19 Mayıs 2019 Pazar

SA7685/DT43: 19 Mayıs Ne Demekti?

"Ülkem gelişiyor, demokratikleşiyor, ancak henüz her şey doğru bir şekilde sorgulanma şansına sahip değil. Tarihi doğru öğretmiyoruz çocuklarımıza, nesnel eleştiri yapma alışkanlığı henüz gelişmiş değil."


Mayıs ayının yakan, kavuran güneşinin altında Adana 5 Ocak stadının sıcaktan kavrulan beton oturaklı tribünlerinde, biz yüzlerce çocuk ellerindeki renkli bez ruloları kaldırıp indiriyorduk. Bir yandan her birimizin eline tutuşturulan koreografi kodları ve karşısındaki renklere bakarken, diğer taraftan gözlerimiz karşı tribünün tepesinde oturan beden eğitimi öğretmeninin kaldırdığı numaralara dikkat kesilir, hata yapmamaya, aynı hareketi tekrarlayarak fon provalarını uzatmamaya çabalardık. 

Adana'nın belli okulları daima aynı görevlerle 19 Mayıs kutlama törenlerine hazırlanırdı. Bize düşen ortaokul ikiden onbirinci sınıfa kadar renkli panolarla-fonlarla hazırlanmış sloganları her 19 Mayıs törenlerinde sağından solundan ahşap sopalarla tutturulmuş renkli bezleri kaldırmaktı ve her yıl Nisan-Mayıs aylarında dersler askıya alınır ve biz bitmez tükenmez gibi görünen provalar gelecek diye kabuslar görürdük. Adı Gençlik ve Spor Bayramı'ydı ama bizim yaşadığımız şeyin adı bayram değil eziyetti. Onikinci sınıfa geçtiğimizde artık bu eziyetten kurtulmuştuk, kabus bitmişti. Aylarca o bezli sopaları  tıkış tıkış otobüslerde, sırtımızda evden stada taşımak ömür törpüsüydü..

Her 19 Mayıs'ta aklıma gelen 80'li yılların o katı rejim kokulu bayram(!) kutlamaları 12 Eylül darbesinin ürünüydü ve gençleri hayattan koparan, 19 Mayıs'ın anlam ve öneminden uzaklaştıran uygulamalardı. 2012 yılına dek aynı şekilde yapılan bu törenler, Erdoğan'ın iktidarının 10.yılına dek tartışılamaz nitelikteydi; oysa basit bir yönetmelikle değiştirilebilecek şeylerdi. Hani askerî darbe nedir diye merak edenler için bu sovyet tipi kutlamalar örnek olarak gösterilebilecek türdendi.

Ocak 2012'de Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazı ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi. 

1 Ekim 1981 tarihli ’Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’ hükümlerinde, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın Başkent Ankara ve diğer illerde nasıl kutlanacağı, gösterilerin nasıl yapılacağının belirtildiği, kutlamaların kanun ve yönetmelikte yer almayan bazı içeriklerle gerçekleştirildiğinin görüldüğü ifade edilen yazıda, yine kanun ve yönetmelikte, kutlamaların öğrencilerin katılımıyla yapılacağına dair bir hükmün bulunmadığı hatırlatılıyor ve 31 yıl boyunca bize çektirilen eziyetlerin neden kaldırıldığı anlatılıyordu:

"Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır. Bununla birlikte, günün anlam ve önemi ile uygun kutlamaların okullarımızda ve öğrencilerimizin katılımıyla icra edilmesine devam edilecektir. Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim."

"Rica ederim" ne büyülü bir cümleydi... 2012'ye gelene dek 19 Mayıs hazırlıkları Ocak ayı itibarı ile başlar olmuştu, soğuk-sıcak iki mevsim heder oluyordu. 19 Mayıs ne olduğunu bilmeden kutladığımız(!) bir şeydi, bu cümle yaşadığımız kabusu, çocuklarımızın sırtından, aklından çekip almıştı; ancak biz hatıralarımızda olanları çekip atamıyorduk.

19 Mayıs 2019 kutlamalarında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve siyasi parti liderleri Samsun'da olacaklar. Yedi yıldır da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Ocak 2012'de gönderilen o yazıya binaen eziyet olmaktan çıkarılmış bir şekilde kutlanıyor, kıyamet de kopmuyor.

Cumhurbaşkanlığı'nın himayesinde ve Samsun Valiliği'nin girişimiyle düzenlenen kutlama etkinliklerinde birçok konser verilecek.1919 metrelik Türk bayrağıyla geniş katılımlı bir Gençlik Yürüyüşü düzenlenecek. Samsun'da bu coşkuyu yaşamak isteyenler Halk Oyunları Festivali Galası'nı, kahramanlık türküleri ve  konserlerini izleyebilecek. 

19 Mayıs 1919'un, 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında gösteri yapmak için Samsun'a giden Türk Yıldızları gösteri yapacaklar. Kutlamalar kapsamında Dragon Bot Yarışları Eleme ve Finalleri'nin yanı sıra, Uluslararası 19 Mayıs Yarı Maratonu ve Türkiye Kulüpler Yarı Maratonu Finali yapılacak.

Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı Karşılama ve Bayrak Çıkışı Töreni gerçekleştirilecek. Yine İstanbul'dan yola çıkan ve yüzlerce üniversite öğrencisinin içinde bulunduğu Piri Reis gemisi de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Samsun Limanı'nda karşılanacak.

Ülkem gelişiyor, demokratikleşiyor, ancak henüz her şey doğru bir şekilde sorgulanma şansına sahip değil. Tarihi doğru öğretmiyoruz çocuklarımıza, nesnel eleştiri yapma alışkanlığı henüz gelişmiş değil.

Şu anda olan iyi mi kötü mü, yeterli mi yetersiz mi, bunu da ancak çocuklarımız ve torunlarımız değerlendirecek. Umuyorum daha iyi, daha bilinçli bir gelecek inşâ ediyoruzdur, 12 Eylül darbecilerinin toplumun zihnine kazıdığı kutuplaşmayı henüz aşamadık, aşabileceğimiz dönem gelecek diye çabalıyoruz.





Doğa Toprak, 19.05.2019, Sonsuz Ark , Kırlangıç Zamanları



Sonsuz Ark'tan  
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı