8 Mart 2020 Pazar

SA8415/SD1634: ABD Donanması'nın Yaşlı Sealift Filosu, Amerika'nın Avrasya'daki Yeni Savaşını Nasıl Kaybedebilir?

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Georgetown Üniversitesi Güvenlik Araştırmaları Programı eski Direktör Yardımcısı, savunma harcamalarının stratejik, ekonomik ve ticari sonuçlarına yönelik araştırmalar yapan, ABD savaş sanayi devlerinden Boeing, Lockheed Martin, Raytheon ve United Technologies gibi şirketlerden fon alan Lexington Enstitüsü'nün Baş İşletme Sorumlusu ve Kaynak İştirakler Genel Müdürü Loren Thompson'a aittir ve ABD donanmasının uzak mesafelere ağır askerî araç taşıyan Sealift gemilerinin yetersizliğine odaklanmaktadır. Analiz, ABD'nin hemen her alanda yaşadığı finansal kaynaklı çöküşün detaylarını vermesi açısından önemlidir ve savaş endüstrisi tarafından fonlanmıştır. Türkiye'nin Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU gibi, her türlü savaş gemisine yaptığı yatırım bu anlamda ABD ve Rusya'ya karşı bir avantaja dönüşmektedir. (Lütfen,  10 Mart 2020 tarihli 'SA8418/SD1636: ABD Donanması'nın Üç Büyük Fikirsel Zorluğu' başlıklı yayınımızı okuyunuz)
Seçkin Deniz, 08.03.2020


How The U.S. Navy’s Aging Sealift Fleet Could Lose America’s Next War In Eurasia

ABD tarihinin çoğunda, Amerika'yı Avrupa ve Asya'dan ayıran geniş okyanuslar, ülkeyi yabancı düşmanların saldırısına karşı korudu. Bugün, bu okyanuslar bir avantaj kadar engeldir de. Amerika ordusu defalarca denizaşırı rakipleri yenmek için göreve çağrıldı ve savaşa girerken her zaman büyük bir lojistik zorluk yaşadı.

Askeri mekanizmanın sadece bir kısmının ileriye yerleştirilmesi, planlamacıların yenilgiyi önlemek için peyderpey uzak savaş bölgelerine asker ve ekipman yerleştirmesinin bir yolu olmalıdır. Amerika'nın düşmanları genellikle ülkelerine yakın savaşırken, ABD kuvvetleri ihtiyaç duydukları her şeyi binlerce milden fazla uzaktan taşımak zorundadır.

Bunu yapmanın tek pratik yolu denizdir. Birlikler hava yoluyla savaş bölgelerine nakledilebilse de, silahlar ve malzemeler mevcut hava ikmali tarafından süratle taşınamayacak kadar ağırdır. Yani Avrasya'da bir savaş kazanmak için ortak gücün kabaca % 90'ının gemi ile taşınması gerekiyor.

Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik İdaresi ile birlikte çalışan Deniz Kuvvetleri, Sealift (askerî nakliye gemileri-deniz asansörleri) görevini gerçekleştirmek için birkaç düzine gemiden oluşan bir filo bulundurmaktadır. Bu tür en kullanışlı gemiler, tankların, savaş araçlarının, mobil topçuların ve füze bataryalarının sökülüp kaldırılması gerekmeden doğrudan gemiye sürülmesine izin veren “RO/RO'lar” olarak bilinen roll-on / roll-off gemileridir.

Ne yazık ki, organik federal filodaki 65 RO/RO yaşlanıyor. Aslında, bazıları o kadar yaşlı ki, buharla çalışan tahrik sistemlerini çalıştırmak için sertifikalı denizciler bulmak zorlaşıyor. ABD Ulaştırma Komutanlığı tarafından yakın zamanda yapılan bir tatbikatta, devletin filosundaki beş Sealift gemisinden sadece ikisinin, bildirimden sonraki beş gün içinde gereken tüm görevleri yerine getirmeye hazır oldukları tespit edildi.

Bu, askeri seferberliğin gelecekteki bir çatışmada sorunsuz gidemeyeceği anlamına geliyor. Donanmanın Askeri Sealift Komutanlığı, olası savaş bölgelerinin yakınındaki ekipman ve malzemelerle tamamen dolu 15 RO / RO önermiş olarak tehlikeyi hafifletti. Aynı zamanda, ticari operatörlerin acil durumlarda askeri deniz nakliyatı için uygun gemileri hazırlayacağı bir deniz güvenliği programından da faydalanmaktadır.

Yine de, akranlarına yakın bir düşmana karşı yoğun bir savaşta, belirlenmiş gemilerdeki malzeme oldukça hızlı bir şekilde kullanılabilir olmalıdır, yani takip ekipmanı ve malzemeleri savaşın ilk haftalarında yola çıkmaya başlamalıdır. Bu görev başlangıçta devletin organik Sealift gemileriyle daha sonra ticari gemilerle desteklenecektir (tüm Sealift gemileri devlete ait olsalar bile özel denizciler tarafından işletilmektedir).

ABD merkezli “surge” gemilerinden oluşan organik filo bu plan için çok önemlidir, çünkü bunlar ülkenin mütevazı ticari filosundan gelen gemilerden daha çabuk hazır olacaktır. Askeri planlamacılar, savaş zamanında büyük Sealift çabalarını sürdürmek için RO / RO'larda yaklaşık 15 milyon metrekarelik kullanılabilir alana ihtiyaç duyduklarını ve bunun üçte ikisinin dalga filosunda olduğunu söylüyorlar. Diğer üçüncüsü yurtdışında belirlenmiş gemiler. Ancak “kullanılabilir” bu gereksinimdeki anahtar kelimedir, çünkü eğer gemiler acil bir durumda hızlı hareket edemeyecek kadar harap ise, denizaşırı ülkelere karşı savaşan ABD kuvvetleri bir çatışmanın belirleyici aşamasında kendilerini yeterince donanımlı bulamayabilirler.

Amerika'nın düşmanları, şu anki Sealift filosundaki yaşa bağlı eksikliklerin farkında. Rus haber kuruluşu Sputnik'te bu ayın başlarında yayınlanan bir makalede, filonun “hazırlıksız olduğu” açıklandı. Daha da kötüsü, Ruslar son zamanlarda Atlantik'teki denizaltı tatbikatlarını hızlandırdılar, bu da tüm denizcilik gemilerinin Doğu-Batı çatışmasındaki amaçlanan hedeflerine ulaşmayacağını düşündürdü.

Donanma, yıllardır organik Sealift filosunun yaşlandığını, yakında yeni yatırımlar başlamazsa askerlerin ve diğer savaşçıların yeterli miktarda Sealift kullanamayacağı konusunda uyardı. Donanmanın Planı, 2020'lerde ticari piyasada kullanılmış gemileri ve 2030'larda yerli gemi yapımcılarından yeni gemiler satın almayı, Denizcilik İdaresi Hazır Rezerv Gücü'ndeki seçili gemilerin ömrünü uzatmayı içermektedir.

Bunun zamanında yapılıp yapılmadığı hala belirsiz. Donanmanın gemi inşa bütçesi, yeni nesil balistik füze denizaltılarına duyulan ihtiyaç nedeniyle aşırı kısıldı ve önümüzdeki yıllarda savunma bütçelerinin önemli ölçüde artması beklenmiyor. Sealift topluluğu, daha güçlü deniz araçlarına karşı fonlara ulaşmak için rekabet etmek zorunda kalacak ve bu arada Deniz Piyadeleri, Sealift gereksinimlerinin ne olacağı konusunda belirsizliğe işaret ediyorlar.

Bu nedenle Washington, hedefi hızlı ve güçlü bir şekilde yanıt vermenin yollarını göstererek saldırganlıklara karşı caydırıcı olmaksa, Moskova ve Pekin'e doğru mesajı göndermiyor. Sealift gemilerinin olmaması, dünyanın en yetenekli kara kuvvetinin bir fark yaratmak için uygun zamanda savaşa girmesini engelleyebilir veya nükleer silah kullanımına başvurmadan zaman içinde etkili bir savunmayı sürdüremeyebilir. Açıkça söylemek gerekirse, Amerika zamanında Sealift olmaması nedeniyle bir Avrasya savaşını kaybedebilir.

Kıdemli Senatör Tammy Duckworth (D-IL) gibi Kongre üyeleri gelişmiş Sealift filosunu bir öncelik haline getirdiler. Ancak kongre eyleminin etkili olabilmesi için bazı temel ilkelere uyulması gerekmektedir. Ticari pazarda kullanılmış gemilerin satın alınması, organik 'surge' filosu için mutlak bir nimet olmayacaktır, çünkü onları askeri olarak yararlı hale getirmek için gerekli özelliklere sahip olmayacaklardır. Ticari tasarımlara dayalı yeni inşa gemileri daha mantıklı olacaktır, çünkü inşaat sürecinde önemli askeri özellikler eklenebilir.

Hem konumlandırılmış hem de evsel aşırı yük gemileri için aynı temel RO / RO tasarımı kullanılırsa, Sealift filosunun esnekliği artacaktır. Ancak tüm deniz filosunun yeniden sermayelendirilmesi gerekiyor, bu yüzden hemen başlamak önemlidir ve denizaşırı gemileri inşa etmek Kongre ile asla mümkün olmayacaktır. Bildiğimiz kadarıyla, gelecekteki bir savaşın ilk günlerinde yabancı tersaneler imha edilecek, bu yüzden ABD'nin yerli bir gemi inşa üssünü elde tutması gerekiyor.

Kongre, yerel sahalardan askeri görevler için yeni RO / RO satın almaya erken başlıyor. Ancak Beyaz Saray'ın da işe dahil olması ve Denizcilerin gelecekteki Sealift  ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde resmileştirmeleri gerekiyor. Daha fazla gecikme, ulusu önümüzdeki yıllarda kaçınılmaz olarak ortaya çıkacak olan dış acil durumlara daha az hazır hale getirecektir.

Loren Thompson, 21 Ocak 2020, Forbes

(Loren Thompson: Kâr amacı gütmeyen Lexington Enstitüsü Baş İşletme Sorumlusu ve Kaynak İştirakler Genel Müdürü olarak savunma harcamalarının stratejik, ekonomik ve ticari sonuçlarına odaklanıyorum. Mevcut görevlerimi sürdürmeden önce, Georgetown Üniversitesi Güvenlik Araştırmaları Programı Direktör Yardımcısı olarak görev yaptım ve Georgetown'da strateji, teknoloji ve medya konularında yüksek lisans dersleri verdim. Ayrıca Harvard Üniversitesi'nin Kennedy Devlet Okulu'nda öğretmenlik yaptım. Georgetown Üniversitesi'nden doktora ve yüksek lisans derecelerine, Northeastern Üniversitesi'nden siyaset bilimi alanında lisans derecesine sahibim.) 


Açıklama: Lexington Enstitüsü, Boeing, Lockheed Martin, Raytheon ve United Technologies dahil olmak üzere, ülkenin önde gelen savunma müteahhitlerinin çoğundan finansman almaktadır.




Seçkin Deniz, 08
.03.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı