12 Mayıs 2019 Pazar

SA7662/KY68-EA9: Erdem'in Niçin Hiç Hatrı Yok?

"İnsan yönlerini eziyorlar. Kendi içlerindeki insanı da eziyorlar. Zaten kıyım da böyle başlar. Önce kendi içindeki insana kıyar kişi."


Kürsüde su içen(*), viski fotoğrafları yayınlayan ile oruç tutmayan normal birinin fiilleri aynı değildir. Tutmayan tutmaz. Ona tutmuyor, dersin olur biter. Kürsüden içenin amacı ise meydan okumak ve orucu protesto etmek, sosyal uyuma itiraz etmektir.

Açın yanında "hayvan gibi yeme, içme" diye kendi kalplerinden de mesaj geldiği halde kulak vermiyorlar. İnsan yönlerini eziyorlar. Kendi içlerindeki insanı da eziyorlar. Zaten kıyım da böyle başlar. Önce kendi içindeki insana kıyar kişi.

Yoksula 'isteme' varsıla 'istetmeden ver,yardım et' diye tavsiye edilir. Zıt yönlüdür. Benzer şekilde oruç tutan başkasına 'yeme' demekten; Oruç tutmayan da "ye, kime ne ki" demekten uzak durmalıdır. Doğru rasyo budur.

İnsan toplumu yoksula "isteme" diyerek ona "vakar" aşılar. Ama onu yoksulluğunda ölüme de terk etmez. Bu kez varsılı "cömertliğe" teşvik ederek "istetmeden vermesini" öğütler. Böylece insan el-avuç açmadan ihtiyacına ulaşır.

Hem varsıl hem yoksul erdemlidir böylece. Biri cömert diğeri vakarlı. 

İnsaniyete dair kavrayışı zayıf olanlar oruç tutanı ve oruç tutmayanı erdemli olana teşvik etmiyor. "Bana mı tutuyor?" diyen höthötlükte erdemden eser yok.

Siyasi rakibin yanında hiç hatırı olmasın, tamam; Erdem'in niçin hiç hatrı yok?



Ertuğrul Aydın, 12.05.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Mahfil'den


(*) 9 Mayıs 2019'da TBMM çatısı altında 'Ramazan hassasiyeti' tartışması yaşandı. CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse kürsüde konuşurken su içti. İndikten sonra AK Partili vekiller hassasiyet uyarısında bulunurken, araya giren HDP vekili Tuma Çelik, "Müslüman Türkiye değil, laik Türkiye burası, ben Müslüman değilim" ifadelerini kullandı. 9 Mayıs 2019



Not: Twitter'daki düşüncelerim derlenmiştir, yazı bağımsız bir yazı olarak tasarlanmamıştır.





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı