1 Temmuz 2019 Pazartesi

SA7793/KY13-AO276: Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Üzerine- 1

"Hem yeni sistemle birlikte oluşturulan hükümet, hem de mevcut sistem yeniden gözden geçirilmeli."


Türkiye uzun süredir başkanlık sistemini tartışıyordu. 

Sık sık gündeme gelen koalisyonların istikrarsızlığı, yaşanan hükümet krizlerinin ekonomiye olumsuz etkileri, dünyada yaşanan olayların ülkemize yansımaları nedeniyle hızlı kararlar alacak hükümetlere ihtiyaç duyulması vb. nedenlerle başkanlık sistemini savunanlar arasında yer aldım.

Hatırlanacağı gibi o günlerde bu sistemin zorunlu olduğunu söyleyenlere karşı bir muhalefet bloğu oluşturan Ak Parti karşıtları başkanlık sisteminin ülkemiz açısından zararlı olduğunu öne sürerek parlamenter sistemden yana tavır almıştı.

Başlangıçta Ak Parti karşısındaki blokta yer alan Devlet Bahçeli, Erdoğan tarafına geçince Başkanlık Sistemi'ne yeni bir tanımlama yapmış ve ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ diye tanımladığı sisteme destek vereceğini belirtmişti.

Sonuçta; referandum sonucu yeni sistem kabul edildi..

Tartışmaların yaşandığı dönemde bu sisteme karşı çıkan kesime itirazlarımda; ‘yeni sistem sayesinde iki siyasal blokun oluşacağını, böylece iktidar şansı olmayan muhalefetin iktidar şansı elde edebileceğini, yeni sistemin asıl muhalefete yarayacağını’ belirtmiştim.

Bu yeni sistemin ilk yansıması yerel seçimde oldu. Siyaset iki siyasal uçta toplandı. Muhalefet birleşince birçok önemli kentte belediye başkanlığını kazandı.

Elde edilen başarıyla birlikte muhalefet bundan sonraki hedeflerinin Cumhur-Başkanlığı olduğunu şimdiden dillendirmeye başladı. Artık parlamenter sisteme dönüş doğrultusundaki söylemler de iyice azaldı.

Daha önce başkanlık sistemine sert tepki gösterenlerin bazıları ise Cumhur-Başkanlık sisteminin kaldırılması yerine sistemin revize edilerek, zayıf yönlerinin giderilmesini istemekteler.

Sonuçta; gelişmeler tahmin ettiğim gibi oldu. Başlangıçta yeni sisteme karşı çıkan muhalefet cephesi sürecin kendilerine yarar sağladığını görünce bu fikirlerinden vazgeçer oldular.. Onlar bu noktaya geldiler ancak, doğrusu, ben, başkanlık sisteminin uygulamasının bugün olduğu gibi olacağını tahmin edemedim. Oldukça farklı beklentilerim vardı...

İtirazımın neler olduğunu bir sonraki yazımda ele almayı düşünüyorum.

Şu kadarını belirtmek isterim; 

Hem yeni sistemle birlikte oluşturulan hükümet, hem de mevcut sistem yeniden gözden geçirilmeli.

Eğer, sistem böyle ilerlerse bundan en büyük zararı bu modeli ortaya atan, bu sistemin var olması için çaba sarf edenler görür..


Adnan ONAY, 01.07.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı