundurarak değerlendirmektedir.

Geniş bir terörist grup dizisi, İran gibi ülkelerin sahip olduğu devlet düzeyindeki yeteneklerin gerisinde kalsalar da, Endeks'te incelenen Amerika'ya yönelik tehditlerde en büyük düşmanlar olmaya devam ediyor. ABD anavatanını ve yurtdışındaki Amerikalıları ilgilendiren başlıca terörist gruplar, Irak İslam Devleti ve El Şam (IŞİD) ve El Kaide'dir. El Kaide ve kolları Suriye, Yemen, Irak ve Kuzey Afrika'nın Sahel'inde aktif ve etkili olmaya devam ediyor. Artık toprak sahibi bir varlık olmasa da, IŞİD ayrıca Orta Doğu'da, Güney ve Güneydoğu Asya'da ve Afrika'da ciddi bir varlık olmaya devam ediyor ve hükümetleri devirmeye ve aşırı bir İslam hukuku biçimini dayatmaya çalışırken istikrarı tehdit ediyor. İdeolojisi, Amerikalılara ve ABD çıkarlarına karşı saldırılara ilham vermeye devam ediyor. Neyse ki, Orta Doğu terörist grupları ABD'nin karşı karşıya olduğu en az yetenekli tehditler olmaya devam ediyor, ancak göz ardı edilemezler.

Bu Endekste yer almayan Amerikan çıkarları olduğu gibi, burada tanımlanmayan Amerikan çıkarlarına yönelik ek tehditler de olabilir. Bu Endeks, daha belirgin risk kaynaklarına ve en büyük tehdidi oluşturuyor gibi görünenlere odaklanmaktadır.

Bu tehdit kaynaklarının değerlendirmelerine dayanarak, 2022 Endeksi, genel küresel tehdit ortamını, tehdit aktörlerinin davranış alanlarında “saldırgan” ve “toplayıcı” olarak yeniden derecelendiriyor ve sırasıyla ABD güvenlik çıkarlarına zarar verebilecek maddi yetenek, bu da toplam tehdit puanının "yüksek" olmasına neden oluyor.


ABD Askeri Gücünün Durumu

Son olarak, Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri gücünü üç alanda değerlendirdik: yetenek, kapasite ve hazır olma. Bu değerlendirme hizmetine, askeri kuvvet büyüklüğünü bağlamanın en açık yolu olarak hizmet yoluyla yaklaştık; modernizasyon programları; ünite hazırlığı; ve (genel anlamda) her bir hizmet tarafından temsil edilen işlevsel savaş gücü (kara, deniz ve hava).

Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer kabiliyetini, gerçekten benzersiz özellikleri ve silahların kendisinden, geleneksel yetenekleri destekleyen altyapıdan temelde farklı olan destekleyici altyapıya kadar oluşturan unsurları nedeniyle ayrı bir varlık olarak ele aldık. Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri, Deniz Piyadeleri ve Uzay Kuvvetleri'ni (bu baskıda yeni puan aldı) yaptığımız gibi siberi tam olarak değerlendirmemekle birlikte, düşmanca davranışları caydırmak ve savaşları kazanmak için gerekli hale gelen yeni araçların ve organizasyonların önemini kabul ediyoruz. 

Bu üç değerlendirme alanı (yetenek, kapasite ve hazır olma), ABD'nin yeterli miktarda uygun modern askeri güce sahip olup olmadığı ve askeri birliklerin talep üzerine ve etkili bir şekilde askeri operasyonlar yürütüp yürütemeyeceğine ilişkin kapsayıcı soruların merkezinde yer alıyor.

Endeksin önceki tüm sürümlerinde bildirildiği gibi, hizmetler ve ABD nükleer işletmesi genelindeki ortak tema, uzun yıllar boyunca yetersiz yatırım, yetersiz modernizasyon uygulamasının neden olduğu bu tür bir bozulmadan sonra yeniden inşa etmek için gereken çaba ve kuvvet bozulmasıdır. 2011 Bütçe Kontrol Yasası tarafından dayatılan düşük bütçe tavanlarından muafiyet sağlamak için Kongre tarafından tekrarlanan çabalara rağmen, bütçeye el konulmasının (finansman kesintileri) hazırlık ve kapasite üzerindeki olumsuz etkileri gibi. Savunma Bakanı James Mattis, 2018 NDS'de, servislerin düzensiz savaştan akran bir düşmana karşı büyük ölçekli savaşa yeniden yönlendirme çabalarını üstlendi, ancak bu tür değişimler zaman ve hatta daha fazla kaynak gerektiriyor. 2020'de yeniden hazır olma konusunda önemli ilerleme kaydedildi, ancak 2021'de ihtiyaca göre savunmaya yetersiz yatırımın devam etmesi nedeniyle kayma kaydedildi ve 2022 için tahmin, Başkan'ın FY 2022 bütçe sunumunda talep edilen finansman düzeyi göz önüne alındığında iç karartıcı.

Ordu, son yirmi yıldır ağırlıklı olarak Orta Doğu'da ve başka yerlerde de harekatlarla meşgul olmasına rağmen, savaş deneyimi geçicidir ve bağlama duyarlıdır. Değerli muharebe deneyimi, bireysel olarak deneyim kazanmış askerler kuvvetten ayrıldıkça kaybedilir ve yalnızca benzer türden gelecekteki operasyonlar için doğrudan geçerliliğini korur: Örneğin, Irak'taki isyan bastırma ve danışman destek operasyonları, bir devlete karşı yapılan büyük konvansiyonel operasyonlardan temelde farklıdır. İran veya Çin gibi. Genel olarak, ABD askeri güçlerinin 2011'de (şimdiden on yıl önce) Irak'tan ve bu yıl Afganistan'dan çekilmesi, Müşterek Kuvvet genelinde doğrudan muharebe deneyimi kaybını artırdı. Bu nedenle, mevcut Müşterek Kuvvetin bazı bölümleri bazı harekat türlerinde deneyimli olmasına rağmen, kuvvet bir bütün olarak, eğitim ve planlamasını daha yeni yönlendirmeye başladığı türden üst düzey, büyük muharebe harekâtlarında deneyimden yoksundur ve F-35 Lightning II avcı uçağı gibi sınırlı sayıda yeni ekipman tanıtılsa bile, hala eskimiş ve operasyon kapasitesi küçülüyor.

Hizmetleri ve nükleer işletmeyi, raporun tamamında detaylandırılan kriterlere göre “çok zayıf” ile “çok güçlü” arasında değişen beş kategorili bir ölçekte tanımladık. Bu nitelendirmeler, ne bireysel askerlerin yetkinliğini ne de servislerin veya bir bütün olarak Müşterek Kuvvetin profesyonelliğini yansıtıyor olarak yorumlanmamalıdır; ne de doğrudan karşılaştırmalı olarak ABD ordusunun dünyadaki diğer ordulara göre gücünden bahsetmiyorlar. Daha ziyade, Amerika'nın sert askeri gücünün kurumsal, programlı ve maddi sağlık veya yaşayabilirliğinin değerlendirmeleridir.

Analizimiz şu değerlendirmelerle sonuçlandı:
  • “Marjinal” olarak Ordu. Ordunun puanı 2022 Endeksinde “marjinal” olmaya devam ediyor. Ordu, büyük güç rekabeti için kuvvetlerini modernize etme taahhüdünü sürdürmüştür, ancak modernizasyon programları hala geliştirme aşamasındadır ve satın alma ve sahaya çıkmaya hazır olmaları birkaç yıl alacaktır. Başka bir deyişle, Ordu modernleşmekten daha hızlı yaşlanıyor. Sahip olması gereken gücün yalnızca yüzde 62'si ile kapasitede “zayıf” kalıyor. Bununla birlikte, 31 Düzenli Ordu BCT'sinin yüzde 58'i (18) en yüksek hazırlık durumundadır, bu nedenle "çok güçlü" bir puan alıyor ve hizmetin bir sonraki büyük çatışmaya hazırlanmak için ne yapması gerektiğini bildiği hissini veriyor. Bununla birlikte, ekipmanının yaşı ve modernizasyon programlarının boyutu ve olgunluğu göz önüne alındığında, kapasite puanı “marjinal” kalmaktadır.
  • “Marjinal” Olarak Donanma. “Zayıf”a Yönelik Eğilimli. Donanmanın mevcut 296 gemilik savaş gücü filosu ve yoğunlaştırılmış operasyonel tempo, görevlerine göre çok küçük bir hizmet ortaya çıkarmak için bir araya gelerek 2021 Endeksinden değişmeyen “zayıf” bir kapasite puanına neden oluyor. Umutsuzca 400 gemiden oluşan daha büyük bir filoya ihtiyacı var, ancak mevcut ve tahmin edilen finansman seviyeleri, bunun öngörülebilir gelecekte gerçekleşmesini önleyecektir. Bu, hizmetin eski gemilerin yerini alabileceğinden daha hızlı yaşlanmasına neden olarak mutsuz bir etkiye sahiptir ve böylece büyük rakiplerin teknolojik pariteye ulaşmasını kolaylaştırır. Ayrıca, Donanmanın yüksek düzeyde hazırlık elde etmek için gerekli eğitimi yürütmesini zorlaştırdı. Sonuç olarak, Donanma hazır olmada “zayıf” olarak aşağı doğru bir eğimde “marjinal” olarak derecelendirildi.
  • “Zayıf” olarak Hava KuvvetleriBu, 2021 Endeksindeki “marjinal” değerlendirmesinden bir düşüş. Hava Kuvvetleri, bu Endeksin önerdiği savaş uçaklarının yüzde 86'sına sahip olsa da, bu uçakların göreve hazır olup olmadıklarının ve fiziksel konumlarının kamuya açıklanması, Hava Kuvvetlerinin bir krize hızlı bir şekilde yanıt vermesini zorlaştıracaktır. Ek olarak, bu uçakları tek bir büyük savaş için tüm yerlerden tedarik etme ihtiyacı, muhtemelen başka herhangi bir büyük savaş eylemine yanıt verilmesini engelleyecektir. Modernizasyon programları genellikle sağlıklıdır, ancak Hava Kuvvetleri envanterindeki önemli uçakların ileri yaşı, hizmeti uçakları değiştirilemeyeceklerinden daha hızlı emekli etmeye yönlendiriyor ve bu da “marjinal” bir yetenek puanına yol açıyor. Hizmet, bir önceki yıla kıyasla hazırlık konusunda da zemin kaybetti. Bu alandaki bir "zayıf" puan, ABD'nin denizaşırı eylemleri azaldıkça operasyonel konuşlandırmalardaki genel azalma göz önüne alındığında, çaba eksikliği veya odaklanmış niyet anlamına gelen pilot eksikliği ve uçuş süresinin sonucudur.
  • “Güçlü” Olarak Deniz Piyadeleri. Deniz Piyadeleri için puan iki nedenden dolayı “marjinal”den “güçlü”ye yükseltildi: (1) 2021 Endeksi kapasite eşiğini değiştirip Kolordu'nun  aynı zamanda geniş bir yelpazede daha küçük krize müdahale görevlerine hazır olan tek savaş gücüdür argümanını kabul ederek 36 piyade taburundan 30 tabura düşürdü ve (2) Kolordu'nun değerlendirilen yıl boyunca modernizasyon (ki bu kapasiteyi artırır) ve hazır olma durumunu arttırma konusundaki olağanüstü çabaları nedeniyle. Bununla birlikte, 2022 mali yılında ek finansmanın olmaması durumunda, Kolordu tabur sayısını 24'ten 21'e daha da düşürmeyi planlıyor ve bu azalma uygulanırsa, Kolordu'nun kendisi için belirlediği deniz gücünün yoğun çekişmeli muharebe ortamlarına yansıtılmasını sağlamak rolünü yerine getirme konusundaki genel kabiliyetine zarar verecektir.  Hizmet, operasyon güçlerinin yeniden tasarlanması ve yeni savaş araçlarının satın alınmasıyla agresif bir şekilde ilerledi, ancak eski ekipman ve sorunlu fonlar tarafından engellenmeye devam ediyor.
  • "Zayıf" olarak Uzay GücüUzay Gücü, Başkan Trump'ın daha önceki bir önerisi ve Kongre tarafından kabul edilen yasanın bir sonucu olarak, 20 Aralık 2019'da resmen kuruldu. 2021 Endeksi, yeni hizmete genel bir bakış sunarak misyonunu, yeteneklerini ve zorluklarını açıkladı, ancak bir değerlendirme sunmadı. Daha fazla içgörü kazanmak için ek bir yıl ile 2022 Endeksi, USSF'yi ölçülen tüm alanlarda “zayıf” olarak puanlıyor. Hizmet, diğer hizmetlerden görev geçişlerinde destekte kesinti olmadan oldukça başarılı oldu, ancak yörüngeye yerleştirilen ticari ve rakip ülke sistemlerindeki patlayıcı büyümeyi izlemek ve yönetmek için yeterli varlığa sahip değil. Platformlarının çoğu planlanan yaşam sürelerini aşmış durumda ve bunları değiştirmeye yönelik modernizasyon çabaları yavaş ve kademeli. Kuvvet ayrıca savunma ve saldırgan karşı-uzay yeteneklerinden yoksundur.
  • Nükleer Yetenek “Güçlü” Ama “Marjinal” hatta “Zayıf”a Doğru Eğiliyor. Bu, “marjinal”den “güçlü”ye doğru bir eğilim bildiren 2021 Endeksinde varılan sonucun tam tersidir. "Güçlü" notu, Trump Yönetimi'nin ABD nükleer girişimindeki düşüşü tersine çevirme taahhüdünü ve Biden Yönetimi'nin tüm nükleer girişimin (savaş başlıkları, platformlar, komuta ve kontrol, personel ve altyapı) modernizasyonuna yönelik taahhüdünü sürdürme ve buna göre gerekli kaynakları tahsis etme kararını tanımaktadır. Bu taahhüt olmadan, bu genel puan hızla "zayıf"a düşecektir. Modernizasyon çabalarındaki ilerleme, üst düzey liderlerin, kuvvetlerin güvenilir kaldığına dair güvenceleriyle birleştiğinde, önceki baskılarda sağlayabildiğimizden daha iyimser bir değerlendirmeyi garanti ediyor. Bununla birlikte, “marjinal” veya “zayıf” a yönelik koşullu bir eğilimle birlikte bu “güçlü” puan, nükleer caydırıcılıkta yakın geçmişte görülenden daha büyük bir bozulma riskini yansıtmaktadır. Mevcut güçler bugün güvenilir olarak değerlendiriliyor, ancak nükleer girişimin neredeyse tüm bileşenleri değiştirme veya modernizasyon açısından bir devrilme noktasında ve programda gecikmeler için hiçbir marj kalmadı. Zamanında ödeneklerin başarısızlığı ve nükleer modernizasyon için İdare desteğinin eksikliği, bu portföyün gelecekteki baskılarda “zayıf” hale gelmesine hızlı bir düşüşe yol açabilir.

Toplamda, Amerika Birleşik Devletleri'nin askeri duruşu “marjinal” olarak değerlendirilmeye devam ediyor ve hem olumlu hem de olumsuz eğilimler içeriyor: bazı yeni ekipmanların yürürlüğe girmesi, insan gücündeki boşlukların doldurulması ve mühimmat stoklarının ve onarım parçalarının yeniden inşası endişe verici. kuvvet hazırlığındaki eğilimler, eğitimli pilotlar gibi kilit alanlarda azalan güç ve savunma bütçesinde devam eden belirsizlik, şu anda hem büyük satın alma programları hem de kurulum düzeyinde onarım yetenekleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. 2022 Endeksi, önceden neredeyse aynı anda iki MRC'yi idare edebilecek donanıma sahip olan mevcut ABD askeri gücünün, çeşitli mevcudiyet ve angajman faaliyetlerine katılırken aynı zamanda tek bir büyük bölgesel çatışmanın taleplerini karşılayabilecek kapasitede olduğu, ancak daha fazlasını yapmanın çok zor olacağı ve kesinlikle yetersiz kalacağı sonucuna varıyor; bu, kilit askeri müttefiklerin genel olarak zayıf durumu nedeniyle daha da zorlaşan bir durum. Başkan'ın Afganistan'dan asker çekme kararı, kuvvetlerin toparlanması için biraz nefes alma alanı sağlayabilir, ancak yalnızca diğer operasyonel talepler askeri hizmetleri yeniden talep etmezse.

Genel olarak, askerlik hizmetleri hazır olmaya öncelik vermeye devam ediyor ve son birkaç yılda bir miktar iyileşme görüldü, ancak özellikle gemi inşasında modernizasyon programları, kaynaklar geleceğe hazırlanmaya ve 20 yıllık operasyonlardan sonra toparlanmaya bağlı olduğu için sıkıntı çekmeye devam ediyor. Hava Kuvvetleri söz konusu olduğunda, sınırlı satın alma fonlarının bir kısmı, yüksek tehdit senaryolarında şüpheli faydalı uçaklara harcanırken, Ar-Ge, oldukça yaşlı uçakları değiştirmeye yönelik çabalardan daha büyük bir fon payı alıyor. 2021 Endeksinde gözlemlendiği gibi, hizmetler ayrıca askeri birliklerin boyutunda ve sayısındaki azalmaları normalleştirdi ve kuvvetler iki MRC kriterini karşılamak için gereken seviyenin oldukça altında kaldı. Deniz Piyadeleri'nin insan gücündeki tasarrufları, gelecekteki savaşlarda başarı için gerekli gördüğü yetenek modernizasyonuna yönlendirebilmesi için boyutunu daha da küçültme planı, hükümetin savunmaya yetersiz yatırım yapmasının sonuçlarının açık bir örneğini sunuyor.

Kongre ve İdare, 2011 Bütçe Kontrol Yasası'nın (BCA) son yıllarında finansmanı istikrara kavuşturmak için olumlu adımlar attı. Bu, BCA tarafından kısıtlanan finansmanın en kötü etkilerini hafifletti, ancak Amerika'nın silahlı hizmetlerinin uygun şekilde boyutlandırılmasını, donatılmasını, eğitilmesini ve yerine getirmeleri gereken görevleri yerine getirmeye hazır olmasını sağlamak için gücü yeniden inşa etmeye yönelik sürekli yatırım kritik olacaktır.

Şu anda savunulduğu gibi, ABD ordusu, Amerika'nın hayati ulusal çıkarlarını savunma taleplerini ancak marjinal olarak karşılayabiliyor.

The Heritage Foundation,  Washington DC, 20 Ekim 2021

Mustafa Tamer, 11.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri-Analiz, Onlar Ne Diyor?

Mustafa Tamer Yayınları

Onlar Ne Diyor?

Dipnotlar:
  1. 2018 NDS, Başkan Donald J. Trump'ın Yönetimi sırasında yayınlanmasına rağmen, Başkan Joseph R. Biden yönetiminden orduya odaklanan benzer bir belge tarafından henüz hazırlanmadı. Ancak Biden Yönetimi, ulusal güvenlik gündeminin ana hatlarını ve önceliklerini belirlediği bir geçici kılavuz yayınladı. Özellikle, Başkan Biden'in Geçici Ulusal Güvenlik Stratejik Rehberi, önceki yönetimin belirlediği aynı temel ulusal güvenlik çıkarlarını ve ABD çıkarlarına meydan okuyan aynı büyük rakip ülkeler grubunu yineler ve bunları ABD ordusunun hazır olması gereken küresel bir bağlama yerleştirir, coğrafi olarak ayrılmış yerlerde çeşitli sorunları ele alır. Bkz. Başkan Joseph R. Biden, Jr., Interim National Security Strategic Guidance, The White House, Mart 2021, s. 8–9, https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2021/03/NSC -1v2.pdf (19 Ağustos 2021'de erişildi).
  2. James Mattis, Savunma Bakanı, Amerika Birleşik Devletleri'nin 2018 Ulusal Savunma Stratejisi Özeti: Amerikan Ordusunun Rekabet Gücünü Keskinleştirme, s. 2. https://dod.defense.gov/Portals/1/Documents/pubs/2018-National-Defense-Strategy-Summary.pdf (19 Ağustos 2021'de erişildi).


Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı