3 Aralık 2021 Cuma

SA9468/TG358: ABD Ordusu'nda Cinsel Şiddetin Önlenmesi

   Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, 2014 yılında RAND'a katılmadan önce, 15 yıldan fazla bir süre günlük gazetecilikte, en son The  Orange County Register'da suç ve son dakika haber editörü olarak çalışan RAND Corporation iletişim analisti ve RAND'ın amiral gemisi dergisi RAND Review'un baş yazarı Doug Irving'e aittir ve ABD Ordusu'ndaki cinsel tâciz ve tecavüzlere odaklanmaktadır.  Metnin , "2018'de ordu içinde yapılan bir anket, geçen yıl 20.000'den fazla kişinin cinsel saldırıya uğradığını tespit etmişti; tüm asker kadınların yüzde 6,2'si ve asker erkeklerin yüzde 0,7'si. On binlercesi daha cinsel tacize maruz kalmıştı. Bunların çoğu, genellikle misilleme yapılmasından korktukları veya ifadelerinin ciddiye alınacağından şüphe duydukları için hiçbir zaman resmi bir rapor sunmamıştı." şeklindeki tespiti, yaklaşık 100 yıldır dünyada, işgallerle, işkence, terör ve katliamlarla anılan ABD ordusunun kendi içerisinde nasıl çürüdüğünü de kanıtlamaktadır.
Seçkin Deniz, 03.12.2021


Preventing Sexual Violence in the Military

BriGette McCoy nefesini düzene sokmak için durakladı. ABD Ordusunda başına gelenlerin izlerini saklamak için yıllarını harcamıştı. Kendi aile üyeleri, 20 yaşına gelmeden önce yaşadığı tacizlerden, kötü niyetli şakalardan, iki tecavüzden habersizdi. Ama birinin bu soruna el atması gerekiyordu ve McCoy bu kişinin kendisi olacağına karar vermişti.


ABD Ordusu'nda eski uzman olan BriGette McCoy, Mart 2013'te orduda cinsel saldırıya ilişkin bir Senato Komitesi'nin Silahlı Kuvvetler Komitesi önünde ifade veriyor, fotoğraf Carolyn Kaster/AP Images

Yazılı ifadesinden başını kaldırdı ve gözlerini, önünde oturan ABD senatörlerine dikti. 

“Cinsel saldırı ve travmanın orduda derin ve geniş kökleri var” dedi.

“Birkaç yaprak koparıp dalı budamayalım. Bunu kökten ele alalım.”

"Lütfen bunu durdurun."

Yıllardır, RAND'daki araştırmacılar, cinsel taciz ve saldırının ABD ordusundaki kadın ve erkekler üzerindeki muazzam bedelini belgelediler. Yakın tarihli bir raporda, bunu önlemek, sorunu kökten halletmek için adım adım bir strateji ortaya koydular. Temel mesajları: Ordunun daha fazlasını yapması, daha iyisini yapması ve şimdi yapması idi.

Ordu’daki kariyer hayali, maruz kaldığı amansız tacizin ortasında parçalanan McCoy şöyle dedi:  

“Bu insanların sizin erkek ve kız kardeşleriniz olması gerekiyor; birbirimizin arkasını kollamamız gerekiyor. Birbirimizin sırtını kollayamıyorsak, o zaman bu bir ulusal güvenlik sorunudur. Bu durum ulusumuzu zayıflatmaktadır”.

Saldırı ve Tacizin Yaygınlığı

2020 baharında genç bir Ordu uzmanı olan Vanessa Guillén ortadan kayboldu. Cesedi haftalar sonra Teksas'ta Fort Hood'un dışındaki sığ bir mezarda bulundu. Olay, ordudaki cinsel şiddet sorununa ulusal düzeyde dikkatleri çekmişti; Guillén, ölümünden önce iki kez taciz bildirmişti. Müfettişler daha sonra Fort Hood'da "kesin bir liderlik eksikliği" olan "toksik bir kültür" tanımladılar. Birkaç asker, müfettişlere Afganistan'da kendilerini daha güvende hissettiklerini söylemişti.

Manşette Fort Hood olsa da hikâyenin tamamı bu değildi. 2018'de ordu içinde yapılan bir anket, geçen yıl 20.000'den fazla kişinin cinsel saldırıya uğradığını tespit etmişti; tüm asker kadınların yüzde 6,2'si ve asker erkeklerin yüzde 0,7'si. On binlercesi daha cinsel tacize maruz kalmıştı. Bunların çoğu, genellikle misilleme yapılmasından korktukları veya ifadelerinin ciddiye alınacağından şüphe duydukları için hiçbir zaman resmi bir rapor sunmamıştı.

RAND'da yapılan araştırmalar, orduda gerçekleşen cinsel saldırıların neredeyse yarısının lezbiyen, gey veya biseksüelleri hedef aldığını göstermiştir. Araştırma, yüksek cinsel şiddet oranlarına sahip gemi ve üslerin varlığını ortaya koydu; bunların içerisinde Fort Hood da vardı. Yakın tarihli bir RAND araştırması, 8.000 askerin cinsel tacize uğradıktan sonra, olağan yıpranmanın üzerindeki olumsuzluklar nedeniyle, 28 aylık bir süre içinde ordudan ayrıldığını ortaya koydu. Fiili cinsel saldırıdan sonra yaklaşık 2.000 kişi daha ordudan ayrılmıştı.

BriGette McCoy'un başka seçeneği yoktu. Ordu kariyerine 1991'de son verdi; dehşete kapılmıştı, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi üyelerine, ayrılmasa daha yüksek rütbeli tacizcisiyle çalışmaya devam etmesi gerektiğini söyledi. Eve geldi, boşluk ve intihar düşünceleriyle mücadele etti ve VA'dan (Veteran İşleri Bak.) yardım almak için yıllarca savaştı. Hala bir uçağın koridor koltuğuna oturamıyor çünkü insanların ona dokunmasını istemiyor.

McCoy şöyle diyor: 

'Her şeye nüfuz ediyor. Sudaki mürekkep gibi”. 

“Yaşadığım yer ödünç. Sürdüğüm araç ödünç. Giydiğim şey ödünç. Rahat olduğumdan ve güvende hissettiğimden emin olmak için yapmam gereken şey bu.”

Önleme Yetenekleri Yetersiz

Bu yılın başlarında, Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III, orduda “kalıcı ve aşındırıcı” olarak nitelendirdiği cinsel şiddet sorunuyla mücadele etmek için derhal harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Austin: "Bunun üzerinde uzun zamandır ciddi bir şekilde çalışıyoruz," dedi, "Ama tam bir sonuç alamadık." RAND'ın yaklaşık iki düzine RAND çalışmasından alınan sonuç ve stratejileri bir araya getiren raporu, Austin'e bu çabaları güçlendirmeye yardımcı olmak için iletilen bir bildiri niteliği taşıyordu.

Araştırmacılar, ordunun son yıllarda sorun hakkında farkındalığı artırmak için çok çalıştığını kaydediyor. Ama artık ileriye doğru büyük bir adım atılması, yatırım yapılması ve bunu engelleyecek şekilde kültürün değiştirilmesi gerekiyor.

Askeri üslerin daha etkili önleme programları uygulamasına yardımcı olması için hazırlanan bir kılavuz olan Sonuçlara Ulaşmak’ın ortak geliştiricilerinden biri olan RAND'ın kıdemli davranış bilimcisi Matthew Chinman şöyle diyor: "Bu bana 'Sadece Hayır Deyin'* sloganıyla oluşacak farkındalığın, çocukların uyuşturucu kullanmasını engellemeye yeteceğini düşündüğümüz 1980'leri hatırlatıyor. Ardından, bunu gerçekleştirmek için daha sağlam programlara, eğitimlere ve personele ihtiyacımız olduğunu öğrendik. Ordu, ne yapacağını anlamanın henüz ilk aşamalarında.”

Çok iyi önleme programları var; insanlara nasıl müdahale edecekleri konusunda yol gösteren veya onlara koruyucu bir ortamı nasıl geliştireceklerini öğreten eğitimler. Ordu, bunun yerine, mesajı iletmek için çok sık olarak PowerPoint sunumlarını kullanıyor.

Hizmet dalları arasında yalnızca Hava Kuvvetlerinde önleme programlarını denetleyen tam zamanlı uzmanlar bulunur. Geri kalanlar, genellikle çok az eğitimle ve bir fark yaratmak için çok az zaman harcayarak dönüşümlü personel kullanıyor. Ordunun ayrıca, resmi bir şikâyet düzeyine yükselmeyen taciz veya görevi kötüye kullanma iddialarını takip etme gibi bir prosedürü yok; bu olsaydı, olaylar tırmanmadan önce sorunla alakalı örüntülerin görülmesine yardımcı olabilirdi.

Avukatlar, Pentagon'u cinsel saldırı ve taciz davalarının ele alınması ve cezai kovuşturmaların iyileştirmesi noktasında yıllarca zorladı ve bu konuda bir miktar başarı sağladı. Örneğin Ordu bazı üslerde, mağdur savunucularını, soruşturmacıları ve savcıları bir araya getirecek özel merkezler oluşturmayı planlıyor. Ancak RAND'ın tavsiyeleri, müfettişlere ve savcılara ihtiyaç duyulmadan çok önce ordunun güvenli bir ortam yaratmak için neler yapabileceğine yönelik daha geniş bir perspektif içeriyor.

RAND'ın cinsel saldırı ve tacizi önleme stratejileri üzerine hazırlanmış yakın tarihli raporunun yazarlarından kıdemli davranış ve sosyal bilimci Joie Acosta şöyle diyor: 

“Askeri liderler bu konuda adım atıyor, ancak caydırıcı bir zihniyetten önleyici zihniyete geçmek için gerçekten büyük düşünmeleri gerekiyor. Birileri, düşük düzeyde bile olsa insanları taciz ediyorsa, 'Bu, endişelenmemiz gereken bir davranış şeklidir' diyebilmeliler. Müdahale etmek için o kişinin kırmızı bölgeye girmesini bekleyemezler.”

Köklere Ulaşmak

Araştırmacılar, ordunun tek odak noktası cinsel saldırı ve tacizi önlemek olan tam zamanlı bir profesyonel işgücü kiralaması gerektiği sonucuna vardı. Daha iyi verilere, suistimalleri raporlamak için daha fazla seçeneğe ve emir-komuta zincirinin yukarı ve aşağısındaki liderlerin tavrını belirleyecek bir kararlılığa ihtiyaç var. Cinsel saldırı ve taciz rakamlarının değişmesi için RAND raporundacesur eylem” olarak tanımlanan şeye odaklanılması gerekiyor .

Savunma Bakanı Austin tarafından kurulan özel bir komisyon da aynı sonuçlara vardı. Bu yılın başlarında yayınlanan komisyon raporunda, askeri kültürden mağdur bakımına ve tam zamanlı bir önleme işgücü oluşturmaya kadar her şeyi kapsayan 80'den fazla tavsiyede bulunuluyor. Raporun başlığı: Zor Gerçekler ve Değişme Görevi

RAND'da da çalışmalar devam ediyor. Araştırmacılar, riski daha iyi anlama ve ele alma yolunda bir adım olarak, bireysel birimlerin ve komutanlıkların şartlarını analiz etme yollarını geliştirmesi noktasında orduya yardımcı oluyor. Ayrıca yakın zamandan itibaren, önleme çabalarının uyarlanmasına yardımcı olmak için cinsel şakalar ve hakaretler gibi yaygın taciz davranışlarına ilişkin ordu mensuplarının raporlamaları da analiz ediliyor.


BriGette McCoy, orduya hizmet etmiş kadınları birbirine bağlamak ve güçlendirmek için kurduğu bir örgüt olan Kadın Veteran Sosyal Adalet Ağı'nın genel başkanıdır.

BriGette McCoy iyimser - ihtiyatlı bir iyimser; bu sefer sonucun farklı olabileceğini düşünüyor. Bunun nedeni herhangi bir Pentagon raporu ya da değişme sözü değil, ordudaki diğer kadınlardan duymuş olduğu şeyler. Bu kadınlar organize bir halde, hikayelerini anlatıyorlar, konuyu ulusal gündemin ön saflarında tutuyorlar.

McCoy şöyle diyor: “Kadınlar üst sıralara tırmanıyor; yönetimde bulunmak için aday oluyorlar. Ve görev aldıklarında, sadece birkaç yaprak kesip, ah, ağacı onardık demeyeceklerdir."

Doug Irving, 2 Kasım 2021, RAND Corporation

(Doug Irving (kendisi) RAND Corporation'da iletişim analisti ve RAND'ın amiral gemisi dergisi RAND Review'un baş yazarıdır. 2014 yılında RAND'a katılmadan önce, 15 yıldan fazla bir süre günlük gazetecilikte, en son The  Orange County Register'da suç ve son dakika haber editörü olarak çalıştı.)


Tamer Güner, 03.12.2021, Sonsuz Ark, Stratejik Araştırma, Çeviri





(*) Sadece Hayır Deyin: "Just Say No", 1980'lerde ve 1990'ların başında ABD'deki "Uyuşturucuya Karşı Savaş"ın bir parçası olarak yaygın olan ve çocuklara çeşitli hayır deme yolları sunarak eğlence amaçlı yasadışı uyuşturucu kullanımından caydırmayı amaçlayan bir reklam kampanyasıydı. Slogan, eşinin başkanlığı sırasında First Lady Nancy Reagan tarafından oluşturuldu ve desteklendi.

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.


Seçkin Deniz Twitter Akışı