3 Aralık 2021 Cuma

SA9467/SD2255: Avrupa'nın Savunmada Adım Atmaya İhtiyacı Var

 Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, 2011-2017 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan Center for American Progress kıdemli üyesi Max Bergmann ve Washington DC, Atlantik Konseyi'ndeki Avrupa Merkezi'nin kıdemli direktörü Benjamin Haddad'a aittir ve ABD-AB savunma anlaşmazlıklarına odaklanarak, NATO ile entegre bir Avrupa Savunma yapısının oluşturulmasını savunmaktadır. "AB'nin, öncelikle hem NATO tarafından belirlenen yeteneklerdeki boşlukları dolduracak, birlikte çalışabilirliği sağlayacak hem de AB'nin ABD'ye bağımlılığını azaltacak türden büyük askeri kazanımlar yapmaya odaklanması akıllıca olacaktır." diyen analistlerin savunma harcamaları konusunda 'cimri' davranan Avrupa Birliği'ne yaptıkları teklif açıktır: "AB'nin tarihi 750 milyar Euroluk Koronavirüs Kurtarma Paketi, Yeni Nesil AB fonu, yeni AB askeri girişimlerini finanse etmek için potansiyel bir model sunuyor. AB, üye devletler tarafından savunma yeteneklerinin edinilmesini finanse etmek ve mevcut AB girişimlerini desteklemek için 100 milyar Euro daha borç almalıdır." Kişisel olarak çok eğlenceli bulduğum Batı'daki bu tartışmaların uzun süre devam etmesini beklediğimi söyleyerek, sizi keyifle okuyacağınız analizle baş başa bırakıyorum.
Seçkin Deniz, 03.12.2021


Europe Needs to Step Up on Defense

"Brüksel Borçlanmalı ve Güvenliğe Daha Fazla Harcamalı"

Güvenlik ve savunma birdenbire Avrupa'nın gündemine geri döndü. Amerika Birleşik Devletleri'nin Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesi - Avrupalı ​​müttefiklerin algılanan istişare eksikliği nedeniyle sersemlemesine neden oldu - ve Fransa ile Avustralya-Birleşik Krallık-Amerika Birleşik Devletleri (AUKUS) denizaltı anlaşması üzerindeki gerilimler,  Avrupa'nın Washington'ın Asya'ya “dönüşü” benimsemesiyle, Amerika'nın önceliklerinin sadece Avrupa'dan değil, aynı Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan uzaklaştığına dair endişeleri keskinleştirdi.

Ve Başkan Joe Biden'ın NATO'nun 5. Madde taahhüdüne (bir NATO üyesine yönelik bir saldırıyı “hepsine yapılmış bir saldırı” olarak muamele etmek) bağlılığı katı olmaya devam etse de, anketler siyasi yelpazenin her iki tarafında da Amerikalıların Avrupa'nın daha geniş komşuluğundaki çatışmaları çözmek için son yıllarda  NATO'nun askeri müdahaleye yönelik iştahının azaldığını gösteriyor. 


Sloven askerleri Hırvatistan sınırına tel bariyerler kurdu, Kasım 2015

Bu eğilime karşı tetikte olan Avrupalı ​​yetkililer, Avrupa'nın kendi güvenliğinin sorumluluğunu üstlenmeye başlaması gerektiğini giderek daha fazla kabul ediyorlar. 15 Eylül'de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin 2022'nin ilk altı ayında, Fransa'nın bloğun yaklaşmakta olan başkanlığı sırasında bir savunma zirvesi düzenleyeceğini duyurdu. Ancak bu anı farklı kılan şey, Paris veya Brüksel'deki değil, Washington'daki bir değişimdir. AUKUS tartışmasının ardından Fransız ve Amerikalı yetkililer arasındaki toplantılarda ve ardından 29 Ekim'de Roma'da Biden ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında yapılan toplantıda ABD, "NATO'yu tamamlayan" daha güçlü Avrupa savunma yeteneklerine olan ihtiyacı kabul etti.

Uzun süredir bağımsız Avrupa savunma girişimlerinin transatlantik ittifakını yıkabileceğinden endişe duyan ABD için, Avrupa'nın güvenliğini NATO'dan ayrı olarak savunma yeteneğinin böyle bir kamuoyu tarafından onaylanması, potansiyel olarak anlamlı bir politika taviziydi. Ancak ABD'nin eski NATO Büyükelçisi Alexander Vershbow'un yakın zamanda yorumladığı gibi, “konuşmak ucuzdur, yetenekler ucuz değildir.” 

Amerika Birleşik Devletleri'nin AB savunmasında yeni keşfettiği açıklığı, yalnızca AB bu anı yakalar ve gerçek bir inisiyatif alırsa nihai olarak önemlidir. Büyük olma zamanı. AB, NATO'nun yeteneklerindeki boşlukları dolduran ve gerektiğinde Avrupa'nın kendi başına hareket etmesini sağlayan somut askeri kazanımlarla sonuçlanan cesur bir teklifle gelmedikçe, daha dengeli bir transatlantik ortaklık boş bir hayal olarak kalacaktır. Büyük ölçüde Avrupa'nın pandemi kurtarma planı tarafından belirlenen emsal sayesinde, artık AB'nin yeni savunma girişimlerini finanse etmesinin basit bir yolu var: borç para almak. Avrupa Birliği'nin savunma alımlarını desteklemek için 100 milyar Euro'luk yeni bir girişim başlatmasını öneriyoruz.

ARTIK 1990'LARDA DEĞİLİZ

Avrupa savunma harcamalarının arttırılması yönündeki düzenli çağrılara rağmen, ABD on yıllardır AB savunma entegrasyonu çabalarına karşı çıkıyor. Aralık 1998'de NATO dışişleri bakanları toplantısında, dönemin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright gelecekteki AB savunma girişimleri için bazı kırmızı çizgiler belirledi. Albright'ın ifade ettiği sınırlar "üç D" olarak bilinir oldu- AB savunması NATO çabalarını kopyalayamaz, karar alma sürecini ittifaktan ayıramaz veya AB dışındaki NATO üyelerine karşı ayrımcılık yapamazdı - ve kısa sürede doktrin haline geldi. 

Avrupa'nın güvenliği için ABD'ye bağımlılığı, Washington'a AB savunma önerileri üzerinde fiili bir veto hakkı verdi. Ve Avrupalı ​​ortaklarının AB ile NATO arasında seçim yapması gerektiğini öne sürerek bunu kullandı. Rusya'nın oluşturduğu tehdidin sadece teorik olmadığı Orta ve Doğu Avrupa'daki ABD müttefikleri için bu, hiç de bir seçim değil.

Amerika Birleşik Devletleri kıtanın savunmasının belkemiği olmaya devam ederken, Amerika'nın Avrupa savunma girişimlerine yönelik şüpheciliği AB içinde muhalefete yol açtı. Avrupalı ​​yetkililer, Amerikalı muhataplarının duymak istedikleri şeyin bu olduğuna inanarak, Fransız güvenlik girişimlerinden duydukları hayal kırıklığını sık sık Washington'a özel olarak ifade ettiler. Ama dünya 1990'lardan bu yana çok değişti. 

Clinton yönetimi, Soğuk Savaş sonrası bir dünyada NATO'nun hayatta kalmasını sağlamakla meşgulken, bugün NATO'nun rolü çok daha güvenli. AB de evrim geçirdi ve Amerika'nın birliğe karşı temkinli olması artık garanti değil. Avrupa'nın siyasi birliği birçok krizden sağ çıktı, dayanıklılığını kanıtladı ve giderek daha belirgin bir küresel rol oynadı. ABD'nin itirazlarına rağmen, AB daha çok bir savunma aktörü haline geldi ve yurtdışından tedarik yapmak ve güvenlik yardımı sağlamak için ortak bir savunma fonu oluşturdu. Bununla birlikte, Avrupa'nın savunma çabalarına yönelik şüpheci tutumlar, Atlantik'in her iki yakasındaki politika yapıcılar arasında kayda değer bir ilerleme sağlayarak önemli gelişmeyi engelliyor.

Libya'ya müdahale ve DAEŞ'e (veya IŞİD'e) karşı mücadele gibi son zamanlardaki uluslararası askeri çabaların gösterdiği gibi, Avrupa'nın askeri olarak hareket etme kabiliyeti büyük ölçüde Amerikan desteğine bağlıdır. Güçlü, istikrarlı ve daha militarize edilmiş, çevresindeki sorunları bağımsız olarak savuşturabilen bir Avrupa, Washington için hayati önem taşıyor. 

Biden, NATO'nun 5. Maddesini "kutsal bir yükümlülük" olarak adlandırsa da, Doğu Akdeniz veya Kuzey Afrika'da doğrudan bir NATO üye devletini içermeyen bir kriz patlak verirse Washington harekete geçer mi, bu bir ihtimal Avrupa için zarar verici sonuçlar doğurur mu? Batı Balkanlar'da bir soykırımı durdurmak için bağımsız askeri harekat yapabilen bir Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri'ne bel bağladığı 1990'larda olduğundan daha iyi bir konumda olabilir mi? Ya da çok basit bir düzeyde, uzak bir başkentteki kriz ABD'yi AB vatandaşlarını tahliye etmek için harekete geçirir mi?

Bu tür soruların ele alınması ABD için acil bir öncelik olmalıdır ve Avrupa savunmasına yeni bir yaklaşım gerektirmelidir. Avrupa devletlerinin kendi savunmaları için daha fazla harcama yapmalarını talep etmek, sürekli bir transatlantik akış için reçetedir. Çok uzun süredir Almanya gibi Avrupa devletleri, ordularının körelmesine izin verirken NATO ittifakına saygılarını sundular. İleriye baktığımızda, AB devletlerinin COVID-19 pandemisinin ardından daha fazla harcama yapma olasılığı düşük olmakla kalmayacak, aynı zamanda marjinal harcamaların gerçekleşmesi AB'nin 27 üye devletine yayılacağı için Avrupa güvenliği üzerinde çok az etkiye sahip olacaktır. 

Dolayısıyla, mevcut gidişatta, Avrupa'nın askeri zayıflığı daha da kötüleşebilir ve Avrupa'nın ABD'ye bağımlılığını arttırabilir. Bu Avrupa bedavacılığının Euro bazında yüksek bir bedeli olabilir ama aynı zamanda transatlantik ilişkilere açık bir maliyeti var. Washington, Avrupa'yı çok az pratik yardım sağlıyor ve Avrupa'yı meşgul olmaya değmez olarak görüyorsa, yalnızca daha büyük bir yabancılaşma ortaya çıkacaktır. Bu nedenle, hem Amerika Birleşik Devletleri hem de Avrupa, Avrupa'nın gerçek yatırımlar yaptığını ve ABD'nin bu çabaların AB düzeyinde bütünleştirilmesini desteklediğini gören yeni bir yaklaşım belirlemelidir.

AB HARCAMA YAPABİLİR

Avrupa'nın savunma yeteneklerini, AB'nin bağımsız askeri harekât gerçekleştirebileceği bir noktaya yükseltmek maliyetli olacaktır. Ancak AB'nin tarihi 750 milyar Euroluk koronavirüs kurtarma paketi, Yeni Nesil AB fonu, yeni AB askeri girişimlerini finanse etmek için potansiyel bir model sunuyor. AB, üye devletler tarafından savunma yeteneklerinin edinilmesini finanse etmek ve mevcut AB girişimlerini desteklemek için 100 milyar Euro daha borç almalıdır. Bu tür ek teşvik finansmanı, Avrupa'nın ekonomik toparlanmasını hızlandıracak ve Avrupa'nın savunma çabalarını güçlendirecek, Avrupa'nın kendini savunma yeteneğini dönüştürecek ve NATO ve ABD ile daha eşit bir temelde ortak olmasına izin verecektir.

2020 yazından önce, Avrupa Birliği'nin borç alacağı fikri neredeyse hayal bile edilemezdi. Ancak Avrupa kurtarma paketi yeni bir şey yaptı. AB bütçesini finanse etmek için yaptıkları gibi, üye devletlerden ulusal bütçelerini kullanmalarını istemek yerine, Euro ve Avrupa Merkez Bankası tarafından desteklenen Avrupa Birliği, finansal piyasalara gitti ve bu da piyasaların onlara borç vermeye istekli olduğunu ortaya çıkardı. Brüksel. AB kredi notu AAA olarak geldi ve Bloomberg'in Haziran ayında belirttiği gibi, AB borcuna yönelik piyasa talebi "stratosferik" oldu. Negatif ile sıfırın hemen üzerinde değişen faiz oranlarında yeni kurulan Avrupa Birliği, hiçbir ek maliyet olmaksızın kendi kendine yatırım yapabilir.

Daha tutumlu AB üyeleri daha fazla borçlanmaya muhalefet edeceğinden, Amerikan ısrarı anahtardır. Kolektif harcamalar AB'ye Euro için daha fazla avantaj sağlayacaktır. Ayrıca bazı AB üye ülkeleri için daha bu lezzetli olabilir. Örneğin, yeni bir Alman hükümetinin savunma için yurt içinde daha fazla harcama yapacağına dair çok az ihtimal var. Ancak Alman koalisyon partilerinden ikisi, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti, prensipte AB savunması kavramını destekliyor. Hepsi de transatlantik ittifakını mesajlarının merkezine koyuyorlar.

AB silahlı kuvvetlerinin —her ikisi de 2017'de etkinleştirilen Avrupa Savunma Fonu ve Daimi Yapılandırılmış İşbirliği (PESCO) çerçevesi gibi—yapısal entegrasyonunu ilerletmeyi amaçlayan son girişimler, Avrupa savunma harcamalarını optimize etmek için şimdiden çalışıyor ve savunma araştırmaları ve satın almalarını finanse etmeye başladı. Ancak artık AB, savunma konusunda çok daha fazlasını yapacak kurumsal yapıya sahip olduğundan, somut yeteneklere yönelik harcamaları arttırabilir.

AB'nin, öncelikle hem NATO tarafından belirlenen yeteneklerdeki boşlukları dolduracak, birlikte çalışabilirliği sağlayacak hem de AB'nin ABD'ye bağımlılığını azaltacak türden büyük askeri kazanımlar yapmaya odaklanması akıllıca olacaktır. Örneğin, Avrupa ülkelerinin Afganistan'ı tahliye ederken ABD'ye güvenmek zorunda kaldığı son durum ışığında, gerçek yetenek boşluklarını dolduracak hazır satın almalar, uzun menzilli hava taşımacılığı ve havada yakıt ikmali yapacak tanker filolarını içerebilir. 

AB ayrıca, azalan bir deniz varlığını tersine çevirmeye yardımcı olacak gelişmiş denizaltılar veya donanma gemileri; gelişmiş siber altyapı ve insansız hava araçları; ve Rusya'nın Avrupa hava sahası ihlallerini ve Libya veya Suriye'ye uygulanan ambargoları izlemesine olanak sağlayacak gelişmiş hava devriye yetenekleri satın almayı da düşünebilir.

Finansmanın bir kısmı, halihazırda devam etmekte olan 40'tan fazla PESCO savunma projesine, özellikle de pandemi ile ilgili bütçe kesintileri nedeniyle durdurulan savunma programlarına yatırılabilir. Özellikle, AB bütçe müzakerelerinde azaltılan ancak NATO tanklarının doğuya doğru hareket edebilmesi için karayollarını, demiryollarını ve köprüleri güçlendirme konusunda önemli çalışmalar yapan AB'nin askeri hareketlilik girişimine tam fon sağlanmalıdır.

Avrupa projesindeki her ilerleme, büyük kurumsal reformları ateşledi ve AB'nin savunmaya girişi de farklı olmayacak. Bazı zorlu tavizler gerekli olsa da, AB'nin daha sağlam savunma yetenekleri inşa etmesini sağlayacak kurumsal reformlar nihayetinde daha tutarlı ve etkili bir Avrupa dış politikasının yolunu açabilir.

BİR ÇIKIŞ ZİRVESİ?

Bu hatlar boyunca yeni bir Avrupa güvenlik girişimi, önümüzdeki altı ay boyunca sürecek olan Fransa'nın AB dönem başkanlığında, 2022'nin başlarında AB savunma zirvesi sırasında duyurulabilir. Avrupa savunmasının geleneksel destekçisi olan Paris için çabaya öncülük etmek mantıklı olabilir, ancak bir uzlaşma ruhu esas olacaktır. Fransa, Avrupa egemenliğinin çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini iddia ederse, AB'yi Rusya dahil tüm tehditlere karşı koruma niyetini göstermelidir. 

Son haftalarda AB, Polonya anayasa mahkemesinin AB hukukunun ulusal hukukun yerine geçmemesi gerektiğine ilişkin kararı üzerine Brüksel ve Varşova arasında bir hesaplaşmaya tanık oldu; AB'nin yasal çerçevesine temel bir meydan okuma. AB demokratik ilkelerini uygulamak zorunda olsa da, orta ve doğu Avrupa ülkelerinin devam eden Rus saldırganlığı karşısında jeopolitik kırılganlığının tanınması, harcama önceliklerine de yansıtılmalıdır.

Bu arada, Amerika Birleşik Devletleri bu çabalara kararlı bir destek sağlamalıdır. Bu planın başarılı olması için yönetimin aktif olarak bu çabalara dahil olması gerekecek. Doğu Avrupa'ya, AB savunma girişimlerinin Washington'un NATO ve Avrupa güvenliğine olan bağlılığını azaltmayacağına dair güvence vermelidir. Tam tersine, ABD, AB savunma entegrasyonunu, NATO'nun yerini almak şöyle dursun, NATO aracılığıyla güçlü bir transatlantik savunma işbirliğini gerektirecek olan transatlantik ortaklığa uzun vadeli bir yatırım olarak gördüğünü açıkça belirtmelidir. Washington, Avrupalı ​​müttefiklerine, eğer kendi güvenliklerini daha ciddiye alırlarsa, Amerika Birleşik Devletleri'nin Avrupa'yı daha ciddiye alacağını göstermelidir.

AB savunmasını desteklemek, aynı zamanda ABD'nin, harcamaların öncelikle Avrupa savunma sanayii tabanını arttıracağını kabul etmesini gerektirecektir; bu, Avrupa'nın dayanıklılığını ve iç siyasi katılımı sağlamak için gerekli bir adımdır. Avrupa'daki büyük satın almaların AB genelinde istihdam yaratması çok önemlidir. Bu, ABD savunma müteahhitleri için yutması zor bir hap olabilir, ancak Biden yönetiminin Amerikan halkına, hakaret ve tehditlerin değil, olumlu katılımın Avrupa'yı savunma harcamalarını artırmaya yönlendirdiğini göstermesine izin verecektir. Avrupa savunmasına yönelik bu taahhüdü üstlenirken Avrupalılar kendilerine ve Biden'a gergin bir iç ortamda yardım edebilirler.

AB'nin güçlü adımlar atacağına dair şüpheler var. Yine de, Yunanistan'ın borç kurtarmasından Brexit'e ve COVID-19 pandemisine kadar krizlerle boğuşan on yılın ardından AB daha güçlü ve daha yetenekli hale geldi. Son iki yılda AB, büyük politika girişimleri üstlenebileceğini kanıtladı. ABD Kongresi iklim yasasını geçirmek ve Büyük Teknolojiyi düzenlemek için mücadele ederken, AB, Avrupa Yeşil Anlaşması ve dijital pazarları ve hizmetleri eylemleriyle küresel olarak öncülük ediyor. 

Avrupa Birliği büyük şeyler yapabilir ve ABD, AB'yi büyük düşünmeye ve savunma konusunda cesur davranmaya teşvik etmelidir, çünkü Avrupa güvenliğinin elden geçirilmesine fena halde ihtiyaç var. Şimdi Avrupa'nın, Avrupa Birliği ve NATO'nun ihtiyaç duyduğu savunma çabalarını hızlandırma ve başlatma zamanı.

 Max Bergmann ve Benjamin Haddad, 18 Kasım 2021, Foreign Affairs

(Max Bergmann, Center for American Progress'te Kıdemli Üyedir. 2011-2017 yılları arasında ABD Dışişleri Bakanlığı'nda görev yaptı. Benjamin Haddad, Washington DC'deki Atlantik Konseyi'ndeki Avrupa Merkezi'nin Kıdemli Direktörüdür.)


Seçkin Deniz, 03.12.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı