14 Şubat 2019 Perşembe

SA7443/SD1286: Emoji Eskiden Olduğu Anlamlara Gelmiyor

Sonsuz Ark'ın Notu:
Aşağıda çevirisini yayınladığımız analiz, ciddi bir düşünce kuruluşu olan The Atlantic'in yazarı ve  Georgia Institute of Technology Medya Çalışmaları Bölümü Başkanı olan Ian Bogost'a aittir; analiz sosyal medyada sıklıkla kullanılan emojilerle ilgili sorunları tartışmayı hedeflemektedir... Emoji deyip geçmeyen, üzerinde ciddi tartışmalar üreten bir topluluk var ve bu çalışmaların hiçbirinde Türkiye taraf veya katılımcı olarak aktif değil; kendi kültürümüze ve simgelerimize dair tekliflerimizi oluşturmak ve Unicode Konsorsiyumu'na katkıda bulunmak zorundayız...
Seçkin Deniz, 14.02.2019

Emoji Don't Mean What They Used To

"Resimsel dil, ideografiden resme doğru uzaklaştı. Bu süreçte bazı etkileyici güçlerini kaybetti."

Geçen hafta itibariyle 3.053 emoji var, bu yılki grup için de yeni onaylanan 230 tane; evet, simgeler artık Microsoft Word veya vergi beyannameleri gibi yıllık bültenlerle yayınlanıyor.

Bu çok fazla emoji demek. Artık, engelli insanları temsil eden simgelerimiz var - dijital temsile doğru hayranlık uyandıran adım - ama aynı zamanda porsuklarımız, sayısız ray tipimiz, her stilde katlanmış parmaklar, süper kahramanlar ve dehalarımız var. Bu yıl sarımsak ve yo-yo aldık. Her yeni ekleme, doğru simgeyi bulmayı zorlaştırıyor.

Ve yine de, her emoji mümkün olan her kimliği temsil etmiyor. Örneğin kızıl saçlı gelin yok. Kahverengi saçlı ve sakallı beyaz adam yok. Yeni emojiler, ırklararası çiftler için nihayet kendi mobil piktogramlarına izin veren farklı cilt tonlarında elle tutulan çiftler içeriyor. Ancak , aile (👪) gibi çok kişili gruplarda her aile üyesi için farklı ten tonu seçeneklerini eklemek, 4.225 permütasyona neden oluyor. Bu yılki emoji sınıfı tek başına cinsiyet-nötr seçenekler sunuyor, ancak bunlar doktor veya astronot gibi meslekler olarak mevcut değil. 
Emoji, Bitmoji tarzı avatar yaratıcılarıyla bir araya gelmediği sürece, her zaman bazı insanları dışarıda bırakacak. Ve o öyle olsa bile, hızlı bir mesajla göstermek istedikleri her birey için yeni bir avatar oluşturmak isteyen var mı?


(Oku: Neden beyaz insanlar beyaz emoji kullanmıyorlar?)


Emoji'de kimliği çoğu zaman varsayılan olan beyaz bir adam olarak, açıkça söyleyemeliyim ki, dünyanın en sevilen resimli dilinde çeşitliliğin artması iyi bir şeydir. Fakat bununla birlikte, emojiler, daha fazla simge göründükçe daha belirgin ve daha az esnek hale geliyor. Bu değişim emojiler arasında daha fazla seçenek yaratmıyor; ayrıca göstergebilim işlevlerini de değiştiriyor. Zamanla, görsel dil soyut, ideografik kullanımlardan ve özel, açıklayıcı olanlardan uzaklaşıyor.



Orijinal emoji bir seçimi (NTT Docomo)

Orijinal emoji, 1999'da NTT Docomo telekom tarafından Japon cep telefonları için yaratıldı. Bu emojiler piktogram ya da ideogram olarak çalıştı. Orijinal setteki tren veya sigara gibi piktogramlar,- bir nesneyi andırıp anlamlarını iletirler. İdeogramlar, nesnelerin kendisinden ziyade fikirleri veya kavramları temsil eden sembollerdir.- örneğin yasaklamayı belirtmek için üzerinde çizgi (🚫) bulunan bir daireye sahip uluslararası tabela gibi çalışırlar. Birçok emoji ideogram ve piktogramın melezleridir. Örneğin kalp veya kardan adam kardiyak organları veya kış bahçesi heykellerini tasvir etmek için kullanılmaz. Bunun yerine sırasıyla sevgi veya soğukluğa işaret ederler. 1999 emoji'leri küçük ve düşük çözünürlüklüydü: tek bir renkte 12 piksel kare vardı. Bu, avatar gibi değil de havalimanı tabelaları gibi çalışmalarına yardımcı oldu.


Piktogramlar (ideogramatik olanlar dahil) güçlüdür, çünkü spesifik ancak esnektirler. Tren, hafif raylı sistem hattını, metroyu, oyuncağı vb. temsil edebilir. Bir kardan adam gerçek bir kardan adam veya soğuk uyarısı, hatta ofis termostatından yakınma anlamına gelebilir. Emojinin hazzı ve gücü, picto-ideografik yazıya özgü belirsizlikten kaynaklanmaktadır.

Bu güç bugünün daha yüksek çözünürlüklü sürümleriyle devam ediyor. Bir kafatası (💀) neredeyse hiçbir zaman konuşmacının elinde Hamlet benzeri, elinde bir beynaz olduğu anlamına gelmez, aksine bir külden reaksiyon ya da bir lol sunar, ben ölü duygularım.  Bu güç bugünün yüksek çözünürlüklü sürümleriyle devam ediyor. Bir kafatası (💀) neredeyse hiçbir zaman konuşmacının elinde Hamlet benzeri bir kafatası olduğu anlamına gelmez, aksine bir küllenmiş, sönmüş bir tepki veya bir lol sunar; ben ölü gibi hissediyorum.


Başlangıçta bir Doğu selamını ya da politikayı (🙇‍♂️) belirtmek için tasarlanmış bir emoji, batıda hafif bir boyun eğme ya da psişik deflasyonun daha soyut anlamını alır. Ateş (🔥) bir kamp ateşi veya ev ateşi anlamına gelebilir, ancak daha çok coşku, vahşet ve hatta heyecanı gösterir. Patlıcan (🍆) bir gece gölgesini gösterebilir, ancak daha muhtemel, başka bir şey önerir. Bu ve diğer anlamlar mümkündür, çünkü emoji öncelikle ideogramlar olarak işlev görür.

Ancak emoji hem görünümlerinde hem de anlamlarında daha belirgin hale geldiğinden, ideografik esneklikleri aşındı. Aşağıda gösterilen kokteyl emojisinin iki versiyonunu düşünün:


NTT Docomo'nun 1999 kokteyli emoji (solda) ve Apple'ın şu anki yorumu (sağda )

1999 versiyonu çoğunlukla ideografik anlam taşır. Özette “kokteyl” i tavsiye ediyor ve içki içme vaktinin geldiğini hatırlatıyor, barda beklediğinizi belirtiyor veya 'biraz içki içmek' demek için kullanmayı hayal edebilirsiniz. Bağlama bağlı olarak kullanılır. Bir sanat eseri değil, bir işaret gibi çalışır.


Çağdaş olan emoji, bazen bu şekilde de çalışabilir. Ancak, bireysel faydasının azaldığı o kadar ayrıntılı ve spesifik ki. Kokteyl simgesi değil, martini resmi (kirli, zeytinli, az). Emojiland'daki trend buydu: Kokteyle örneğin bira (🍺), kırmızı şarap (🍷), viski (🥃) ve hatta bir mai tai (🍹) katıldı. Hem bira (🍻) hem de şampanyadan (🥂) tungur bardaklar var. Daha fazla ayrıntı düzeyi ve özgüllük daha fazla seçenek sunuyor, ancak bu seçenekler artık ideografik değildir; bunlar en iyi şekilde resimseldir ve belki de sadece açıklayıcıdır. “Bir bardak viski öneririm” veya “Resmi bir resmi bir formun gerektirdiği şekilde sizi selamlıyorum.” Buna karşın, tüm bu emojiler daha az uygulanabilirdir, çünkü daha fazla bilgi içeriyorlar.


Daha ayrıntılı bilgi sunma dürtüsü, emoji karakter setine yapılan eklemelere itirazın çoğunun gerisinde kalıyor, bu durumun artması muhtemel. 
Örneğin, bu yıl, emoji setine bir kan damlası eklenecek. Unicode Konsorsiyumu, başvuruların gözden geçirilmesinin bir parçası olarak kullanım esnekliğini düşünmektedir ve kan damlası, plazma bağışından burun kanamasına kadar her türlü hematolojik aktiviteyi belirtme potansiyeline sahiptir.


Ancak, tasarım, adet görmeyi betimlemek için açıkça tasarlanan bir emoji ümit eden bazılarının varolduğunu ortaya çıkardı. Kâr amacı gütmeyen İnsani Plan International UK, 2017'de bu amaçla bir yarışma düzenledi ve kazananı, teklifini kabul eden Unicode Konsorsiyumu'na  bir çift “periyot pantolonu” (kan damlası ile süslenmiş iç çamaşırlar) sundu. Teklifi kabul eden Unicode Konsorsiyumu (takip, kan damlası, onaylandı)'nda tasarımın bir parçası olarak incelendiğinde, Slate’ten Shannon Palus eleştirdi, “Bu o kadar faydalı olmayacak… temsil etmek ve normalleştirmek için tasarlanan şey periyotları sembolize etmeyecek.” dedi.

Bu, emojinin insan deneyimlerinin tamamını karşılamak için çaba gösterilmesi gerektiği anlamına geliyor; İnsanların yarısından fazlası zaman zaman belirli dönemlerde adet görüyor, bu yüzden doğru emoji tasarlamak için çaba harcamaya değer. Ancak daha fazla özgünlük daha az esneklik anlamına geliyor. Yani, menstrüasyon arasındaki diğer olası anlamları paylaşan bir emoji, Palus ve diğerleri tarafından tekil, sabit bir anlamdan daha az arzu edilen bir tasarım seçeneği olarak kabul ediliyor. Bu fikir siyasi haklara sahip olabilir veya olmayabilir, ancak iPhone'un 2010'da dünya çapında popüler hale gelmesinden bu yana emojinin tasarlanma, onaylanma ve kullanılma şeklindeki bir değişimi temsil ediyor. Daha çok sayıda, daha spesifik emojinin otomatik olarak daha iyi olduğu varsayımı da yayılıyor gibi görünüyor. Emoji olmadığı için yapılan itirazlar … neredeyse taşacak duruma geldi

Bu faktörler emojinin yaratılma, seçilme ve kullanılma şeklini değiştirdi. Fast Company'deki hamur tatlısı emojisinin yükselişi hakkında yazan Harry McCracken, konsorsiyumun, özel hamur tatlısı biçimlerinin (gyoza? Ravioli? Pierogi?) Etkileri de dahil olmak üzere, yeni karakter tasarımlarının küresel yan etkilerini nasıl tartıştığını anlattı. Yiying Lu tarafından tasarlanan sonuç (🥟), McCracken'e göre “kültürel sınırları aşabilecek bir şeyi hedefleyen romantik bir idealdi”.


(Oku: Kamyonet emojisi yok)

Hamur tatlısı, sadece piktokrafi üzerine illustrasyon yapma başarısına ulaşır (bazı platformlar genel görünümünü korumamış olsa bile). Fakat muhtemelen daha fazla ideografik emoji ile karşılaştırıldığında sınırlı bir uygulanabilirlik sunuyor. Küresel çöplük kavramı, dişlek bir gülümsemenin (😬), bir sirenin (🚨) veya bir kelepçenin (🗜) anlamlı esnekliğini sağlamaz. 


Spesifikasyonlar için bir tercih, emojide de çeşitliliğe itiraz yollarını zorlar. Plan International UK, ilan edildikten sonra kan damlası emojisi için bir iddiada bulundu: “Aslında #PeriodEmoji alıyoruz”. Ve önceki yıl, tekerlekli sandalyenin sadece jenerik olarak uluslararası bir simge olarak (♿️) resim setinde engelliliğiı temsil ediyordu. Bu artık yetersiz görünüyor. Ancak, bu yetersizlik, zorunlu olarak, engelli emojisinden, hatta genel özelliklerinden kaynaklanmıyor. İdeogrammatik güç sıkıntısından kaynaklanıyor. Konuyla ilgili yalnızca havaalanı işaretinin eşdeğeri olması, engelli bireylerin çeşitli ve benzersiz deneyimlerini hafifletmektedir. Ve yine de, Unicode Konsorsiyumu bu eksikliğe resimsel özellik ekleyerek cevap verdi: iki tekerlekli sandalye, bir servis köpeği ve bir rehber köpek, mekanik bir kol ve bacak, vb.

Beni yanlış anlamayınız: Bütün bu engelli dostu emojiler harika! Fakat emojilerin daha küçük bir esnek ideogram dizisinden ziyade, büyük 
sabit portreler kataloğuna dönüştüğüne dair daha fazla kanıt sunuyorlar. Bu değişim sadece emojiye eklenmiyor; aynı zamanda çalışma şeklini de değiştiriyor.


Emojiye erişmek için kullanılan arayüzlerin yetersizliği bu değişiklikleri arttırır. Seçimden çok etkilenerek, bir sözcük yazmak ve bazı emoji arabirimlerinin izin verdiği şekilde cihazın eşleşmesini sağlamak için daha iştahlı hale geldik. Alfabetik olmayan diller için bazı metin giriş sistemleri de bu şekilde çalışıyor. Ancak logogramlardan farklı olarak - Çince karakterler için kullanılanlar gibi bir kelimeyi veya ifadeyi temsil eden resimler - anlamları belirsiz kaldığında ideografik emoji gelişir. Simgeleri kelimelerle eşleştirmek, özellikle kaydırma yaparak herhangi bir emoji bulmak zorlaştığından, anlam sabitliğini teşvik eder.


Emoji piktogramlardan resme geçiş yapıyor. Bu değişiklik, daha geniş bir bireyler kümesini ve deneyimlerini daha iyi temsil eden görüntüler oluşturma yeteneği gibi bazı belirgin faydalar sağlıyor. Aynı zamanda, emojinin işlevindeki özgünlükten ve soyutlamadan uzaklaştırıyor. Emoji, insanlığın en tuhaf ve en başarılı ideografik dilidir. Bunun yerine açıklayıcı bir örnek vermek gerekirse, bu sadece resimlerle 
kutlamak (🎉) ya da ağlamakla (🙅) değil, kelimelerle konuşmaya değer bir revizyondur.


Ian Bogost, 11.02.2019, The Atlantic


(Ian Bogost , The Atlantic ve Ivan Allen College’ın Georgia Institute of Technology’de Medya Çalışmaları Bölümü Başkanı olarak katkıda bulunan bir editördür.)




Seçkin Deniz, 14
.02.2019, Sonsuz Ark, Çeviri, Çeviri ve Yansımalar
Takip et: @Seckin_Deniz


Not: Çeviri programları kullanılarak İngilizce'den çevrilmiştir.



Sonsuz Ark'tan
  1. Sonsuz Ark'ta yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur. 
  2. Sonsuz Ark linki verilerek kısmen alıntı yapılabilir.
  3. Sonsuz Ark yayınları Sonsuz Ark Manifestosu'na aykırı yayın yapan sitelerde yayınlanamaz.

Seçkin Deniz Twitter Akışı