1 Aralık 2020 Salı

SA8967/SD1883: Biden ve CIA

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, The Center for International Policy (CIP)-Uluslararası Politika Merkezi'nde kıdemli araştırmacı, Johns Hopkins Üniversitesi'nde devlet profesörü, eski CIA analisti Melvin A. Goodman'a aittir ve geçmişten bu yana CIA direktörlüğü atamalarındaki alelacele, düşünülmeden yapılmış seçimleri eleştirerek yeni Başkan Joe Biden'in atayabileceği adayın niteliklerine odaklanmaktadır. "Gizlilik ve demokrasi arasında her zaman büyük bir gerilim olacaktır ve Biden, Amerikalıları korumak için sır saklamaktan çok Amerikalılardan sır saklamakla ilgilenen bir direktör atarsa büyük zarar verecektir." uyarısıyla ve "Muhtemelen CIA direktörü rolüne uygun önerilebilecek mükemmel bir özgeçmiş yoktur, ancak profesyonel ordu, Capitol Hill ve belki de Ajansın kendisi, istihbarat analizinin merkezi rolünü kabul eden ve "iktidara doğruyu söylemek" için uygun olan sert fikirli bir lider yetiştirmek için en iyi yerler olmayabilirler.." diyerek bugüne dek CIA'ye hiç direktör vermemiş olan Dışişleri Bakanlığı'ndan seçim yapılabileceğini, (mezartaşına, "Burada kendisinden daha akıllı insanları çalıştıran birisi yatıyor" diye yazdıran iç savaş sonrası ABD'nin demir-çelik zengini olan ve sapkın bir mezhep olan bahaliliğe hayran, mason cumhuriyetçi Andrew Carnegie'in kurduğu) Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın başkanlığını yapan, Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak emekli olan, görevde iken Ocak 2012'de dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Müsteşar Feridun Sinirlioğlu ile Ankara'da görüşerek Amerika'nın İran'a karşı aldığı yaptırım kararlarını Türkiye'nin de desteklemesi yönündeki beklentiden bahseden William Joseph Burns'ün iyi bir aday olabileceğini ifade etmektedir. Türkiye'nin bu atamayı dikkatle takip etmesi gerektiğini hatırlatıyoruz.
Seçkin Deniz, 01.12.2020


Biden and the CIA

Yeni bir başkanın yapması gereken en önemli atamalardan biri, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) direktörüdür. Ne yazık ki, bu atama genellikle geçiş sürecinde geç yapılır, yeterince dikkat edilmez ve atamalar tipik olarak vasat bir seçimle sonuçlanır. Başkanlar, CIA direktörlüğü için onay sürecinden sağ çıkamayan liberalleri (Ted Sorenson ve Tony Lake); çeşitli nedenlerle başarısız olan eski CIA analistlerini ve ajanlarını (Richard Helms, William Colby, Robert Gates, John Brennan ve - şu anki direktör - Gina Haspel); istihbaratı siyasallaştıran Capitol Hill'den (Temsilci Porter Goss ve George Tenet) veteranları; ve Soğuk Savaş sonrası dönemde liderlik sağlayamayan eklektik bir grubu (John Deutch, General David Petraeus, General Michael Hayden, Leon Panetta ve Jim Woolsey) belirlediler.


Photograph Source: jlhervàs – CC BY 2.0

Başkan Bill Clinton'ın başarısızlığın poster çocuğu olan Woolsey'i seçmesi tipikti. Geçiş dönemi geç kalmıştı; Clinton'un olası bir adayı yoktu; ve Woolsey gelecek dönem başkanının etrafındaki kilit danışmanlar tarafından neredeyse hiç tanınmıyordu. Ama tek bir özelliği vardı. O katı bir adamdı ve sözde bir Demokrattı ve Clinton'un danışmanları, askeri istihbarat topluluklarını yatıştırmak için sağ kanattan birini seçme fikrini destekliyorlardı.

Arkansas, Little Rock'ta Clinton ve Woolsey arasındaki buluşma klasikti. Woolsey toplantıya neden çağrıldığından tam olarak emin değildi ve kolej futbolu ana tartışma konusuydu. Neredeyse hiçbir esaslı tartışma yoktu. Clinton ve Woolsey hiçbir zaman bir çalışma ilişkisi kurmadı; İçe kapanık biri olan Woolsey, kapalı kapılar ardında çalıştı ve teşkilatın liderliğini yabancılaştırdı ve kongre istihbarat komitelerinde hem Demokratları hem de Cumhuriyetçileri iyice kızdırdı.

Ajans profesyonelleri olan yöneticiler özellikle karışık bir gruptu. Haspel, en çok CIA'nın sadist işkence ve taciz programındaki lider rolü ile biliniyordu; asla dikkate alınmamalıydı. Brennan, programın planlanması ve uygulanması sırasında yönetici pozisyonundaydı ve asla itiraz etmedi. CIA direktörü William Casey (eski OSS), Bob Gates'i mükemmel bir dalkavuk olarak buldu ve ikisi, Başkan Ronald Reagan için politikleştirilmiş bir istihbarat programı uyguladılar. James Schlesinger, Porter Goss ve George Tenet de istihbaratın siyasallaştırılmasında başarılı oldular.

Bu arada, Kongre'ye Amerika'nın istihbarat servislerinde "onurlu adamların" çalıştığına güvenmesi gerektiğini söyleyen Helms gibi somut bir örnek var. Birkaç yıl sonra, kendisine 2.000 dolar para cezası verildi ve Senato Dış İlişkiler Komitesi önünde yalan söylediği için iki yıl ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı. General Hayden, yasadışı arama ve el koymalara karşı Dördüncü Değişikliği bozduğu Ulusal Güvenlik Ajansı'ndaki liderlik rolüyle dikkat çekti ve CIA'da, CIA sorgulayıcılarının Sekizinci Değişikliği ihlal ederek şüpheli teröristlere işkence yapmasına ve taciz etmesine izin vermek için Hill'de aktif olarak lobi yaptı.

CIA, tepede istikrarlı ve kıdemli bir liderin olmaması ve kilit noktalarda istihbaratın uyarlanmasına izin veren birçok CIA liderinin kararını bulanıklaştıran bir "gizlilik kültürü" nedeniyle kilit anlarda bocaladı. Muhtemelen CIA direktörü rolüne uygun önerilebilecek mükemmel bir özgeçmiş yoktur, ancak profesyonel ordu, Capitol Hill ve belki de Ajansın kendisi, istihbarat analizinin merkezi rolünü kabul eden ve "iktidara doğruyu söylemek" için uygun olan sert fikirli bir lider yetiştirmek için en iyi yerler olmayabilirler..

Ancak, Başkan olarak seçilen Joe Biden'ın, hiçbir zaman bir CIA direktörü üretmemiş olan bir hükümet departmanına, Dışişleri Bakanlığı'na bakmasını öneriyorum. 1950'lerin başında Başkan Harry Truman, Dışişleri Bakanlığı Politika Planlama Bölümü müdürü George Kennan'dan CIA'nın liderliğini devralmayı düşünmesini istedi. Ne yazık ki Kennan, istihbarat toplamanın ve analizin önemini anlayan ve keskin tahmin ve değerlendirmelerde titiz bir uygulayıcı olacak bir ajansın lideri olmayı reddetti. Başkan Clinton, Büyükelçi Thomas Pickering'i CIA direktörü olarak adlandırmaya çok yakındı, ancak Clinton Pickering'in Sovyetler Birliği'nin çöküşünün ardından Rusya büyükelçisi olarak mükemmel bir seçim olduğuna karar verdi. Yıllardır Pickering için davul çalıyorum, ancak şimdi 89 yaşında, yaşlı liderler çağında bile artık bariz bir seçenek değil.

Neyse ki, Mike Pompeo'nun küçük ayakkabılarını doldurmak için olası bir dışişleri bakanı olarak kabul edilmesine rağmen, mükemmel bir seçim olacak olan Dışişleri Bakanlığı emektarı William Burns var. Burns şu anda Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın başkanıdır; Dış Servis Memuru olarak 33 yıllık parlak bir kariyere sahipti ve Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak emekli oldu. Burns, "gizlilik kültürünün" sınırlarını ve gizli eylemin tuzaklarını anlayacaktır. Daha da önemlisi, karar vericiler için zorlukları ve fırsatları belirlemede istihbaratın merkezi rolünü sağlamak için çok az CIA yöneticisinin sahip olduğu stratejik anlayışa sahip olacaktır.

Benim en büyük endişem, Biden ekibinin, eski CIA direktör vekili Michael Morell'in de dahil olduğu CIA direktörü olarak olası seçeneklerden oluşan yorgun bir listeye bakması. Morell, John Brennan ve John McLaughlin gibi birçok CIA "aydınları" gibi, CIA’nın terör şüphelilerini vahşileştirmedeki rolünü hiçbir zaman kabul etmedi ve Senato istihbarat komitesinin otoriter işkence ve taciz çalışmasını "son derece kusurlu" olarak eleştirdi. Hepsi CIA’nın rolünü akladı. Gizlilik ve demokrasi arasında her zaman büyük bir gerilim olacaktır ve Biden, Amerikalıları korumak için sır saklamaktan çok Amerikalılardan sır saklamakla ilgilenen bir direktör atarsa büyük zarar verecektir.

Melvin A. Goodman, 18 Kasım 2020,  Counter Punch

(Melvin A. Goodman, the Center for International Policy (CIP)-Uluslararası Politika Merkezi'nde kıdemli araştırmacı ve Johns Hopkins Üniversitesi'nde devlet profesörüdür. Eski bir CIA analisti olan Goodman,  Failure of Intelligence: The Decline and Fall of the CIA and National Insecurity: The Cost of American Militarism. and A Whistleblower at the CIA. His most recent book is “American Carnage: The Wars of Donald Trump” (Opus Publishing), ve yakında çıkacak olan “The Dangerous National Security State” (2020).” kitaplarının yazarıdır. Goodman, counterpunch.org'un ulusal güvenlik köşe yazarıdır.)


Seçkin Deniz, 01.12.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar


Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı