21 Şubat 2021 Pazar

SA9086/SD1974: Navalny Putin'i Devirebilir mi?

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız metin,  Eski Sovyet Lideri Nikita Kruşçev'in en büyük oğlu Leonid Kruşçev'in torunu, ABD vatandaşı, The New School Uluslararası İlişkiler Profesörü Nina L. Khrushcheva'ya aittir ve Rusya'da Putin iktidarına odaklanarak muhalif lider (!) Navalny'nin Putin'i devirip devirmeyeceğine yönelik olasılıkları değerlendirmektedir. Bir Türkiye ve Erdoğan düşmanı olarak Nina L. Khrushcheva satanist küresel çetenin bir parçası olarak analizler yapmaya devam etmekte ve satanist çete tarafından sahnede 'diktatör' olarak tanımlanan, ancak tam aksine halkları tarafından büyük oranda desteklenen Erdoğan, Maduro, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda gibi, halklarının çıkarlarını düşünen, satanist birer proje olarak din ve aile düşmanlığını, ahlaksızlığı, kürtajı ve LGBTİ gibi insan hakları ihlallerini ve insan ırkına saldırıları yaygınlaştıranlara karşı mücadele eden liderleri zayıflatmak ve iktidardan düşürmek için ABD ve Avrupa Birliği ile birlikte satanist yahudi Soros'un desteklediği sivil toplum kuruluşları maskesi altında organize edilen ve hepsi birer terör faaliyeti olarak yürütülen, ancak protesto olarak pazarlanan kanlı senaryoları desteklemektedir. Kuşkusuz Putin de, Polonya, Ukrayna, Gürcistan, Ermenistan, Mısır, Suriye, Libya, İran gibi ülkelerde, bahse konu satanist operasyonların bir figürü olarak üzerine düşen rolü oynamaktadır; analizde de tuhaf bir şekilde 'belirtildiği' üzere önceki protestolar Putin'in iktidarını güçlendirmesinin bir aracı olarak kullanılmıştı. Nina L. Khrushcheva, 'Navalny'nin de Rusya’nın kontrolden çıkan güvenlik hizmetlerinin bir projesi olduğunu' düşünenlerin olduğunu vurguluyor. Metnin, çerçevesi ve kapsamı ile bir akademisyenin bakış açısıyla değil, gerçeği çürütmenin nasıl mümkün hale getirilebileceği ile ilgili operasyonel bir talimatla kaleme alındığı bariz bir şekilde ortadadır. Putin'i eleştirir gibi görünen, ama Putin'in Navalny tarafından devrilemeyeceğini okurunun zihnine işleyen, bununla yetinmeyerek, Navalny'nin Rus devlet ajanı olduğunu ima ederek Putin'e destek veren bir anlam zemininde çalışan Nina L. Khrushcheva farkında olmadan Putin'in de kendisi gibi satanist küresel çetenin bir parçası olduğunu deklare etmektedir. Durumun şeffaf bir şekilde irdelenmesi ve Türkiye'nin sağlam, insana ve doğasına saygı duyan küresel politikalar üretmeye devam etmesi gerekmektedir. (Moskova Temyiz Mahkemesi, 20 Şubat 2021'de Aleksey Navalny'nin hapis cezasının onandığını duyurdu.)
Seçkin Deniz, 21.02.2021


Can Navalny Take Down Putin?

"2011-12'de Rusya'yı kandıran protestoların aksine, Vladimir Putin'in üçüncü Devlet Başkanlığına tepki olarak  bugünün protesto hareketinin karizmatik ve sempatik bir lideri var. Ancak Putin son on yılı polis devletini sağlamlaştırarak geçirdi ve iktidarı elinde tutmak için mevcut her aracı kullanmaya hazır."

Geçen yüzyılda Rusya’nın siyasi rejimlerinin yıkıldığı tartışmalı iki an var. 1917'de Bolşevik Devrimi, ülkenin sarsıntılar yaşayan monarşisini devirdi. Ve 1991'de, Marksist-Leninist muhafazakarlar tarafından reformist Mikhail Gorbaçov'a karşı yapılan başarısız darbe girişimi, sallanan Sovyetler Birliği'nin çöküşünü hızlandırdı. Son haftalarda Rusya'yı kasıp kavuran protesto dalgası başka bir rejim değişikliğinin habercisi mi?


Mikhail Svetlov/Getty Images

Muhtemelen değil. Elbette, 2011-12'de Rusya'yı kızdıran protestoların aksine, Vladimir Putin'in üçüncü Devlet Başkanı olarak göreve başlamasına tepki olarak bugünün protesto hareketinin karizmatik ve sempatik bir lideri var. Alexei Navalny, yıllardır amansız bir yolsuzlukla mücadele savunucusu olmakla kalmadı; Geçen ay tutuklandığında, Putin rejimiyle yüzleşmeye devam etmek için (Kremlin'in en sevdiği sinir ajanı Novichok ile zehirlendikten sonra aylarca iyileşmek için harcadığı yer olan) Almanya'dan yeni döndü.

Ancak, çarların ve Sovyetlerin alacakaranlığının aksine, Putin'in rejimi ne sallanıyor ne de sarsıntılar yaşıyor. Putin son on yılı polis devletini sağlamlaştırarak geçirdi ve iktidarı elinde tutmak için mevcut her aracı kullanmaya hazır. 2014 yılında Ukrayna'yı işgal eden ve kurucu onay notunu güçlendirmek için Kırım'ı yasadışı olarak ilhak eden ve ömür boyu Devlet Başkanı olarak kalabilmek için geçen yıl bir anayasa değişikliği yapan lider, hafta sonu protestocuları hareketiyle iktidardan zorla alınmayacak.

Yine de Putin’in Navalny’i, yardımcılarını ve destekçilerini bastırmasıyla ilgili özellikle aşırı, hatta mantıksız bir şeyler var. Halihazırda, kolluk kuvvetleri, genellikle acımasız taktikler kullanarak binlerce kişiyi (gazeteciler dahil) gözaltına aldı. Hükümet aynı zamanda sosyal medya platformlarını da engelledi, çünkü bunlar sözde huzursuzluğu körüklüyor.

Bu arada, Kremlin kontrolündeki televizyon ağları, Putin hakkında hiç durmadan övücü hikayeler yayınlıyor ve protesto hareketini gözden düşürmek için her türlü çaba gösteriliyor. Hükümet, Moskova'nın merkezini, toplu taşıma da dahil olmak üzere, etkin bir şekilde kapatarak, birçok vatandaşı ciddi şekilde rahatsız etti ve bunun Navalny'nin hatası gibi görünmesini sağladı. Anlatıya göre hükümet "barışçıl şehir sakinlerinin" hafta sonu alışverişlerini yapabilmelerini istiyor, ancak "teröristler" gibi"  yasaları çiğneyen" protestocular "normal" yaşamı bozmakta ısrar ediyorlar.

Kremlin'in mantığına göre, yabancı liderler, gazeteciler ve diplomatlar muhalefeti desteklemek için seslerini yükselttiklerinde, yalnızca Navalny'nin Rusya'yı istikrarsızlaştırma amaçlı küresel bir komplonun temel taşı olduğunu kanıtlıyorlar. Bu noktayı netleştirmek için, Rusya Dışişleri Bakanlığı kısa bir süre önce, Avrupa Birliği’nin dışişleri ve güvenlik politikasından sorumlu yüksek temsilcisi Josep Borrell ise Moskova’yı ziyaret ediyorken üç Avrupalı ​​diplomatı Navalny mitinglerine katıldıkları için sınır dışı.

Kremlin, Navalny'ye bir devlet düşmanı gibi davranıyor. Navalny’nin Almanya’dan dönüşünden bu yana girdiği tuhaf mahkeme duruşmaları, Stalin'in 1930'lardaki gösteri duruşmalarını hatırlatıyor, tek bir önemli fark var: Navalny "suçlarını" itiraf ederek diktatöre teslim olmuyor. Duruşmalar sırasında Navalny, devletin kanunsuzluğunu eleştirdi ve cezasını (bir ceza kolonisinde neredeyse üç yıl) gayri meşru olarak kınadı.

Dahası, Navalny geçtiğimiz günlerde Putin'i Karadeniz'de milyar dolarlık bir saray inşa etmek için dolandırıcılık yoluyla teminat altına alınan fonları kullanmakla suçlayan viral bir video yayınladı. Ruslar liderlerinin yozlaşmış olmasını beklerken, Navalny sürekli olarak yolsuzluğun ürettiği zenginlik ölçeğini perspektif içine alıyor. (Aynı şeyi dönemin Başbakanı Dimitri Medvedev hakkındaki 2017 soruşturmasında da yaptı.)

Navalny’nin saldırıları böylece doğrudan Putin’in altını oyuyor. Bu anlamda Navalny, Stalin'in Troçkist hedeflerinden biri değil; o Troçki'nin kendisidir. Ve tasfiye edilmesi gerekiyor.

Putin'in korkuları, ağır çekim bir saray darbesinin ortaya çıkma olasılığıyla artmaktadır. Kırım'ın ilhakından bu yana, Batı yaptırımları Rusya'nın ekonomisini boğuyor ve İsviçre banka hesaplarına ve İtalyan villalarına erişmek isteyen ülkenin siyasi elitleri arasında kızgınlığı körüklüyor. Nikita Kruşçev'in 1964'te devrilmesi gibi, şimdi de Putin'i devirmeye çalışabilirler. Ve aşağılanmış bir Putin'i devirmek popüler bir Putin'den çok daha kolay olurdu.

Açıklık vaatleriyle mistiklerin ve din değiştirenlerin ortaya çıkışı, Rusya’nın kemikleşmiş rejiminin kendisini yok etmeye başladığına dair daha fazla kanıt sunuyor. Kendini kutsal ilan eden Grigori Rasputin, çürüyen imparatorluk monarşisinin yere serilmesine yardımcı oldu. Sovyet imparatorluğunun reformun ötesinde olduğu 1980'lerde, televizyon psikiyatristleri öfkeliydi.

Bugün, (komünistten milliyetçiye kadar) her türden siyasi şaman ön plana çıkıyor. Putin'in yakın tarihlerdeki öleceğini tahmin ediyorlar, Batı'nın ya da Çin'in ele geçirilmesi konusunda uyarıda bulunuyorlar ve Navalny'nin Rusya’nın kontrolden çıkan güvenlik hizmetlerinin bir projesi olduğunu düşünüyorlar. Hatta bazıları Navalny’nin adını - ki bu "itme" anlamına geliyor - Putinizmi ortadan kaldıracak kişinin kendisi olduğuna dair bir işaret olarak yorumladı.

Yine de, Kremlin’in protestolara tepkisinin gösterdiği gibi, Putin ve devlet bir ve aynı. Bu onu devirmeyi özellikle zor bir teklif haline getiriyor; en azından şimdilik.

Nina L. Khrushcheva, Moskova, 12 Şubat 2021, Project Syndicate

(The New School'da Uluslararası İlişkiler Profesörü olan Nina L. Khrushcheva, son olarak In Putin’s Footsteps: Searching for the Soul of an Empire Across Russia’s Eleven Time Zones- Putin'in Peşinde Rusya'nın On Bir Saat Dilimi Boyunca Bir İmparatorluğun Ruhunu Arayış kitabının ortak yazarıdır (Jeffrey Tayler ile birlikte).)


Seçkin Deniz, 21.02.2021, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar

Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı