10 Ekim 2021 Pazar

SA9396/SD2202: Küresel Britanya Nedir, Her Neyse; Anglosfer'in İçinde mi Dışında mı?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, yayıncı ve The National köşe yazarı Gavin Esler'e aittir ve Avustralya'nın Fransa ile yaptığı denizaltı anlaşmasını iptal ederek, ABD-İngiltere ortaklığı ile yeni anlaşmaya varması sonucu ABD-Avustralya ile birlikte üçlü ittifaka (AUKUS) katılan İngiltere'nin artık Küresel Britanya olmadığına odaklanmaktadır. Güç ve itibar kaybettiği için parçalanan hegemon Batı'nın 76 yıl sonra birbirine düşmesi tarihin klasik döngülerine işaret etmektedir. Yunanistan'ı vekil terör devleti olarak kullanarak saldıran Fransa'ya karşı Türkiye'nin bu derin parçalanmayı doğru okumaya devam etmesi ve zamanlaması mükemmel bir şekilde ayarlanmış hamlelerle ABD-İngiltere-Fransa çözülüşünü lehine etkilemesi gerekmektedir.
Seçkin Deniz, 10.10.2021


What is Global Britain, anyway - whether in or outside the anglosphere?

Joseph Chamberlain, 1900'lerin başlarında Boer Savaşı sırasında İngiltere'nin Sömürge Bakanıydı. Derme çatma Boerler, Güney Afrika'daki İngiliz birliklerini küçük düşürdüğünde ve İngiltere, Almanya'nın yükselişinden endişe duyduğunda, Chamberlain şunları söyledi: “Hiç müttefikimiz olmadı. Korkarım hiç arkadaşımız olmadı... Tek başımızayız.” Britanya hızla rotayı tersine çevirdi, Fransa'ya karşı yüzyıllarca süren düşmanlığını değiştirdi, yeni bir dostluk, entente cordiale inşa etti ve Almanya'nın Kaiser ve Hitler'inden gelen tehditlerini kontrol etmek için Fransa ile birlikte iki kez savaştı.

Şimdi, bir asırdan fazla bir süre sonra, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brexit sonrası İngiltere için Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri ile yeni ilişkiler kuran “Küresel Britanya” olarak bir rol bulmaya çalışıyor; ama aynı zamanda potansiyel düşmanlarını kızdırmayı ve müttefiklerini de yakınlaştırmayı başarıyor. Aukus ittifakı, ABD ve İngiltere'nin Avustralya için nükleer enerjili denizaltılar inşa ettiğini görecek. Ancak Çin bunu bir tehdit ve “Soğuk Savaş zihniyeti” olarak görüyor. Eski İngiltere başbakanı Theresa May, Mr. Johnson'a İngiltere'nin Tayvan konusunda Çin ile herhangi bir olası askeri çatışmaya amansız bir şekilde çekilip çekilmediğini sordu.

Fransa, Avustralya'nın 48 milyar sterlinlik (90 milyar dolar) fon ayrılan denizaltı filosunu modernize etme sözleşmesini iptal etmesi nedeniyle "arkadan hançerlendiğini" iddia ediyor. Paris, Canberra ve Washington'daki büyükelçileri geri çağırdı, ancak Fransız yetkililer Londra büyükelçilerinin görevde kalabileceğini hissettirdiler, çünkü Birleşik Krallık bütün bu işlerde sadece küçük bir ortak.

Önerilen sekiz denizaltı, mevcut Avustralya gemilerinden daha sessiz, daha iyi silahlanmış ve daha dayanıklı olacak, ancak gerçek hikaye çok daha büyük. ABD Başkanı Joe Biden, selefleri Barack Obama ve Donald Trump gibi, Avrupa ve Rusya'dan Hint-Pasifik ve Çin'e kadar Amerikan önceliklerinde stratejik bir eğilime işaret etti. İngiltere bölgeye yeni bir uçak gemisi gönderdi. Hindistan, çeşitli stratejik diyalog seviyelerinde yer alıyor.

Bütün bunlar potansiyel olarak kamuoyunda tartışılan her şeyin çok ötesine geçiyor ve İkinci Dünya Savaşı'nın sonunda Winston Churchill tarafından tartışılan ve tarihçi Andrew Roberts da dahil olmak üzere bazı muhafazakar politikacılar ve düşünürler tarafından coşkuyla ele alınan bir fikrin yeniden canlanması gibi görünmeye başlıyor. İşte Mr. Roberts'ın açıklaması: "Anglosfer, dünyadaki insanların çoğunluğunun ana dili olarak İngilizce konuştuğu, neredeyse hepsinin benzer bakış açılarına ve ortak değerlere sahip olduğu tüm ülkelere verilen isimdir. Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık'tan oluşan dört "Canzuk" ülkesi, bu daha büyük grubun önemli bir tarihsel alt kümesidir ve bunlar arasında bir tür federasyonun -serbest ticaret, insanların serbest dolaşımı, karşılıklı savunma organizasyonu ve birleşik askeri yetenekler- Anglosfer'in büyük çapası olan ABD'nin yeni bir küresel süper gücünü ve müttefikini yaratacaktır."

Mr. Roberts, kişisel düşüncesinin ötesinde "yeni bir küresel süper güç" yaratan bir "Anglosphere" için varsayılan "montaj durumu" için herhangi bir somut kanıt belirtmiyor. Ancak Fransız diplomatlar, Mr. Johnson'ın gerçekten de Brexit sonrası İngiltere için bir rol bulmak için çaresiz olduğunu öne sürmekte haklılar. Mr. Johnson, İrlanda ve Biden yönetimi de dahil olmak üzere Avrupa ve diğer yerlerdeki hükümetleri rahatsız etti. Belki de Joseph Chamberlain'in yakınması -arkadaşımız yok- kendi dış politika güçlüklerinin bir açıklaması gibi görünmeye başlıyor. Eleştirmenler bunun İngiliz gıda standartlarını sulandırma riski taşıdığını söylese de, Avustralya ile yapılan ticaret anlaşmasında hızla uzlaşmaya vardı. Ayrıca Mr. Johnson, ABD başkanını ünlü Eski Eton cazibesinin (Seçkin Deniz'in Notu: Eton Cazibesi, Mason kardeşliğine yapılan vurgudur) bazı unsurlarıyla etkilemek amacıyla Bay Biden'la Beyaz Saray'da buluşmak için can atıyor.

Ancak denizaltılar, İngiltere ile eski Avrupa Birliği ortaklarımız, özellikle de Avrupa'da NATO'daki diğer tek nükleer güç olmaya devam eden Fransa arasındaki diğer ilişkilerin kırılganlığına işaret ediyor. Fransızlar Pasifik'te önemli bir varlığa sahipler ve İngilizce konuşan üç müttefikin denizaltılar konusunda kendilerine haber vermeden anlaşma yapmalarına kızıyorlar. Diğer "Anglosfer" ilişkileri de Fransa'yı dışlıyor. “Beş Göz” istihbarat toplama programı ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'yı bir araya getiriyor, ancak muhtemelen Hint-Pasifik'teki Amerikan, İngiliz ve Avustralya önceliklerinin ciddi bir şekilde yeniden değerlendirilmesinin sonunda Fransa, Hindistan'ı da içermesi gerekecek. Japonya ve diğerleri bir tür düzenleme ile dahil edilecekler.

Ancak, İngiliz diplomatların iyi bildiği gibi, ABD ile gelecekteki herhangi bir İngiliz ilişkisi zayıflamış durumda çünkü Brexit, İngiltere'nin Avrupa'da çok daha az etkisi olduğu anlamına geliyor. Fransızlar, İngiltere'nin gerçekten de Aukus'ta küçük bir ortak olduğu konusunda haklılar. Askeri olarak, Büyük Britanya büyükten daha az. Boris Johnson, İngiliz ordusunu 2025 yılına kadar 72.500 askere indiriyor, bu 300 yılın en düşük seviyesi. 

2026 yılına kadar Kraliyet Donanması 13 fırkateynden 10 fırkateyne indirilecek. 2018'de British Council, Birleşik Krallık'ın Amerikalılar arasında en çok satan noktalarının "kültürel ve tarihi cazibe merkezlerimiz" olduğunu tespit eden Birleşik Krallık ile ilgili ABD görüşüne ilişkin bir anket düzenledi. Birleşik Krallık'ın çoğu Amerikalı tarafından bir tür tarihi tema parkı olarak görüldüğü fikri turizme yardımcı olur, ancak bu "Küresel Britanya" için pek dünya çapında bir rol değildir. Ancak sloganın ötesinde, nedir?

Gavin Esler, 20 Eylül 2021, The National News

(Gavin Esler, yayıncı ve Birleşik Krallık'ın The National köşe yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 10.10.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı