10 Mart 2020 Salı

SA8418/SD1636: ABD Donanması'nın Üç Büyük Fikirsel Zorluğu

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, Harvard Hukuk Fakültesi'nde misafir profesör olarak 2012-2018 yılları arasında Reed College'ın başkanlığını yapan Donanmanın ilk şef öğrenim görevlisi John R. Kroger'e aittir ve Amerikan Donanması'nın eskiyen, yetersizleşen niteliklerini değiştirmek ve geliştirmek için gereken entelektüel perspektife odaklanmaktadır. Boeing, Lockheed Martin, Raytheon ve United Technologies gibi dev askeri endüstri şirketlerinden fon alan Lexington Enstitüsü'nün Baş İşletme Sorumlusu ve Kaynak İştirakler Genel Müdürü Loren Thompson'un 8 Mart 2020'da çevirisini yayınladığımız 'SA8415/SD1634: ABD Donanması'nın Yaşlı Sealift Filosu, Amerika'nın Avrasya'daki Yeni Savaşını Nasıl Kaybedebilir?' başlıklı analizine benzer bir kaygı taşıyan bu analizde ABD Donanması'nın yaşadığı sorunların asıl kaynağına ulaşmak mümkün; Trump yönetimi savunma sanayiinin bu dev tedarikçilerine 'iş vermek' istememektedir. Bu isteksizliğin temel sebebi Trump'ın 'Önce Amerika' politikasının bir sonucu olarak Amerikan Ordusu'nun küresel bir askerî dev olmasını artık gereksiz bulması mıdır, yoksa 35 trilyon dolara ulaşan borcu dolayısıyla orduya yatırım yapacak 'para' bulamaması mıdır? İkinci seçeneğin asıl neden olduğunu, ilk seçeneğin de bu durumun doğal ve zorunlu sonucu olduğunu, Trump'ın da bu somut gözle görülebilir bu gerçek karşısında askeri endüstriye 'akan' dev bütçe kalemlerinde kesintiye gittiğini ve Boeing, Lockheed Martin, Raytheon ve United Technologies gibi dev askeri endüstri şirketlerin bundan rahatsızlık duyarak çeşitli düşünce kuruluşlarına analizler yaptırdığını düşünüyoruz. Hiçbir emperyal güç, kendisine küresel hegemonya sağlayan askeri gücünü kaybetmek istemez, ancak bütün kurumlarıyla çöken bir emperyalist gücün finansal sorunlarını aşma imkanı yoksa artık ayakta kalmak gibi bir kaygıyla yaşamak zorunda olduğunu anlaması da kaçınılmazdır. ABD kaçınılmaz sona doğru hızla yol alıyor. Trump liderliğinde ABD'nin Çin ve Rusya gibi rakiplerini yavaşlatma çabaları, kendi ölümünü biraz daha geciktirmeyi sağlamak içindir, bunu mümkün kılmak için de yaptırımlar, vergiler ve çeşitli biyolojik silahlar kullanmayı tercih ederken de ordusunu modernize edecek felsefeye, kaynağa ve insan gücüne artık sahip olmadığının da farkındadır. Türkiye de bu gerçeğin farkında olarak İHA, SİHA, Sürü SİHA gibi insansız hava araçlarına, savaş ve nakliye gemilerine, uçaklara yatırım yapmaya devam etmektedir.
Seçkin Deniz, 10.03.2020

The US Navy’s Three Great Intellectual Challenges

ABD Donanma ve Deniz Piyadeleri bizim kuvvet entelektüel yeteneklerimizi derinleştirecek saldırgan bir donanma eğitim stratejisi geliştiriyorlar. Deniz Kuvvetleri Vekil Sekreteri Thomas B. Modly'nin liderliğini takiben hedefimiz, strateji, jeopolitik, gelişmekte olan teknolojiler, kaynak yönetimi ve silah edinimi konularında derin bir anlayışa sahip yüksek eğitimli bir ekip oluşturmaktır. Eğitime yönelen bu odaklanma ulusal güvenlik için hayati önem taşıyor çünkü önümüzdeki 25 yıl boyunca Donanmanın stratejik en büyük zorluklarından üçü işlevsel veya taktiksel değil entelektüel olacak.



San Diego'da bir savaş taktikleri eğitmeni olan Aaron Van Driessche, yeni bir taşınabilir simülatör olan On Demand Trainer'ın içinde US Navy Paul Hamilton'da ABD Donanması'nın sanal savaş müfredatını yönetiyor.

Gelecekteki deniz kuvvetlerini tasarlayın. Donanmanın en büyük zorluğu, yeni bir belirsizlik dönemine karşı bir kuvvet yapısı tasarlamaktır. 


1989'dan bu yana ABD, denizlerin tartışmasız hakimiyetinden yararlandı; deniz gücümüz bunu göz önünde bulundurarak tasarlanmıştır. Görevimiz deniz şeritleri üzerinde kontrol kurmak değil, toplam kontrolümüzü uçak gemileri, denizden fırlatılan seyir füzeleri ve deniz tugaylarını kullanarak iç kısımdaki gücü yansıtmak için kullanmaktı. Ancak Çin ve Rus deniz gücünün yeniden canlanması ve gelişmiş füze teknolojisinin yayılması nedeniyle bu dönem sona erdi. 


Önümüzdeki on yıllar boyunca, deniz kontrolü varsayımı olmadan çok sayıda tehdidi karşılayabilecek bir filo tasarlamalı ve konuşlandırmalıyız. Bu filo elbette akran rakiplerine karşı geleneksel bir deniz savaşı yapabilmelidir. Bununla birlikte, yalnızca bu amaç için tasarlanan bir filo, haydut bölgesel güçlerin yenilmesi, nükleer caydırıcılığın sürdürülmesi, içteki enerjinin projelendirilmesi, ayaklanmalara karşı koymak, denizlerin özgürlüğünü korumak ve sürekli siber savaşta olmak gibi diğer alanlarda Amerika Birleşik Devletleri'nin kritik görevleri yerine getirememesine neden olabilir


Daha da zorlayıcı olan bu filo, şu anda belirleyemediğimiz zorlukları karşılayacak şekilde tasarlanmalıdır. Savunma Bakanı Robert Gates'in bir zamanlar belirttiği gibi, “Vietnam'dan bu yana bir sonraki askeri görevlerimizin doğasını ve yerini tahmin etmek söz konusu olduğunda, hazırlıklarımız mükemmeldi. Mayaguez'dan Grenada, Panama, Somali, Balkanlar, Haiti, Kuveyt, Irak ve daha fazlasına kadar bir zamanlar hiç doğru anlayamadık; bu görevlerden bir yıl önce bu kadar meşgul olacağımız hakkında hiçbir fikrimiz yoktu.” o zaman filo beklenmedik ve öngörülemez olanı karşılayacak kadar esnek olmalı, çünkü bir sonraki savaşımız yer ve taktiklere sürprizler getirebilir. 


Teknolojik değişimle uğraşın. Donanmamız ayrıca yeni ve gelişmekte olan teknolojilerin savaş alanını nasıl değiştireceğini anlamalı ve kuvvet yapımızı ve taktiklerimizi uygun hale getirmelidir. Gelecekte kazanmak operasyonel mükemmellik gerektirecektir, ancak nasıl hazırlanılacağını bulmak büyük ölçüde entelektüel bir sorundur. Uzay ve siber savaş alanlarındaki ilerlemeler filo taktiklerini nasıl değiştirecek? Robotik, AI , makine öğrenimi, kuantum hesaplama, drone teknolojisi, uzay savaşı ve siber tabanlı BT tarafından hangi yeni seçenekler ve yeni korsanlık tehlikelerı ortaya çıkıyor? Hangi silahlar kullanılmıyor ve hangi silahlar yeniliyor? Bu yeni teknolojiler ve teknoloji tabanlı taktikler savaş planlarımızı nasıl ilerletecek veya engelleyecek? 


Gemiler satın alın ve bakımını yapın. Son olarak, Donanma yeni yüzey gemileri sınıfları yaratmalı, bunları makul bir maliyetle çok sayıda inşa etmeli ve savaşmaya devam etmelidir. Bu, en son üç yüzey gemisi programımızın göreceli esasıyla ilgili birçok argümanın tekrarlanacağı yer değil: Zumwalt muhripleri, Littoral Savaş Gemileri ve Ford sınıfı gemiler. Hiç kimse, bu gemilerin en içten savunucuları bile, bu hayati programların Donanmanın en yüksek umut ve beklentilerini karşıladığını iddia edemeyeceğini belirtmek yeterlidir. Bakım programlarımız da hız, etkinlik ve mükemmellik standartlarımızı karşılamamıştır. Herkes yapabileceğimizi kabul eder ve daha iyisini yapmalıyız. 


Bu kritik kazanım ve bakım zorlukları, yine, esasen entelektüel problemlerdir. Her zaman yaptığımız şeyi yapmaya devam edemeyiz, sadece biraz daha iyiyiz. Bunun yerine, 21. yüzyıl için satın alma ve bakım programlarımızı yeniden tasarlamamız ve yeniden keşfetmemiz gerekiyor. 


İleriye Doğru


Donanma bu sorunların üçüne de saldırganca yaklaşıyor. Gelecekteki ihtiyaçları karşılamak için bir filo tasarlamak, uçak bakımını iyileştirmek için veri bilimi ve özel sektör yönetim tekniklerini kullanmak ve eğitimi entegre etmek için Müfettiş Yardımcısı Stuart Munsch yönetiminde yeni bir Savaşla Mücadele Geliştirme Direktörlüğü oluşturmak üzere strateji, yöneylem araştırması, wargaming ve teknoloji ve savaş hakkındaki en son düşüncelerle Entegre Deniz Kuvvetleri Yapı Değerlendirmesi yapıyoruz,


Bunlar önemli adımlar. Ancak yukarıda özetlenen üç konu çözülmesi gereken kısa vadeli sorunlar değil, sürekli olarak değerlendirilmesi, üzerinde durulması ve ele alınması gereken uzun vadeli zorluklardır. Başarılı bir şekilde ilerleyebilme yeteneğimiz, bugün verdiğimiz herhangi bir karara değil, gelecek yirmi yıla yayılan binlerce karar noktasındaki düşüncemizin netliğine, titizliğine ve yaratıcılığına bağlı olacaktır. 


Yarı barış zamanında yaşıyoruz. Deniz savaşı her an patlak verebilecek olsa da, şu anda gelecek hakkında titizlikle düşünmemize izin verecek bir mola verdik. Benim düşünceme göre, bu gelecek, yukarıda özetlenen üç büyük entelektüel zorunluluğu başarıyla ne ölçüde karşıladığımızla tanımlanacaktır. 


Başarılı olduğumuz için başarılı olamayız. Bunun yerine, şu andaki süreçlerimizi değerlendirebilecek ve ileriye yeni bir yol tanımlayabilecek birinci sınıf düşünür ekipleri oluşturmak için harekete geçmeliyiz. Umarım, bu yeni düşünürlerin bazılarını özel sektörden alabiliriz, ancak gerçekte, farklı düşünmek için eğitilmiş memurlarımız ve sivil Donanma liderlerimiz tarafından yönetilen ve yaratıcı bir şekilde deniz gücü hakkında kendi yeteneklerimizi geliştirmek için daha iyi bir iş yapmalıyız.


Karşılaştığımız üç zorluk, en üst düzey entelektüel problemlerdir. Bunları çözmek, ülkemizin sunabileceği en iyi eğitimli zihinleri gerektirecektir. Bu gerçeği tanımak ve gücümüzün entelektüel yeteneklerini geliştirme çabalarımıza destekleri ve fikirleri ile katkıda bulunacak ulusal güvenlik düşünürlerine ve karar vericilerine ihtiyacımız var. 


John R. Kroger, 21 Ocak 2020, Defense One


(John R. Kroger, Donanmanın ilk şef öğrenme görevlisidir. Harvard Hukuk Fakültesi'nde misafir profesör olarak 2012-2018 yılları arasında Reed College'ın başkanlığını yaptı.)




Seçkin Deniz, 10
.03.2020, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı