6 Haziran 2020 Cumartesi

SA8636/SD1713: Arnold Schwarzenegger: "Sevdiğim Amerika'nın Daha İyisini Yapmaya İhtiyacı Var"

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız metin Californiya'nın 38. valisi (Cumhuriyetçi, 2003-2011), 1984 yapımı Terminatör filminin başrol oyuncusu Avusturya asıllı Arnold Schwarzenegger'e aittir ve 25 Mayıs 2020'de siyahî Amerikalı George Floyd'un polis tarafından boğularak öldürülmesi sonrası başlayan protestolara ve Amerika'daki ayrımcılığa odaklanmaktadır. 4 Nisan 2004 tarihinde, California'nın 700 bin Ermeniyi barındırdığını ifade eden, Ermenistan dışında en büyük Ermeni topluluğunun California'da bulunduğunu belirterek 19-26 Nisan tarihleri arasındaki haftayı, sözde "Ermeni soykırımını anma günü" ilan eden Schwarzenegger, İstanbul'dan da 'Konstantinopolis' diye söz etmiştir.
Seçkin Deniz, 06.06.2020

The America I Love Needs to Do Better

"Vatanseverlik sadece bayrağımıza karşı kör sevgi demek değildir, ülkemizi her Amerikalı için geliştirmek için yaptığımız iştir."

1968'de Amerika'ya göç ettim. İlkokulda iken Amerika Birleşik Devletleri'nin görüntülerini gördüğüm andan itibaren buraya gelmeyi hayal etmiştim. Bana göre, yüksek gökdelenlerin, dev köprülerin, geniş otoyolların ve Hollywood'un fotoğrafları ve filmleri sınırsız bir fırsat ülkesini temsil ediyordu. Burasının ait olduğum yer olduğuna karar verdim.

Amerika, aya doğru bir yarışın ortasındaydı ve 1968'in sonunda, ilk insanlı Apollo uçuşunda cesur astronotların yukarıdaki göklere fırlamasını izledik. Görevleri, burasının gerçekten sınırsız bir ülke olduğunu kanıtlamış gibiydi.


MARK PETERSON / REDUX

Fakat 1968'de, yeni bir göçmen olarak, çocukluğumdan beri hayalini kurduğum ülkenin mükemmel olmadığını öğrendiğimde şok oldum. Mükemmele yakın bile değildi.

Protestocular felakete dönüşen Vietnam Savaşı, ülkenin dört bir yanındaki ırkçı politikalar ve kadınların eşitsizliği konusunda seslerini yükseltmek için sokaklara çıktı. Irkçı bir deli olan George Wallace, Başkan  adaylığı için yarışırken beni ve birçok Amerikalıyı aşağıladı ve beni buraya getiren fırsatlardan uzaklaştı. Umudun iki büyük sesi, Martin Luther King Jr. ve Robert F. Kennedy, kötü suikastçiler tarafından susturuldu.

Cumartesi (30 Mayıs 2020) günü, cesur astronotların tekrar uzaya fırlamasını izledik. Ve bir kez daha sokaklarımız, onları sınırlayan bir sistemle savaşan protestocularla dolu.

Son birkaç gün Amerika'nın mükemmel olmadığını başka bir acımasız şey hatırlattı. Hala dünyanın en büyük ülkesi olduğumuza inanıyorum, ama aynaya baktığımızda, şeytanlarımızla yüzleştiğimizde ve her gün biraz daha iyi olmak için onlardan uzaklaştığımızda elimizden gelenin en iyisini yapıyor olacağız.

Sokaklarda gördüğümüz protestocular Amerika'dan nefret etmiyor. Bizden daha iyi olmamızı istiyorlar. Artık sesleri olmayan Amerikalı dostlarımız Ahmaud Arbery, Breonna Taylor, George Floyd ve diğerleri adına soruyorlar.

Floyd'un ölümünün korkunç videosunu izlediğimde, düşündüğüm ilk şey Eric Garner'in sigara satmak suçundan hayatını kaybettiği videoydu. Bunlar “en çok arananlar” listesinde tehlikeli suçlular değildi, ancak bu olaylar olması gerektiği kadar nadir değil.

Durdurmak zorundayız. Hepimiz ayağa kalkacağız. Polis memurları daha iyi eğitim alacaklar. İyi olan polislerin çoğunu değişime zorlayacak. Ama durmak zorunda.

Bu polis memurlarına bir saldırı değildir. Bozuk bir sistemin eleştirisidir. Babam bir polis memuruydu. Daima polis memurları için çalıştım. Ama bir şeyin hayranı olabilirsiniz ve hala içinde yanlış olanı görebilirsiniz. Ve bir şeyin çok yanlış olduğu açık.

Kariyerini kolluk kuvvetlerinde geçiren ve yönetimimin anayurt güvenliği departmanında görev yapan arkadaşım Erroll Southers, bugün şunları yazdı: “Garip bir saatte alacağım beklenmedik bir telefonla, oğlumun, erkek kardeşimin veya akrabamın bir sonraki hashtag olmasından endişeleniyorum.

Bunu bir düşünün. Eski bir FBI ajanı olan Erroll Southers USC'de profesördür, kelimenin her anlamında dik bir adamdır ve cildinin rengi nedeniyle, telefonu gecenin ortasında çaldığında, ilk düşüncesi oğlunun ya da erkek kardeşinin bir sonraki yürüyüşün nedeni olabilme ihtimalidir.

Bu deneyimi bile anlayamıyorum. Çocuklarım gece geç saatlerde FaceTime ile arama yaparsa, bu bana neşe getirir ya da belki bir partide iseler kahkaha attırır. Nüfusumuzun büyük kısmı için bu aile çağrılarının endişe yaratması tamamen haksızlıktır.

Yanlış, haksızlık ve bu yüzden insanlar bugün yürüyorlar.

Onları dinlemek bizim görevimizdir. Bu ülkede eşitsizlik konularını göz ardı edemeyiz. Hiç kimse dürüst bir yüzle, şehirlerdeki siyah ve kahverengi çocukların banliyölerdeki çocuklara eşit bir eğitim aldığını iddia edemez. Hiç kimse azınlıkların kendilerini adalet sistemimizin yanlış ucunda eşit olmayan istatistiklerde bulduklarını inkar edemez. Kalbi olan hiç kimse bu cinayetleri derin üzüntü, öfke ve hatta suçluluk hissetmeden izleyemez.

Yanan binaları ve bozulan işleri görmek ve protestoların anlamından uzak durmak ya da tamamen dışlamak çok kolay. İnanın bana, isyanlardan herkes kadar nefret ediyorum ve şiddetin şimdi durması gerekiyor. Yanan işletmeler ve arabalar Watts veya 1968 veya 1992 isyanlarından sonra anlamlı bir değişiklik getirmedi ve bugün de değişiklik getirmeyecek. Bu vandallar sadece protestoların önemli mesajından uzaklaşıyorlar.

Ama biz Amerikalılar olarak dumanın yüzleşmemiz gereken gerçek sorunları gizlemesine izin veremeyiz.

Aynaya bakmak kolay bir iş değil. Vatansever Amerikalılar olarak, milletimizin ırkçılığın ötesinde olduğuna inanmak istiyoruz. Bireyler olarak, ince kalıplaşmış yargılara ve önyargılara sahip olduğumuza inanmak istemiyoruz. Ama bu önemli bir iş, çünkü Amerika'nın büyüklüğü statükodan gelmiyor; sözümüzü yerine getirmek için sürekli mücadele etmemizden geliyor.

Bu benim için politik bir mesele değil. Bu vatansever bir konudur. Thomas Jefferson “tüm erkeklerin eşit yaratıldığını” yazdığında, ülkemiz bu sözü yerine getirmedi. Fakat o zamandan bu yana nesiller sınırları zorladı ve eşitliği gerçeğe daha da yakınlaştırdı. Bunun Amerikan hikayesi ve sözün dışında kalan herkes için acı verici bir hikaye olduğunu hatırlamalıyız.

1968'de buraya taşındığımda dünyanın en büyük ülkesine geldiğimi düşündüm. Ben ... idim. O zaman ulusun eşitsizliği hakkında çok şey bilmiyordum, ama o zamandan beri çok şey öğrendim. Bu bilgi beni Amerika'yı daha az sevmemi sağlamaz, ama ülkemiz için daha da fazla savaşmak istememi sağlıyor. Vali olduğumda kendi şehirlerimdeki okul sonrası programları destekleyen, tüm öğrencilerin nitelikli öğretmenlere, ders kitaplarına ve güvenli, temiz  fonksiyonel okullara sahip olmasını sağlamak için uzun süredir devam eden bir süreç başlatarak kendi küçük alanımda bir şeyler yapmaya çalıştım. Ama bugün, hepimizin daha fazlasını yapabileceğimizi biliyorum.

Martin Luther King Jr., 1967'de bir grup mezun öğrenciye “Bir bina inşa edildiğinde, genellikle bir plan çizen bir mimarınız vardır ve bu plan kılavuz olarak desen görevi görür ve bir bina iyi, sağlam ve eksiksiz bir plan olmadan iyi inşa edilmez,” dedi.. Ülkemizi düzeltmek için doğru dürüst, güvenilir ve sağlam bir plana ihtiyacımız var.

Buraya tek bir yönetimle gelmedik ve bir yönetimle işleri düzeltemiyoruz. Eyaletler arası otoyol sistemini inşa ettiğimizde bir plan yaptık. İşin onlarca yıl alacağını biliyorduk, zor olacağını biliyorduk, ama yine de yaptık. Yollarımızı daha iyi hale getirmek için bunu yapabildi isek, toplumumuzu daha eşit hale getirmek için de yapabiliriz.

Vatanseverlik sadece bayrağımıza karşı kör sevgi demek değildir, ülkemizi her Amerikalı için geliştirmek için yaptığımız iştir. Ten rengi ne olursa olsun, beni 1968'de buraya çeken sınırsız fırsatların her Amerikalı için var olmasını istiyorum.

Ve bir dahaki sefere uzaya bir roket gönderdiğimizde, dünyaya atmosferimizin sınırlarını aşabileceğimizi göstererek, şehirdeki bir okulda her çocuğun bunu onlara ait olmayan bir Amerikan sembolü yerine, kendileri için önde olma olasılığının bir sembolü olarak görmesini istiyorum.

Daha iyisini yapabiliriz. Dinlemeye, öğrenmeye, aynaya bakmaya ve hiçbirimizin mükemmel olmadığını görmeye istekli olmalıyız. Birbirimizi düşman olarak değil Amerikalı olarak görmeye istekli olmalıyız. Aptal parti ilkelerinden endişelenmeden oturmaya ve zor reformları yapmaya istekli olmalıyız.

Amerika'yı her gün daha iyi hale getirmek için dinlemeye ve çalışmaya hazırım. Siz?


Arnold Schwarzenegger, 31 Mayıs 2020, The Atlantic

(Bir sinema oyuncusu olan Arnold Schwarzenegger, Kaliforniya'nın 38. valisi idi.)


Seçkin Deniz, 05.06.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz




Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı