18 Kasım 2019 Pazartesi

SA8141/KY1-CÇ685: Seni Yazmak-Sana Yazmak

"İnsan her şeyin hamallığına heveslenir soyunurken, seni unutarak, seni bilmezden gelerek neye ermiş olacaktır?"


Yazmak. 
Seni yazmak.
Sana yazmak. 
Yazmak seni yazmak değilse niye yazmak?
Yazmak bir yakarış. 
Sana değilse yakarış yakarmak niye? 

Yazmak seni duymak, seni tüm zerresinde duyumsamak. Olanda seni bulmak. Olanda seni görmek. Olanda seni koklamak. Olanda seni solumak. Seni solumak değilse yaşamak yaşamak niye? Seni solumak değilse yazmak niye? 

Yazmak seninle olmak. Sana râm olmak! Yazmak bir tutku, sana olan tutkunun sese bürünüşü, sana tutkulu değilse yazan yazmak niye? 

Sen yoksan yazıda, sen yoksan sözde, sözcük hamallığı niye? Sana ulaşmak, sana varmak için değilse yazmak niye? Konuşmak nefes tüketmek niye? Senden uzaksa satırlar, senden uzaksa tümceler, senden uzaksa noktalar, virgüller, ünlemler olmak niye?

Lanet senden uzaklaştıran her sözcüğe, her tümceye, her noktaya, her virgüle, her ünleme! Lanet senden uzak her satıra! Lanet senden habersiz kaleme! Lanet senden habersiz kalem tutan ele!
Yazmak seni bilmek, bilişin hakkını vermek. Değilse yazmak niye? Seni yazmaksızın, seni anmaksızın yazılanla erilecek olan yer nere? Bir anlamı olur mu hamallıktan öte?

İnsan her şeyin hamallığına heveslenir soyunurken, seni unutarak, seni bilmezden gelerek neye ermiş olacaktır? Erilen erdirenden bir eserken müessirin ayrımında olmadan neye sevinecek? Hangi sevinç bir iç huzurunu bitimsiz kılacak? Hangi huzura varmış olacak? Huzur bir addan, bir sözcükten başka bir şey mi olacaktır? 

Senden ötede, senden uzakta, senden habersiz bir huzur bir ferahlık nasıl neşvünema bulacak? Bulunduğu sanılan bir sanıdan öte anlama sahip mi olacak? Olan, erilen bir yanılsamadan öte bir anlama sahip olmayacaktır. Bu böyledir. Yoksa insan niçin sürekli bir arayış içinde olsun insan? Niçin sürekli bir arayışla perişan olsun? Buluşun huzurundan, iç ferahlığından son nefesine kadar uzak oluşun temelinde bu uzak oluş yok mu? Yapay huzur, yapay ferahlık değil midir erilenin, ulaşılanın ardından gelen? 

Seni yazmak, sana yazmak kulluğun bilinciyle değilse yazmak niye?

Cemal Çalık, 18.11.2019,  Konuk Yazar, Sonsuz Ark, Deneme, Sözcüklerin Düş Hâli


Facebook 



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı