3 Eylül 2017 Pazar

SA4821/KY51-HA10: Dünya Gerçekten "DÜZ" mü?

"Ben de çok isterdim düz bir dünyanın olup herkesin "dümdüz" berrak ve şeffaf yaşamasını, ama tıpkı bazı insanlar gibi eğri büğrü bir dünyamız var arkadaşlar..."


Son zamanlarda ortaya sıkça atılan bir iddia mevcut...

O iddia ise şöyle;

"Dünya aslında düz, fakat bu bize söylenmiyor."

İşte tam olarak bu noktadan hareketle bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. Fakat yazdığım yazılardan çok fazla uzaklaşmadan, bilgim ve mesleğim dahilinde...

Şimdi gelin biraz mantık çerçevesinde bu iddiayı ele alalım. Maalesef yıllar önce teknolojisiz kanıtlanmış bir durumu tekrar ispatlamaya çalışalım. Bu noktada şunu dile getirmeden geçemeyeceğim;

Meşhur bir laf vardır, "Moda diye adlandırılan olgu sona geldiğinde tekrar eskilere döner." Yani aslında şunu diyor moda üretilecek bir şey bulamadığında başa dönüp eski giyilen takılan nesneleri tekrar günümüze taşır. Sanırım bilimde de bazı insanlar bilimin sonunun geldiğini düşünüp kafa olarak ilk çağa dönüyorlar.


(Resim 1)

Diyelim ki gördüğünüz resimdeki (Resim1) gibi düz bir dünyada yaşıyoruz. Herhangi bir noktadan yürümeye başladık. Bunun adına X noktası diyelim. Hareket yönümüze de Y yönü diyelim. Y yönüne doğru yürümeye devam ettiğimizde asla X noktasına "Düz bir dünyada" ulaşamayız. sürekli olarak bir bilinmeyene yürürüz. Hatta dünyanın sonuna varıp aşağı baktığımızda tekrar uzay boşluğundaki yıldızları görmemiz gerekir.

Fakat bir küre üzerinde X noktasından, Y yönüne yürüyüşümüze başladığımızda Y yönü hangi taraf olursa olsun (Batı, doğu, kuzey, güney) bizi sürekli olarak X noktasına yönlendirir. 

Aslında birkaç satır öncede dediğim gibi biraz daha ilgi alanımdan yazacağım.

Hepimizin evinde birer çanak mevcut...


(Resim 2)

Bu çanakların görevi uydudan gelen yatay veya dikey sinyalleri algılayıp (Resim2) uydu cihazımıza göndermektir. Uydu cihazımız da bu verileri dijital olarak işleyip görsel hale getirip ekranımıza iletir. Aslında konu dağıldı diye düşünenler varsa hayır dağılmadı. 

Dünyanın etrafında yüzlerce yayın yapan uydu vardır. Ülkemizin de bu uydular arasında bir kaç uydusu mevcuttur. Malum dünya kendi ekseni etrafında 360 derece hiç şaşmadan döner. Bu uydular da yörüngesine oturduktan sonra yayın yapacağı noktalarda dünyanın çekim gücü ile birlikte döner. Dünya yörüngesinde 2.500-3.000 arasında yapay uydu bulunduğu tahmin ediliyor. 

Şimdi aşağıdaki resme bakalım...


(Resim 3)

Resimdeki gibi (Resim3) uydular dünyanın duruş açısına göre ayarlanmış ve sıralanmıştır. Türkiye'de olduğunuzu var sayalım ve düşünelim Türkiye'den izleyebileceğiniz uydu sayısı 5 metre çanakla bile maksimum 50 adettir. Bakın 50 rakamını çok çok abartarak veriyorum. 

Peki biz ABD üzerindeki bir uydudan çanak antenimizle televizyon izleyebilir miyiz?

Hayır izleyemeyiz çünkü dünya küre şekline yakın bir şekilde olduğu için o uydunun frekans sinyalleri Türkiye de algılanmaz. 

Eğer Dünya 'Düz' olsaydı  izlerdik!

Peki uydumuz Türksat'taki kanallar tüm dünyada izlenebiliyor mu?

Hayır, çünkü Türksat'ın yayınları "DÜNYANIN KÜRE OLMASINDAN DOLAYI" açı farkı ile her yerden izlenemiyor! 

Özellikle Türkiye'deki "Dünya düz'dür" iddialarını ortaya atan bazı arkadaşların, üşenmeden Türksat'ı ararlarsa,"Dünya'nın bir küre şekli olduğundan..." şeklinde başlayan bir cümle ile karşılaşacaklarına eminim!

Dünya düz olsaydı tüm dünyanın etrafını binlerce uydu çöplüğüne çevirmeye gerek yoktu!

Şimdi gelelim ikinci açıklamaya...

Düz bir dünyada yer çekimi kuvveti oluşturacak manyetik alan etkisi oluşmaz. Nasıl ki bir mıknatısın "N" ve "S" kutupları varsa dünyanın da temel alt ve üst kutupları mevcuttur.

Buna bağlı olarak düz bir dünya hayal ettiğinizde bu etkinin oluşacağı unsurlar yoktur!

Ben de çok isterdim düz bir dünyanın olup herkesin "dümdüz" berrak ve şeffaf yaşamasını, ama tıpkı bazı insanlar gibi eğri büğrü bir dünyamız var arkadaşlar...

Saygılar


Hakkı Aslan, 03.09.2017, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Dümenciler Dünyası, Kybernétes, 



Sonsuz Ark'tan


  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz

Seçkin Deniz Twitter Akışı