8 Mayıs 2019 Çarşamba

SA7649/KY13-AO248: YSK'nın İptal Kararı ve Gül-Davutoğlu Hadisesi

"Ak Parti iktidarını ve Erdoğan’ı siyasetten silmek için Ak Parti'nin kenara çektiklerinden medet umuluyorsa siyasetin çivisi çıkmış demektir.."


Ak Parti ve MHP'nin itirazlarını değerlendiren YSK kararını verdi. Ak Parti ve MHP'nin YSK temsilcileri İstanbul'da seçimlerin 4’e karşı 7 oyla iptal edildiğini duyurdu. İptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran'da yeniden yapılacak. Kararın YSK içerisinde ezici bir çoğunlukla verilmiş olması umarım tartışmaları sonlandırır.

Hayırlısı olsun.

YSK’nın İstanbul B.B seçimlerinin yenilenmesi ve mazbata iptali kararı vermesinin ardından kararı veren YSK üyeleri hakkında kimi asparagas iddialar verilmekte. O nedenle YSK hakkında bazı bilgiler vermekte yarar var..

Anayasa'da "Yasama Bölümü" içinde yer alan ve seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten YSK 7 asil ve 4 yedek üyeden oluşuyor.

Bu üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay Genel Kurullarınca, kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçiliyor.

Üyeler de, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir başkan ve başkanvekili seçiyor.

Ayrıca seçime katılan siyasi partilerden, en son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış dört siyasi parti ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grubu bulunan siyasi partiler, o siyasi parti genel başkanları tarafından yetki verilmiş olması şartıyla YSK'da bir asıl ve bir yedek temsilci bulundurabiliyor.

Bu temsilciler, kurulun bütün çalışmalarına ve görüşmelerine katılıyor ancak oy kullanamıyorlar.

YSK'nın internet sitesinde işlevi ile ilgili, "Yüksek Seçim Kurulu hem idari hem de seçim yargısı ile görevli, verdiği kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamayan, nevi şahsına münhasır, bağımsız bir Kuruldur" ifadesi kullanılmakta..

***

Ahmet Davutoğlu İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerinin iptalini değerlendirdi:

"Siyasî geleneğimizin en temel değeri de, son sözün sandıkta tecelli eden millet iradesine ait olmasıdır. Mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun 31 Mart seçimleri sonrasında yaşananlar ve YSK’nın iptal kararı bu temel değerlerimizin zedelenmesine yol açmıştır."

Abdullah Gül de kararı eleştirdi

"Anayasa Mahkemesi’nin 2007 yılındaki haksız “367 Kararı” karşısında ne hissettiysem, başka bir yüksek mahkeme olan Yüksek Seçim Kurulu’nun dün aldığı kararı duyunca aynı duyguları yaşadım.
Yazık, bir arpa boyu yol alamamışız."

Türkiye’yi Suriye bataklığına saplayan Davutoğlu ile hiç risk almadan siyasetin en üst zirvesine çıkmış olan Gül’den medet umulur hale gelinmesi Türk siyaseti için bir çıkmazdır.

Gül, siyaseten etkisiz bir konumdayken bir uygun aday bulamayıp çatı adaylığı arayışlarıyla onu devreye sokanlar gelecek siyasetin de sorumlusu olacaktır.

Ak Parti iktidarını ve Erdoğan’ı siyasetten silmek için Ak Parti'nin kenara çektiklerinden medet umuluyorsa siyasetin çivisi çıkmış demektir..



Adnan ONAY, 08.05.2019, Sonsuz Ark, Konuk Yazar, Gündem'in Düşündürdükleri





Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark manifestosuna aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı