29 Ağustos 2019 Perşembe

SA7934/KY13-AO302: Demiryolu İyidere-Of Sahiline İnmezse...

"Umarım birileri çıkar da sayın Cumhurbaşkanımıza Trabzon'a inecek Demiryolu'nun tek alternatifinin İyidere-Of güzergahı olması gerektiğini anlatır ve bir yanlış kararın önüne geçilir.. Bölgemiz adil bir kalkınma modeline hızla kavuşur..."


Erzincan, Trabzon arasındaki Demiryolu güzergâhı nedense Rize siyasilerini, Stk'larını, Meslek Odalarını, kısaca kamu oyunu ilgilendirmiyor.

Oysa; bu projenin son şekli bölge için son derece önemli. Daha önceleri de ısrarla vurguladığım gibi, bu proje için en uygun olanı Demiryolu'nun İyidere/Of'a inmesidir. 

Eğer, Demiryolu İyidere/Of'a inerse, İyidere'de yüksek tonajlı yük gemilerinin yanaşabileceği bir liman ve lojistik yapılması zorunlu hale gelir. Zira, Demiryolu'nun indirildiği sahilde liman ve lojistik olmak zorunda.

Eğer, bazı Trabzon merkez siyasetçilerinin düşündüğü gibi Demiryolu Trabzon limanına bağlanırsa, Trabzon-Batum arasındaki bölgenin bundan istifade etmesi mümkün olmayacaktır.

Trabzon-Zigana geçişi ve Araklı yolunun Demiryolu'na yakın bölgelere uzandığı, böylece arka şehirlere bağlandığı düşünülürse Ovit sadece bir yolcu bağlantı yolunun ötesine geçemeyecektir. 

Bu durumda Ovit üzerinden yapılacak bir kara yolu yük taşımacılığı hiçbir şekilde bir limanı beslemez. O nedenle de İyidere'ye yapılacak bir liman işlevsiz hale geleceği için yapımından vazgeçilebilecektir.

Oysa; Bölge, Trabzon'dan Batum'a kadar çok yönlü yoğunluk açısından bütünleşmeli, bölgesel kalkınma kuzeye yönelmeli, Trabzon’dan Batum’a uzan Demiryolu hattıyla bölgesel bütünleşme sağlanır hale getirilmelidir.

Eğer, Demiryolu İyidere-Of arasındaki bir yere inerse, buraya yapılacak olan İyidere limanından Trabzon ve Batum'a kadar olan limanlara bağlantı yapılması kolay hale gelecektir. Zira, buradan her iki istikametteki limanlara bağlanmak kolayca mümkün olacaktır. Böylece, Batum üzerinden Trabzon'a kadar geliş gidiş hattı büyük bir coğrafyayı bölgeye bağlayacaktır.

Bu aynı zamanda, Trabzon-Batum Demiryolu'nun Samsun'a bağlanması için de bir fırsat oluşturacaktır..

Ortada böylesi önemli bir fırsat varken, Rize siyasetçilerinin buna göz kapaması, kulak tıkaması anlaşılır değil!

Rize Sanayi ve Ticaret Odası'nın ise etrafımızda ne olup bittiğini anlamaktan uzak "Sarp-Samsun arasında demiryolu istiyoruz" gibi sloganlar üzerinden günü geçiştirmesi bulunduğumuz acı tabloyu gözler önüne seriyor..

Umarım birileri çıkar da sayın Cumhurbaşkanımıza Trabzon'a inecek Demiryolu'nun tek alternatifinin İyidere-Of güzergahı olması gerektiğini anlatır ve bir yanlış kararın önüne geçilir.. Bölgemiz adil bir kalkınma modeline hızla kavuşur...

Demiryolu İyidere-OF sahiline inmezse halimiz harap...


Adnan ONAY, 29.08.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı