3 Haziran 2020 Çarşamba

SA8629/KY1-CÇ727: 'Sosyal Kurum' ile 'Soba Kurum'u Arasındaki Fark

"Şimdi siz söyleyin.. bu durumda ne yapılır?"


94 yılıydı.. bir lise son sınıf öğrencisine soba kurumu ile sosyal kurumun (müessese sözcüğünü kurum ile karşılayana az beddua etmemiştim o derste😂) farklı şeyler olduğunu iki saat boyunca anlatamamıştım.. 'Kelime (sözcük) nedir? Kavram nedir? Terim nedir?' den girmiş.. dil felsefesinin bütün kanıtlarını o sabînin üzerine boca etsem de.. ıııh.. olmamıştı.. öfke ile sınıftan çıktım..
Öğretmenler odasına gittim.. elim ayağım titriyor.. öğretmenlik böyle bir şey.. Nasıl olur? Nasıl olur da anlamaz? (anlamaz diye karşımdakini suçluyorum.. kendimin anlatamazlığını sorgulamıyorum😂) öğretmenler odasında nöbetçi öğretmen (kendisi matematikçi) arkadaş benim o halimi görünce "Hayırdır hocam ne oldu?" diye sordu.. 

Durumu anlattım.. hoca güldü.. "Falan kişi mi?" dedi.. evet, dedim.. "Dert etme hocam.. ben üç yıldır bir ila iki arasında sonsuz sayı olduğunu anlatamadım!" dediydi de gönlüme su serpildi.. 

Bunu niye anlattım? 

Efendim aynı hal içindeyim.. birileri bir liste hazırlamış.. çala kalem..

Listede (aşk-hattat-kerime-müslüman) sözcükleri de var.. bu sözcükler Farsça imiş.. tezi tartışmıyorum.. daha tezin sorgusuna girmiyorum.. çünkü bariz bir yanlış var.. Farsça dedikleri sözcükler Arapça (Müslüman sözcüğünde tartışma var.. o da Muallim Naci'nin farklı görüşüdür, bütün dilciler Müslüman sözcüğünün iki dilin (Arapça-Farsça) sözcüklerinden oluşmuş olduğunu söylerken, Naci bunun müfred olduğunu ve Farsça Müslim kelimesinin karşılığı olduğunu söyler) ben de bu sözcüklerin iddia ettikleri gibi Farsça olmadığını kaynak vererek gösterdim.. 

Yani size biri bir ağaç resmi gösterse ve ona kavak dese siz de "hayır buna çam ağacı denir" deseniz.. kaynaklarla.. karşı tarafın.. 'yanılmışım' demesi gerekir.. heyhat.. 'kavak ağacı' diyen taraf bir tek kaynak gösteremiyor.. çünkü yok..ama 'kavak ağacı' olduğunda ısrarcı.. ve siz de cahilin tekisiniz.. cahilliğinizin yegane temeli de itirazınızı kaynak göstererek kanıtlamanız..

Şimdi siz söyleyin.. bu durumda ne yapılır?

Sahi sizin elinizde bu sözcüklerin (aşk-kerime-hattat-müslüman) Farsça olduğuna ilişkin bir belge, bir bilgi var mı?

Tartışmalı sözcüğü (Müslüman) bir kenara bırakarak bana kaynak verebilir misiniz?😂

Not: Bu kere 'sosyal kurum' ile 'soba kurum'u arasındaki farkı öğreteceğim.. kaçarı yok😂😅🌹



Cemal Çalık, 03.06.2020,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Siyasi Hatıralar, Kafa Koçanıma Göre




Facebook 




Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı