28 Kasım 2020 Cumartesi

SA8963/SD1880: Putin Rejimindeki Bölünme

Sonsuz Ark/ Evrensel Çerçeveye Yolculuk

Sonsuz Ark'ın Notu:
Çevirisini yayınladığımız analiz, Rus Siyasetinin Gerçeği Siyasi Teknolojiler Merkezi analiz departmanının eski başkanı, R.Politik Şirketinin kurucusu ve CEO'su Tatiana Stanovaya'ya aittir ve Putin'in son Anayasa değişikliği ile nasıl bir rejim tasarladığına odaklanmaktadır. Analist, Putin'in kendisine sadık adamlardan oluşan güvenli bir sistem durduğu ifade etmekte ve "Putin'in çalışmalarını daha rahat ve politik olarak daha az tartışmalı hale getirmek için tasarlanan resmi makamların yetkisiz hale getirilmesi, müdahaleye çok az yer bırakıyor. Gerçekte, kamusal alanda yalnızca üç tür faaliyet teşvik edilmektedir: propaganda (bilgi politikası yaratıcı olmaktan çok daha fazlasıdır), muhasebe (bütçe harcamaları ve gelirleri, egemen fonların yönetimi) ve 'güvenlik', yani dış tehditlerle mücadele, iç düşmanlarla mücadele ve isyanları önlemek." demektedir. Türkiye, Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ'da Putin'in ürettiği tehditleri, Putin'i sıkıştırarak bertaraf etme alışkanlığı edinmiş olan Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde, Cumhur İttifakı'ndan ortağı Bahçeli ile kurduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin hızlı karar alma niteliği ile sağlıklı ve sonuç alıcı 'net ve ısrarlı' politikalarını sürdürmelidir.
Seçkin Deniz, 28.11.2020


The split in Putin’s regime

"Tatiana Stanovaya, büyüklük hayallerinin gerçekte Rus devletini nasıl aşındırabileceğini anlatıyor"

Temmuz ayında Kremlin bir anayasa referandumu düzenledi. Bu, 2014'te Kırım'ın ilhakıyla başlayan ve yeni bir Putin rejiminin ortaya çıkmasıyla sona eren uzun bir siyasi döngünün sonu olarak görülebilir: daha baskıcı, hoşgörüsüz, ideolojik ve muhafazakar bir rejim. Bu rejim aslında bir dış gündemde yaşıyor. Tüm iç siyasi süreçler jeopolitik koşullara ve "kuşatılmış kale" mantığına tabidir. 

Rejimin kurumsal temelleri, başkanlık gücünü önemli ölçüde arttıran, resmi ideolojinin unsurlarını ortaya koyan ve önceki kuvvetler ayrılığını bulanıklaştıran yeni değiştirilmiş Anayasa'da yer almaktadır. Bu yeni anayasal rubrik ayrıca, daha belirgin bir başka özelliğe daha sahiptir: gerçek karar alma süreçleri ile resmi yönetişim yapısı arasında giderek daha belirginleşen bir ayrım.


FOTOĞRAF: SCANPİX

Putin'in rejimi, tartışmak ve siyasi kararlar almak için her zaman gölge mekanizmalara bel bağladı. Doğrusu, bu akış Boris Yeltsin'e de yabancı değildi. Yeltsin'in zamanından, kötü şöhretli 'ailesinin' etkilerini hatırlamak yeterlidir. Bununla birlikte, son yıllardaki genel eğilim, resmi makamları siyasi olarak "kurutmak" oldu; onları siyasi bağımsızlıktan mahrum etmek; ve işlevleri dahilinde bağımsız ve otonom operasyon alanını daraltmak anlamına gelmektedir. 

Bu, Dışişleri Bakanlığı diplomasi yapmayı bıraktığında ve bunun yerine Kremlin'in bir avukatına dönüştüğünde olur. En iğrenç propagandacıların uyguladıklarından çok da farklı olmayan retorik kullanıldı. Böylece kabine net, stratejik olarak uyumlu bir ekonomi politikası izlemek yerine, 'ulusal projelerin' çelişkili uygulamalarına daldı. 

Bu durum, sosyal politika yalnızca anayasa referandumunun arifesinde veya federal seçimlerden önce hayata geçtiğinde ve basit bir nakit dağıtımına dönüştüğünde gerçekleşir. Ve bu aynı zamanda seçimler anlamsız, rekabetçi mücadele veya gelecekle ilgili konuşmalardan yoksun bir idari rutine dönüştüğünde de olur.

Tüm bunlara, personel politikasındaki oldukça açıklayıcı süreçler eşlik ediyor: Bu yılın başlarında yaşanan personel değişimi mevcut yönü doğruladı. Siyasi ağır toplar ve deneyimli, sofistike şahsiyetler resmi yapıların dışına itiliyor, onların yerine sürekli genç teknokratlar ve görev adamları atanıyor. Bu yeni atananlar başkan için uygundurlar; soru sormazlar ve güzel bir şekilde sunulan ayrıntıların ülke liderleri üzerinde gerçek, üzücü resimden çok daha iyi bir izlenim bıraktığının farkındalar. Önümüzdeki birkaç ay içinde bu 'teknokratlaşma' süreci Dışişleri Bakanlığı veya FSB gibi daha önce 'dokunulmaz' yapılara yayılırsa kimse şaşırmamalıdır.

Putin'in çalışmalarını daha rahat ve politik olarak daha az tartışmalı hale getirmek için tasarlanan resmi makamların yetkisiz hale getirilmesi, müdahaleye çok az yer bırakıyor. Gerçekte, kamusal alanda yalnızca üç tür faaliyet teşvik edilmektedir: propaganda (bilgi politikası yaratıcı olmaktan çok daha fazlasıdır), muhasebe (bütçe harcamaları ve gelirleri, egemen fonların yönetimi) ve 'güvenlik', yani dış tehditlerle mücadele, iç düşmanlarla mücadele ve isyanları önlemek.

Bununla birlikte, anayasa reformu beklentileri uyandırdı: Telegram kanallarındaki yüzlerce gönderi, Devlet Konseyi'nin gelecekteki iktidar geçiş karargahına benzeyen bir yapıya ve Federasyon Konseyi'nin yeni denetleyici fonksiyonlarla bir süper otoriteye dönüşmesine adanmıştır. Putin'in mevcut stratejik gündemi tartışmak için favori platformu olan Güvenlik Konseyi unutulmamalıdır. Bütün bunlara büyük bir dikkatle yaklaşılmalıdır; beklentilerin yerine getirilmesi olası değildir.

Kurumsal bir perspektiften bakıldığında, yeni Anayasa, Devlet Konseyi'ne herhangi bir gerçek yetki vermemektedir. Bu başkanlık danışma organı hemen hemen eskisi gibi; şimdi Anayasada belirsiz bir referansla yetinmek zorunda kalıyor. Danıştay yasası, muhtemelen sezonun ana 'entrikalarından' biri olarak büyük olasılıkla yakında kabul edilecek. Ancak yeni yasanın, başkanlık yönetimi bir yana, kabinenin rolünün değerini düşürebilecek hükümler içermesi olası görünmüyor. Danıştay'ın profili son iki yılda biraz yükseldi. Bu, resmi politikaları daha etkin bir şekilde etkileyecek mekanizmalar arayan iç politika küratörleri sayesindedir. Bu yapının daha önce nasıl tamamen dekoratif bir rol oynadığı düşünüldüğünde, bu 'güçlendirme' adımı pek de önemli görülmemektedir:

Federasyon Konseyi ile ilgili beklentiler henüz karşılanmadı. Bunların yerine getirilmesi olası değildir. Putin'in senatörlere yaptığı son konuşmanın rutin ve siyasi açıdan boş olduğu ortaya çıktı. Muhtemelen emekliye ayrılan ağır sikletler tarafından yakında Senato'da doldurulacak olan başkanlık kotası bile, parlamentonun üst meclisinin siyasi emekliler için ayrılan bir yer olarak gayri resmi statüsünü teyit edecektir.

Önemli personel seçimleri veya kurumsal kararlar yakında alınsa (ve şu anda tartışılıyor) bile, bunlar resmi yapıların siyasi rolünde daha da büyük bir değer kaybına, Putin için artan rahatlığa ve daha düşük yönetim maliyetlerine yol açacaktır. Resmi çerçeve, oyuncuları azalan ve gündemi gerçek hayatla çelişen bir ekrana dönüşüyor.

Aynı zamanda, gerçek politikalar ve stratejik açıdan önemli hükümet kararları alma süreci nihayetinde arka plana kaymaktadır. Bütün gündem, eşitsiz ve Putin için değişen önemde olmak üzere iki kısma ayrılabilir. 

İlki, Devlet Başkanı'nın sorunları nasıl çözeceklerini merak etmeden FSB'ye, Başbakan'a, Merkez Bankası'na ve valilere devretmekten mutluluk duyacağı rutin eylemleri içeriyor. Bu başkanlık seviyesi değil. Putinsiz geniş bir alanın ortaya çıktığını görüyoruz: kabine toplantılar düzenliyor, valiler koronavirüsle savaşıyor, parlamento haberleri duyuyor ve bilinmeyen yazarların gölgede yazdığı yasaları onaylıyor. Başkan bu süreçlerin içinde sürekli olarak bulunuyor, ancak yalnızca bir arka plan olarak: sık sık konuşmalar ve toplantılar yapıyor, ancak hepsi bir simülasyon gibi görünüyor.

Bununla birlikte, genetik mühendisliği ve biyomühendislik (yeni 'nükleer' silahlar), uzay, tarih ve jeopolitik veya yapay zeka gibi bazı sorunlar evrensel ölçeğe ulaşıyor. Bu sorunlar dizisi sıradan Rusların günlük yaşamlarından çok da uzak değil: Putin'i “içine çekiyorlar”, onu gerçeklerden ayırıyorlar, kamuoyunu muhasebeciler, “gardiyanlar”, kontrolörler ve yöneticilerle bire bir bırakıyorlar. Putin sadece kendi kalibresine uygun olduğunu düşündüğü konularda ayrıntıya giriyor ve bu tür konular sürekli olarak daralıyor.

Resmi çerçevenin arkasında, dış gözlemcilerin erişemeyeceği derinliklerde, Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın yerini alan 'jeopolitik girişimciler' ve titiz görevler alan Putin'in sadık silah arkadaşlarının olduğu bambaşka bir hayat büyüyor. Başkalarını nükleer gelişmeler, son teknoloji silahlar, biyolojik araştırmalar ve insan genomunu özgürce okuyabilme becerisiyle nasıl şaşırtacağını bilenler için özel bir konum ayrılmıştır. 20 yıldır ilk defa, Devlet Başkanı'nın uzun süredir sakladığı 'ailenin' siyasi rolü de netleşti. Nükleer tıp ve genetik, yapay zeka ve biyoteknoloji, kişisel olarak Putin'e yakın olan ve yaşlanan silah arkadaşlarıyla yavaş yavaş yer değiştiren genç nesil özel sırdaşları çeken yeni ilgi odaklarıdır.

Bu iki dünya arasında açık bir uyumsuzluk var: bir yanda katı ve cansız resmi çerçeve, diğer yanda küresel başarıların dinamik, büyüleyici ve samimi dünyası. Putin daha fazla 'yüce meseleye' dalmayı göze alabilecek kadar zayıf görünüyor: Sonuçta, başkanlığının temel sorunlarından birini çözdüğünü, yani şimdi olması gereken istikrarlı, otomatik pilot moduna geçirilebilecek güvenilir bir sistem kurduğunu düşünüyor. Sistem, iktidarda güçlü bir parti, yapıcı bir muhalefet, sistemik olmayan unsurlara karşı güçlü engellerden, sadık bir kabine ve sorumlu elitlerden oluşuyor. Bu, Putin'in tamamen farklı bir dünyaya dönmesi için bir fırsat yaratıyor: mucizevi dönüşümler, atılımlar, benzeri görülmemiş teknolojiler ve başarılarla dolu bir dünya.

Bu gerçeklik tasarımındaki temel sorunlardan biri, günlük yaşamda ortaya çıkan gerçek zorluklara yetersiz karşılık vermesidir. Sosyal istikrarsızlık, yetkililer ve toplum arasındaki bozulmuş diyalog, ikna siyasetinin yerini zorlama siyaseti aldı, ekonomik kalkınmadaki orantısızlıklar, sistemin buharı serbest bırakması için kanallar kurma becerisinin azalması; bunların hepsi Putin'in değersizleştiren siyasi liderliği bağlamında gerçekleşiyor ve rejim için kritik riskler oluşturuyor. Mevcut çalkantılar göz önüne alındığında, rejim, yönetişim ve siyasetteki zorluklar karşısında güçsüz hale gelebilir. Habarovsk protestoları sırasında olayların 'kendiliğinden gevşemesinin' mantığı özellikle canlıydı. Putin için ana tehdit gerçek muhalefet değil.

Tatiana Stanovaya, 06.10.2020, Riddle

(Tatiana Stanovaya, R.Politik Şirketinde Founder / CEO Rus Siyasetinin Gerçeği (https://rpolitik.com). Siyasi Teknolojiler Merkezi analiz departmanının eski başkanı. Uluslararası Bağımsız Çevre ve Politik Çalışmalar Üniversitesi ve Moskova Devlet Üniversitesi mezunu.)

Seçkin Deniz, 28.11.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.
  4. Sonsuz Ark Yayınlarının Kullanımına İlişkin Önemli Duyuru için lütfen tıklayınız.

Seçkin Deniz Twitter Akışı